+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kötött sapka – és egyéb…

Kötött sapka, horgolt sapka, varrott sapka?

Reggelente már hűvös az idő, a gyereknek már a fejére nyomunk a gyors puszi mellé egy sapkát is iskolába, óvodába menet. Sajnos a sapka fogyóeszköz, a talált tárgyak osztályán rengeteg sapka várja kis gazdáját. Ahhoz hogy fel legyünk készülve ezekre az alkalmakra érdemes 2-3 sapkát betárazni, ha egyet elhagyunk, legyen másik.

Most többféle sapkakészítést próbálok bemutatni neked. Lesz itt kötött sapka, horgolt sapka, de varrunk is. Remélhetőleg találsz benne olyat, amit hasznosítani tudsz. Így most nincs kifogás, hogy nem tudok csak kötni, vagy én nem tudok varrni. Mindegyikre lesz példa, megoldás. Igyekeztem videókat is keresni az interneten, mert néha sokkal jobb látni, mint olvasni egy-egy elkészítési módot.

Horgolt sapka

Mekkora sapkát horgoljak?

Sokan úgy gondolják, hogy egy sapka horgolása nagyon nagy ördöngösség. Tény, hogy aki nem tud horgolni, vagy az alapok hiányoznak, azoknak annak tűnik. A sapka horgolásnak vannak szabályai, ha ezeket betartjuk, és túl jutunk az első sapkánkon, akkor már alig fogjuk várni, hogy neki kezdhessünk a másiknak.

A sapka horgolásnál az a jó, hogy készülhet gyereknek, férfinek, nőnek, egyformán készül, egy sablon alapján. A sapka alapja a kör lesz, amit meghorgolunk, aztán addig szaporítjuk míg elérjük a megfelelő szélességet, ami jó a fejünkre, amikor elkészült így a felső rész, akkor ennyi szemmel tovább haladunk a megfelelő sapka hosszig. Ez egy rövid tömör leírás volt, de ettől azért adok részletesebb leírást is.

Előtte még egy kardinális kérdést kell tisztáznunk, hogy mekkorának kell lennie egy sapkának. Sokszor előfordul, hogy találunk egy jó sapka leírást, de a méret nekünk nem megfelelő. Ilyenkor vagy nekiállunk kísérletezni, és akkor horgolunk, bontunk, horgolunk bontunk, vagy kiszámoljuk.

A fej kerülete befolyásolja a sapka tetejének (a körnek) a méretét, illetve a sapka magassága is függ a fej méretétől.

Fejtetőn lévő kör kiszámolása

Először is megmérjük a fej kerületét. Majd ezt a számot elosztjuk a Pi-vel (3,14). Az így kapott szám a fejtetőn lévő kör átmérőjét adja meg. Tehát ekkora átmérőjű kört kell horgolnunk.

Számokkal:

Ha a gyerek feje 57 cm, akkor 57:3,14=18,15

Ezt kerekítjük: 18 cm, ekkora lesz a körünk átmérője.

Most hogy már meghorgoltuk a megfelelő átmérőjű kört a sapka fejtetőhöz, ki kell számolnunk, hogy meddig fog érni a sapka, mekkora a sapka magassága.

 

Sapka magasságának kiszámítása

Egyszer már megmértük a fej kerületét. Számokkal, ez volt az 57 cm.

Ezt a számot el kell osztani 10-zel, majd a kapott eredményt meg kell szorozni néggyel.

57:10= 5,7   5,7*4=22,8 cm Ismét kerekítünk, így a sapkánk magassága 23 cm lesz. Ilyen magasságot kell horgolnunk.

Ha azt szeretnénk, hogy a sapka szorosan simuljon a gyerek fejére vagy a mi fejünkre, akkor érdemes a fej kerületénél kb. 2-2,5 cm-rel kisebb sapkát horgolni.

Ha esetleg nem magunknak vagy saját gyermekünknek készítjük a sapkát és nincs esélyünk egy jó kis kerület mérésre, akkor az alábbi táblázat tud nekünk segítséget nyújtani:

 

 

 

Most hogy már tudjuk mekkora sapkát készítsünk, megadok egy horgolt sapka mintát.

Horgoljunk sapkát

Most egy átlagos felnőtt sapka horgolását ismertetem.

5 láncszemből gyűrűt kapcsolunk.
1.sor: 3 láncszem, majd 11 egyráhajtásos pálca következik a gyűrűbe. Nem öltünk a szemekbe, csak átöltünk alatta. A pálcák csúszkálni tudnak a körgyűrűn. A kört egy hamispálcával zárjuk. Ez minden körben így lesz.
2. sor: 3 láncszem, a láncszemek tövébe 1 egyráhajtásos pálca, majd a körben minden pálcára 2 pálca kerül (szaporítás)
3. sor: 3 láncszem, a láncszemek tövébe 1 egyráhajtásos pálca, utána a következő pálcára 1 pálcát készítünk. *A következő pálcára 2 pálca kerül, az ezt követőre 1 pálca**. A körben végig *-**-ig ismételjük a mintát.
4. sor: 3 láncszem, a láncszemek tövébe 1 egyráhajtásos pálca, utána a következő 2 pálcára 1 pálcát készítünk. *A következő pálcára 2 pálca kerül, majd a következő 2-re 1-1 pálca**. A körben végig *-**-ig ismételjük a mintát.
5. sor: 3 láncszem, a láncszemek tövébe 1 egyráhajtásos pálca, utána a következő 3 pálcára 1 pálcát készítünk. *A következő pálcára 2 pálca kerül, majd a következő 3-ra 1-1 pálca**. A körben végig *-**-ig ismételjük a mintát.
6. sor: Az előbbiek szerint, de két szaporítás között 4 pálca van.
7. sor: Az előbbiek szerint, de két szaporítás között 5 pálca van.
Tegyük fel, hogy ekkor elértük azt a nagyságot, ami megfelelő.

Egy kb. 50 cm-es sapkabőség esetén az átmérő kb. 16,5 cm.

Amikor már készen van a fejtető, folyamatosan a meglévő szemszámmal dolgozunk. Az általánosan elfogadott sapkahossz 20 cm.

Ha megszeretnénk mérni, hogy elértük a megfelelő hosszra, akkor a sapkát mindig kisimítva letesszük. A sapkánk félbe van hajtva. Veszünk egy centit és a sapka csúcsától mérünk a jelenlegi sapka aljáig. Fontos, hogy a sapka széle és a centi derékszöget zárjon be. Ekkor pontos a mérésünk. Ha jó a hossz, akkor szépen lezárjuk a horgolást és kész is a sapka.

Ha kedvet kaptál a horgoláshoz, akkor nézd meg ezt a videót, és böngéssz a neten, mert rengeteg minta található a hálón. Érdemes kipróbálni új mintákat, színeket.

Ebben a Munkácsi Edit által készített videóban nagyon szépen le van vezetve a sapka horgolása. Érdemes kipróbálni.

Forrás:youtube

 

Kötött sapka

Vannak akik kötni tudnak, horgolni nem. Azoknak is szeretnék kedvezni, így megmutatom a kötött sapka fortélyait.

A sapka kötésnél előkerülnek a zoknikötőtűk is. Akik még nem használtak ilyet, azoknak érdemes egy kicsit gyakorolni.

A kötött sapka esetében fontos a jó forma elérése. Ehhez találtam egy jó kis puskát:

                                                                                       Forrás: sima kötés blog

 

Ha már magabiztosak vagyunk és minden bátorságunkat összeszedtük, akkor érdemes megpróbálni a világ legegyszerűbb sapkáját megkötni. Hogy minél könnyebb legyen a sapka megkötése, nézzétek meg ezt a videót. Minden fontos információt tartalmaz, hogyan számoljuk ki, hogy hány szemmel kezdjünk, mire ügyeljünk, hogyan kössünk. Remélem hasznosnak találjátok .

 

Forrás:youtube

Varrjunk sapkát

Most hogy már volt kötött sapka és horgoltunk is, itt az ideje egy kis varrásnak is.

Az utóbbi években nagy divat a trottyos sapka. Ezt nagyon könnyen és gyorsan el tudjuk mi magunk is készíteni, akár egy háztartási varrógépen is.

Amire szükségünk van, egy varrógép, jersey varrógéptű (stretch tű), cérna és pamut jersey, amiből a sapkánk készül.

Ennek a sapkának többféle változata van. Van szimpla, dupla, kifordíthatós is. Készíthetjük két különböző anyagból vagy egyféléből. Változtathatunk a hosszon, attól függően mennyire szeretnénk trottyos sapkát.

Az egyik verzió:

                                                                                                    Forrás:pinterest

Ebben az esetben kiszabjuk a sapkát egy kettéhajtott anyagból A két sapkarészt összevarrjuk a kifektetett rajzon a ceruzával jelölt részt nem varrjuk össze. Ezen a lyukon fogjuk kifordítani a sapkánkat és vagy láthatatlan öltéssel összevarrjuk, vagy szépen összevarrjuk varrógéppel a nyílást. Tehetünk ide saját tervezésű címkét is.

A másik verzió:

 

Forrás:pinterest

A képek magukért beszélnek. Ehhez a sapkához mellékelek egy szabásmintát, amit kinyomtatva tudsz is használni.

Ha még szükséged lenne egy kis segítségre, vagy inspirációra, akkor nézd meg az alábbi videót:

Forrás:youtube

Remélem egy kicsit tudtam segíteni és kedvet adtam az alkotáshoz. Szerencsére ezeknek a sapkáknak nincs nagy anyagigénye, úgy hogy aránylag kis költséggel, gyorsan tudunk egyedi sapkát készíteni csemetéinknek, magunknak.

Jó kézimunkázást kívánok neked! Mert varrni, kötni, horgolni jó és menő.

Webáruházunkban pedig válogatott és minőségi anyagokat találsz a kötéshez, horgoláshoz ITT Gombocska webáruház: www.meterarurovidaru.hu

Szép napot:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Gombocska

You have Successfully Subscribed!