+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Egyedül karácsonykor

A karácsony a szeretet ünnepe, a családról, szeretetről, összetartozásról szól. Mégis vannak, akik egyedül vannak ilyenkor, önszántukból, vagy külső tényezők miatt. Egyedül élnek, elvesztették a szeretteiket, elváltak, messze laknak a hozzátartozóik és nem tudnak elutazni, dolgoznak, stb. Akiknek van kivel eltölteni a karácsonyt, azok bele sem gondolnak milyen lehet azoknak, akik egyedül vannak ebben a három napban. Sajnos ez legtöbbször azt is jelenti, hogy az év többi napján is egymaguk vannak, magukra vannak utalva.

Forrás: https://marieclaire.hu/

Azért mert valaki egyedül tölti a karácsonyt, nem jelenti azt, hogy rossz ember. Akik családdal vagy baráti társasággal ünnepelnek, azoknak maximum a sokadjára hallgatott karácsonyi szám okoz fejfájást a huszadik üzletben, idegösszeomlást kapnak a bevásárlás során a tömegtől, az elfelejtett dolgoktól.

Ma csak az ebédhez kellett volna pár kimaradt dolgot megvennem, de még be sem mentem morogtam a tömeg miatt, a rám váró sor miatt és különben is utálok vásárolni… Persze a pár dologból egy nekem is kimaradt, nem csak a férjemnek tegnap, így miután hazamentem mehettem még egy kört.

Tehát beindult a karácsonyi őrület, tömött sorok, hatalmas bevásároló kosarak, vitatkozó párok, rajcsúrozó gyerekek, minden amivel őrületbe kergetjük magunkat és egymást.

Akik nem egyedül töltik az ünnepeket, azok szerencsésebbek, mert a sok stressz és bosszankodás után, vagy a cifra káromkodások végén, mégis van kivel tölteni az ünnepeket.

És  vannak a magányosok, akiknek külön túlélő tervet kell készíteni erre az időszakra, ami sajnos az évek alatt nem csak az adventi időszakot jelenti, hiszen sokszor már október végén belefuthatunk az ünnepi készülődésbe.

Forrás: https://breesobota.blogspot.com/

Az ünnepek idején a magány érzése felerősödhet bennünk, mivel  azt látjuk, hogy mindenki a szeretteivel tölti az idejét, közös programokon vesznek részt, és kifejezik egymás iránt érzett szeretetüket. Nem valami jó dolog, hogy mások a családdal az ünnepi vacsora felett csevegnek, mi pedig itthon ülünk egyedül. Nem készítünk karácsonyi fogást, mert magamnak miért, nincs fa sem, mert magamnak minek és drága is, felesleges pénz kidobás. A tévében évek óta ugyanazok a karácsonyi filmek mennek, még egy jót tévézni sem tudok.

Fontos, hogy fejben kell felkészülnünk arra, hogy az idei karácsony más lesz, ha nem is tökéletes, de amit lehet hozzuk ki belőle.

Nagyon fontos, hogy tudd, a te karácsonyod, pont ugyanolyan fontos, mintha családban töltenéd. Ezért így kell tervezned. Ha nem is fát, de legalább egy fenyőágat szerezz be, és tegyél fára néhány díszt. Nyugodtan dekoráld ki lakásodat, egy kis hangulat jól jön. Vegyél mécsest, karácsonyi illóolajokat, főzd meg a kedvenc ételedet, nem baj, ha nem hagyományos karácsonyi étel az. Vegyél a kedvenc sütidből, desszertedből. Már nem kell egy egész zacskó szaloncukrok venni, vehetsz pár darabot is. 

 
  Forrás: https://femina.hu/

Ha van lehetőséged, akkor gyűjts ki pár filmet amit meg szeretnél nézni, és le tudsz tölteni, vagy online megnézni. Ha van olyan könyv, ami most jelent meg és nagyon érdekel, lepd meg magad és az ünnepek alatt el tudod kezdeni olvasni. Vehetsz egy jó kis fürdőt, nem kell kapkodni, hiszen holnap nincs munka, nem kell a munkahelyre rohanni.

Kényeztesd magad, legyen én időd, élvezd a nyugalmat, a magadra fordított időt.  Hallgass zenét, táncolj, vagy hódolj a hobbidnak. Nagyon fontos, csak olyan dolgot csinálj, ami igazán boldoggá tesz, ami segít ellazulni, kikapcsolni. Élvezd, hogy te most kimaradsz a karácsonyi őrületből, az idegeskedésből, hogy egész nap sütsz, főzöl, mosogatsz, takarítasz.

Ehelyett kényezteted magad, olyan dolgokat csinálsz amelyek pozitívan töltenek fel.

Nem hagyunk helyet a depressziónak!

Forrás: https://www.40plusz.hu/

Ilyen időszakban az is segítség lehet, ha figyelmünket magunkról kifelé irányítjuk. Vannak lehetőségek, hogy segíthessünk másokon. Ott ahol van ránk szükség, ott ahol vannak rászorulók, és az, hogy segítünk másokon máris segít nekünk abban, hogy ne érezzük magunkat magányosan. Vegyük észre, hogy ha valakinek nehéz az egyedüllét, hívjuk fel, töltsünk vele egy kis időt, mosolyogjunk rá. Együtt minden könnyebb. Ilyenkor semmi kötelezettség nincs, ha csak átkopogok a szomszédba egy sütivel, és együtt megesszük, vagy csak beadom neki és boldog karácsonyt kívánok, mert tudom ő is egyedül van, máris szebbé teszi a napodat.

Nincs abban szégyellnivaló, ha az ember kimutatja, hogy vágyik mások társaságára, éppen ez fog segíteni abban, hogy bevonzzunk az életünkbe új embereket.

Forrás: https://femina.hu/

Mivel egyedül leszünk, elkezdhetjük élvezni a gondolatot, hogy aznap pontosan úgy fog történni minden, ahogy mi szeretnénk. Élvezzük ki, hogy nem kell senki olyat vendégül látnunk, akit valójában nem is kedvelünk, és ha akarunk, például főznünk se kell, vagy ha mégis akarunk, a menü pontosan olyan lesz, ahogy azt a legjobban szeretjük. Vagy ha szeretnénk, akár végigplaystationözhetjük az ünnepeket, biztos nem mi leszünk egyedül a virtuális térben. 

Nagyon fontos szerintem a túléléshez, hogy ilyenkor azért kerüljük a facebookot és táraikat. Miért is? Szinte mindenki posztol valamit a készülődésről, fáról, ajándékozásról, bulikról. Nem biztos, hogy jó ötlet ilyenkor ezt pörgetni. 

 Nincs olyan mozzanata a készülődésnek, amit ne lehetne valamilyen módon megosztani és a másik orra alá dörgölni, mert ugye azonnal posztolni kell a Facebookra és társaira, ugyanis amit nem osztottál meg, az nincs is. Magányosként, ha már a készülődés hiánya is problémát okoz, mert az egyedüllét érzését erősíti benned, keresd meg a hibernálás gombot. Aki pedig el akar érni, az hívjon fel telefonon, mert bármily meglepő ilyen funkció is van a mobilon, és mondja el szóban, ne messengeren és társain üzengetve.

Főoldal

Aki tudja magáról, hogy teljesen kikészíti a karácsony magányosan, az jobban teszi, ha kerüli a plázákat, nagy bevásárlóközpontokat. Persze nagyon szépek ilyenkor, van egy hangulata, folyamatosan szól a karácsonyi zene, ami bekúszik a fülünkbe és egész nap azt dúdoljuk majd.

Ha amúgy is úgy vélekednénk, hogy egész úgy is egy nagy giccsparádé, mindenki rohan, hallod ahogy nem túl kedvesen beszélnek arról akinek az ajándékot sehogy sem találják, senki sem kedves, akkor szerintem nem kell ez neked. Érdemes a lakóhelyünkhöz közel lévő üzleteket felkeresni, és akkor nem húz le lelkileg minket az az érzés , hogy ez az ünnep nem a mi  ünnepünk.

Ne felejtsük el, a karácsony mindenki ünnepe, mi döntjük el, hogy részesei leszünk-e vagy sem.

 

Forrás: behir.hu

Ha semmi kedved az egészhez, azzal sincs semmi gond, mert egyáltalán nem kötelező ünnepelni, ha nem szeretnél. Ne érezz rá kényszert, hiszen ez a te döntésed: azt csináld, amihez igazán kedved van, és ne foglalkozz azzal, mit tesznek mások, csakis azzal, amit te akarsz. Ha ki szeretnéd hagyni a karácsonyt, hát tedd meg: nem muszáj díszíteni, fát állítani vagy főzőcskézni. Sokan szívesen választanák ezt, hidd el.

Ha van rá lehetőséged utazz el, nagyon sok utazási program van ilyenkor, egy spa, wellnes ahol csak veled foglalkoznak és még mosogatnod sem kell.

Vagy kirándulj  egyet , sétálj  sokat, légy részese a természetnek, most biztos nem lesz zsúfolt a kedvenc kirándulóhelyed. 

Magyarországon jelenleg több mint 600 ezer 65 év feletti ember él egyedül. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ennyien töltik egyedül a karácsonyt. Nagyon sok civil szervezet van, ahol próbálnak segítséget nyújtani, például telefonon beszélgetnek az idős emberekkel. Ezek nagyon jó kezdeményezések, viszont sokszor kiderül, hogy az idősebb emberek, főleg korban hasonló emberekkel szeretnének inkább beszélgetni, telefonálni, és általában  azonos neművel. Ezért szerencsére egyre több ilyen lehetőség is van már, érdemes nézelődni. Szinte minden helyiségben van idősek klubja, ahol mindenféle programokkal készülnek, ahová bármikor lehet csatlakozni, nem csak karácsonykor. 

Forrás: https://5percdubai.blog.hu/

Amennyiben ismersz olyan embert, aki egyedül kénytelen tölteni a karácsonyt, ebben a három napban tedd meg, hogy meghívod magadhoz ebédre, vagy átugrassz hozzá pár szelet süteménnyel. Hívd fel, beszélgess vele, kérdezd meg, hogy érzi magát. Ezek az apró gesztusok, az, hogy ő is számít valakinek, sokat segíthetnek abban, hogy kevésbé érezze magát magányosnak, és esetleg véget vessen az életének.

Forrás: csaladhalo.hu

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ha úgy döntesz, hogy kézműveskedni szeretnél az ünnepek alatt, akkor nézz be a Gombocska webáruházba és boltba, ahol fel tudsz tankolni az ünnepek alatti szabadidő hasznos eltöltéséhez.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru
 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.