+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Horgolási minta olvasása

Kezdő horgolóknak, de még tapasztaltaknak is gondot okozhat, ha egy horgolási minta nincs leírva és a horgolási rajz alapján kellene
meghorgolni a mintát. Van aki csak mintából tud horgolni, van aki csak rajzból. Most megnézzük, hogyan tudjuk olvasni a mintát. Szintén sok videóval próbálom neked bemutatni, mi mit jelent, hogyan kell értelmezni. Igyekeztem minél többfajta mintához videót gyűjteni, legyen az sál, sapka, amigurumi. Remélem tud neked valamelyik segíteni, hogy tovább tudj haladni a horgolás útján. 

Első ránézésre valóban félelmetes tűnhet,  a sok vonal, karika, pötty, fura alakzat.  Ilyenkor szoktunk megijedni, hogy jobb ha bele sem kezdek, ki tudja milyen bonyolult. De mi nem adjuk fel!

Először is megnézzük, hogy mit jelentenek a különböző szimbólumok,jelek, ezután már könnyebb lesz a rajz alapján horgolni, mint a hosszadalmas leírás szerint.

Forrás: pinterest

Először nézzük át az alapvető horgolási szimbólumokat. Ha nem magyar a minta, akkor fordítókkal meg tudjuk nézni, milyen betű rövidítés mit jelent.  Sokaknak segít, ha a különböző sorokat különböző színnel átrajzolja. Ezt is ki lehet próbálni. Kinek mi válik be.

Horgolásnál mindig belülről kifelé haladunk. 1 szimbólum vagy jel 1 szemnek felel meg. 

Horgolhatunk oda-vissza, vagy körkörösen. 

Oda-vissza horgolunk

Amikor oda-vissza haladva horgolunk, minden második sort a jobb oldalról kezdünk, és minden második sort a bal oldalról (vagyis egy sort jobbról, a következő sort balról, egy sort jobbról, stb.) Amikor a darabunk fonákoldalán dolgozunk, a mintát az ellentétes irányba haladva olvassuk: vagyis balról jobbra.

A sor általában adott számú lsz-ből álló lsz-sorral kezdődik (a szám általában megfelel a következő sor szemének magasságának), és azért készítjük, hogy a sort a szemek tetejétől kezdjük ).

Forrás : Pinterest

Teljes kör horgolása

A teljes kör készítésénél a kör közepén levő diagrammal kezdünk: általában egy kis kör jelzi az adott számú lsz-t, ezt egy kúszószemmel körrézárjuk. Ugyanígy, amikor körben haladva dolgozunk, a kört az adott számú lsz-mel kezdjük, és ezek közül a lsz-mek közül az utolsóba öltött kúszószemmel ér véget.

Az óramutató járásával ellentétes irányban horgolunk. 

Forrás: pinterest

Töredék kör (körcikkely) horgolása

Ha a kör csak a kör egy részét ábrázolja, akkor ezt a részt a megadott számú alkalommal ismételjük a körben, hogy megkapjuk a teljeskört. 

 

Forrás: pinterest

Most akkor nézzünk pár videót, hátha könnyebb így az olvasás. 

Forrás:pinterest

Most hogy már tudjuk hogyan kell olvasni a mintákat, jöjjön a gyakorlás. Ha segítség nekünk csináljunk egy kis puskát magunk mellé, vagy nyomtassuk ki, hogy tudjuk melyik jelölés, betűkód milyen szemet jelöl. Előbb vagy utóbb rögzülni fog és már fejből tuni fogjuk mi mit jelent. 

Forrás: Pinterest

Ha szépen dolgozunk akkor tudjuk számolni hol tartunk. Szemjelölő használata nagy segítség lehet. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

A számolásra mindig ügyelni kell. Ez az alapja az egésznek. 

Forrás: pinterest

Remélem tudtam segíteni és most már nem okoz gondot a minta olvsása. Most már csak rajtad a sor,l hogy milyen gyönyörűséget alkotsz.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű horgolási eszköz és alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.