+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Swing technika, Japán rövid sorok, szaporítás hosszirányban

Még mindig a kötött bolero pulcsi kombinációval küzdők, az ujjak megvannak és most jön a nehezített rész. Igazából egy kört kellene kötnöm, ami hosszirányban van kötve és úgy van összervarrva egy körré. Igen ám, de széltében pedig szaporítani kell, tehát nem vízszintesen kell kötnöm, hanem függőlegesen és úgy szaporítani. Ez így leírva is elég furán hangzik, hát még megkötve. Ennek érdekében kezdtem el mindenféle szakirodalmat keresni, de magyar nyelven nem találtam semmit. Mert nekem soron belül kell szaporítani úgy, hogy még a szoknya dereka szűk lesz, addig lefelé bővül. 

Forrás: Pinterest

Hetek óta keresek kutatok, úgy azért elég nehéz, hogy nem tudom mit is keresek, mi a neve, hogy hívják ezt a technikát. Nagy nehezen kínai és orosz oldalakon kezdtem találni képeket, kötött szokonyákról, amelyeket nem alulról vagy felülről kezdek el kötni, ahogy általában szokták, hanem függőlegesen haladva.

Forrás: Pinterest

Tehát ahogy halad a sor, eljutok valameddig, nem a végéig, ott megfordulok, végig megyek az elejéig, majd visszafordulok és ezt annyiszor teszem amilyen szélesen akarok szaporítani, majd a következő sorban, már végig kötök oda-vissza. Azt hiszem elég bonyolult, ezért kerestem képeket, videókat, sajnos egyik sem magyar nyelvű, de nagyon jól lehet látni, hogy alakítják ki a sorok közötti szaporítást.

Ezeket a rövid sorokat, mint kiderült sok helyen használják. Ezt a technikát ha elsajátítjuk, akkor különféle mintákat tudunk létrehozni, tudjuk színekkel variálni. 

Forrás: Pinterest

Ezzel a swing technikával készíthetünk mindenféle mintát, egy poncsónál, kendőnél nagyon jól jönnek ezek a szabadkötésre jellemző megoldások. Nagyobb projektek esetén érdemes papírra megrajzolni a mintát, hogy szeretnénk, hogy kinézzen. Vagy fontos a forma és az öltésszám. Sokszor viszont közben kedvet kapunk még egy völgy, vagy domb, vagy hullám beviteléhez, ezért érdemes egy kockás lapot magunk mellé készíteni és esetleg olyan színekkel követni a papíron, hogy hol tartunk, amilyenekkel dolgozunk. Könnyebb és követhetőbb lesz a munka. 

Forrás: Pinterest

A rövid sorok kötése alkalmas háromdimenziós hatás kialakaítására a kötésben. Sokszor zokni sarkak, melltartó részek kialakításánál használják. Emellett szórakoztató minta, amivel könnyen feldobhatjuk a pulóverünket, kendőnket. 

Forrás: Pinterest

Azért hívják rövid soroknak, mert a munkát a sor közepén megforgatjuk. Az a sor, amin éppen dolgozunk úgymond el van vágva, és jön egy másik sor. Különféle technikákat dolgoztak ki, hogy a lyukakat eltüntessék, ezeket lehet egyszerűen vagy bonyolultan. Ezért gyűjtöttem össze itt pár megolást, hogy kiválasztd a számodra legmegfelelőbbet. 

Forrás: https://www.liveinternet.ru/users/4752919/rubric/3240247/page25.html

A technika lényege azon múlik, hogy forduláskor hogyan tekerjük el a szálat, a kisebb rés képződése mellett. A különbőző technikákat más-más névvel látják el, van német, van japán rövid sor, stb. Most amit csak találtam ebben a témában, próbálom mind bemutatni.

A rövidített sorokkal sokkal finomabb íveket tudunk kialakítani, ezért is jó megtanulni, hogyan kell elklészíteni. Ezzel a tecnikával csodákat lehet alkotni.

Forrás:Pinteres

Ezzekkel a módszerekkel kísérletezve egy újabb lehetőségünk van, különleges, egyedi kötött terméket létrehozni. 

Ezek a videók tudják a legjobban megmutatni a technikákat. Leírva elég bonylultnak tűnik. Viszont így nézve, igazából a minta megtervezése okozhat némi gondot, hogy hogyan tudjuk elképzelni a kész terméket.

Forrás: Pinterest

Egy szoknya, egy pulcsi ujja, vagy maga a pulcsi ezzel a módszerrel elkészítve, akár színekkel variálva, maga a tökély.

Forrás: https://purlwise.com/2004/08/05/japanese_shortr/

A sok kutakodásnak hála sikerült magyar videót is találni, rövid sorok kötése néven. Remélem ez nagyobb segítség lesz a technika elsajátításában.

Mit a mellékelt ábra is mutatja, végeláthatatlan lehetőség rejlik ebben a módszerben. Ha van fantáziánk, akkor szárnyalni tudunk. A fonalak szabnak nekünk határt.

Tudom kicsit nehéz lehet elképzelni, hogy a minta hogy alakul. Én is mérnöki rajzokat kezdtem el gyártani, hogy hol  merre bővül, hány cm-t, akkor az hány szem, hol fordulok vissza, meddig fordulok visssza. Egy jó rajz nagy segítség lehet. Vioszont, ha csak magunk kedvére szabadkötésben csináljuk, fantasztikus dolog sülhet ki belőle. Nem mellesleg egy csomó megmaradt fonalat el tudunk használni.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

A loknisságot a visszfordulások gyakoriságával tudjuk növelni. Minél több a rövid sor, a visszagordulás, annál jobban lesz pörgős szoknya hatása.

Forrás: https://alpistrickbuch.blogspot.com/2011/01/verkurzte-reihen.html

Forrás: https://www.liveinternet.ru/users/4752919/rubric/3240247/page25.html

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

A fenti képen jól látható, hogy egy pulcsi ujja, hogy tud kinézni ezzel a technikával. Finoman bővül. A lenti képen pedig láthatjuk, hogy egy mellény kiterített képe milyen. Jól láthatóak a loknik. 

Forrás: Pinterest

Kötött tunikák nagyon jól készíthetőek ezzel a módszerrel. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Nem is gondolnánk, mennyi mindenre tujduk használni ezt a tudást. Teljsen más formákat, finomságokat kapunk ezzel a módszerrel.

Forrás: https://www.livemaster.ru/item/2605751-odezhda-yubka-polosataya

Érdmes kipróbálni, aztán pedig átülteni a tanultakat a kötésünkbe. Ami fontos, hogy ennél a módszernél a szélszemeknek nagyon szépeknek kell lenni, mert az alul mindenképpen fog látszani, nem tudjuk varráskor eltüntetni. Tehát érdemes olyan szélszem technikát alkalamzni, ami szép egyenletes képet ad.

Forrás: Pinterest

Remélem tudtam ma is valami újat mutatni, és segíteni abban, hogy minél különlegesebb, egyedi dolgokat tudj készíteni.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.