+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kézi hímzéshez kis segítség

A kézi hímzés egy pihetntető kreatív elfoglaltság, amit otthon, de akár útközben is tudunk űzni. Most pár ötletet, segítséget gyűjtöttem össze a kezdéshez, vagy újra elevenítéshez. Öltésfajtákról volt már szó, most a tűkről és a szálak számáról lesz szó. 

Forrás:Pinterest

Akit érdekel a hímzés, átnézi az alapokat és előbb vagy utóbb megtalálja a számára tetsző öltésfajtát, hímzésmintát. 

Aki még csak gondolt a hímzésre annak nagyon sokat jelenthet egy kis segítség. Fontos tudnunk melyik hímzéshez milyen hímzővászonra, tűre, cérnára, vagy fonalra van szükségünk. Nem mindegy, hogy csak találomra bevásárolunk, majd csak jó lesz, és közben otthon küzdelmes lesz az, aminek szórakoztatónak kellene lennie. 

Forrás: Pinterest

Különböző vastagságú és hosszúságú tűk vannak.Hogy melyik a jó nekünk? Azt onnan tudjuk meg, hogy milyen anyagra fogunk hímezni. 

Ha szerencsénk van, a minta amiből doglozni akarunk megmondja a tű méretét is, de van, hogy csak az anyag rácssűrűségét, amiből nekünk kell rájönni milyen tűre is van szükségünk.

Forrás: Pinterest

A keresztszemes hímzéshez úgynevezett keresztszemes tűt vagy gobelintűt használunk. Ez a tű abban különbözik a normál tűtől, hogy tompa a hegye és nagyobb a feje. A nagy fej azért jó, mert könnyedén be lehet a hímzőfonalat fűzni és a tompa hegy pedig könnyedén átmegy az aida vásznon. Ilyenkor felesleges hegyes végű tű, mert csak tönkretesszük az ujjhegyünket vele. 

Forrás:https://www.gathered.how/needlework/cross-stitch/cross-stitch-needle-size-guide/

Különböző keresztszemes tűméretek állnak rendelkezésre, változó hosszúsággal és szélességel, azért, hogy ki tudjuk választani a legmegfelelőbbet az anyagunkhoz.

A megfelelő tű kiválasztásához tudnunk kell milyen aida vászon áll a rendelkezésünkre. Ezt általában az alábbi rövidítéssel szokták jelölni.

 HPI (Hole Per Inch), ez a szám megmutatja, hogy egy inchen belül, ami 2,54 cm-nek felel meg, hány lyuk található, vagyis, hogy mennyi öltés lesz az anyag 1 inchnyi anyagán. Minél nagyobb ez a szám, annál sűrűbb az anyag szövése, azaz annál több öltés kerül azonos távolságra.

A leggyakoribb és a kezdőknek is bátran ajánlható öltésosztatú anyag az 5,4 öltés / cm, azaz 14 ct.

A ct a count rövidítése. Ez a szám nagyon fontos, mert ez megmutatja milyen sűrű az anyag, és ennek segítségével ki tudjuk számolni, hogy hány öltés lesz benne, azaz mennyi anyag szükséges hozzá. Valamint ezáltal látod is, ha van egy mintád, hogy az kihímezve mekkora lesz.  

Forrás: Pinterest

Egy kis segítség:

6 ct= 2,4 öltés/cm

8 ct= 3,2 öltés/ cm

11 ct = 4,3 öltés /cm

14 ct= 5,4 öltés/ cm

16 ct = 6,4 öltés/cm

18 ct = 7 öltés/ cm

20 ct = 8 öltés / cm

25 ct = 10 öltés/ cm

Forrás: http://artfabrik.com/tutorials-2/thread-u-cation/

Keresztszemeset hímezhetünk pamut gyöngyfonallal vagy osztott hímzőfonallal. A gyöngyfonalból is lehet különböző vastagságúakat kapni, ehhez is meg kell néznünk, hogy melyik tű passzol, mert ha kicsi a feje, nem fog átmenni a fonal a tű fokán.

Forrás: https://meterarurovidaru.hu/Oren-Bayan-Pearl-Cotton-himzofonal—726

Ha osztott hímzőfonalat használunk, akkor viszont tudnunk kell, hogy hány szállal dolgozzunk. Ez szintén az anyag rácssűrűségétől függ. Majd ehhez igazodunk a tűvel is. 

Vannak minták, ahol az anyag sűrűségét is megadják és azt is, hogy hány szállal dolgozzunk. 

Forrás: Pinterest

Ha nincs ajánlás, hány szállal dolgozzunk, akkor érdemes kipróbálni 1,2 vagy 3 szállal a hímzést. Nézzük meg, melyik tetszik nekünk a legjobban. Van aki azt szereti ha tömöttebb képet ad, van aki a szellősebbet. A nagyobb lyukú anyagoknál több szállal hímezzünk, sűrűbb szövésű anyagoknál pedig kevesebb szálat használjunk. 

 

Forrás: https://stitchedmodern.com/blogs/news/what-size-needle-to-use-for-cross-stitch

Az alábbi lista segítség lehet a kezdésben. Itt az anyagsűrűséget, szál számot és a tű méretet válogattuk össze.

Aida11 ct – 3 szál-22-es tű

Aida 14ct-2 szál-24-es tű

Aida 16 ct-2 szál-24 vagy 26-os tű

Aida 18 ct-2 szál-26 vagy 28-as tű

Sűrűbb anyagoknál-1 szál-26 vagy 28-as tű

 

Az osztott hímzőfonallal lehet úgy is hímezni, hogy ha több szállal hímzünk, hogy pl.3 szálnál, három különböző színű fonalat használunk.

Forrás: Pinterest

Laposöltéshez, brazílcsomóhoz nagy lyukú és hegyes tűt használunk, mert ezeknél a hímzéseknél nem lyukas anyagra dolgozunk, hanem nekünk kell a tűvel átlyukasztani az anyagot. Brazíl csomónál nem feltétlen kell a nagy lyuk, mert általában ott nem több szállal dolgozunk, ott a tű hosszúsága a fontos.

Forrás: https://needlepoint-for-fun.com/pages/how-to-shade-needlepoint

Remélem tudtam egy kicsit segíteni eligazodni a tűk világában, a hímzés megkezdésében és bízom benne, hogy megtalálod azt, ami a legjobban tetszik neked és el is tudod készíteni.

Nagyon sok lehetősége van a hímzésben, lehet modern és hagyományos. Lehetnek a régi ismert színek, vagy pasztell színek. Rajtunk múlik, hogy milyen színvilágot használunk. Nem kötelező követni a régi előírásokat, meg lehet próbálni másfajta megközelítést is. 

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska fonalak

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.