+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Maradék fonalak hasznosítása

 

Mikor kötünk és horgolunk, óhatatlan, hogy ne maradjon meg fonal. Van mikor csak kisebb darabok, van mikor egy gombóc is. Mi mindent lehet ezekkel kezdeni? Az ember gyűjtögeti, hogy majd jó lesz valamire, ha mázlink van, ahol vettük, ott a bontatlan gombócot becserélhetjük. Ha nem, akkor marad a gyűjtés és az hasznosítás.

Forrás: Pinterest

Van hogy ajándékba kapunk 1-1 gombóc fonalat, ami nagyon jó, hogy ki tudjuk próbálni milyen is a fonallal dolgozni, milyen a kész termék tapintása, mennyire bolyhosodik, stb. De ehhez azért érdmes hasznosan eldolgozni azt az egy gombóc fonalat, csak úgy kötögetni, horgolgatni kicsit pocsékolás.

Forrás:Pinterest

Könnyebb a dolgunk, ha azonos fonalból van többféle színünk, mert akkor nagyobban tudunk gondolkozni. Ebben az esetben akár egy takarót is össze tudunk hozni, sok kisebb négyzetből. Csak a színek kombinálására kell figyelni. 

Forrás:Pinterest

Ha kevesebb a fonalunk, akkor akár párnahuzhatot is készíthetünk belőlük. 

Forrás:Pinterest

Akár kötünk, akár horgolunk, mindenképpen tudunk kispárna, díszpárna huzatot készíteni. Készíthetjük kis elemekből, vagy soronként változtathatjuk a színt. Minden esetben mielőtt nekiállunk, rakjuk egymás mellé a gombócokat, maradékokat, hogy nézzük meg a színkombináció milyen. Inkább most variáljunk, mint bontsunk. 

Forrás:Pinterest

Attól sem kell megijedni, ha tényleg csak dirib-darab fonalaink vannak. Ha jó a színek kombinációja, akkor akár egy soron belül is tudunk több színt használni. Akár kis képet is tudunk formálni, alakzatot ha előre megtervezzük. 

Forrás:Pinterest

Ha nem szeretünk nagy darabot egybe készíteni, akkor készítsünk kisebb darabokat. Könnyebb kezelni, semmi nem végleges. Elkészítjük a kis darabokat és utólag ráérünk összepasszintani a színeket. Így amilyen kedvünk van, olyan színűt készítünk aznap.

Forrás: Pinterest

Nézzük meg az alábbi takarót milyen vidám és különleges. Nem kell mindig csak a megszokott dolgokban gondolkozni. Itt is látszik, hogy különböző kockákból van összeállítva a takaró. Persze érdemes egy kockás papíron megtervezni előre, hogy stimmeljünk méretileg, mert lehet, hogy a végén sok kis darab kimarad. De ha nem tervezünk előre, akkor sincs baj, de akkor nem csak egy takarónk lesz:).

Forrás: :Pinterest

Összekészítés előtt még bőven van időnk variálni, ha nem tetszik valami kombináció még tudjuk cserélni, javítani. Érdemes összedolgozás előtt így kiteregetni, hogy lássuk egyben milyen lesz a művünk.

Forrás: Pinterest

Nem csak kockákban lehet gondolkozni. Elég sok színátmenetes fonal is van, abból is lehet bőven maradékunk. Ebből érdemes azonos szélességű csíkokat kötni vagy horgolni. Ezután a csíkokat dolgozzuk össze. Nagyon érdekes hatású dolgok készülhetnek így, érdemes kipróbálni. 

Forrás: Pinterst

Ha kisebb dolgokban gondolkozunk, akkor ott a jó öreg pompon. Kis pomponokból készíthetünk szőnyeget, párnahuzatot, székhuzatot,táskát, kulcstartót, stb.

Természetesen a nagyban gondolkozók leutánozhatnak egy-egy nagy divatház őrültnek tűnő ötletét is:). Akár egy kabátka is készülhet pomponból.

Az én lányom tuti kipróbálná, ha megcsinálnánk.

Forrás:Pinterest

A sok pompont rávarrjuk egy meglévő pólóra, pulcsira, és akkor is készíthetünk ilyen avantgard felsőt. 

Akinek csak kis színes dekorációra lenne szüksége, az a maradékokból készthet bojtokat, rojtokat, horgolhat kis háromszögeket és girlandba felkötözheti. 

Forrás: Pinterest

Akik viszont szeretnének a sok kis fonalból nagyban gondolkozni, azoknak mutatok pár ötletet. Szerintem nagyon jól használhatóak. Egyszerűek és mégis különlegesek, nagyi kokcák, csíkok, kis elemek összehorgolva, boleróvá, ruhává, sállá… Érdemes kipróbálni és a sok maradék eltűnik. 

Így otthon ha ezeket feldolgozzuk, jöhet a következő adag új fonal:).

Forrás: Pinterest

Ugye milyen különlegesek? Egy jó ötlettel annyi mindent ki lehet pórbálni, merjünk kísérletezni, a maradékok úgy is csak ott állnának a dobozokban, fiókokban és foglalnák a helyet. 

Forrás:Pinterest

Akik tartózkodnak a ruháktól, azoknak mutatok más lehetőséget. Az interneten találtam, egy hölgy a maradék fonalakat felragasztja kartonra, furnérra, és így csinál képeket. Természetesen előtte érdemes megrajzolni a mintát amit el szeretnénk készíteni. Nagyon különleges dolgokat tudunk ezzel a módszerrel is alkotni. Nem kell nagyban gondolkozni, először készítsünk kis képeket, nézzük meg mennyire megy nekünk ez a technika. 

Forrás: Pinterest

A másik nagy kedvencem a mozaik. Én régen fotókból készítettem ilyen képeket, eszembe nem jutott volna horgolt kokckákból. Mikor viszont megláttam a neten, beleszerettem. Nagyon ötletesnek találom. Igaz ez nagyban mutat jól. De szerintem ha kicsi elemekből készül, akár kisebben is jól mutathat. Érdemes a kirakni kívánt képet kinyomatni és a fonalainkból összeválogatni, hogy mennyi sötét elemre, világos elemre van szükségünk és úgy kiszámolni, hány db kockára van szükségünk. A kockás papír a barátunk ennél a projektnél. 

Forrás: Pinterest

Remélem sikerült egy kicsit segíteni, hogy mire is tudod elhasználni a tavalyi maradékot, hogy idén újult erővel vesd magad bele az újabb és újabb fonalakba. 

Forrás:Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű fonal közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.