+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Japán hímzés-sashiko

A sashiko egy több száz éves hímzőhagyomány, amelynek fő alapelve az, hogy még a legkisebb anyagdarab is új életre kelhet. Hagyományörző technika, de mégis modern. 

Japán északi régiójából származik. Téli tevékenység volt, mert akkor a hó miatt nem tudtak a földeken dolgozni, így maradt a textilek javítása, hasznosítása. Főleg a háborús időszakban volt nagy jelentősége, mert akkor volt a legnagyobb szükség a textilek újrahasznosításának. Takarékosság jegyében is zajlott ez a hímzés, de spirituális tradíciói is voltak. 

A sashiko jelentése pici öltés. 

Forrás: Pinterest

Ezzel a technikával a régi, lyukas,  elronygolódott ruhákat varrták több rétegeben egymáshoz, ezzel a tűzéstechnikával. Ezzel eltüntették a lyukakat, megerősítették az anyagokat. Később felismerték, hogy ezzel a technikával nem csak javítani lehet, hanem új díszítő elemként is tudják használni. Ezért újabb mintákat hoztak létre. 

Ennek a hímzésnek a tudománya anyáról lányára szállt. Sok ma is használt motívum a hagyományos minták nyomán született, családi szimbolumokból alakult ki. Sosem dobtak ki anyagokat, az utolsó darabot is felhasználták, akár törlőrongynak, de akkor is alkalmazták a sashikot. 

 

Forrás:Pinterest

A Sashikonak nagy szerepe volt a TÜRELEMRE ÉS AZ ÁLLHATATOSSÁGRA nevelésben. Ugyanis japánban azt vallották, egy jó feleségnek ezek a legfontosabb erényei. 
Eredetileg két vagy három anyagot varrtak össze ezzel a technikával. Gyakran úgynevezett bélés is volt közte. Ehhez a leggyorsabb és legyegyszerűbb öltésformát használták, a fércöltést. Később ebből az egyszerű foltozó öltésből alakultak ki az egyre bonyolultabb, ma is használt motívumok.

Forrás: Pinterest

A trandicionális sashiko színei az indigókék alap, amin általában geometrikus formákat rajzol ki a fehér cérna. Viszont léteznek más motívumok is, az egyik legismertebb még például a kender levél, amit szívesen hímeztek a gyerekek ruháira, hogy olyan ellenállóvá tegyék a betegségek ellen, mint amilyen erős a növény maga.

Forrás:Pinterest

A mintáknak két nagy csoportja van. Van az egyöltéses a mojózasi sashiko. Erre az jellemző, hogy íves és egyenes vonalakból állnak. A minta irányváltoztatással növekszik, viszont a vonalak sosem keresztezik egymást.

Forrás:Pinterest

A másik a vonalas, a hitomenzasi sashiko. Itt egy négyzetháló segítségével keresztezik egymást az öltések, így alakul ki a minta. 

Forrás:Pinterest

Természetesen a kettőt lehet keverni. Így alakul ki az úgynevezett legyező minta. 

Forrás:Pinterest

A megkezdéshez jó ha van jelölő ceruzánk, vagy bármilyen jelölő eszköz. Tű, olló és anyagdarab.

Tervezzük meg a mintát, vagy töltsünk le egyet ami tetszik nekünk. Fontos, hogy a pontos mintát tartani kell majd, mert illik tiszteletbe tartani a Sashiko stílus szabályait.

Forrás: Pinterest

A mintát átvihetjük indigóval, 

Forrás:Pinterest

A Sashikot dupla szállal varrjuk a sor elején és végén egy-egy csomóval rögzítjük. 

Nagyon fontos, hogy az élek egyenesek legyenek, ott ahol a minta úgy kívánja. Mutatok pár hibalehetőséget. 

Forrás: Pinterest

Mutatok pár videót is hátha segít jobban átlátni a Sashiko alapjait. 

Forrás:Pinterest

Ezzel a technikával készített foltokat felvarrhatjuk táskákra, ruhákra. Akár nadrág foltozáshoz is használhajuk. Nem lesz lyukas, modern lesz és egyedi. 

Forrás: Pinterest

Ezzel a technikával díszíthetünk terítőt, törölközőt, textil szatyrunkat, mindent amit csak kitalálunk. 

Forrás:Pinterest

Nyugodtan használhatunk átmentes vagy színes hímzőcérnát, keverhetjük a mintákat, csak az egységeket próbáljuk megtartani. 

Forrás: Pinterest

Használhatunk egyszerre több színt is, mindent szabad. Merjünk próbálkozni. 

Forrás:Pinterest

A hímzés és a minták egyszerűsége ad egyfajta finomságot, eredetiséget a munkánknak. Nem lesz régimódi, nem fogjuk azt érezni elavult az ezzel a technikával díszített ruhánk, használati tárgyunk. 

Forrás: Pinterest

 

Most már, hogy tudjuk, hogyan kell készíteni alkalmazni ezt a technikát, kívánok neked jó alkotást hozzá. Mivel elég kis darabokkal is dolgozni, nyugodtan dobd be a táskádba és még várakozol a buszra, ölts néhányat. 

Legalább nem idegeskedsz, amíg megjön a busz.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.