+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Szia, remélem nem vettem el a kedved a kézi varrástól, hanem inkább meghoztam. Elsőre bonyolultnak látszanak a kézi varrások, de bizony némelyik ruha varrásánál elengedhetetlen, ha minőségi szép munkát akarunk kiadni a kezünk közül.

Tudom jól, hogy a hólozást  meg lehet úszni kétoldalú ragasztócsíkkal, vetexcsíkkal, mert az sokkal gyorsabb, egyszerűbb. Ez így van, de nem olyan tartós, mint a hólozás. Igazából csak rá kell jönni a lényegre és utána már nem okoz gondot. Egy szép szoknyánál, nadrágnál mindenképpen megéri.

Ha már eddig eljutottál velem, akkor viszlek tovább a kézi varrás rejtelmeibe. Először is az erősítő öltéseket mutatom be neked.

Erősítő öltések

Az erősítő öltésekkel a varrások és a varratok bomlását, felszakadását akadályozzuk meg. Továbbá a viselés közben nagyobb igénybevételnek kitett ruharészek szilárdságát növeljük, pl. hasítékok, gomblyukak vége stb.

Reteszkészítés

A retesz a ruhadarab színoldalán látható, ezért a varrócérnának egyeznie kell az alapanyag színével.

A munkát úgy fogjuk a kezünkbe, hogy a megerősíteni kívánt varrásvonal függőlegesen helyezkedjen el. A reteszt készíthetjük a színoldal és a fonákoldal felől is.

Duplán befűzött cérnával és csomóval kezdjük a varrást, a fonákoldalról öltünk fel a varrásvonaltól balra 2-3 mm-re, majd ugyanekkora távolságra a varrásvonal jobb oldalán, a színoldal felől szúrjuk be a tűt.

Ezt a folyamatot legalább négyszer ismételjük meg. Ezután az anyagot megfordítjuk, úgy hogy a varrásvonal vízszintesen helyezkedjen el, és az átöltött cérnákat, a tű fokával vezetve az öltést, sűrűn egymás mellé áthurkoljuk. Ezzel fejezzük be a reteszt.

A cérnát a fonák oldalon gondosan elvarrjuk. A reteszt hurkos öltéssel is áthurkoljuk a biztos bejezés miatt.

Díszháromszög (ékhímzés) készítése

A díszháromszög varrást a varratvégződés megerősítésére használják, de ezen felül díszít is. A díszháromszöget főleg lépéshasítékok, és bevágott zsebszegővel készített zsebek megerősítésére használjuk.

A díszháromszög készítésénél figyelni kell a cérna kiválasztására. Az alapanyag színével egyező, fényes hímzőfonalat használjunk. A díszháromszög készítése előtt a háromszög vonalát cérnával apró öltésekkel körbevarrjuk.

A díszháromszöget kétféleképpen varrhatjuk meg. A különbség a kinézetben van, és természetesen a varrás menetében.

Az a) típus készítésénél először egy megfelelő méretű egyenlő oldalú háromszöget kell rajzolni. Majd ezt apró öltésekkel ki kell ölteni.

A hímzőfonallal először a fonákoldalról a háromszög bal alsó sarkába öltünk és húzzuk át a fonalat a színoldalra. Ezután a varrótűvel a háromszög csúcsánál szúrunk be jobbról balra, hogy a tű hegy a mozdulat folytatásaként közvetlenül a beszúrás mellett jöjjön ki. Ezután a szög jobb alsó sarkába öltünk úgy, hogy a tű a háromszög bal alsó sarkánál szorosan az első öltés mellett szúrjon fel. Ezeket a lépéseket addig ismételjük, amíg a háromszög megtelik. Fontos, hogy az öltések egyforma sűrűek és egyenletesek legyenek. Akkor szép, ha a fonal szépen egymás mellé simulnak.

Fontos, hogy a fonalat mindig csak annyira húzzuk meg, hogy az szépen, simán feküdjön az anyagunk felületén. Ha szorosra húzzuk, eldeformálódik a háromszögünk.

Munka közben a varrócérna minden öltés után keresztezi egymást, ez adja a díszítő jellegét.

A b) típusnál hasonlóan indul a varrás, majd a mintán jól látható módon körbe haladva varrjuk a háromszög oldalait, a keresztezések adják a mintát.

Egyéb öltések

Behúzó öltés

A ruhakészítés során sokszor előfordul, hogy két különböző méretű anyagot (alkatrészt) kell összevarrni. Ezt ha esztétikusan szeretnénk megoldani, akkor az összevarrás előtt a bőségtöbbletet két párhuzamos varrattal, egyenletes, apró öltésekkel beráncoljuk.

 

A behúzó öltés célja mindig ugyanaz, az anyag redőzése, bőségének összefogása. A behúzó öltések alkalmazásával készülnek pl. a fodrok, a behúzott derekú szoknyáknál is ezt alkalmazzuk.

Ezt végezhetjük géppel és kézzel is. A lényeg egy behúzott derekú szoknya készítésnél, hogy nagy öltésekkel egymástól kb. 3 mm távolságra kétszer végig varrjuk a szoknyánk felső részének a szélét. Két párhuzamos varrás. Nagyon fontos, hogy ne vágjuk el a két végén közvetlenül a cérnát, Hagyjunk bőven az elején és a végén is. Miért is? Mert a két szál (varrógépes varrásnál alsó szál) végeit összefogjuk és meghúzzuk. Ezzel redőzzük be az anyagot a kellő méretre. A cérna végét rögzítsük, majd a redőzést egyenletesen osszuk el Ha meg van az elosztás és jó az anyag szélessége, akkor a két varrás között varrjunk végig. Ha ezzel kész vagyunk a behúzó szálunkat szépen ki is lehet húzni az anyagból.

Fontos tanács, ha esetleg egy behúzott anyagot varrunk össze egy nem behúzott anyaggal, akkor mindig a behúzott anyagnak kell felül lennie.

Ha nagyobb anyag darabot szeretnénk behúzni, osszuk fel kisebb részekre az anyagot és szakaszonként végezzük el a behúzást.

 

Kézi huroköltés

A kézi huroköltés tartós összeerősítésre alkalmas, ezért főleg javítások esetében a varrógéppel készített varrat helyettesítésére használjuk, de díszítő hatása is lehet. Ha a kézi huroköltést rögzítésre is használjuk, akkor a fonákoldal felől, ha díszítésre, akkor a színoldal felől készítjük a varratot.

Legalább két anyag összevarrására használjuk. A varrást csomóval kezdjük és jobbról balra (balkezesek ellentétes irányba) haladunk. Minden öltés után visszaöltünk az előző tűbeszúrás helyébe, és a beszúrással ellentétes oldalon két öltésnek megfelelő hosszan toljuk előre a tűt, majd kihúzzuk.

Teljes visszaöltésnél, ha a tűbeszúrás egybe esik az előző beszúrással, akkor az öltéssor színoldalon összefüggő öltésképet ad, kinézete megegyezik a huroköltésű gépi varrattal, a fonál oldal ettől eltérő.

A könnyebb átláthatósághoz belinkelem Sinkó Andrea youtube videóját, ami átláthatóvá teszi ezt a varrást.

Forrás: youtube

Gomblyuk készítése

A legtöbb ruhánkon találunk gombot. Az egyik legjobban elterjedt záródási forma. A gombolás nem csak lehetővé teszi a záródást, hanem különleges díszítő elemként is szolgál. Többféle gomblyukat különböztetünk meg. Most a legismertebb gomblyukvarrást mutatom be.

A gomblyukat készíthetjük varrógéppel is, de most a kézi varrásokat vesszük sorra, így csak azt részletezem. Legközelebb a gépi varrást is átbeszéljük.

Mivel a gomblyuk a ruhánk színén láthatóak, ezért törekedni kell arra, hogy minél szebben nézzen ki, minél jobb legyen a minősége. Ha erre nem figyelünk, akkor a szépen elkészített ruhadarabunkon egy ronda gomblyuk éktelenkedik majd. Miközben arra gondolunk, hogy úgy sem veszi észre senki, rá kell eszmélj, hogy mindenki észre fogja venni.

Az hogy mekkora legyen a gomblyuk, mindig a gomb mérete határozza meg. Ha most készül a ruha, soha nem varrjunk addig gomblyukat, amíg nincs meg a gombunk. A gomblyukat meghatározhatjuk úgy is, hogy ráhelyezzük a gombot az anyagra, megjelöljük a helyét és alatt és felette ráhagyunk 1-1 mm-t. Vagy lemérjük a gombunk átmérőjét és hozzáadunk 2 mm-t. Ezt a méretet jelöljük meg az anyagon.

Egyenes gomblyuk készítése

Miután kijelöltük a gomblyuk helyét, akkor egy vízszintes vonalat húzunk az anyagunkra. Ez lesz a gomblyuk vonala. Egy-egy merőleges vonallal jelöljük a gomblyuk két végét. Ezután vágjuk ki éles kis ollóval a gomblyuk helyét és a már bemutatott hurkos tisztázó öltéssel, sűrűn egymás mellett készített öltéssel körbevarrjuk a lyukat.

 

A gomblyuk végei nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért azokat meg kell erősíteni, ez két féle módon történhet. A vékonyabb alapanyagokból készített ruhadaraboknál a gomblyuk egyik végét ívesen varrjuk körbe, a másik végére reteszt készítünk.

 

Az egyenes gomblyukat el tudjuk másképpen is készíteni. A gomblyuk helyét jelölő fércöltéssel kijelöljük. Ezt követően felvágjuk és ferdeirányú tisztázó öltéssel körbevarrjuk a széleket.

Ezt követően sűrű gomlyuköltéssel kivarrjuk és a két végét retesszel megerősítjük.

Ezt a varrást akkor érdemes alkalmazni, amikor nem tudjuk varrógéppel körbegépelni a gomblyukat.

Ha már elkészült a gomblyukunk a ruhánkon, akkor az oly természetes gombfelvarrást sem szabad kihagyni a listánkból.

Sokan mondjátok mikor bejöttök hozzám a boltba, hogy jaj nekem annyira nincs kézügyességem, hogy egy gombot sem tudok felvarrni. Na akkor most nektek nyújtok egy kis segítséget, hogy ezentúl ez se okozzon gondot.

Gomb felvarrás

Alapvetően a gombok a ruháink zárására szolgálnak. Szerencsére most már annyiféle gombot lehet kapni, hogy már nem csak erre szolgálnak, hanem díszítő elemként is szolgálnak.

Emlékszem az egyik unokatestvéremtől kaptam ajándékba egyszer egy általa készített ujjatlan topot, aminek az aljára színes gombokat varrt fel körbe. Ez a 90-es években akkor nagyon különlegesnek számított, pláne vidéken. Nagyon szerettem azt a pólót. Sima fehér póló sok kis színes gombbal.

Ma már rengeteg gomb közül válogathatunk.

Alapvetően két fő típusa van a gomboknak. Azok a fajták ,amelyeknek kiálló része, füle van, ezek a fülesgombok.Ezeknek a gomboknak a hátoldalán egy kis fülecske van. Így mikor felvarrjuk őket, ezek a gombok elállnak az anyagtól.

Másik fajtája a gomboknak azok amelyek hozzásimulnak az anyaghoz.

A gombok lehetnek két-, vagy négy lyukúak, illetve lyuk nélküliek.

A gombolódás akkor szép, ha a ruhadarab a gomb alatt ráncolódás nélkül, simán kifekszik.

Mikor a gombot felvarrjuk tapasztaljuk, hogy azon a részen több réteg anyag is van. Ilyenkor a gomb felvarrásakor ezt a vastagságot ún. nyakkal egyenlítjük ki. Ha a gomb díszítő célt szolgál, akkor nem kell nyakat készítenünk a varrásnál, mert ebben az esetben nem a gombolási funkció a fontos, így nem kell az anyagvastagságot eltüntetni.

Tehát van nyakkal készített gombfelvarrás és nyak nélküli gombfelvarrás is. Mindjárt részletezem hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések, de előtt ami még nagyon fontos. A gombok felvarrásánál fontos, hogy a cérna a ruhánkhoz passzoljon. Ha különleges a szín, és pont olyan cérnát nem találunk, akkor egy árnyalattal sötétebbet keressünk. Ha sima cérnát használunk és nem gomblyuk varrót, akkor a cérnát duplán fűzzük be a tűbe, gomblyukvarró cérnát szimplán használjuk. Gombot mindig csomóval ellátott cérnával varrjuk fel a ruhánkra.

Nyakkal történő gombfelvarrás

Az anyagot úgy tartjuk a kezünkben, hogy a színoldala nézzen felénk. A színoldalon kijelölt helyre helyezzük a gombot. A színoldal felől a gomb helyére öltünk és a cérnát kihúzzuk. A gombot bal kézzel (bal kezesek jobb kézzel) tartjuk az anyagtól olyan távolságra, amilyen hosszú nyakat akarunk készíteni. A nyak hossza az anyagvastagságtól függ. A cérnát kihúzzuk és ezt a varrási folyamatot legalább háromszor meg kell ismételni.

De hogy lesz nyakas?

A nyak úgy készül, hogy a felvarrt gomb alatti varratot körbetekered a cérnával, mielőtt még elvarrnád a varratot. Az elvarrás azt jelenti, a fonák oldalon szépen elvarrjuk a varrást és elerősítjük.l

Amennyiben négy lyukú a gombunk, el kell dönteni, hogy a varratok keresztezik egymást a gombon, vagy pedig párhuzamosan varrjuk fel. A két varrás esztétikailag különbözik egymástól, a varrat minőségét nem befolyásolja, hogy melyiket választjuk.

Fülesgomb felvarrása

A fülesgomboknál nem kell nyakat készíteni, mert a gomb füle kiegyenlíti az anyagvastagságot. Miután kijelöltük a gomb helyét, színoldalról beleöltünk az anyagba, a cérna kihúzása után a gomb fülében lévő lyukon húzzuk át a tűt, majd újból az anyagba öltünk. Ezt is legalább háromszor meg kell ismételni. Befejezésnél a cérnát a gomb alatt elvarrjuk.

 

Nyak nélküli gomb felvarrás

Ha díszítő elemként használjuk a gombot, akkor nyak nélkül varrjuk fel. Ilyenkor a gomb felvarrásának módja megegyezik a nyakas gombfelvarrással, csak a gombot közvetlenül az anyagra varrjuk és nem tartjuk távolabb a nyak kialakítás miatt.

 

Kapocsfelvarrás

A gombok után még a kapcsokról sem szabad megfeledkezni. Ha nem szakszerűen varrjuk fel a kapcsokat, akkor az nem csak esztétikailag ronthat a ruha összképén, hanem a viselést is befolyásolja. A kapcsokat párban árulják, két darabból állnak. Fontos, hogy felvarráskor a kapcsok a ruhán simán feküdjenek ki.

A kapcsokat az anyagunkkal egyező, duplán befűzött, csomóval ellátott cérnával varrjuk fel. Mindig színoldal felől kezdjük a varrást. A csomót próbáljuk meg a kapocs alá elrejteni.

 

Horgas (párizsi) kapocs felvarrása

A párizsi kapcsoknál mindkét darabját a kapocsnak hét helyen kell több öltéssel felvarrni. A befejezésnél gondosan kell elvarrni a cérnát. A kezdő csomót és az elvarrást próbáljuk meg elrejteni a kapcsok alatt.

Nyomókapocs-patent -felvarrása

Patentokat különböző méretben lehet ma már kapni. Van műanyag és fém is. Mindig próbáljuk a használatra jellemző kapcsot kiválasztani. Nagyon fontos a megfelelő méret és az alapanyag.

A patent felvarrásánál az alsó kapcsot mindig a záródás alsó darabjára varrjuk fel. A felső kapcsot a felső darabra.

A patent mindkét darabját legalább három öltéssel varrjuk fel, és amikor befejeztük a varrást gondosan dolgozzuk el a cérnát. A csomót és az elvarrást a nyomókapocs alá rejtsük el. Figyeljünk arra, hogy nem húzzuk meg olyan szorosra a cérnát, hogy összegyűrje az anyagot, de nagyon lazán se varrjunk, mert akkor nem fog rendesen a patent majd. Meg kell találni az arany középutat.

Most már kézzel is el tudjuk készíteni a ruhánkat, fel tudjuk varrni a gombot, kapcsot. Természetesen a legtöbb folyamat varrógéppel sokkal gyorsabb lenne, de amíg nem szerezzük be álmaink varrógépjét, addig az eddigi varrásokat bátran alkalmazzuk.

Sok sikert és jó varrást kívánok!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu