+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Hímzés öltésfajták

Üdvözöllek, remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet és kíváncsi vagy a többi hímzési technikára is. Ebben a részben haladunk tovább,  hiszen a keresztszemes öltésen kívül, mint említettem azért van másfajta technika és hímzés öltésfajta  is.

Lapos öltés-ahogy én hívom Matyó öltés

Lapos öltést kitöltő öltésnek is nevezzük, hiszen formák kitöltésére használjuk. Ennek a technikának a jellegzetessége az, hogy a fonal teljesen simán felfekszik az anyagra és az eleje és a színe azonos képet mutat. Érdemes hímzőrámát használni, hogy az anyag kellően kifeszüljön és könnyen tudjunk hímezni, valamint hogy nem húzzuk össze a hímzésünket, de a gyakorlott hímzők  ráma nélkül is gyönyörűen tudnak hímezni.

Ennek a hímzéstechnikának ismert mintái a már említett Matyó, de ide tartozik a Kalocsai, Rábaközi,  és még sorolhatnám. Az alkalmazott öltések egyformák, de mindegyik tájegységnek meg van a sajátossága. A Rábaközi egyszerre egy színt használ, pl. pirosat vagy kéket, de a kettőt nagyon ritkán vegyíti és jellegzetessége a szimmetria és a törökös motívum.

A Kalocsai hímzés színvilágának csak a képzelet szab határt, de azért itt is vannak jellemző motívumok, színek. Az igazi, hagyományőrző kalocsai hímzés fehér alapra készült, fehér fonallal. Majd később jelentek meg a színtartó fonalak és akkor hat fő szín két árnyalatával kezdtek el hímezni. Pl. bordó-piros, rózsaszín és árnyalatai, citromsárga-narancssárga, kék és árnyalati, lila és árnyalatai, zöld és árnyalatai. Itt a szín párosításoknál nagyon fontos, hogy egy mintán belül mindig a világosabb szín a hangsúlyosabb, a sötét a kevesebb. Természetesen kivétel ez alól a levél, és itt is van egy szabály, ha nem szimmetrikus a minta, akkor a sötétebb zöld árnyalat a domináns.

Motívumoknál törekszenek a természetábrázolásra. Jellemzően a mezőkön, kertekben megtalálható virágok, pl. ibolya, harangvirág, árvácska, rózsabimbó vagy a híres kalocsai paprika, bogyók, nefelejcs ábrákat használják. Nagyobb motívumokat felezve rajzolják meg, így a megfelelő szín két árnyalatával lehet hímezni.

A Matyó hímzés két öltéssel dolgozik, a lapos öltéssel és a száröltéssel. Van egy kialakult egyedi öltéstechnika is, ami jellemző a Matyóra a matyó nyolcasöltés, ez a mezőkövesdi  hímzések jellegzetes öltésévé vált. Eleinte fénytelen kék és piros fonallal hímeztek, de ahogy megjelentek a szép színes fonalak, előkerültek az élénk, erőteljes színek. A matyónál minden színnek jelentése volt. A fekete a föld színe, melyből a termés az élet sarjad. A piros az örömöt, a sárga a nyarat jelképezi, a Nap színe. A kék a bánaté, az elmúlásé. A zöld a gyászé, a háború halottaira való emlékezés színe lett a zöld, az I. világháborút követően.

Ismertethetnék még sok tájegységet, lehet, hogy lesz majd egy ilyen rész is, mert annyira érdekes ez a téma is, de most akkor folytatom a lapos öltés jellemzőit.

A lapos öltésnél először a formák közepén előöltéseket készítünk, hogy a minta szépen kidomborodjon. Az öltésnél a tűt az egyik oldalon leszúrjuk és a másik oldalon vezetjük fel. Az öltéshossz változtatásával alkalmazzák pl. levelek, virágok szirmainak kivarrását. Ezért is nevezzük töltésnek, kitöltésnek.

 

 

Hamis lapos öltés

Ezt az öltést akkor használjuk, ha spórolni akarunk a fonállal. Ilyenkor a fonalat nem vezetjük át alul teljes szélességben a másik oldalra, hanem mindig az öltés mellett azonnal visszaszúrunk. Ebben az esetben a színoldal teljesen más képet mutat, mint a hátoldal. A színoldal kitöltött képet ad. Ez az öltés jellemző a kunsági hímzésre. Mivel jól lehet vele haladni, nagy felületek kitöltésére szokás használni, főleg lepedők, párnáknál lehet jól használni, és a madaras, nagy tulipános, bazsarózsás, makkos minták varrásánál.

 

Váltogatott lapos öltés

Először egy lapos öltést készítünk függőlegesen, alulról felfelé haladva. Miután leöltöttünk, meghatározott távolságra felöltünk. A tűt miután kihúztuk, úgy öltünk le vele egészen szorosan a kezdő öltés mellé,hogy az öltésünk kicsit túlhaladjon annak a végpontján. Az öltések egymással szemben helyezkednek el, a végeik a hímzett felület közepén fogazatszerűen látszódnak. Felületkitöltésre használt öltésfajta. Mindig jobbról balra haladunk.

 

Száröltés

Ez az öltés a legkönnyebb hímzőöltés, ezért is igen kedvelt. Önálló öltésként is használható, és díszítő melléköltésként is alkalmazzuk, pl. virágszárak, levélszárak, indák hímzésénél. Ennél az öltésnél minden következő öltés az előző öltés feléig nyúlik vissza, és így halad előre a hímzés. Ez az öltésfajta a színoldalon zsinórszerűen néz ki, míg a hátoldalon egymáshoz érő lapos kis öltések látszódnak. Akkor szép ez az öltés, ha mindig egy irányba hajlítjuk el a cérnát. Alkalmas egyenes és ívelt vonalak, körvonalak hímzésére. Ha több sort egymás mellé öltünk, akkor kisebb területek kitöltésére is tudjuk használni.

 

 

Kettős száröltés

Ennél az öltésnél először egy ferde irányú lapos öltést készítünk, és ezt követően felöltünk az előző öltés alatt annak kb., majd az első öltés hosszával egyezően, de ellentétes irányban leöltünk. Az öltések ránézésre kis fenyőgallyacskára hasonlítanak, vagy mintha két száröltést egymással szembefordítanánk. Sorok kivarrására alkalmas öltésfajta.

 

Szalagöltés

Ha a száröltés képzésekor az első öltés közepénél hosszabban öltünk vissza, meredekebb szögű öltéssor keletkezik, amely csíkok kivarrására alkalmas. Ne keverjük össze a ma divatos szalaghímzéssel. Az egy másik téma lesz.

 

Huroköltés-slingelés

Ennél az öltésnél a fonalat a tű alatt kell vezetnünk, hogy hurok keletkezzen. A slingelő öltések egymás mellett helyezkednek el. Ezt az öltést sűrűn, egyenletesen kell egymás mellé ölteni, majd a hímzett anyagon kívül maradt textilt le kell vágjuk.

 

 

Tömőöltés (stoppolás)

Előöltéssel vászonszövést utánzó hímzésmód. Először hosszú hamis lapos öltésekkel elkészítjük a függőleges (láncfonalat helyettesítő) kifeszített szálakat, majd – ezekre merőlegesen – minden második szálat tűre véve vezetjük a hímzőfonalat a sor végéig (ahol vagy anyagba öltéssel fordulunk, vagy anélkül). Visszafordulás után – a második sorban – azok a szálak kerüljenek a tűre, amelyek az előző sorban a tű alatt voltak. Művészi kivitelben használták a kalotaszegi varrottas recés ingek kivitelezésénél.

 

Tűző- vagy gépöltés

Az anyagra alulról felöltött hímzőfonaltól jobbra kis távolságban leszúrjuk, és a száltól bal oldalra ugyanolyan öltésnagyságban felöltünk (a munka hátoldalán egy hosszú öltés látható ilyenkor). A színoldalon az előző öltés tövébe öltünk vissza, és a már elkészült öltés méretét figyelembe véve szúrunk fel bal oldalra tartva a színoldalra. A színoldalon az egymáshoz kapcsolódó öltések gépvarráshoz hasonlóak, miközben a hátoldalon két öltést átfogó száröltéshez hasonló sor keletkezik. Főleg ruhadarabok összeerősítésére használatos. Alkalmas virágok szárainak, és indáknak a kihímzésére is. A kettős tűzőöltés kétsoros tűzőöltést jelent, ahol félöltéshosszal elcsúsztatva visszük a második sort.

 

 

Szegőöltés

Apró, sűrű lapos öltések csoportja, amelyet részleges szálhúzások szélének eldolgozásához, megerősítéséhez, díszítéséhez szokás készíteni.

 

Magas hímzés

A lapos öltésfajták olyan kombinációja, amelynek következtében a hímzés magasan kiemelkedik az alapanyagból. Ezt úgy érik el, hogy mind a minta körvonalait, mind belsejét kitöltik vagy alátöltik. Általános, hogy kezdéskor a minta körvonalait előöltésekkel varrják ki, majd ezen belül a mintát hamis lapos öltéssorokkal töltik alá. Az alátöltés lazább fonallal és a keskeny mintáknál a hosszabbik oldalát alapul véve készül. A hímzés és az alátöltés leöltési pontjai nem esnek egy vonalba. Az előkészítés után többnyire egyszerű lapos öltéssel hímezik ki a mintát

 

Ha további hímző és varróöltésekre vagy kíváncsi, érdekelnek a hímzés öltésfajták, akkor nézz be hozzánk, és a Hímző- és varróöltések című könyvet ajánlom neked. Ebben a könyvben mindenféle öltést meg tudsz nézni, képekkel illusztrálva, egyszerű, érthető leírásokkal. Nélkülözhetetlen gyűjtemény kezdőknek és haladóknak is.

Szép napot kívánok és kellemes kézimunkázást!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu