+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Horgolás alapjai

A horgolás alapjai avagy kis technikai segítség a horgoláshoz.

Ebben a fejezetben összegyűjtöttem a lényegesebb kifejezéseket, lépéseket, műveleteket, amelyekre szükségünk van horgoláskor vagy a horgolás alapjai elsajátításához. Rövid, gyors ,lényegre törő apró szösszenetek ezek a horgolás tengerében. Remélem mikor megakadsz, vagy nem tudod mit is jelent egy-egy kifejezés, vagy nem jut eszedbe hogy hogyan kell fonalat váltani, akkor idelapozol és már meg is kapod a gyors segítséget.

Ez a fejezet nem arról szól, hogy itt most megváltjuk a világot és itt tanulunk meg horgolni, ezek inkább kis segítségek, főleg azoknak, akik még nem profi horgolók, hanem inkább lelkes kezdők. Nekik talán segítség lehet.

 

Pálcasűrűség

 

A pálcasűrűség azt mutatja, hány pálcából és sorból kell állnia egy 10×10 cm-es horgoláspróbának. Ez az adat azért is nagyon fontos, mert a felhasznált fonal mennyiségét nagyban befolyásolja, és ha ettől eltérünk, az elkészült munkadarabunk mérete így módosulhat. A horgolásunk képét sok minden befolyásolja. Vannak emberek, akik szororsan horgolnak, mások lazábban, de nagyban befolyásol minket az éppen aktuális lelki állapotunk, mert pl. ha feszültek vagyunk, akkor bizony szorosabban horgolunk, mint általában.

Rövidítések

Az ember nem érti először mikor lát egy leírást, hogy mi az a sok lsz, rp, zárójelek, stb. Miután megnézzük mi mit jelent, rájövünk, hogy rövidítések nélkül túl hosszúnak tűnnének a leírások, mikor meglátnánk a több oldalnyi leírást, bele sem kezdenénk. A hosszú leírás nehezen értelmezhető lehet. Ezért van az, hogy a leírás elején tisztázzák, hogy melyik rövidítés mit jelent. Ha esetleg valamelyik rövidítést nem értjük, érdemes utána nézni, hogy biztosan jó mintát horgoljunk. Eleinte nehezen lehet eligazodni, de aztán mikor belejövünk, már nem okoz gondot a rövidítések értelmezése.

Kerek és szögletes zárójelek

A kerek zárójelek között kiegészítő információk vannak vagy magyarázatok szerepelnek, mint pl.:
2 lsz(sm) – „készítsünk 2 láncszemet, ez lesz a sormagasítás”
A szögletes zárójelek között az ismétlődő lépéseket olvashatjuk, mint pl.:
[1 erp a köv. 2 lsz-be, 5 lsz] x 3 – „készítsünk 1 egyráhajtásos pálcát a következő 2 láncszembe, horgoljunk ezután 5 láncszemet és ezt a két műveletet ismételjük meg még háromszor”

Csillagok

A csillagok a leírás rövidítésére szolgálnak, az ismétlődő szakaszokat fogják közre. Egy csillag a leírás elején az ismétlődés sorrendjét jelöli, mint pl.:
*2 lsz, 2 lsz kimarad,1 rp a köv. lsz-be, ism. *-tól végig.
Dupla csillaggal többnyire az utasításon belüli ismétléseket jelölik.

 

Leszámolható ábra

A mintaleírásokat diagramok, vagyis különféle jelekből álló, leszámolható ábrák is ismertetik. Néha eltart egy ideig míg megértjük, átlátjuk ezeket az ábrákat, de ha már megszoktuk, megértettük, akkor már látni fogjuk miként fog kinézni a horgolásunk. Vannak már olyan leírások, ahol már csak ábra van, szöveges leírás nincs is.

 

Sorok horgolása

Horgoláskor mindig jobbról balra haladunk. Ezért nagyon fontos, hogy ne felejtsük el, hogy minden sor végén megfordítjuk a kézimunkát. Fordulásnál arra kell figyelni, hogy mindig az óramutató járásával ellentétes irányba fordítsuk meg a horgolásunkat, így a fonal nem csavarodik rá az utolsó szemre.

 

Láncszem

A láncszemeknek, lazáknak egyenleteseknek kell lenniük, hogy a horgolótűnk az első sor készítésekor mindegyiken könnyedén áthatolhasson. Ha túl szorosra készítjük őket, akkor nem tudjuk  a következő sornál a horgolótűt beszúrni a következő sor pálcáiba. Nem beszélve arról, hogy ha túl szoros, akkor alig tudjuk megszámolni a szemeket, mert nem tudjuk felismerni őket.

 

Színoldal

A láncszemek színoldala az, ahol V betűket látunk. Minden V alak egy láncszemnek felel meg. Ezen az oldalon a felület sima, itt lehet könnyen megszámolni a szemeket.

Hátoldal

A láncszemsor hátoldalán dudorokat lehet látni, a mik a V alakok mögött vannak függőlegesen. Ez kevésbé sima felület, és nehezebben lehet számolni a szemeket.

Fonalváltás

Fonalat lehetőleg a sor végén vagy kör elején végezzük el. Vágjuk el az előző fonalunkat úgy, hogy kb. 10-cm-re  lógjon túl a horgolásunkon és horgoljunk egy szemet az új fonallal.

Színváltás

 

Sorokon, körökön vagy spirálokon belül: az utolsó szem horgolásakor hajtsuk az új fonalat a tűnkre.

Körkötős horgoláskor, a kör végén: a kört záró hamispálcát az új fonallal horgoljuk.

 

Körök horgolása, körkörösen vagy spirálisan

A mágikus gyűrű körül haladunk, anélkül hogy megfordítanánk a munkát, és mindig az óramutató járásával ellentétes irányba horgolunk.

Körkörösen: minden kört egy hamispálcával zárunk. A körök elejét ajánlatos egy vagy több láncszemmel kezdeni, vagyis meghorgolni a pálcafajtáknak megfelelő sormagasítást, más néven soremelést.

Spirálisan: folyamatosan, sormagasítás és körzárások nélkül dolgozunk.

 

Láncszemekből álló központi gyűrű

Horgoljunk  néhány láncszemet, majd ennek a sornak  első és utolsó láncszemét egy hamispálcával horgoljuk össze. Ezzel gyűrűvé zárjuk a sort.

Hogy teljesen zárt kört kapjunk (fej, mancs, sapka), horgoljuk az első kört úgy, hogy a horgolótűt a gyűrűbe szúrjuk, és nem a láncszemekbe. Ha spirálisan szeretnénk haladni (pl. szoknya, nadrágszár), készítsük az első kört úgy, hogy a horgolótűt a láncszemekbe szúrjuk.

 

Új fonal betoldása

Ha új fonalat szeretnénk csatlakoztatni a horgoláshoz – pl. szegély készítésekor, akkor szúrjuk a tűt a kívánt szembe vagy sorba, hajtsuk rá az új fonalat és húzzuk át a szemen. A szálvéget majd utólag dolgozzuk el.

 

Utolsó szem rögzítése

Vágjuk el a fonalat kb. 10 cm-re az utolsó szemtől vagy pálcától. Húzzuk át a szálvéget a hurkon, tegyük félre a horgolótűt, majd fogjuk meg a fonalat és húzzuk szorosra a hurkot.

 

Szaporítás

Horgoljunk a leírásban megadott több szemet vagy pálcát ugyanabba a szembe.

Fogyasztás

Ahhoz, hogy keskenyítsük, ívesre formázzuk a horgolásunkat, fogyasztanunk kell az adott sorban lévő szemek számát, vagyis horgoljunk össze két egymás melletti szemet, a pálcafajtának megfelelően.

Elülső és hátulsó ág

Minden szemnek vízszintesen két kis ága van felül:egy a kézimunka színén, egy mögötte. Hacsak a leírás nem rendelkezik másként, a horgolótűt szúrjuk mindkét ág alá. Vannak olyan horgolt minták, figurák, amelyeknél különösen fontos betartani az utasítást, hogy a szem melyik ágába kell ölteni. Ezt mindig tartsuk be, mert ellenkező esetben a figuránk nem fog hasonlítani a képen lévőhöz. Az elülső és a hátulsó kifejezés mindig a kézimunka azon oldalára vonatkozik, amelyben éppen dolgozunk, és nem a szín-vagy fonákoldalra utal.

 

Színoldal, fonákoldal

A horgolt kézimunkánál a szín- és fonákoldala alig különbözik egymástól. Az esetek többségében mi magunk döntjük el, hogy melyik legyen a színoldala. Egyes, soronként horgolt daraboknál azonban a leírás külön jelzi számunkra a színoldalt, hogy az elkészült darab pontosan úgy nézzen ki, mint amilyen a leírásban szerepel.

 

Sorjelölők használata

Horgolás közben érdemes megjelölni a sorvégeket, hogy ne kelljen folyton számolgatni a szemeket. Ez főleg akkor a legajánlottabb, ha spirálisan horgolunk, ilyenkor ugyanis nem árt tudni, hogy hol kezdődik az új kör. A szemek között átbújtatott fonaldarab (eltérő színű, mint amivel dolgozunk), de lehet már kapni műanyag, éppen erre a célra gyártott jelölőgyűrűket is. Ebből is van többféle, mindenki másra esküszik, én személy szerint szeretem azt, amit össze lehet pattintani, mint egy biztosító tűt.

Sormagasítás

Különböző pálcákhoz különböző sormagasítást kell használni. Minél nagyobb a pálca, annál nagyobb sormagasítást kell alkalmaznunk.

Rövidpálca: 1 láncszem a sormagasítás.

Félpálca: 2 láncszem a sormagasítás

Egyráhajtásos pálca: 3 láncszem a sormagasítás

Kétráhajtásos pálca: 4 láncszem a sormagasítás

Háromráhajtásos pálca: 5 láncszem a sormagasítás

 

Szálvég eldolgozása

Használjunk nagy lyukú, tompa végű hímzőtűt. Fűzzük a fonalvéget a tűbe, majd a hátoldalon vízszintesen haladva bújtassuk el néhány szemben. Figyeljünk arra, hogy ne látszódjon a fonal a színoldalon. Finoman húzzuk meg a szálat, anélkül, hogy összeráncolnánk a kézimunkát, majd vágjuk le a felesleget.

 

Összeállítás

A testrészeket általában nagy lyukú, tompa hegyű hímzőtűvel, vékony horgoló fonallal  varrjuk egymáshoz. Amikor nehezen kezelhető szállal dolgozunk, pl. szőrös fonal, hasonló színű vékony kötőfonal vagy vastagabb hímzőfonal is használható. Gombokat és apró díszítőelemeket (gallér visszahajtása, mandzsetta) varrócérnával rögzítjük.

 

Beszőtt fonalvég

Úgy rejthetjük el a szabadon lógó fonalvéget, hogy beleszőjük a munkadarab hátoldalába. Ezután vágjuk el a fonaldarabot.

 

Remélem tudod használni a fent leírtakat és legalább nem kell átolvasnod egy hosszú anyagot, hogy gyors választ kapj. A horgolás legfontosabb alapjai megtalálhatóak a bejegyzésben.

Jó munkát és szép napot kívánok Neked!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu