+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Függöny varratás és annak költségei

 

Függönyvarrás témájában is, illetve azért is sokan jönnek be hozzánk a boltba, hogy függönyt szeretnének varratni. Van hogy itt választanak anyagot, de előfordul, hogy hozott anyagból dolgozunk, vagy a nálunk vásárolt anyagot, majd valaki más fogja megvarrni. A lényeg most nem is ez, hanem, hogy mibe fog ez nekünk vásárolóknak kerülni.

Azt gondoljuk, hogy a nagy pénz a függöny anyag megvásárlása lesz. Ez tényleg jó kiinduló pont, de sajnos sokan nem számolnak a függönyvarrás költségével, illetve alábecsülik az összeget. Ilyenkor mikor a kész függönyt megkapják, csodálkozva néznek az emberek, de hát mi került ennyibe? Egy függönyt, csak egyenesen kell varrni? Mi kerül ennyibe? Ahhoz, hogy próbáljuk megérteni, hogyan is jön össze az úgymond magas varrási díj, próbálok egy kis segítséget nyújtani.

 

Mielőtt mérőszalagot ragadunk, érdemes pár dolgot figyelembe venni:

 

-Csak azután mérjünk, ha már fent van a karnis.

-A függöny hosszának lemérésekor a rúdkarnisnál mindig a karnison lévő karika, vagy csipesz alsó pontjától kezdjük. Ha sínes a karnisunk, akkor a görgők alsó pontját vesszük alapul.

-Ha áteresztő és sötétítő függöny is lesz, érdemes a sötétítő függöny méretét meghatározni, mert az áteresztőt ilyenkor 1-2 cm-rel rövidebb.

-A függöny szélességénél soha nem az ablak szélességét mérjük le, hanem a karnisét. Rúdkarnisnál a díszvégek nélküli távolságot kell megmérni.

-Ha párkányig érő függönyt tervezünk venni, akkor a karnistól a párkányig érő távolságot mérjük le és vonjunk le 1-2 cm-t, hogy ne súrolja a párkányt.

-Az ablak alá takaró függönynél mérjük le a karnis aljától az ablak alsó keretéig lévő távolságot, és ehhez adjunk 10-15 cm-t, hogy szépen takarjon.

-Padlóig érő függönynél mérjük le a karnis aljától a padlóig tartó távolságot, és vonjunk le belőle 1-2 cm-t, hogy ne súrolja a padlót.

-Fűtőtestig érő függönynél a fűtőtest felett érdemes 1-2 cm elhagyni (radiátornál), ha viszont konvektor van, akkor a biztonság kedvéért 10 cm-t hagyjunk szabadon. Ha van párkány az ablaknál akkor érdemes úgy levenni a méretet, hogy a függöny majd ne pont a párkányig érjen.

-Azt is nézzük meg, hogy az ablakok hogy nyílnak, lehetnek-e egyben a függönyök, vagy a nyitás miatt érdemes ketté vágni őket.

A függöny anyagáról

A függöny anyagból, ha már tudjuk a pontos szélességet és magasságot, akkor az áteresztőből érdemes a meglévő szélesség 1,5-2-szeresét megvenni. A sötétítő függönyből is legalább a 1,5-szeresét, vékonyabb anyagoknál a kétszeresét is lehet, de ez a mintától is függ. Ha valaminek különleges a mintája, akkor nem kell ragaszkodni a 2-szeres anyaghoz, mert a redőzés miatt elveszhet a minta.

Arra azért figyeljünk oda, hogy ne pont akkorát vegyünk, mint a karnis, vagy az ablak, mert egy pont akkora függöny, kifeszítve az ablak előtt, hát nem valami szép.

Akkor most már meg van a függöny anyagunk és az is, hogy milyen szélességet szeretnénk venni, de még nem vagyunk kész. Meg kell néznünk, hogy a kiválasztott függöny, milyen magas. A függönyök általában 150-290 cm közötti magasságokban kaphatóak. Van olyan függöny, amely több méretben is kapható. Ha szerencsénk van, akkor pont jó a méret vagy minimális fog leesni selejtnek. Ha a minta engedi, akkor érdemes elgondolkozni, hogy keresztbe, vagy hosszába érdemes felfektetni a függönyt az anyagra és kiszabni. Sokszor spórolni lehet ezzel is, ha jól átgondoljuk és forgatjuk egy kicsit az anyagot.

Ami még nagyon fontos, meg kell nézni a függöny aljának kialakítását. Vannak függönyök, amelyek bordűrösök. Ez azt jelenti, hogy a függöny alján fut egy minta, van hogy nem csak minta fut, hanem az alja sem egyenes a függönynek. Ilyenkor ha nagy a vásárolható függöny, akkor mindig csak felülről lehet levágni belőle, mert a minta az alja.

Vannak függönyök, aminek az aljába már bele van varrva az ólomzsinór. Ezt inkább az áteresztő függönyöknél használják, hogy legyen nehezék a függöny alján, szép legyen a tartása. Ha ilyen függönyt választunk, akkor szintén az a szabály, hogy ha túl magas a megvásárolandó anyag, akkor mindig felülről vágunk le belőle.

Ólomzsinórt utólag is tudunk varratni a függönyeinkbe, már lehet kapni és minden gond nélkül fel lehet varrni az egyenes aljú függönyökre.

 

A  varrásról

Most már lassan közeledik a varrás, mert már meg van a méret, tudjuk mennyi anyagot kell venni és tudomásul vettük, hogy alulról vagy felülről mennyi anyag fog leesni, amit nem biztos, hogy tudunk már hasznosítani.

A könnyebb átláthatóságért konkrét számokkal vezetem le a számítást.

Van egy 150 cm széles és 230 cm magas függönyöm, mármint ekkorára van szükségem. A varrónő azt mondja, hogy a varrás 200Ft/méter. Akkor most jön a számolás:

A 200 Ft-os ár már tartalmazza a szabást, varrást, a behúzó bevarrását, a súly bevarrását. De nem tartalmazza a behúzót, sem a súly árát. Ezek plusz költségek lesznek.

Akkor varrjunk és számoljunk:

Először körbeszegi a függönyt. Ez azt jelenti, hogy alul, felül, és a két oldalán beszegi a függönyt, egyszer varrja, tehát a teljes hosszakat meg kell szorozni 200 Ft-tal méterenként.

A mi esetünkben: (1,5+1,5+2,3+2,3)*200=1520

1520 Ft az, hogy egyszer beszegte körbe a függönyt.

Ha felülre behúzót szeretnénk, akkor azt két helyen kell rögzíteni. Akkor a teljes szélességet kétszer végig varrja. Ami azt jelenti számokban,hogy:

(2,3*2)*200=920

920 Ft, hogy felvarrják a behúzót.

A behúzót mindig annyit kell vennünk, amennyi a kiterített függöny mérete. Esetünkben 2,3 métert. A behúzó ára 195 Ft/méter.

2,3*195=448,5

449 Ft a behúzó ára.

Ha nincs ólomzsinór, de mi szeretnénk, akkor az még egy varrás, a keresztirányban.

2,3*200=460

Ehhez még hozzájön az ólomzsinór ára, mondjuk 120 Ft/m.

2,3*120=276

275 Ft az ólomzsinór a mi esetünkben.

Ha mindent összeadunk, akkor a függönyünk varrása:3625 Ft.

1520+920+449+460+276= 3625

 

Ez így most lehet nem tűnik soknak, de ha egy 1500 Ft/m  áru függönyről beszélünk, akkor a függönyünk, ha 2,4 métert veszünk a szegéseknek való ráhagyás után, az 3600 Ft. Akkor ha ehhez nézzük a varrást, akkor bizony egy kicsit meglepődünk, hogy nem ennyire számítottunk.

 

 

Sajnos előfordulhat, hogy annyira csúszós az anyag, hogy a varrónők javasolják, hogy felül még egy hajtás kell, ilyenkor még egyszer kell számolni a teljes szélességet, szorozva 200 Ft/méterrel.

Természetesen ha a függönyünk két darabból áll, vagy többől, akkor minden egyes darabnál ezt a számolást kell alkalmazni és akkor megkapjuk a végösszeget.

Előfordulhatnak plusz költségek, ha szalagot kérünk vagy megkötőt hozzá, esetleg nem behúzós a függöny, hanem fülekkel lesz feltéve a karnisra, vagy ringlivel,ezek természetesen más-más költségek. Ezeket érdemes a varratáskor megkérdezni.

Ha széles függönyt varratunk úgy, hogy több darabot kell összevarrni, akkor minden összevarrásnál számolni kell 1-3-szor  a függöny magasságával, mert egyszer össze kell varrni, és ha olyan a függöny anyag, vagy az összevarrás, akkor még szegni is kell a két anyagot az érintkezésnél. Ezek mind plusz egy-egy varrások.

Remélem sikerült segítenem egy kicsit eligazodni a számokban és így függönyvásárlásnál, varrásnál pontosabban tudsz kalkulálni. Azt nem szabad elfelejteni, hogy minden varrásnál, vásárlásnál előfordulhatnak plusz költségek, ezekről érdemes tájékozódni. De enne mértéke azért 5-10 %-nál nem szokott több lenni, hacsak nem kértünk valami extra dolgot, ami további költségeket okozhat.

Szép napot kívánok!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu