+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Készítsünk saját hímzést 1 rész

Sokszor látunk egy jó kis mintát, rajzot, amit szívesen kihímeznénk, de azt sem tudjuk, hogy hogyan kezdjen neki. Most mutatok egy videót, ahol a minta átmásolásától a hímzés fajtáig mindent megmutatnak, igaz angolul, de próbálom leírni mi minden történik benne.

Nézzük, hogyan kezdjünk hozzá.

 

Először válasszuk ki a mintát, amit ki szeretnénk hímezni, nyomtassuk ki. Figyeljünk a méretre, abban a méretben legyen, ami nekünk a legmegfelelőbb.

Nagyon ritka helyeken, de lehet kapni, olyan papírt, amire közvetlen lehet nyomtatni és utána rá tudjuk ragasztani az anyagunkra és azon keresztül tudjuk hímezni a mitnát. 

Ha nincs ilyenre lehetőségünk, akkor lehet még két megoldás. Egyik, kinyomtatjuk a mintát, ezt leragasztjuk pl. az asztalra ragasztószalag segítségével, és azután ráhelyezzük az anyagot és átrajzoljuk. Ilynekor fontos, hogy az anyagot is rögzítsük, hogy ne mozduljon el. Akinek van esetleg üvegasztala, akkor ha alulról megvilágítja, sokkal könnyebb átrajzolni a mintát. 

Másik megoldás az indigó papír, vagy lehet már direkt erre a célra készített átíró papírt venni és annak segítségével átrajzolni a mintát. 

Forrás: www.gombocska.hu

Amennyiben kész vagyunk a mintával, az anyagunkat fogjuk hímzőkeretbe. Válasszunk a mintához való méretet. 

Érdemes a munka megkezdése előtt átvenni az öltésfajtákat, kicsit gyakorolni. Nézzük meg  melyekre lesz szüksgéünk és azokat vegyük át. Az alábbi blogban  át tudod nézni, hogy melyik öltést hogyan kell elkészíteni. 

Forrás: Piterest

Azért összegyűjtök pár alap öltést, amit meg tudsz nézni, és akár sugóként is tudod használni. 

Forrás: pinterest

Ezekkel az öltésekkel már sok mindent el lehet érni. Nagyon alap öltések, ezek variálásával már szép kézimunkák tudnak születni. 

Forrás: pinterst

Levágjuk a fonalat amit használni szeretnénk. Sok mintánál fel van tüntetve  hány szállal kell hímezni, ha osztott hímzőofnalat használunk. Akkor ennek megfelelően kell szétszednünk a szálakat.

Mutatok egy vastagsági útmutatót. Ez azt mutatja, hogy hogyan néz ki a hímzéskép, ha 1,2…6 szállal hímzünk. 

Forrás: pinterest

Igy fog kinézni vonal hímzése esetén. Ez nagy segítség lehet, ha nincs konkrétan megadva a fonalszám, mert akkor ez alapján mi magunk el tudjuk dönteni, mennyire akarunk vastag szálat, mintát hímezni. 

Forrás: Pinterest

A szálakat szétválasztani sokféleképpen lehet. Nekem az vált be, amit a videóban is mutat a hölgy. Egy szálat húzok ki, úgy hogy a többi szálat finoman tartom a hüvelyk és a mutató ujjam között. Ilyenkor a többi szál feltorlódik, de nem gubancolódik össze. Ezzel a módszerrel annyi szálat húzunk ki, amennyivel szeretnénk hímezni.

Az egyenes öltés az alapja a hímzésnek. A Seed stich öltés sok apró egyenes öltés egymás mellett. Ennél az öltésnél egyszerű futú öltéseket használunk. Nagyon fontos, hogy egy riányba megy a kitöltés. Vizuálisan többé-kevésbé olyan, mint a Darnins Stich, de van egy kis különbség. Rövidebb öltéssel rendelkezik az anyag oldalon és hosszabb öltéssel a hátoldalon. Valószínűleg az epermagra emlékeztető varratkép ihlette a nevét. 

Gyakran a Seed stichet felcserélve használják a Rice stitch-csel, jellegük és nevük hasonlósága miatt. Lényegében ugyanazok, csak változatai egymásnak. Egy levélszerű mintán megmutatom az öltést. A Seed Stich texturát ad a szövetnek. 

Running Stich-futó öltés, ami egy aranyos kis szaggatott öltés. Egyik legalapvetőbb hímző és varró öltés. Általában ez az eslő öltés, amit megtanulunk. Mivel nagyon egyszerű, azt gondolnánk a futóöltés nem sok mindenre alkalmas. Meglepődnél mennyiféle válzatban tudjuk használni. Varrhatunk egyenes vagy ívelt vonalak mentén, alakzat körvonalazásához. Alakzaton belül, vagy kitöltéshez is használhatjuk. Hímzések összeállításhoz is hasznájuk, de szegélynak is szoktuk. A futóöltés az elsődleges öltés, amelyet a darning öltésekhez használnak. Az öltések különféle mintákkal dolgozhatók fel a szakadások és szakadások javítására, és tökéletesek a hímzéshez, a látható javítás egyik formájaként.

Forrás: https://www.thesprucecrafts.com/

Back stich-nél fontos, hogy mindig visszafelé, hátra öltünk és úgy haladunk előre. 

Forrás: https://sublimestitching.com/

Split stitch-osztott öltés

Stem  Stitch-száröltés. Az egyik leggyakoribb és alapvető hímzőöltés. Ez az öltés vékony vonalat hoz létre. A hímzett formák körvonalazására , virág-és növények formlására használják. A száröltést könynű egyenes vagy ívelt vonalban is varrni.  Szeretik szabad szárú öltés pillangó mintájához is használni.

Forrás: Pinterest

Még nem fejeztük be a hímzést, de akkor nagy az anyag, hogy kénytelen vagyok megbontani. Követekező blogban folytatjuk a hímzést és a hímzés fajták bemutatását. 

Addig is jó gyakorlást kívánok. 

Forrás: Pinterest 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.