+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Varródoboz

Sokszor hirtelen szükségünk van tűre, cérnára, gombra, stb. de nincs otthon, vagy ha van, ki tudja éppen hol lapul. Ezért érdemes otthon tartani egy jó kis varródobozt. Aki megteheti, és sokszor varr, esetleg varrógéppel is rendelkezik, annak érdemes befektetni egy jó kis varródobozba. A varródobozban rendezetten tudjuk tárolni a varráshoz szükséges dolgainkat.

A varródobozoknak is több fajtája van. Vannak „egyterűek” nincs bennük elválasztó, nincsenek fakkok benne. Van, amelyiknek van egy plusz emelete, egy kivehető tárolós rész.  A legtöbben van a tetejében egy bevarrt tűpárna. Vannak fonottak, műanyagok, fából készültek, amelyek szétnyithatóak, mint egy szerszámos láda. A variációk százait megtalálhatjuk, szín, forma, mintázat, bevonat, méret, stb. alapján.

Aki viszont nem akar otthon ennyi sok mindent tartani, hiszen csak hébe-hóba van szüksége vészhelyzetekben varrásra, azoknak elég egy kis tároló doboz is.

Szintén vehetünk egy kisebb dobozt, amit berendezünk, vagy egy üres cipős dobozt bevonhatunk papírral, vászonnal és csinos kis dobozkát kaphatunk.

Ha meg van a varródoboz, már csak a belevalót kell összeállítani.

Varródoboz belevalók:

 • Tű, tűkészlet. Érdemes többféle tűt tartani otthon, nem kell sok, de azért jó, ha van vékonyabb, vastagabb is. Nem beszélve a tű fokáról, mert kell a nagyobb lyukú a vastagabb cérnákhoz és a keskenyebb lyukú is. Ezért én azt szoktam mondani, inkább egy tűkészletet érdemes beszerezni. Pár 100 Forintért már kapható pl. a nagymamáink korából is jól ismert rózsakosaras tűkészlet. Ebben megtalálunk mindent, amire szükségünk lehet.

 

 • Varrógéptű. Amennyiben varrógéppel varrunk, érdemes pár tűt tartalékban tartani otthon. Jó ha van vékonyabb, vastagabb, farmerhez való, esetleg jersey tű. Ínyenceknek ikertű.

 • Olló. Itt azt kell eldönteni, hogy mi mindenre fogjuk használni. Ha csak cérna elvágásra, akkor elég egy kisebb olló is. Ha már hímezni akarunk, akkor ahhoz érdemes beszerezni kézimunka ollót. Ha szabni szeretnénk szabó ollót. Természetesen bal kezeseknek, balkezes szabó ollót ajánlok.
 • Ha varrógéppel varrunk vagy bontani is szoktunk, akkor sokan szeretik használni a bontókát vagy varratszedőt, ki hogy hívja. Sokaknak elég egy hegyes olló és a kezük a bontáshoz, vannak, akik ebben hisznek, mások a bontókában. Ha szeretnénk, akkor tegyünk egyet a dobozba.
 • Gyűszű. Bevallom, én nem vagyok az a gyűszűs fajta, és nincs is otthon. De mikor kellene, akkor viszont nagyon hiányzik. Ilyenkor asztallapot, ollót, minden kemény dolgot bevetek, hogy át tudjam tolni a tűt. Pedig ha lenne gyűszűm, milyen egyszerű lenne! Gyűszűből is sok féle van. Nem csak a klasszikus fém, vagy a lyukas tetejű fém, hanem bizony már van ergonomikus változat is, különböző méretekben és színekben. Hát nem csodálatos?

 • Cérnák. Ha nem vagy nagy varró, akkor is érdemes az alapszíneket tartani otthon. Vagy ha tudod, hogy rengeteg kék ruhád van, akkor hozzá passzoló cérna legyen otthon. Fekete, fehér, szürke, barna, kék, piros, az mindig jó, ha van. Ma már ritkábban lehet kapni kis spulnis cérnákat, inkább úti készletekben árulnak, de azért az alapszínek legyenek mindig készenlétben.

 • Gombostű, tűpárna, esetleg mágnes. Nagyon fontos, hogy legyen otthon gombostű. Sok mindenre jó, nem csak varráshoz segítség. A gombostűk általában dobozban, vagy korongba szurkálva kaphatók. Érdemes egy tűpárnát beszerezni, hogy a kósza tűket, gombostűket abba szúrjuk. Én egy varrótanfolyamon találkoztam azzal, hogy mágnes volt kitéve az asztalra és varrás közben csak arra dobáltuk a felesleges tűt. Azóta már beszereztem itthonra is, mert tényleg egyszerűbb csak rádobni és már dolgozom is tovább.

 • Biztosítótű. Érdemes több féle méretben tartani, mert mindig pont olyan méretre lenne szükségünk, ami éppen nincs otthon. Tökéletesen megfelel a biztosító tű gumik befűzésére, blúzok, ruhák összefogására, stb.
 • Tűbefűző. Ha a nagyi féle tűkészletet választottuk, abban biztosan van tűbefűző. Ha nem, akkor nem árt, ha van otthon. Nem csak az időseknek segítség a tű befűzésekor, hanem mikor az ember fáradt, vagy a cérna vége mindig szétnyílik, és sehogy sem akar átmenni a tű fokán. Nagy segítség tud lenni.
 • Patentok. Ebből is érdemes pár darabot otthon tartani, a felvarrható fajtából. Lehet nikkel és fekete színben is kapni, ma már dísz patentok és figurásak is kaphatóak. A kis dobozunkba elég pár különböző méretűt tartani a gyors segítséghez.
 • Mérőszalag. Jó, ha van otthon, nem csak varróknak. Ma már nem csak a klasszikus mérőszalagok vannak forgalomba, figurás, mágneses, kulcstartóra szerelhető, stb. is található az üzletekben. Mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

 • Jelölőkréta, jelölőfilc, jelölőceruza. Fontos lehet, ha valamit meg kell jelölnünk a textilen. Ma már számos jelölési mód van. Van levegőre, vízre illanó filc, de találunk ceruzákat, zsír-, szappan-, porkrétákat. Ceruza alakú krétát, háromszög formájút, négyzeteset. Azt szoktam mondani, hogy ki kell próbálni őket, és amelyik a legjobban tetszik, azt kell választani. Van, aki megfogja a porkrétát és a hideg is kirázza, ezért lehet, hogy neki a szappan fog beválni. Ezek a termékek mosásra, sőt már vasalásra is eltűnnek az anyagból, de azért ne felejtsük el, hogy sosem a színén jelölünk, hanem a fonákján.

 • Orsók. Ha varrógéppel varrunk, akkor jó ha van több orsónk is a varrógéphez. Érdemes megnézni, hogy milyen orsó jó a gépünkbe és abból beszerezni többet. Nekem mikor sietek nagy segítség, hogy nem kell mindig újabb cérnát le- és feltekernem, hanem már van feltekerve orsóra, csak gyorsan orsót kell cserélni és már varrhatok is.

 • Szalagok, zsinórok, gombok, flitterek. Ezeket nem kötelező a dobozkánkban tartani, de azért jó, ha van otthon belőle. Ha az iskolába, óvodába SOS kell vinni valamit, vagy valamilyen ajándék készül, vagy csomagoláshoz dekorációnak kellene egy kis ötlet, akkor ezek az apróságok nagy segítségünkre lehetnek.
 • Érdemes pár alapgombot otthon tartani, pl. ágynemű gombot, inggombot. Ezek általában fogyóeszközök. Érdemes a ruhákhoz kapott pótgombokat is egy helyen tárolni, ha szükség lenne rájuk, megtaláljuk őket.
 • Varrógéphez alkatrészek. Ha van varrógépünk, akkor érdemes az ápoláshoz, tisztításhoz szükséges szerszámokat, olajakat, keféket is beszerezni és egy helyen tárolni. Sokszor egy apró tisztítás már csodákra képes.

Úton is jól jöhet

Ma már kaphatóak kis kiszerelésű úti készletek is. Van az egyszerű verzió és van az elegáns, amely bármely retikülben jól mutat. Érdemes valamilyen kis varrókészlettel rendelkeznünk, legalább otthon, mert egy gomb biztos le fog szakadni és akkor nem kell kétségbe esni, hogy nincs egy cérnánk sem otthon. Készüljünk fel az SOS helyzetekre és akkor nem fog minket meglepetés érni.

Remélem sikerült segítséged adnom, hogyan áll össze egy jó varródoboz.

Szép napot kívánok!

Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu