+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Karácsonyi dekoráció házilag

Folytatom a karácsonyi készülődést. Már meg van a szalvétánk, szalvétagyűrűnk nézzük meg mi mindennel tudunk még dekorálni az asztalon, asztal körül. 

Forrás: Pinterest

A tökéletes kifinomultság érdekében válasszunk színsémát ünnepi étkezőasztalunkhoz. Ideális esetben a szoba többi részéhez igazodjunk, vagy akár ahhoz is, ahogyan a fát díszítettük.

Forrás: Pinterest

Színek

A metálok nagyon népszerűek, mivel vágyott csillogást és ragyogást adnak a helyiségnek! Ezért népszerűek az arany asztaldíszek – minden terítéket gazdagítanak. Ha inkább a hagyományos a stílusod, válaszd az erdei zöldeket és a bogyós piros karácsonyi asztaldíszeket, amelyeket örökségjelekkel párosítanak az igazi karácsonyi hangulat érdekében. Vagy ha ezzel az ünnepi hangulattal szeretnéd feldobni otthonodat, válassz szivárványos fényeket vagy aranyos karakteres étkészletet, amelyek garantáltan elkápráztatják vendégeidet!

Forrás: Pinterest

A karácsonyi asztal megterítésének különlegesnek kell lennie. Használhatunk karácsonyi terítőt, vagy karácsonyi tányéralátéteket. Ezeket mind el tudjuk készíteni mi magunk. 

Forrás: Pinterest

Használjunk különböző textúrákat, ragasszunk, varrjunk. Különleges felületeket képezzünk ki, ezzel felhívjuk a terítésünkre a figyelmet. 

Forrás: Pinterest

Filc díszek

Filcet nagyon könnyen tudjuk használni, egy óriás hópehelyely tányéralátát, vagy asztalközép készíthető. Mivel nem kell szegni a legkönnyebben el tudjuk készíteni.

Forrás: Pinterest

A filcet tudjuk díszíteni pomponos zsinórral, más texturából kivágott figurákkal, amit rávarrhatunk, vagy ráragaszthatunk. Előkerülhetnek a zsákvásznak, amelykre szintén más anyagokból tudunk karácsonyi formákat rávarrni. Ezekkel a tányéralátétekkel nagyon egyedivé tudjuk tenni a karácsonyi asztalt.

Forrás: Pinterest

A tipikus karácsonyi mintákat felhasználhatjuk több helyen is. Tányéralátétre varrva, girlandként dekorációnak, karácsonyfadíasznek, vagy pohár alátétnek. 

Forrás: Pinterest

Horgolt díszek

Nem csak varrni lehet, készíthetünk horgolt figurákat is és ezekkel is tudjuk díszíteni a terítőt, aláétet. Kikeményítve karácsonyfa díszként is működhetnek. A hópehely minta mindig örök.

Forrás: https://www.craftpassion.com/crochet-snowflakes-coasters/?pid=1402#picgallery

Helyezzünk ki különleges karácsonyi poháralátéteket. Filcre tehetünk hópelyheket, akár horgolhatjuk is őket, de mindenképpen próbáljuk ki, hogy a pohár nem billeg-e rajta, nehogy karácsonyi baleset legyen belőle.

Ha csillogást szeretnénk, szórjuk meg csillámporral. Keményítő után szórjuk rá, míg nedves. 

Forrás: Pinterest

Nagyon jópofa ötlet így megkülönböztetni a poharakat. Filcből kis pohár jelölőket lehet készíteni, mindenkinek más forma, más szín. A kis nyílás lehetővé teszi, hogy könnyen a pohár szárára tudjuk csúsztatni.

Forrás: Pinterest

Ünnepi étkezések

Az ünnepi étkezésnek szakrális, mágikus erőt tulajdonítottak őseink, ennek megfelelően tervezték meg a menüsort és a fogyasztás rendjét is. A karácsonyi vacsorához  a legdíszesebb terítővel borították az asztalt és annyi terítéket tettek rá, ahány tagja volt a családnak. Annak is megterítettek, aki már nem élt – ezzel jelezték, hogy örökké a családhoz tartozik, mindenkor helye van a családi asztalnál. Természetesen ezt a szűk családi körből hiányzókra alkalmazták, a távolabbi felmenőkre nem.

Forrás: Pinterest

Karácsony közeledtével már mindenhol előkerülnek a karácsonyi kopogtatók, adventi koszorúk. A virágok, az örökzöldek, a virágkötészeti remekek  megjeleníthetők az ünnepi asztalon is. Az ünnepi étkezésekkor az asztal díszítése már változatosabb képet mutat, hiszen mindenhol máshogy szokás a dekorációt elkészíteni. Érdemes szétnézni különböző kiállításokon, és ott azért látszik, hogy az asztali díszítések elég eltérőek, és jóval merészebbek annál, mint amit otthon általában magunknak csinálunk. Ennek egyrészt az időhiány is oka, hiszen sokszor elmegy az idő a főzéssel az asztal díszítésére már kevesebb jut. De azt gondolom, hogy ezekkel az ötletekkel, azért fel tudjuk dobni mi is az asztalunkat. 

Forrás: https://palomascrapbook.blogspot.com/2011/12/porta-guardanapos-natalinos.html

Asztalok díszítése

Akárcsak az ajándék díszítéseknél az asztalok díszítésénél is helyet kaphatnak a levelek, termések, fenyőágak, moha, virágok és bármilyen olyan növényi rész, ami ízlésesen beilleszthető a dekorációba. Azért arra oda kell figyleni, hogy a díszítés soha ne menjen a használat rovására. Semmi értelme annyira telerakni díszekkel az asztalt, hogy utána kényelmetlen legyen rajta étkezni. Az is jó megoldás lehet, ha lesznek olyan elemek, amiket étkezés előtt le tududnk pakolni az asztalról, így az nem zavaró az étkezés során. 

Forrás: Pinterest

Egy kis történelem

Régen elődeink a karácsonyi asztalt karácsony szombatján terítették meg és rendszerint Aprószentek napján (December 28.) szedték le.  Volt ahol Vízkeresztig (Január 6.) megtartották. A karácsonyi asztal megterítésének fontos jelentése volt, hogy az ünnep éjszakáján látogatóba érkező Kisjézus, az angyalok és a meghalt családtagok hazatérő lelkei ennivalót és szállást találjanak nálunk, vagyis otthonra leljenek rajta.  Régen ezért került az asztalra szalma is. Más jelentése is volt, a  termékenység- és egészségvarázsló célzattal a következő év eredményességét szerették volna befolyásolni vele.  Innen ered a karácsonyra szárba szökkenő búza és a különféle termények magvainak szerepe a karácsonyi asztalon. 

Forrás: Pinterest

Ma már modernebb megjelenítések vannak, hol előjönnek a régi díszítések, hol modernebb köntösben találkozunk velük. 

Ma már külön terítékekkel készülhetünk kicsiknek és nagyoknak is. A kicsik szeretik különlegesnek érezni magukat ebben az évszakban, ezért miért ne tálalhatnánk fel karácsonyi vacsorájukat vidám, ünnepi étkészlettel vagy étkészlet tartóval.

Forrás: Pinterest

Karácsonyi hatás elérése

Ha azt szeretnénk, hogy a karácsonyi asztal valódi hatást keltsen, mindig kezdjük a központi elemmel. Kezdjük egy asztali futóval, mint alapot, majd rétegezzük fel a megjelenését úgy, hogy lenyűgöző darabokat adunk hozzá a terítékünkhöz. 

Forrás: Pinterest

A hagyományosabb hangulat érdekében adjunk hozzá füzéreket és tündérfényeket, és építsünk be virágokat a modernebb megjelenés érdekében. Emeljük új ünnepi magasságokba füzérünket fenyőtobozok hozzáadásával, és teremtsük meg a tökéletes karácsonyi megjelenést belülről, kívülről. 

Forrás: Pinterest

A karácsonyi abrosznak külön jelentése volt.

Az abrosz színe általában fehér volt, és a díszítése fehér vagy piros; szőtt, vagy hímzett. Varázs- és gyógyerejébe vetett hit annyira fontos volt, hogy a beteg embert ­megdörzsölték vele, átkötötték, betakarták, így gyógyították.

Forrás: Pinterest

Az abrosszal megelőzésképpen is betakaróztak, így próbálták elérni, hogy ne legyenek betegek. A jó termés érdekében ebből az abroszból vetették a búzát. Kenyérsütéskor sütőabrosznak használták, hogy szépen keljen a kenyér. Úgy tartották, ha kimossák, elmegy a varázsereje; s azt csak a következő karácsonykor kaphatja vissza. A jobb termés reményében a gyümölcsfákra kötözték vagy alájuk szórták a szénát, szalmát.

Forrás: https://gallery.ru/watch?ph=bYUT-gL3F2&subpanel=zoom&zoom=8

Karácsony misztikumát sok hiedelem és szokás kísérte mindig is.

Ezek  közül egyet-egyet a mi is felfedezhetünk az asztalunknál. Szinte önkéntelenül és néha tudattalanul követjük azokat a szokásokat, melynek részesei voltunk gyermekként minden karácsonykor szüleink, nagyszüleink házában. Ezeket megismételve, gyakran nem is sejtjük, hogy milyen régre visszanyúló szokásokat és hiedelmeket idézünk meg akkor, amikor együtt leülünk a karácsonyi asztal köré. 

Forrás: https://gallery.ru/watch?ph=bYUT-gL3Gf&subpanel=big

A terítő legfontosabb célja, hogy védje az asztalt a kisebb-nagyobb balesetektől, emellett pedig megalapozza a teríték stílusát. A fontosabb alkalmakkor, mint a karácsony, futót is tehetünk az asztal közepére, ezen foglalhatnak majd helyet a különböző fogások, valamint a só- és a borsszóró, így mindenki elérheti őket. Alátétet minden vendég külön kaphat, erre kerülnek a tányérok, vagy ha elférnek, még az evőeszközök is. 

Forrás: Pinterest

Hozzunk létre meleg fényt az asztalnál gyertyákkal. Válasszunk  karácsonyi illatokat, például a mézeskalácsot és a fahéjat, és tegyük az asztalunk központi elemévé.

Forrás: Pinterest

Karácsonyi gyertya

A karácsonyi asztalon a gyertya a megtestesülésre, a születésre emlékeztet minket. Volt, ahol a Szentháromság tiszteletére hármat, másutt annyi szálat gyújtottak, ahányan voltak a családban. Ma már „csak” dekorációként gondolunk rá, de mindig is fontos jelentése van a gyertyának a karácsonyi asztalon, ezért ha van rá lehetőségünk, kerítsünk neki helyet. 

Forrás: Pinterest

Már nagyon sokféle módon meg tudjuk jeleníteni az asztalon, lehetnek díszesek, klasszikusok, modernek, mindneki tud találni magának olyan formát, színt, díszítést, amit belefér a karácsonyi asztal dekorációjába.

Forrás: https://planchicly.com/collections/all?epik=dj0yJnU9Q2FRdEduUTJ1R2E5YUhsaWYxelBiTVFiTG1wTWVmQm4mcD0wJm49UTQyZUJndmdfWXlUUnViX0d4WksyZyZ0PUFBQUFBR1ZzdU1J

Tűzbiztonság fontossága

Minden estben figyeljünk a tűzbiztonságra, nehogy a lecsöpögő viasz lakástüzet okozzon.

A színek és kiegészítők kiválasztásánál  az ünnepi asztalra mindig a legszebb kiegészítőket tesszük.

A fehér kifinomultságot sugall, ezért az egyszerű, letisztult porcelánok minden ünnepi terítéken jól mutatnak. A lila a bölcsesség, a királyság, az élet szimbóluma. Fehér étkészlettel kombinálva különleges hatást érhetünk el.  A kontrasztot más színnel is elérhetjük, például a reménységet jelképező zölddel,esetleg magyal- vagy fenyőággal.

A bronz-, az ezüst- és az aranyszínek mindig ünnepélyes hangulatot keltenek az asztalon. Díszíthetjük apró kristálydarabokkal, gyöngyökkel  az ünnepi asztalt, megcsillan rajtuk a gyertyák, csillagszórók fénye és ettől szintén különleges hatást érünk el.

Forrás: Pinterest

Összefoglalás

A karácsonyi asztal dekorálásban a  lényeg az összhang és a használhatóság. Kényelmesen férjünk el az asztalnál, láthassuk egymást, legyen hely az ételeknek. A díszek diszkréten segítsék elő a meghitt légkör kialakulását, ne pedig kényelmetlenül kerülgessük őket.

Figyeljünk oda, hogy ne lógjon majd bele semmilyen kiegészítő, ágacska, levél az ételbe, a tányérokba, poharakba.

Forrás: pinterest

Remélem tudtam pár öteltet adni a számodra tökéletes karácsonyi teríték megalkotásában. Próbálatam olyan ötleteket összegyűjteni, amelyeket könnyen, kis költségvetésből el tudunk mi magunk is készíteni.  Nagyon fontos, hogy a mai rohanó világban, amikor sokan a munkából esünk haza és kimerülten készülünk a karácsonyi ételek sütéséhez, főzéséhez és a szomorú gazdasági helyzetben, mikor mindent kétszer meg kell gondolni, akkor mikor megtervezed a terítéket, nem kell túlgondolni. Apró dolgokkal is meg tudjuk teremteni a hangulatot. Egy apróság is sokat számít. 

Mostanában sokat látni az interneten az a kiírást, hogy nem az a fontos, hogy mi van a fa alatt, hanem hogy ki lesz a fa körül. Próbáljunk ennek fényében készülni a karácsonyra. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.