+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Készítsünk hímzett képet 2

Legutóbb elkezdtünk egy képet hímezni, miközben átvesszük a hímzés fajtákat. Mivel elég nagy az anyag, gondoltam szétbontom, hogy jobban emészthető legyen. 

Most folytatjuk a hímzést. Pont egy olyan öltéssel megyünk tovább, amit általában egy iskolai technika órán meg szoktunk tanulni, mert anyáknapjára vagy karácsonyra biztosan készítettünk gyerekként valami ajándékot, amit ezzel hímeztün körbe. 

Blanket stitch-Pelenka öltés

Ez egy dekoratív öltés, de határoló öltésként is a használjuk. 

Forrás: pinterest

Couch stitch. Akkor használjuk, mikor egy szálat szeretnénk rögzíteni az anyagunkhoz. Lehet eltérő fonallal készíteni, de ha nem szeretnénk, hogy látszódjon az öltés helye, azonos színűvel készítsünk. Egyenes és görbe vonalakat is tudunk így kialakítani. 

Forrás: Pinterest

Chain stitch-Láncöltés

Forrás: pinterest

Forrás: Pinterest

Single chin stitch -leválasztott láncöltés

Gyakran egyláncú öltésnek is nevezik. Egy hurkolt hímző öltés, amely a láncöltés család része. A forma tipikusan könnycseppnek vagy virágsziromnak tűnik, ami hasznos lehet ezeknek a motívumoknak a varásához. Ez egy fontos öltés, erre több mindent építhetünk érdemes tehát megtanulni. 

 

Forrás: Pinterest

Lazy Daisy stitch. A név mindent elárul. A legegyszerűbb öltés hímzett virágok létrehozásához. Lusta százszorszép öltés nem más, mint egy egyszerű hurok, amely csoportokba rendezve virágokat hoz létre, egy vonalba kombinálva láncöltést készítünk, vagy egyesével dolgozunk a levelek  létrehozásával. Sokféle variáció létezik. 

Forrás: Pinterest

French knot-francia csomó.

A felszíni hímzésben használt számos csomózott öltés egyike. Nehéznek tűnik, ezért kíván némi gyakorlást. Ahogy újra és újra gyakoroljuk a csomót, a mozgások természetesebbek lesznek. A francia csomókat köztudottan trükkös kibontani; ne is próbálkozzunk vele. Csak vágjjuk el a nem kívánt csomókat.  Érdmes minden csomót új cérnával csinálni, mert ha még nem vagyunk rutinosak és elrontjuk, akkor az összes mehet a kukába. Így ha minden csomó külön cérna, minden francia csomóhiba egyszerűen levágható anélkül, hogy befolyásolná más varrási erőfeszítéseinekt.

Forrás: pinterest

Helyezzük az anyagot a hímzőkarikába. Fontos, hogy feszes legyen. Húzzuk át a tűt az anyagon, ahová a csomót szeretnénk helyezni. Tekerjük a cérnát a tű köré egyszer egy kis csomóért, kétszer a nagyobb csomóért. Kerüljük a kétszeresnél több csomózást, különben ferde csomót kapunk. A tűt egy kicsit szúrjuk le a szövetbe, közel ahhoz a helyhez, ahol a tű elülsőre került. Óvatosan húzzuk meg a cérnát, hogy megszüntessül a lazaságot, és szorosan illesszük a csomót a szövet felületéhez. Lassan húzzuk le a tűt és a szálat a csomókon keresztül, hogy teljes legyen a francia csomó. A tűnek simán át kell csúsznia a cérna hurkain. Tartsuk feszesen a munkaláncot, miközben áthúzzuk a tűt és a szálat; ez a feszesség segít szép, egyenletes francia csomók létrehozásában. Esetleg próbáljunk meg kissé lazítani a feszességen, miközben áthúzzuk a tűt, majd húzzuk meg, miközben a többi szál áthalad. A csomó befejezésekor „pukkanást” hallhatunk; ez normális!

Ha a tűt ugyanabba a lyukba szűrjuk, ahol a szál feljön, az gyakran azt eredményezi, hogy a csomót hátul elveszítjük, amikor áthuzzúk. Ügyeljünk arra, hogy ne ugyanoda szúrjunk a tűvel. 

Feather stitch-toll öltés

A tollvarrást és annak variációit a felszíni hímzésben légies varrásvonalak létrehozására használjuk. Görbék vagy egyenesek mentén varrunk. Toll öltésnél nyitott félhurkok segítségével dolgozunk fel egyetlen vagy több sorban. Az alap tollvarrásnak számos népszerű változata létezik.

Forrás: pinterest

Straight feather stitch-egyenes toll öltés

Ennek a toll öltés lépései megegyeznek az alap tollvarráséval, kivéve, hogy a hurkok mindegyike egy vonalban van, és az öltések mindegyike ugyanabba az irányba dől, ahelyett, hogy váltakozna. Az egyenes tollvarrásnál a hurkok az egyik oldalon egymás alatt helyezkednek el. Megjelenésükben olyan, mint a ferde takaróvarrás. 

Ez az öltés nagyon jól néz ki, ha szegélyként használjuk. Két sorban is dolgozhatunk az öltéssel ellentétes irányba nézve, és a sorok között van egy kis távolság. A sorok közötti helyet különféle öltésekkel lehet kitölteni, hogy egyedi öltést alakítsunk ki. Az egyenes tollvarrás másik alkalamzása még a szalag vagy dekoratív anyagok oldalainak rögzítése. 

Forrás: Pinterest

Closed Feather stitch-Zárt toll öltés

A zárt tollvarrás mozdulatai megegyeznek az alapvető tollvarrással, kivéve, hogy a hurkok az oldalélek mentén egy vonalba esnek, és zárt élt képeznek. Zárt tollvarrásnál az egymást követő hurkok belépési pontja ugyanazon a helyen van az anyagon, mint az előző hurok kilépési pontja. A szoros toll öltést szegélyekhez és széles vonalakhoz használjuk.

Forrás: Pionterest

Mutatok pár variációt a tollvarráshoz.

Az egyenes toll öltés egyenes éllel is dolgozható  mindkét oldalán vagy a varrott szalag közepén. 

Forrás:pinterest

Van még a Double feather stitch- dupla toll öltés

A kettőss tollú öltésben ahelyett, hogy egyszemélyes öltéseket készítenénk felváltva balra és jobbra, két vagy három öltést készítünk egymás után az egyik oldalon. Ezután hasonló számú öltést készítnk az ellenkező oldalon is. 

Ez a dekoratív változat széles határok és sávok esetén hasznos. Nagyon szépnek tűnik, ha sávos hímzőcsíkként használjuk ruházaton, asztalterítőn, ágytakarón. 

 

Forrás: Pinterest

Satin stitch-szatén öltés-lapos öltés

Az alapvető szatén öltés egy kitöltő öltés, amely kis területeket takar, sima, szoros öltésekkel, amelyek laposan helyezkednek el az anyagon. Van hosszú és rövid lapos öltés, párnázott, körvonalazott és árnyékolt szatén öltés. 

A hagyományos szatén öltés kitölt egy olyan területet, amely körül nincs körvonal, és a varrás sima formákat és egyenletes vonalakat képez. Az egyenletes szövésű szövet időnként ezt bonyolultá teheti, mivel az öltésekhez tervezett terek „lépcsős” hatást keltenek a szatén öltéssel.  

lapas öltés

Forrás:pinterest

Long and Short stitch-hosszú és rövid öltés. Ez az öltés a szabad stílusú hímzés egyik formája. Gyakran használják virágszirmok, madártollak árnyékolásásra. Ennek az öltésnek az a jellemzője, hogy az első sor öltéseit úgy dolgozzuk fel hogy váltakozva hosszúak és rövidek legyenek. A következő sor öltései azonos hosdszúságúak, és illeszkednek az első sorba.

Néha algériai töltőöltésnek, tégla öltésnek, hímző öltésnek, halszálka mintájú öltésnek, Kensington öltésnek, tollazat öltésnek, árnyékoló öltésnek is nevezik.

 

Forrás: Pinterest

Ezekkel az öltésekkel már be tudsz fejezni egy hímzést. Tudsz árnyékolni, kitölteni. Természetesen megmutatom a záró videót is, hátha pont ehhez a mintához kaptál kedvet, aminek a hímzését a hölgy végig mutatta eddig. 

Remélem segítettek a videók és a leírások.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.