+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Horgoljunk poncsót

Egyik vevőm adta az ötletet, hogy erről írjak. Horgol, kendőket, poncsókat, és a napokban feltankolt fonalból, meg is lepődtem, mert hát dübörög a válság, sajnos nem jellemző az ilyen mértékű fonalvásárlás. Akkor mesélte, hogy megkereste őt több pedagógus, hogy készülnek a fűtési szezonra, és vastag kardigán nem mindig kényelmes tanítás közben, de egy poncsó nagyon jó, mert tud benne mozogni, csak felkapja és már nem is fázik a háta. 

Innen jött az ötlet, hogy gyereknek, tanárnak, hivatali dolgozóknak, de igazából bárkinek jól jöhet pár minta, amiből el tudja készíteni a poncsóját, ha tényleg a 18 fokos irodában kell majd ülniük. 

Forrás: Pinterest

Próbálok könnyebb mintákat, formákat mutatni, hogy akár kezdők is el tudják készíteni. Vagy ha megkeressük a nagyit, a szomszéd nénit, aki tud horgolni, ne essen le a székről, hogy milyen bonyolult mintát szeretnénk. 

Azt látom, nagyon jó ötlet a hideg ellen most a középvastag fonalból készült poncsó, majd nyáron, ősszel, tavasszal jól jön a vékony fonalból készült, most a hidegre kell koncentrálni. A nagyon vastag fonal sem jó, ha a teremben, irodában szeretnénk használni, mert az már nem lesz komfortos, nehéz lesz, beleizzadunk. De ez az én véleményem.

Forrás: Pinterest

A legjobb megoldás a színátmenetes fonal. Itt két dolgot tehetünk, nem bonyolítjuk a mintát és a fonal színei adják a mintát, az érdekességet. 

Forrás:Pinterest

Lehet úgy horgolni, hogy a hosszabb átmenetes fonalakat amikor következő elem jön, színt váltunk. Azaz pl. a sor egyik szín, aztán elvágom a fonalat, annyit letekerek amíg jön a következő szín, és a következő sor már a másik színnel van. Ez hosszútámeneteseknél megoldható. Vagy többféle fonalból dolgozunk.

Forrás: Pinterest

Sokszor viszont nem is érdemes bíbelődni azzal, hogy elvágjuk a szálat, mert abszolút elviselhető, alig észrevehető, hogy hol vált színt a fonal. Szerinetm nyugodtan lehet menni sorba a fonallal, nem érdemes elvágdosni. 

Forrás: Pinterest

A poncsó az, ami többféle módon elkészíthető, összedolgozható. Nagyi kocskákból is többféle képpen lehet összevarrni. Érdemes kísérletezni, melyik foram az, ami a legjobban tetszik nekünk, illetve ami a legelőnyösebb, amiben könnyebben tudunk mozogni.

Forrás: Pinterest

Vannak minták, amiket egyben el tudunk készíteni, van amit két elemből, van amit négy kocskából kell készíteni. 

Mutatok mindenféle módszerre mintát.

Forrás: Pinterest

Egyszínű poncsót talán jobban tudjuk a ruháinkhoz igazítani, ha olyan helyen dolgozunk, akár elegánsabbá is tehtjük vele az öltözetünket, miközben melegít is minket. 

Forrás: Pinterest

Nyugodtan kombinálhatjuk a színeket, a mintákat. Munkahelyünkhöz, ruháinkhoz igazíthatjuk a poncsónkat.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Akár otthon is jól fog jönni egy poncsó, amikor nagyi üldögél a konyhában, vagy az unokákat felügyeli, és még annyira nincs hideg, de azért elkel egy kis valami, ami megvéd minket a hidegtől. 

Készíthetünk a gyerekeknek is, milyen jó, amikor csak ki kell szaladni valamiért, és csak magunkra kapjuk.

Forrás: Pinterest

Akár egy kapucnival is meg tudjuk bolondítani, és talán így még a kamasz lányunk is felveszi.

Forrás: Pinterest

Az elészített kockákat többféleképpen is összevarrhajtuk. Itt a példa rá. Teljesen más a hatása a két poncsónak.

Forrás: http://fonalanyuk.blogspot.com/2016/09/horgolt-poncso-4-negyzetbol.html

 

Forrás:pinterest

Aki a körre esküszik, vagy azt tudja jobban elklészíteni, azoknak sem kell elkeseredni, mert körből is lehet poncsót készíteni.

 

Forrás: Pinterest

Készíthetünk egy nagy kört, vagy több kisebb félkört, amit összehorgolunk.

Forrás:Pinterest

Vagy félköröket egybe horgolunk egymásra épülve. Itt szintén jó az átmentes fonal, nem kell fonalat váltani munka közben.

Forrás: Pinterest

Érdemes a színekkel játszani, annyira fel tudja dobni a napunkat is egy jó kis színes poncsó.

Forrás: Pinterst

A körrel lehet úgy is játszani, hogy nem egyforma hosszú lesz az eleje és a háta. Máris más a hatása, esetleg ha olyan helyen dolgozunk, könnyebben tudunk mozogni benne. Tanároknál kimondottan előnyös, mert a táblára való íráskor nem akadályozza őket a maunkában és a hátuk védve van.

Forrás: https://www.jessieathome.com/circular-poncho/

Poncsót készíthetünk egy vagy két téglalapból is. Ezt ajánlom kezdőknek, akik azt gondolják, én úgy se tudok ilyet készíteni. Dehogy nem! Gyors eredmény, és abszolút használható darabokat tudunk így horgolni. Hidd el siker élmény lesz, próbáld ki!

Forrás: Pinterst

Két darabot kell horgolni és azt kell összeilleszteni. Ez nagyon könnyű, nem kell bonyolult minta sem, ha szeretnénk az illesztésnél mintával el tudjuk rejteni az összehorgolás helyét.

Forrás: Pinterst

Variálhatunk a színekkel, vagy a mintákkal, feldobhatjuk egy gombbal, virággal, stb. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Mutatom, hogy lehet a két darabot összedolgozni.

Forrás: Pinterest

Amikor összevarrtuk a két részt, így fog kinézni.

Forrás: Pinterest

Mutatok egy videót is. Ebben mindent megtalálsz.

Forrás: https://www.tejiendoperu.com/crochet/poncho-de-dos-rect%C3%A1ngulos/

Ha egy darabot horgolunk, akkor abból is lehet poncsót készíteni. Abban az esetben az alábbiak szerint kell összevarrnunk az anyagot.

Forrás: Pinterest

Így néz ki az egy darbból kélszült poncsó.

Forrás: https://www.howtomakes.org/easy-poncho-crochet-free-pattern/

Forrás: Pinterest

Ezek alapján most már elkészíthetjük a saját poncsónkat. Többféle forma, színvilág, minta áll a rendelkezésünkre. Mivel vastagabb fonallal dolgozunk, így még aránylag gyorsan el is készülünk vele. 

Forrás: https://crochetinstinct.com/2018/10/11/poncho-obsession/

Remélem sikerült segítenem, vagy ötletet adni. Akár még karácsonyi ajándéknak is jó lehet. Elő a tűvel és horgoljunk valami szépet!

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz. 

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.