+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

DMC és puppets mouline, átváltás, különbségek

Akik gobelineznek, azok sokszor szembesülnek azzal a problémával, mivel is hímezzek. Bizonyos képek vagy nagyon sok színt igényelnek, vagy nagyon árnyaltak a nyomatok, és nagyon sok színárnyalat jelenik meg a képen. Ezért állandó dilemma, melyik fonalat válasszam. Illetve sok gobelinre a dmc fonal lista van rányomtatva, így aki puppets vagy anchor fonalat szeretne hozzá, az sajnos nagy gondban van.

Az osztott hímzőket keresztszemes mintákhoz, gobelinekhez használunk, de használható freestyle hímzéshez, vászonmunkákhoz és más hímzésekhez is. 

Most próbáltam összegyűjteni mindenféle átváltó táblázatot a két fonalcsalád között, valamint a különbségeket, hasonlóságokat, hátha segítek a döntésben. 

A DMC Mouline fonalra és a puppets mouline fonalra is igaz, hogy mindegyik gyártó motringja 8 m hosszú. Mind a kettő osztott hímző. Mit is jelent ez?

Az osztott hímzőfonalak 6 szálra bonthatóak. A 6 szál könnyedén szétszedhető, így mi magunk dönthetjük el, hogy hány szállal dolgozunk. Ez a hímzésünk lyukméretétől, sűrűségétől függ. 

Mindkét fonal pamutból készül.

A DMC Mouliné hímzőfonalak hosszú szálú pamutból készülnek. A tökéletes fény érdekében duplán mercerizáltak. Használható gobelinezéshez, keresztszemezéshez vagy szabadhímzéshez. 465 színből válogathathatunk. Emellett vannak még különleges DMC Mouline fonalak is.

A DMC fonalak 100%-ban színtartóak és fakulásállóak.

-Mosógépben mosható (60°)

-Nem fehéríthető

-Nem szárítható szárítógépben

-Magas hőfokon vasalható (hátoldalról)

 

A Puppets mouline 272 színben kapható. A Puppets Mouline osztott hímzőfonal 100% középszálú pamut alapanyagból készült hímzőfonal. Ebben a cérnatípusban jelen van a hagyományok tisztelete, valamint a gyártó világméretű tapasztalata amely egy, a természetes alapanyagból készült jó minőségű hímzőcérnacsaládot eredményezett .

A fonal helyes kezeléséhez a gyártó javaslata :

-Mosási hőmérséklet 60 C fokon, kíméletes eljárással.

-A javasolt legalacsonyabb mosási hőmérséklet 40 C fok.

-Hideg vízben áztatni tilos.

-Nem fehéríthető.

-Dobban nem szárítható.

-Vasalás legfeljebb 200 C fok talphőmérsékleten.

-Hivatásszerűen végzett vegytisztítás tetraklor-etilénben.

Egyik terméket sem lehet hideg vízben áztatni, mosni! A színtartósság csak 60 Celsius fokon, vagy ez felett garantálható, ha ennél hidegebb vízbe kerül, az roncsolja a kötést , a piros szín „levérzik”.
Az ecetsav, még igen híg (2-4%) koncentrációban is ártalmas, mert hidrolizál, ezáltal a szín lefogásához vezet!
Erős, roncsoló hatású oxidáló szer használata (főleg hipoklorit) szintén szigorúan tilos!

A DMC családnak van a Coloris Mouline fonala, ami ugyanúgy pamut, 8 m hosszú és 6 szálú, csak színátmenetekkel rendelkezik. 

A Mouliné coloris vonzó színekkel és színátmenetekkel rendelkezik. Nem csomósodik és jól megtartja alakját. Mindenféle hímzéshez használhatja. Pom-pom-ok, bojtok és egyéb dekorációk előállítására is alkalmas. Súly: 2 g. A fonal szélessége: kb. 0,8 mm 

24 színben kapható. 

A következő különleges család a Moulne, ami szaténfonal és selymes puhaságú. 6 szálból áll szintén. A fonal a munkánál nem csomózódik össze, nem tekeredik szét. Használata: Minden nemű hímzéshez. A fonal jól tűri a mosást és a fényt. 8m hosszú egy motring. További 32 színnel bővül a DMC paletta.

A DMC Moulné Light Effect hímzőfonal szép fényes hatású osztott hímző.  Arany és ezüst árnyalatok, drágakő utánzatok, gyöngyház árnyalatok, fluoreszkáló és foszforeszkáló hatás. 6 szálból tevődik össze. A fonal nem csomózódik össze és jól tartja az alakját. Használata: Fényes és plasztikus hímzéshez. Az E940 sötétben világít.

További 36 színnel bővíti a hímzési lehetőségeket. 

A DMC Moulné Colors Variátons további 36 színt biztosít számunkra. A pamutfonal hatásos színpalettát vonultat fel. 6 szálból áll. A fonal a munkánál nem csomózódik össze, nem tekeredik szét. Használata: modern hímzésekhez. Súly: 2 g Tekercs: 8 m A fonal szélessége: kb. 0,8 mm Összetétel 100% pamut 

Mikor a kezünkbe kerül egy gobelin, vagy egy keresztszemes minta, akkor jön a gondolkozás milyen fonallal hímezzek. A DMC fonalak árban drágábbak, de mint láttuk jóval több szín áll a rendelkezésünkre. Sokkal hűebben tudjuk visszaadni a kép finomságát. A Puppest fonal olcsóbb, de kevesebb színből kell megoldanunk ugyanazt a képet. Ez sokszor gondot okoz, pl. nincs annyi féle árnyalat egy színből. Vannak képek, pl. ahol egy szín többféle árnyalata kell. Nem 4 -5 féle. Ez ilyenkor az elkészült képen látszik igazán. Meg nem tud az ember annyi féle fonalat adni hozzá, mint amennyit a kép kíván. 

Ha viszont sok szín kell, akkor viszont a fonalak ára van, hogy kétszer annyiba kerülnek mint a gobelin. Viszont sokszor megéri.

Ha mégis az olcsóbb verziónál döntünk, akkor viszont két megoldás van. Nekiállunk keresni egy átváltót és aminek nincs párja ott keresünk valami hasonlót. 

Vagy egyből csak fogjuk, és nekiállunk az állvány előtt válogatni. Hát ez a hosszadalmasabb. De muszáj, ha hímezni akarunk. 

 

Forrás:Pinterest

Ahányan vagyunk, annyi féleképpen válogatjuk össze a színeket, ezért ugynaz a kép más-más embertől teljesen más képet mutathat. A lényeg nekünk tetszedjen.

Forrás:Pinterest

Amennyiben az átváltás mellett döntünk mutatok pár átváltó oldalt, hátha tud segíteni.

Én ezeket szoktam használni, mikor fonalakat kell összeválogatnom.

http://cross-stitch.szm.com/floss-convert-dmc-puppets.html

http://qtp.hu/xszemes/valto.php?mirol=1&mire=5

http://www.agr.unideb.hu/~kergiz/cross/index_atvaltok.htm

 

 Mikor átváltunk akkor fogjuk látni sok színnek nincs párja. Vagy olyan színt ír, amit nem fogunk találni, mert már kivonták a forgalomból.

Remélem azért valamit tudtam segíteni a fonal kiválasztásában.

Nincs rossz választás, nem lesz attól az ember rosszabb,ha az olcsóbb megoládst választja. A célom az volt, hogy tudjak segíteni mérlegelni, aki nem tudja mi lehet a különbség, most már tudhatja.

Ha úgy kéri a gobleint, hogy válogassák hozzá össze a fonalat, akkor ne az eladót hibáztassa, hogy ha nem tud pontosan olyan fonalakat adni, mint ami a képen van. Nem mindegy, hogy közel 300 vagy 600 színből kell összeválogatnia azt, ami a legjobban passzol a képünkhöz. Pontosan tudom, mekkora munka ez és felelősség, mert kénytelen az én általam összeválogatott fonalakkal dolgonzni majd. Elég nagy tehát ilyenkor  a nyomás rajtunk is. Mindig azon morfondírozom míg szedem össze a fonalakat, vajon fog-e tetszeni annak, aki kapja. Vajon ilyet szeretne? Nem egyszerű. 

Forrás: Pinterest

Én sokszor mikor a fonalakat válogatom, összeteszem a kiválasztott fonalakat egymás mellé, és ha van valami ami nagyon nem illik oda összhatásban, azt kicserélem. Mivel a váltás is szubjektív dolog. Próbálják a legközelebb állót kiválasztani hozzá. Tehát nyugodtan el is térhetünk a színektől, senki nem fogja levenni a fejünket. A lényeg, hogy tetszedjen nekünk és élvezzük a munkát. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Remélem tudtam segíteni és most már könnyebb vagy épp ettől lett nehezebb a fonal válogatás. 🙂

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.