+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Gyapjú takaró, szőnyeg, táska, falikép-ráncolj, horgolj, varrj…

Az interneten böngészve akadtam egy újabb csodára. Számomra, lehet te már ismered a technikát és használtad is, de nekem most ez újdonság volt.

Bevallom, annyira nem is szoktam gyapjúval foglalkozni, ezért nem is került valószínűleg a látómezőmbe. Most viszont mégis, és nagyon megtetszett.

Egyelőre nem találtam a magyar megfelelőjét, lehet te már igen, akkor ha megírod, megköszönöm, viszont addig is mondjuk úgy, hogy a ráncolt, tekergetett gyapjú története.

Ha minden igaz ez egy ősi technika, a Quillieng. Álítólag a papírfiligrán ágazatból származik, amikor is papírcsíkokat hengerelve, csíkozva, feltekerve használnak fel, ragasztanak össze, hogy dekoratív mintákat kapjanak. 

 

Forrás: Pinterest

Ezt a Quillieng-et más technikával is lehet kombinálni, hímzéssel, festéssel, szőnyegkészítéssel…stb. Quillie- vagy állószőnyeg technika, erről fogunk most minél többet megtudni. 

Ahogy elnéztem kétféle dolog keveredik, vagy külön-külön kerül alkalamzásra. Egyik a felfűzős megoldás, másik a feltekerős. A kettő nem ugyanaz, csak használják őket együtt és külön-külön. Most megnézzük, hogyan készíthetjük el őket. 

Forrás: Pinterest

Természetesen nem a fent készített képre gondolok, hanem a technikára, mikor azt gondolom ez egyszerűnek tűnik. Ahogy elnézem amire szükségem lehet az gyapjú, jó erős cérna, hosszú tű és/vagy hosszú horgolótű. 

Először is nagyon fontos, hogy egyforma széles csíkokra vágjuk a gyapjúkat. Ezeket fogjuk a hosszú tű vagy horgolótű segítségével “felfűzni” , majd egymáshoz dolgozni őket. 

Forrás: Pinterest

Ezzel a technikával majd nem csak szőnyeget készíthetünk, hanem képeket, fali díszeket, ajtó kopogtatókat is. 

Forrás:Pinterest

Amikor készen vannak a csíkjaink, akkor érdemes kipróbálni, milyen ha csak egy csíkot szúrunk fel a tűre, és ráncoljuk, vagy ha egyszerre két vagy három anyagot fektetünk egymásra és úgy szúrjuk fel őket. Mindegyik esetben más-más textúrát kapunk. Érdemes kísérletezni. 

Forrás: Pinterest

Nagyon fontos, hogy a felfűzött csíkunkat a végén jó szorosan összevarrjuk. Így készítünk különféle kukacokat, amelyeket majd újból tekergetve, vagy csak simán egymás után összevarrva haszanáljuk fel. 

Forrás:Pinterest

Azt is lehet, hogy a csíkot laza egyenes vagy “futóöltéssel” megvarrjuk, majd a végén meghúzzuk a cérnát és az fogja nekünk összeráncolni. De lehet szépen hajtogatva varrni is egyesével a ráncokat. Fontos, hogy azért egyforma magasságúak legyenek. 

Forrás: Pinterest

Ezután fogjuk egymáshoz varrni a csíkokat. Tetszőleges formát alkotva, ami nekünk tetszik vagy simán körkörösen haladva. 

Forrás: Pinterest

Aki nem tud, vagy nem mer varrni, az a ragasztópisztolyt is kipróbálhatja, de szerintem azt inkább csak képeknél, mert ha szőnyeget készítünk belőle, én nem vagyok benne biztos, hogy a ragasztó meg fog maradni. 

Forrás:Pinterest

Másik megoldás a körbe feltekerése a csíkoknak. A két módszert használhatjuk együtt is. Itt egy vagy több csíkot egymásra teszünk és szorosan feltekerünk, majd a végén rögzítjük varrással. 

Forrás: Pinterest

Ezután újabb és újabb kis gombócokat készítünk, amelyeket ezután egymáshoz rögzítünk varrással. Görbetűvel, vagy hosszú egyenes tűvel varrjuk őket össze jó szorosan. 

Forrás:Pinterest

Ha már jól megy a technika és különböző formákat szeretnénk készíteni, akkor érdemes egy mintát készíteni, amire majd rá is varrjuk vagy ragasztjuk a csíkokat, feltekert formákat. 

Forrás: Pinterest

Nagyon fontos a jó erős cérna, mert nagyon szorosan össze kell az elemeket fogni. 

Forrás:Pinterest

Különböző csigavonalakat készíthetünk, játszhatunk a színekkel, formákkal, hatásokkal. 

Forrás: Pinterest

Mielőtt a nagy képet, szőnyeget összevarrnánk, ragasztanánk, érdemes a kisebb elemeket csak egymás mellé tenni, hogy egyben lássuk az összképet, mert ha már lerögzítettük és akkor látjuk, hogy nem stimmel valami, akkor már nagyon nehéz lesz korrigálni. 

Forrás: Pinterest

A fenti kép is jól mutatja, hogy nem csak a formákkal, de az irányokkal is játszhatunk. Tényleg nagyon sok lehetőség van ebben az egyszerű ősi technikában. 

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

 

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

Remélem tudtam valami újat mutatni és talán kedvet kaptál az alkotáshoz. Ha mondjuk faliképet szeretnél készíteni, akkor nem csak gyapjúval lehet kipróbálni. Szerintem ezzel a technikával szintén egy nagy adag anyagmaradékot tudunk hasznosítani, tehát kicsit környezettudatosak is leszünk. 

Forrás:Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.