+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kötött, horgolt táska bélelése házilag

Most új projekten dolgozom, táskát kötök. Beleszerettem egy mintába, ami csíkos, ezért most megkötöm egyszínűben és ha még mindig szerelem, irány a csíkos kötése. Sokan mondják, hogy nem muszáj a kötött, horgolt táskát bélelni, azért én jobban szeretem. Nem tudom, te hogy vagy, de nálam annyi minden van a táskában, hogy jobb az, ha van egy bélés ami összetartja a női lomjaimat.

 

Forrás: Pinterest

Én azt gondolom az apró dolgok miatt, pl. toll, horgolótű, mert hát az mindig van a táskámban, jobb ha van egy bélés. A legjobb megoldásnak a 100% pamutvásznat gondolom. A szatén nagyon szép, de nem is egyszerű varrni annak, aki nincs hozzászokva, könnyen feslik a varrás mentén. A pamutvászon könnyen szabható, varrható, mosható. 

Forrás: Pinterest

Először el kell döntsük, hogy cipzáras lesz vagy sem. Azért fontos, mert a cipzárat bevarrhatjuk, vagy akár be is horgolhatjuk. A cipzár kerülhet a bélésre vagy már a táskára. 

Forrás: Pinterest

Az egyik amikor a bélésre varrjuk a cipzárat. A táska, szütyő, övtáska mintáját le kell vegyük és azt kell kiszabnunk a pamutvászonból. Azután erre kell rávarrnunk a cipzárat, majd ezt fogjuk kézzel vagy géppel hozzávarrni a táskához. 

Forrás: Pinterest

Egyszerűbb téglalap táskánál a következő minta alapján tudunk dolgozni. A csücskök kialakítása azért fontos, hogy így történjen, hogy ne torlódjon az anyag a sarkokban, szépen kisimuljon, szép éle legyen a sarkoknak. 

Forrás: Pinterest

Készíthetünk kivehető bélést is, kétfalalasat is. A lényeg mindig, hogy az eredeti táska méretetit pontosan vegyük le és  hagyjunk rá +1 cm varrásszélt. 

Forrás: Pinterest

Mindenképpen vasaljunk és tisztázzunk, hogy ne foszoljon majd a bélésünk. Aki szeretne, az most varrjon belülre zsebet is. 

Forrás: Pinterest

Mielőtt bevarrjuk a bélést mindenképpen próbáljuk bele a táskába. Ha szeretnénk, hogy a táska nyílásánál erősebb legyen az anyag, akkor ott érdemes annyi anyagot hagyni, hogy két hajtásnyi behajtást tudjunk készíteni és azt varrjuk először le, majd ezt a vastagabb részt fogjuk a táskához varrni. 

Forrás: https://www.bloglovin.com/blogs/magic-with-hook-needles-4175195/how-to-make-a-lining-to-crocheted-bag-3656791603

Ebben az esetben, szépen kézzel vagy géppel, a táska vastagságától függ, bevarrjuk a bélést a táskába. Póló és zsinórfonalnál véletelenül se próbálkozzunk a varrógéppel, ott a bevarrás mindenképpen kézzel történik. 

Forrás: https://www.bloglovin.com/blogs/magic-with-hook-needles-4175195/how-to-make-a-lining-to-crocheted-bag-3656791603

Nagyon fontos, hogy a pamuvásznat szabás előtt mindneképpen avassuk be, mert öszemegy legalátt 5-10%-ot.

A varrást érdemes dupla szállal végezni, mert azért itt kap jócskán terhelést a táska. 

Ha úgy döntünk cipzáras lesz, akkor két verzió van, mint mondtam. Egyik, hogy a bélés lesz cipzáras. Akkor a szabásnál úgy kell szabnunk, hogy a bélés nyílásához fogjuk majd varrni a cipzárat.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Mindegy milyen formával dolgozunk, a két oldalfal közé kell bevarrjuk a cipzárat. 

Forrás: http://overtheappletree.blogspot.com/2022/07/crochet-trend-crossbody-bum-bag.html?m=1

Fontos, hogy varránál hagyjunk helyet a cipzárnak, hogy könnyen tudjon mozogni. Azt a hibát szoktuk elkövetni, hogy nagyon szorosan a szélhez varrjuk és akkor állandóan ki fog szakadni, mert nem fogja bírni az állandó húzogatást. 

Forrás: Pinterest

Ha kész a bélés, akkor mindenképpen gombostűzzük hozzá a táskához mielőtt neki állunk a varrásnak. Fontos, hogy ne mozduljon el, hogy lássuk, hova fog esni a sarok, stb. Ha vékonyabb a horgolásunk, kötésünk, akkor óvatosan géppel be tudjuk varrni. Érdemes inkább a cikk-cakk öltést megpróbálni. 

Forrás: Pinterest

Kézi varrásnál érdemes tehát dupla szállal varrni és minél apróbb öltésekkel, hogy a bélés minél stabilabb legyen a táskában. 

Forrás: Pinterest

Van aki úgy dönt, se bélés semmi, akkor az direkben is hozzá tudja varrni a cipzárt a táskához. Nagyon kell figyelni, hogy a kötésbe, horgolásba ne akadjon bele a varrógép talpa. Itt is nagyon fontos, hogy hozzá legyen gombostűzve, mert a varrógép talpa el tudja tolni a cipzárt, ha nincs rögzítve. 

Forrás: Pinterest

Ha tehát közvetlen a táskához varrjuk a cipzárt, akkor a két félhez kell külön-külön hozzávarrnunk. 

Forrás: Pinterest

Ezt is varrhatjuk kézzel vagy géppel, de gépi varrást csak vékonyabb fonalból készült táskáknál, szütyőknél ajánlom. 

Forrás: Pinterest

Ebben az esetben még nincs összegoldozva a táska. Először a cipzárt varjjuk bele, és utána dolgozzuk össze a táska oldalait.

Forrás: Pinterest

A következő opció, amikor a táska felsőrészéhez horgoljuk a cipzárt és nem a béléshez. A bélést bevarrjuk de akár bélés nékül is működik, itt a lényeg az, hogy cipzáras lesz a kötött, horgolt táska.

Több opció van, egyik hogy horgolunk vagy kötünk egy táska záró részt, amiben hagyunk egy nyílást és ebbe fogjuk belevarrni a cipzárat, majd ezt a pántot behorgoljuk a táska felső részébe. 

Másik lehetősége, amikor a táskához horgolunk egy kis fedőrészt és ehhez varrjuk hozzá kézzel a cipzárat. 

A következő lehetősége, amikor a cipzárat horgoljuk körbe és majd ezt horgoljuk hozzá a táskához. 

Forrás: Pinterest

Sokan kérdezik, hogy lehet a tűt áthúzni a cipzár szövetén. Egyik megoldás, hogy kisebb tűvel kezdünk, hegyesebbel, ami átszúrja szövetet, majd a következő sort már nagyobb tűvel a kívánt fonallal fogjuk horgolni.

Forrás: Pinterest

Másik lehetőség, hogy tűvel körbevarrjuk a cipzárt kézzel, kicsit vékonyabb vagy az alap fonallal és utána ezkebe az öltésekbe horgolunk. Eben az esetben nagy lyukú hegyes tűt használunk.

Forrás: Pinterest

Többféle öltéssel próbálkozhatunk. Mindegyik kicsit más képet ad. Kérdés a szélére öltünk vagy a cipzár mellé, ez határozza meg, hogy honnan indul majd a horgolás.

Forrás: Pinterest

A táska vastagságától függ, hogy hány sort vagy kört horgoljunk. Milyen széles a nyílás, ahová be kell majd férnie. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Amikor elkészültünk vele, akkor a táskához horgoljuk a cipzár részt és kész is vagyunk.

Remélem tudtam segíteni és most már nem lesz a táska horgolásnál, kötésnél mumus a bélelés, cipzár bevarrás.

Amennyiben kedvet kaptál az alkotáshoz és szeretnél válogatni a fonalak és anyagok között, nézz be hozzám.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.