+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kézi hímzés

Üdvözöllek ezen a nyári napon is. A mai téma a díszítő öltések, hímzések fajtái, a kézi hímzés lesznek. Egyrészt, ha már átvettük a kézi varrás alapjait, akkor ezeket sem szabad kihagyni. Másrészt pedig egy aranyos fényképen akadt meg a szemem minap a facebookon, és valahogy annyira megtetszett, hogy nem tudom elengedni a témát.
Manapság azt gondoljuk a hímzés már elavult, régi, nagyanyáink hímeztek, hámoztak, ez már nem az a világ. Hát kérem egy Szatmárból származó néni elkészítette hímzéssel a QR-kódot.

 

 

Mára már olyan szinten készíti, hogy fejből tudja a kódot, nem kell neki minta. Többen jót nevettek rajta, mert valljuk be azért vicces hímezve látni egy QR-kódot, de kérem működik. Lelkes emberek kipróbálták és működik.

Ezek után mondja nekem bárki, hogy a hímzés kiment a divatból.

Kézi hímzés fajtái, csoportosításuk

A kézi hímzés több módon is csoportosítható. A hímzésnél többféle öltésfajta van. Ez határozza meg a hímzést.

Megkülönböztetünk keresztszemes öltést, laposöltést, hurok-és láncöltést, átcsavarásos és szálvonásos öltést. A hímzést természetesen másként is tudjuk csoportosítani, mert több szakma is használta, használja még ma is. Ez alapján megkülönböztetjük a szűcshímzést, a gyöngyhímzést, selyemhímzést és a rátét hímzést más néven applikáció.

A magyar hímzést tájegységek szerint is szokták csoportosítani, de némely tájegységek csak egy bizonyos öltéstechnikáról ismert. Borsodi lévén nálunk a Matyó hímzés volt a legelterjedtebb. Nagymamám egész évben ezeket hímezte, és erre tanított engem is. Minden kislánynak a szekrényében lapult egy Matyó hímzéses blúz, kötényke.

A gobelinnel a kiskőrösi kereszt szüleimnél találkoztam, illetve Budapesten és itt Dunakeszin. Érdemes mindegyiket kipróbálni, és nem szabad elkönyvelni, hogy ez régi, ódivatú. Hiszen a divat újból és újból előveszi és leporolja a régi dolgokat, van hogy kicsit megújítja, új mintákat találnak ki, de a technika a régi.

 

Keresztszemes öltés

A keresztszemes hímzéshez szükségünk van kongréra vagy aidára. Kezdőként érdemes nagy lyukú kongrét választani. Ez az az anyag, amire hímezni tudod a mintát. Gyakorlott keresztszemezők már sűrűbb lyukú kongrét, lenvásznat is használnak.Ezután kiválasztjuk a mintát, amit meg szeretnénk hímezni. Előfordulnak előnyomott minták, de általában leszámolható mintákból dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy van egy kis képecske, amire szépen rá van nyomtatva a minta.

 

 

Ennek fényében kiválasztjuk az osztott hímzőfonalakat, a képen látható színeknek megfelelően. Fontos odafigyelni, hogy nagy lyukú kongrénál nem elég egy szállal hímezni, két szálat kell befűzni a tűbe.

Érdemes a vásznunkat befogni egy hímzőrámába, sokkal könnyebb úgy hímezni, hogy az anyag ki van feszítve.

A hímzésnél nagyon fontos, hogy mindig pontosan számoljunk, mert ha pl. egy színből kevesebbet vagy többet öltünk, akkor felborul a kép, elcsúszik minden és nem fog szépen kirajzolódni a minta.

Az öltéseknél figyeljünk oda, hogy ne húzzuk meg nagyon szorosra az öltéseket, mert akkor összehúzzuk az anyagot, de ha túl laza, az sem jó. Szépen simuljon a fonal az anyagra. Kezdésnél mindig az anyag fonákján (visszáján) varrjuk el a fonalat, nehogy kicsússzon.

A keresztszemes öltés a fonal x alakban történő öltéseiből áll.  Az első lépés, hogy megtanuljuk, hogy keresztszemes öltésnél mindig egy négyzetet veszünk alapul. Az öltés a négyzet két átlós pontjának összekötéséből áll. Ez a két öltés, keresztezi egymást, egy x-et képezünk a négyzetben.

A mintát érdemes a közepén elkezdeni, mert akkor még mindig lehet haladni mindkét irányba. De ha a szélén kezdünk, akkor előfordulhat, hogy  a középen lévő hangsúlyos minta miatt, nem fog jól kijönni az öltések száma és elcsúszhat a minta.

Akkor kezdjünk neki a hímzésnek, de előtte érdemes kezet mosni, mert a kezünkön lévő port nagyon könnyű átvinni az anyagra.

Nagyon fontos, hogy a hímzésnél ne használjunk csomókat. A legjobb módszer erre az, ha két szál fonallal kell a mintát készítenünk, hogy a hímzéshez csak egy szál fonalat készítünk elő, de azt kettéhajtva fűzzük be a tűbe.  Ekkor a munka hátoldalán az első szem öltésekor a kialakított hurkon át tudjuk fűzni a tűt, ami így csomómentesen rögzíti a fonalat. Ez a módszer akkor jó, ha páros számú fonallal dolgozunk.

Ha pedig páratlan számú fonallal dolgozunk, akkor a minta hátoldalán a kész öltések mögé fűzzük be a fonalat, és az első öltéseknél óvatosan húzzuk a fonalat, nehogy kibújjanak a végek.

Ha nagyon az elején vagy a mintának, vagy ha a már meglévő szemek színei nagyon elütnek az új színtől, akkor hagyj egy rövidke darabot a munka hátulján a fonalból, és ügyelj arra, hogy a fonalnak ez a része az első pár öltés alá kerüljön a hátoldalon.  itt is igaz az, amit az előzőekben írtam, hogy az első 2-3 öltés után már stabilan rögzül a fonal vége (eleje).

A keresztöltést kétféle képen lehet készíteni.

Egyik az, amikor egyesével minden keresztöltés megvarrunk. Tehát először megvarrjuk az x első szárát, majd egyből ráöltjük a keresztező másik szárát. Aztán készítjük a következő szemet. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy mindig ugyanaz a szál legyen felül keresztezésnél a kész x-nél.

 

 

A másik lehetőség, amikor az x egyik szárát hímezzük megy egy sorban, és visszafelé pedig ráhímezzük a másik szárát. Ebben az esetben vízszintesen haladunk.

 


Ezt a második módszert akkor érdemes alkalmazni, amikor  nagyobb felületet kell azonos színű fonallal varrni. Másik előnye, hogy így nehezen keverhető össze az alsó és a felő öltések dőlési szöge. Nem beszélve arról, hogy a hímzésünk hátoldala is egyenletes képet mutat.

Amikor viszont elszórtan vannak az egyes színek a mintánkban, akkor érdemes egy-egy keresztszemet egyszerre elkészíteni és csak utána lépni a következő szemre.

Nagyon fontos, hogy bármelyik módszert választjuk, a keresztöltés alsó és felső szálainál mindig egy irányba mutassanak a szálak, mert csak így lesznek szép egyenletesek az öltések.

Előfordul, hogy függőlegesen kell hímeznünk, ilyenkor fentről lefelé haladunk.

Ha elkészültünk a hímzéssel, érdemes langyos vízben átölteni és még nedvesen átvasalni a munkánkat.

A félkereszt-öltés:

A félkereszt öltés az egyik legegyszerűbb öltés, nem beszélve arról, hogy kétszer olyan gyorsan lehet vele haladni, min a keresztszemekkel.  Ennél az öltésnél a keresztszem egyik felét öltjük csak le és ennyi az egész.

A félkereszt-öltés2:

Ezt az öltésfajtát ritkán használjuk, de azért érdemes pár szót váltani róla. Igazából annyi a különbség az előző öltésekhez képest, hogy a szem nem négyzet alapú, hanem téglalap alakban készülnek. Lehet álló és fekvő az öltés. Ezt szintén lehet félkereszt és kereszt öltésben is.

Negyed és háromnegyed öltések

1/4-ed és 3/4-ed öltések haladóbb öltéstechnika. Ez az öltésfajta  pontosabbá teszi a keresztszemes alkotást, illetve az aprólékosabb munkák szebbek lesznek, ha ezt az öltéstechnikát használjuk. Ezt használhatjuk, mikor egy négyzeten belül kétféle színt használunk.

Keresztszemes hímzésnél előfordul, hogy ívet kell kialakítani. Ez lehet virágszirom, valamilyen állatka szeme. Ilyenkor érdemes használni a két színű öltést. Az előző félkereszttel ellentétben ez az öltés máshogyan osztja meg a szemet. Kongrénál nehezebb negyed öltést hímezni, de megoldható. Hímzővászonnál könnyebb a szem közepébe való öltés.

Ezt az öltést úgy kell készíteni, hogy a rövidebb szál letűzze a hosszabbat. A hosszabb szál takarja a rövidebb szálat.

Itt egy két-két egymással szembefordított háromnyegyed öltés látható, negyedöltésssel letűzve:

Háromnegyed öltések

Ezeket az öltéseket lehet kombinálni, pl. egy háromnyegyed öltés meleltt egy negyedöltéssel fejezzük be a szemet.

Kontúröltés

A kontúröltés egy nagyon egyszerű öltés. Általában a keresztszemes hímzés kontúrvonalainak hangsúlyozására használjuk. Főleg azoknál a mintáknál alkalmazzuk, ahol erre szükség van, mert sok esetben ez a kontúrvonal adja meg a végső szépségét a hímzésünknek. A kontúröltést mindig a keresztszemek és  fél keresztek kivarrása után kell elvégezni. Több olyan mintával találkozunk azért, ahol ez a kontúrvonal nem szükséges, vagy egyáltalán nincs is.

A kontúrvonal a hímzés mentén van, ezek lesznek a keresztszemek, félkeresztek kontúrjai. Előfordulhat, hogy ezek a vonalak nem szabályosan követik a keresztöltések széleit. Ilyenkor nem egy szem hosszúságú egy öltés, hanem a következő lehetséges szemsarokig tart az öltés.

Kontóröltés, backstitch

.

Francia csomó:

A francia csomó az egyik legnehezebb öltésfajta a keresztszemes hímzések között. Ez az öltés olyan, mintha egy csomót kötnénk a hímzésünk színére. Fontos, hogy a tű visszaöltéskor ne pontosan ugyanabba a lyukba öltsük a tűt. Már ha csak egy kicsit mellé öltünk, az már jó, mert így a csomó nem tud átjönni a hímzés visszájára. Amire még figyelni kell, az a fonal feszessége. Amikor a tűt már az anyag visszájára húzzuk, a színén lévő fonalat ki kell feszíteni a hímzésünk színén, addig amíg a tű el nem tűnik a másik oldalon.

 

 

Francia csomó

.Lehet, hogy nehéznek tűnik, de mellékelek egy videót, ami segítségként szolgálhat.

 

Nagyon fontos, hogy  ha a keresztszemes hímzéssel kész vagyunk, akkor a hátoldalon kell elvarrni a szálakat. Ezután ha szeretnénk akár be is keretezhetjük a művünket. Mostanság nagy divat kör hímzőkeretbe fogni a kész munkánkat és úgy kitenni a falra, ablakba, ajtóra.

 

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet a kézi hímzés iránt. A következő alkalommal a további hímzéseket fogom bemutatni neked, várlak vissza.

Legyen szép napod és jó kézimunkázást kívánok!

Üdv:Kati

 

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu