+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Készítsünk kokárdát házilag

Hamarosan közeledik március 15.-e, így aki szeretne saját készítésű kokárdát az ünnepségre, az jobb ha időben elkezdi. Nagyon reméljük, hogy a covid és az Orosz-Ukrán háború, ami reméljük hamarosan befejeződik, engedni fogja, hogy mi magyarok méltón ünnepeljünk.

Ehhez szeretnék újból ötleteket adni, úgy ahogy eddig minden évben teszem.

 

„A trikolórt, a háromszínű zászlót Európában a francia forradalom tette „divatossá”. A párizsi események ihlették meg Szendrey Júliát is, amikor március 15-én megvarrta és Petőfi mellére tűzte a ma ismert kokárdák első példányát.”

Forrás: Pinterest

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezünk március 15-én, ez alkalomból illik a szabadságharc jelképévé vált kokárdát viselni. Ezért érdemes készíteni magunknak is és gyerekeknek is. 

Legegyszerűbb kokárda változat az, amikor  egy nemzeti színű szalagotból készítjük, melyet nagyjából 3 egyenlő részre osztunk. A középső harmadot a zöld szélénél apró le-fel öltéssel végig varrjuk. A varrás végén a cérnát összehúzzuk és a két végét összevarrjuk. Biztosítótű segítségével erősítjük fel a ruhára. Lehet már kapni bross alapot is, azt is fel lehet rá varrni. 

Amire szükségünk lesz:

– 15-20 cm 1,5 cm széles nemzeti színű szalag.
– Zöld cérna
– Varrótű
– Biztosítótű

Természetesen készíthetjük széles szalagból is. A méret rajtunk múlik, meg hogy milyen szalagot kapunk. 

Másik megoldás a következő. A szalagot elfelezzük. Az egyik darabnak a két végét összevarrjuk. Utána a zöld szélénél le-föl öltéssel végigvarrjuk, majd összehúzzuk a cérnát és elvarrjuk.  Ez lesz a kör rész. A másik darab szalagot félbehajtjuk és a kokárda hátuljára öltjük, 
 
Figyeljünk rá, hogy helyes legyen a színsorrend. Ha a kezünkben tartjuk, a baloldalra kerüljön a piros, így amikor felvesszük a jobb oldalon lesz e szín. Biztosítótű segítségével erősítjük fel a ruhára.
 
Amire szükségünk lesz:
 
– 30 cm 2 cm széles nemzeti színű szalag. (12 cm-es és 15 cm-es darab) 
– Zöld cérna
– Varrótű
– Biztosítótű

Forrás: Pinterest

Horgolt kokárdánál fontos, hogy a három szín, azonos típusú fonalból legyen, mert ha csak egy kicsit is eltér a fonal vastagsága, nem fog jól kijönni a minta.

Készíthetjük Cataniából vagy ehhez hasonló vastagságú fonalból, Puli, Organica, stb. Ezek nagyobbak lesznek, mint a horgolócérnából készült társaik.

Forrás: Pinterest

Ha kisebb kokárdát szeretnénk, akkor horoglócérnából vagy hímzőcérnából érdemes készíteni. Itt sajnos vékonyabb tűvel is kell dolgozni, tehát aki azzal nem igazán tud dolgozni, maradjon a fonalnál. Jók az eldorado cérnák, babylo-k, piroskából sajnos már csak fehér és ekrü kapható, így azt most nem tudjuk használni. 

Sokan perlé hímzőfonalból horgolják a kokárdát, az is nagyon jó megoldás.

Forrás: Pinterest

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc óta a háromszínű szalag a megemlékezés része lett, melyet többféleképpen is össze lehet hajtogatni. Az „igazi” kokárdán, belülről kifelé kell olvasni a színeket, tehát a magyar kokárda esetében a zöldnek kellene kívül lennie, a legtöbben viszont ezt fordítva viselik. De érdemes azt is hozzátenni, hogy már a forradalom idején is rengetegen helytelenül hordták a kokárdájukat, többek között maga Petőfi Sándor is, akit sokan követtek, és ez vált közismertté. A hármas színkombináció piros része az erőt, a fehér a hűséget, míg a zöld a reményt jelképezi az emberek számára.

Forrás: Pinterest

A kokárda a nemzeti függetlenség jelképe. 

Forrás: https://www.hegylakomagazin.hu/

Egy nemzet szimbólumai a nemzeté, senki sem sajátíthatja ki, értelmezheti szimbolikájukat saját törekvései szerint. A trikolor, a kokárda és társaik tiszta üzeneteket hordoznak, bennük van múltunk, jelenünk és jövőnk. Ahogy a népszerű dalban is áll;

„…Ha én zászló volnék, sohasem lobognék,
Mindenféle szélnek haragosa volnék,
Akkor lennék boldog, ha kifeszítenének,
S nem lennék játéka mindenféle szélnek.””

Forrás: http://www.fovarosi-hirhatar.hu/

Forrás:Pinterest

Ma már elterjedt, hogy mindenféle formát készíthetünk kokárdának, csak a három szín legyen meg. Ezért sokan szeretik a tulipánt, mindenféle virágokat, pillangókat. De hallottam olyat, hogy az egyik óvodában az egyik dadus, minden gyereknek megvarrta az óvodai jelét nemzeti színben. 

Forrás: Pinterest

Akik horgolnak, már biztosan jól ismerik Nagyi Bigyói Gadgeteer Granny-t, mindenféle horgolásban nagyon nagy segítség kezdőknek, haladóknak, újra-kezdőknek. Akik nem tudják hogyan horgolják meg a saját kokárdájukat, nekik ajánlom Nagyi Bigyói videóját. Nagyon nagy segítség tud lenni.

Forrás: Pinterest

Kislányoknak csinálhatunk egyedi hajcsattot, hajgumit, amire a kokárdát, vagy annak színeiből készült masnikat ragaszthatunk fel.

Forrás:Pinterest

A jó öreg filcről se feledkezzünk meg. Belőle a legkönnyebb kokárdát készíteni. Ebből a gyerekek is könnyen el tudják készíteni a saját kokárdájukat. 

Forrás:Pinterest

A formavilág ma már elég széles palettán mozog. Ha kötekedni szeretnkénk már némelyik nem is nevezhető kokárdának, de szerintem az a lényeg, hogy megemlékezzünk és azért legalább színben stimmeljünk. A mai gyerekeknél meg sokszor tényleg a minta számít.

Forrás: https://hunbolt.hu/

Akik ügyesek szalag hajtogatásban, azok megpróbálhatnak a trikolor színeiben hajtogatni virágokat. Itt is olyan csodás munkákat lehet látni a facebookon, pinteresten, hogy az ember csak ámul.

Forrás: https://hunbolt.hu/

Forrás: https://hunbolt.hu/

Forrás: Pinterest

Remélem sikerült újabb ötleteket adnom és el tudod még időben készíteni a saját egyedi kokárdádat. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Jó alkotást!

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.