+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Halloween tök minták – Őszi hangolódás

„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.”

Megérkezett az ősz, elkezdődött az iskola, jönnek a hűvös esték. Kiváló alkalom, hogy iskola, munka után egy jó meleg takaróba beburkolózva, elővegyük a kötőtűinket, horgolótűinket, ollót, cérnát és elkezdjük az őszi ráhangolódást. Ha hiszed ha nem, halloween tök minták is készíthetőek horgolással, kötéssel.

Összegyűjtöttem pár őszi dekorációt, amit mi magunk is el tudunk otthon készíteni. Remélem találsz közte olyat, ami felkelti az érdeklődésedet, és leporolod a kézimunka dobozt és újból örömteli alkotásba kezdesz.

Ígérem itt most nem lesz tökfaragás, de tök kötés, horgolás az biztos.

Variációk horgolt tökre

A halloween tök minták horgolásához keressünk jó erős narancs és barna fonalat. Bár én horgoltam már átmenetesből, fehérből, sárgából, igazából ez ízlés kérdése. A fonalnak megfelelő horgolótűt válasszuk ki, illetve ha szeretnénk, hogy sűrű legyen a minta, akkor fél vagy egy számmal kisebb tűvel érdemes horgolni.

A horgolási rövidítésekhez egy kis segítség:

RP= rövid pálca
MR= magic ring, mágikus kör
V= 2 db RP egy helyre (szaporítás)
A= 2 RP egyszerre levéve (fogyasztás)

A tök horgolását készíthetjük a szár felől és a tök alja felől is.

Horgolás a szár felől

A szár színével kezdünk:
1., 6 RP (MR-be)
2.-5., 6 RP

Ezután fonalat váltunk és haladunk tovább a tök színével:
6., 6 RP
7., {V} x6 (12) minden szembe szaporítunk
8., {1RP, V} x6 (18)
9., {1RP, 1 RP, V} x6 (24)
10., {1RP, 1RP, 1RP, V} x6 (30)
11., {1RP, 1RP, 1RP, 1RP, V} x6 (36)
12.-15., 36 RP (36)
16., {1RP, 1RP, 1RP, 1RP, A} x6 (30)
17., {1RP, 1RP, 1RP, A} x6 (24)
18., {1RP, 1 RP, A} x6 (18)
19., {1RP, A} x6 (12)
20., {A} x6 (6)

Ha végeztünk még mielőtt elvágjuk a fonalat, áthúzzuk az utolsó hurkon. Hosszú fonalat hagyunk a tök ívek kialakításához.

Tömjük ki a horgolt gömbünket tömőanyaggal. Nem kell túlságosan megtömni. Ezután befűzzük a fonalat egy nagy lyukú tűbe, amin átfér a fonal. Először összevarrjuk a tök alján a még meglévő nyílást. A megmaradt hosszú fonallal alakítjuk ki a barázdákat a horgolt gömbünkön.

Öltsük a tűt a szár közelébe és öltsünk vissza le a tök alsó végébe, a közepébe. Húzzuk meg a fonalat, jó erősen, hogy kialakuljon a barázda. Újra és újra ismételjük meg, összesen hatszor ezt a műveletet. De rajtunk múlik, hogy mennyi barázdát szeretnénk.

Ha ez kész elcsomózzuk és horgolótűvel szépen behúzzuk a tökbe a maradék fonalunkat, vagy eldolgozzuk.

Amennyiben szeretnénk kis indát is készíteni hozzá, akkor ezt a következőképpen tudjuk elkészíteni:

1: Zöld színű fonalból 18 láncszemet horgolunk

2: minden szembe 2 rövidpálcát horgolunk.

Az indát odavarrjuk a tök szárához.

A minta alapján horgolhatunk kisebb és nagyobb méretű sütőtököt, attól függően meddig szaporítjuk a szemek számát.

Horgolás a tök aljától

  1. kör: 6 RP varászkörbe
  2. kör:2 RP minden szembe (szaporítás-12 szem)
  3. kör: 2 RP egy szembe+1 RP a következő szembe-ismétlődik körben (18 szem)
  4. kör: 2RP egy szembe-1RP a következő 2. szembe-ismétlődik körben (24 szem)
  5. kör: 2RP egy szembe-1RP a következő 3. szembe-ismétlődik körben (30 szem)
  6. kör: 2RP egy szembe-1RP a következő 4. szembe-ismétlődik körben (36 szem)
  7. kör: 36 RP körben úgy, hogy csak a szem hátsó szálába öltünk
  8. kör: 2RP egy szembe-1RP a következő 5. szembe-ismétlődik körben (40 szem)
  9. kör: 2RP egy szembe-1RP a következő 6. szembe-ismétlődik körben (48 szem)
  10. -14 kör: minden szembe 1 RP (48 szem)

A 15. körtől elkezdünk fogyasztani. Ugyanazt fogjuk csinálni, mint a szaporításnál, csak most ott ahol 2 rövidpálcát öltöttünk (szaporítottunk) egy szembe, most fogyasztunk egy szemet. Ezt készíthetjük úgy, hogy két szemet összehorgolunk vagy úgy, hogy egy szemet átugrunk.

15. kör: 40 RP (1. fogyasztás, 6 RP és ez ismétlődik)

16. kör: 36 RP (1 fogyasztás, 5 RP és ez ismétlődik)

17. kör: 30 RP (1 fogyasztás, 4 RP és ez ismétlődik)

18. kör: 24 rp (1 fogyasztás, 3RP és ez ismétlődik)

19. kör: 18 RP (1 fogyasztás, 2RP és ez ismétlődik)

Kitömjük a tököt töltőanyaggal. Ha nem tudsz eligazodni a töltőanyagok között, akkor érdemes megnézned az erről szóló bejegyzésemet:

Vetex, flies, szilikongolyó…mi van?

20. kör: 12 RP (1 fogyasztás, 1RP és ez ismétlődik)

21. kör: 6RP (minden szemben fogyasztás)

Miután befejeztük a horgolást, akkor most mint egy ajándékot barna fonallal átkötözzük. Ezzel alakítjuk ki a jellegzetes tök formát.

Én itt úgy készítettem el a szárat, hogy a sárga fonal utolsó szeménél, mint egy színváltásnál hozzákötöttem a barna fonalat. Kialakítottam a barázdákat, majd ezen a csomóponton áthúztam a fonalat és felszedtem szemeket.  6 szembe horgoltam RP-t és elkezdtem egy újabb sor rövidpálcát horgolni barnával.

Ezután még egy sort lehorgoltam, majd elkezdtem fogyasztani minden sorban 2-2 szemet. A végén egy szem maradt, azt lezártam és a fonalvéget szépen többször áthúztam a tök szárán, bedolgoztam, majd a végét belehúztam a tök belsejébe.

Aki nem szeretne ezzel ennyit bíbelődni, az ragasztópisztollyal egy kis faágat is ráragaszthat és átköti pl. zöld szalaggal. De lehet indákat horgolni az ágra. A variációk száma végtelen.

 

Kötött tök

 

A kötött tököt azoknak készítettem, akik nem tudnak horgolni, de mégis szeretnének saját tököt készíteni. Biztosan erre is van többféle megoldás én azt hiszem a legegyszerűbbet választottam. A halloween tök minták tehát kötéssel is elkészíthetőek.

Kitaláltam, hogy minden 6 db sima szem után jön egy fordított. Ez adja majd meg a barázdát. Jelen esetben 49 szemmel dolgoztam.

Kötöttem egy téglalapot narancssárgával a fent leírtak alapján. Ezután barnából felszedtem 8 szemet és lusta kötéssel (mind a két oldalon sima kötés) kötöttem szintén egy téglalapot, ez lett a szár.

Ezután a narancssárga tök alapot kettéhajtottam és az oldalán összevarrtam. Kifordítottam. Kaptam egy alul, felül nyitott téglalapot. Ezután az aljánál hogy kör alak megmaradjon, fércöltéssel végigvarrtam. Az elején és a végén hosszú szálat hagytam, majd mikor a végére értem a két fonalvéget összehúztam, bezártam a tök száját. Elkötöttem, kitömtem a tököt töltőanyaggal, majd ugyanezt az összehúzást megcsináltam a tök tetején is.

A tök szárát is kettéhajtottam, összevarrtam az oldalát és a tetejét. Kifordítottam, megtömtem és a nyitott szájánál rávarrtam barna fonallal a tök tetejére. El is készült a tök.

A tapasztalatom az, hogy ha szeretnénk, hogy a barázda jobban kialakuljon, akkor nem egy szem fordítottal, hanem legalább 2 szem fordítottal kell kötni a barázda részeket. Vagy kifordítva összevarrni, hogy a sima szemek legyenek a barázdák. A variációk száma itt is végtelen. Jó kötést kívánok.

Tökök textilből

A pinteresten találtam ezt az ötletet és gondoltam kipróbálom. Az általam készített tökhöz egy téglalapra kiszabott zsákvásznat használtam. A téglalapot kettéhajtottam és a hosszabbik oldal mentén összevarrtam. Az aljával nem sokat teketóriáztam. Először egy madzagból levágtam annyit, hogy a kívánt tökméretet vettem hatszor. Aztán összehajtottam a madzagot egy tökméretre. Ezt a köteget belehúztam az anyag közepébe, majd kézzel összefogtam az anyagot és egy másik madzaggal összekötöttem az alábbiak szerint:

Forrás: pinterest

Megkötözés után kitömjük a zsákot, aztán a kilógó madzaggal kialakítjuk a bordákat és a maradék zsinórral összekötjük a száját. Kész is vagyunk. Lehet ezt finomítani, hogy kör alapot szabunk ki és csak a tetejét kell összehúzni és kitömés után, a szorosan összehúzott részre ragaszthatunk egy vastagabb ágat szárnak.

De lehet varrni az alját is és a tetejét is és külön kialakítani a madzaggal a barázdákat, úgy hogy megkötöttük, mint egy ajándékot, a tetejére meg szintén egy ág darabot ragasztunk.

Ezek után ha még mindig szeretnénk egy kis alkotást, de már nincs elég anyagunk, akkor érdemes a gardróbban szétnézni. Keressünk rég nem használt őszi színekben pompázó pulóvert. Én találtam egy szőrösebb pulcsit és annak levágtam az ujját. Aztán a fenti pinteresetes megoldást alkalmaztam itt is. Gyorsan elkészül, és itt már varrni sem kell. Gyerekekkel kiváló időtöltés, mindenféle piszkolás nélkül. Csak ajánlani tudom.

Tök fonalból

Az utolsó tökölési ötletet szintén a pinteresten találtam. Nem kell hozzá más, mint egy gombolyag fonal, zsenília drót,de ha nincs az sem baj, mert egy zöld fonal is megteszi és egy olló.

Forrás:pinterest

Ha a fenti képek alapján dolgozunk, percek alatt elkészíthetjük a tökfüzérünket, de ha szeretnénk önállóan is dekorálhatunk vele.

Remélem sikerült pár hasznos tökölési módszert bemutatni neked és még időben tudsz az őszre hangolódni a halloween tök minták segítségével..

Szép napot kívánok!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu