+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Mackintoshi rózsa horgolva

Az interneten jött velem szembe a horgolt rózsakendő. Nekem tipikusan ólomüveg hatás ugrott be, mikor megláttam. A fekete keret, kimondottan a mozaik ablakokra emlékeztetett. Kicsit színes, talán túl sok, de egyre többet átnézve, meghozta a kedvem, hogy fogalalkozzak vele és bemutassam neked. Nem csak fekete kerettel lehet készíteni, láttam már sárgával és fehérrel is. Később pedig már a rózsákat is le lehet cserélni pl. török mintára, mindenféle absztrakt formára, de most maradjunk a rózsáknál.

Forrás: https://www.stranamam.ru/

Charles Rennie Mackintosh egyik jellegzetese terve a Rózsa motívum. De ki volt Charles Rennie Mackintosh? Skót építész, tervező, vízfestő és művész. Díszes és felismerhető a skót modernista Charles Mackintosh híres rózsái, sok embert megihlettek. Dekorációjának kedvenc és legismertebb motívuma a stilizált rózsa, amelyet a mai napig széles körben használnak a kézművességben.

Mackintosh gyarkan doglozott együtt feleségével a festményein, Margaret MacDonalddal, akit a művészeti iskolában ismert meg. 

A ma ismert Makintosh művészeti stílus a feleségével való együttműködésnek közvetlen eredménye.

Forrás:https://www.theguardian.com/artanddesign/2018/jun/07/charles-rennie-mackintosh-architect-of-choice-blade-runner-doctor-who-madonna-glasgow

A “Rosa and Teadrop” Charles Rennie Mackintosh gyönyörű ceruza és akvarell festménye 1915-ből ismeretes. Több mint 20 rózsát tartalmaz, mindegyik egyedi. Ez a festmény egy szövetnyomat terve volt, amelyet sajtát cégénél készített 1915 és 1923 között.  

Forrás: https://www.liveinternet.ru/users/vorobianina/post391799166/

Ha egyszer meglátod Rose Macintosh-t, nem keverheted össze semmivel és senkivel. Ő az, aki úgy néz ki, mint egy ólomüveg, ő az, aki belülről világít, ő az, aki belső titokzatosságra int, és geometriailag egyszerű forma marad.

Forrás: https://www.ravelry.com/projects/SvetlanaTomina/the-mackintosh-roses-shawl-3

Ezek a híres rózsák nagyon sok kézművest megihlettek és megpróbálták elkészíteni a híres rózsákat horgolva, üvegablakokon, festve, stb. Mi most a horgolásokat vesszük elő, hogyan is tudunk mi magunk hasonló szépséget alkotni. 

Forrás: https://www.livemaster.ru/item/41487726-aksessuary-shal-koroleva-tsvetov

Ezekhez az alkotásokhoz el tudjuk hasznáni a maradék fonalainkat, arra kell ügyelni, hogy azért színben harmonizálókat válogassunk össze. Használhatunk vékony akril fonalat, pamutot, gyapjút, mercelizált fonalakat. A fonal vastagságávál nő a minta is. 

Forrás: https://www.livemaster.ru/item/29402213-odezhda-tunika-arbuznaya-rapsodiya

Többféleképpen is elkészíthetjük a virágokat, lehetnek tömöttek és szellősek. Készíthetjük fekete alappal, általában ezzel találkozunk. De ha nagyon sötétnek érezzük, nyugodtan használnunk más színt. Az sem baj, ha nem az egész alkotás ebből áll, csak díszítő elemként  használjuk. 

Forrás: https://www.stranamam.ru/post/14912199/

Mint tudjuk a művészet számos formában megjelnik, a mi esetünkben ez a viselhető művészet, amely egy csodálatos és művészetileg tetszetős ruhadarab.  Ez egy csodálatos kendő, gyönyörű rózsákkal és gyönyörű mintákkal, így minden évszakban tökéletes. Ennek a kendőnek a gyönyörű dizájnja és textúrája lenyűgöző festett vagy színezett üveghatást kölcsönöz neki. A fekete háttér előtt megjelenített sok szín igazán pompává varázsolja a mintát. Ezenkívül ez a kendő megfelelő mennyiségű meleget és kényelmet biztosít, védve a zord széltől.

Forrás: https://www.stranamam.ru/post/14912199/

Videó beágyazása

Forrás: https://www.stranamam.ru/photo/2194544/

A szemek számával variálhatjuk az ívek hosszát és magasságát. Lassan haladunk előre. Érdemes egy mintára feltűzögetni az elészült darbokat és lassan haladni.  

Forrás:pinterest

Érdemes az elemeket gombostűvel rögzíteni és úgy összehorgolni őket, így biztosan nem fognak elmozdulni az elemek. Sok helyen láttam, hogy egy átlátszó fóliára tűzik fel, ami már pl. a kész felső kiszabott elemei és így pontosan látjuk mi hova fog esni, nem lesz meglepetés, vagy nem lesz kellemetlen, kínos helyen egy-egy elem. 

Forrás: https://www.patronesgratisdetejido.com/2017/07/hermosa-blusa-vitraux-para-tejer-en.html

Ezzel a technikával sok féle dolgot készíthtünk. Felsőt, sálat, kendőt, faliképet, terítőt. Rajtunk múlik hol és hogyan tudjuk elképzelni a mintát. 

Amennyiben túl erősnek érezzük ezeket a színkonbinációkat, akkor nyugodtan formáljuk a saját ízlésünkre. Készülhetnek pasztel színekből is, nem csak ezekből az erőteljesebb színekből. Teljesen más hatást fogunk elérni. 

Érdemes megtervezni a minták nagysága szerint egy papíron, hogy körülbelül mennyi mintára és milyen méretűekre gondoltunk. Ha ezt nem szeretnénk, akkor elkészíthetünk több elemet, és amikor kész vannak, akkor próbáljuk felrakni a mintákat a szabásmintára, és akkor látjuk mennyi kitöltő elemet fogunk használni. 

Forrás: https://mimuu.com/kis-gulu-sal-modeli-yapilisi/

Van aki semmilyen kitöltő elemet nem használ, csak a fekete fonallal összedolgozza az elemeket, van aki inkább a szellős elemeket szereti amit itt-ott díszít egy rózsa, egy levél.

Forrás: https://mimuu.com/kis-gulu-sal-modeli-yapilisi/

A kisebb egységeket érdemes összedolgozni, utána könnyebb kezelni.

Forrás: https://gombocska.hu/?p=15487&et_fb=1&PageSpeed=off

 

Forrás: https://mimuu.com/kis-gulu-sal-modeli-yapilisi/

Forrás: https://mimuu.com/kis-gulu-sal-modeli-yapilisi/

Bízom benne, hogy a videók tudnak segíteni a minták elsajátításában. Próbáltam leírásokat kerestni, de leírva bonyolultabbnak tűnik, mint videón megnézni és gyakorolni a minták kialakításást az összehorgolás technikáját.

Forrás: http://irinapetrenko.blogspot.com/2013/04/blog-post_21.html?m=1

Forrás: http://irinapetrenko.blogspot.com/2013/04/blog-post_21.html?m=1

Forrás: https://www.liveinternet.ru/users/4824060/post281794182/

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Remélem tudtam valami újat mutatni, valami mást, valami szépet, ami a maradék fonalak felhasználásában is nagyon hasznos tud lenni.

Forrás: https://dzen.ru/media/sozdavaisam/rozy-makintosha-letniaia-tunika-kriuchkom-i-drugie-idei-5e899806862a504fb17b6066

Forrás: https://ok.ru/profile/278681696425/album/481480721577/516550209961

Most már, hogy tudjuk, hogyan kell elkészíteni ezeket a gyönyörű mintákat, itt az idő, hogy megtervezzük a sajátunkat és meg is valósítsuk.

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.