+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Varrógéptű fajták

Mikor az ember megveszi vagy megkapja élete első varrógépét, annyira lelkes, hogy mindent varrni akar. Vagy csak ül előtte és nézegeti, szagolgatja az új gép illatát és nem mer hozzányúlni, csak gyönyörködik benne. Ilyenkor jönnek az aggodalmaskodások, mit varrjak, mivel varrjak? Mi lesz ha eltörik a tű, lefogy a spulniról a cérna, jesszusom, hogy fogom visszafűzni? – és még hasonló kérdések.

Ez teljesen normális, aki még nem varrt előtte, vagy nem sokat, azoknak ezek a kérdések abszolút helyén valók. Nem kell szégyellni ezért magunkat, nem kell bocsánatot kérni, hogy fel merjük tenni ezeket a kérdéseket. Én igyekszem mindenkit bátorítani, hogy nyugodtan tegyék fel a kérdéseket, ha kell fotózzák le, küldjék el, hozzák be, és megnézzük, kitaláljuk. Ha nem kérdezünk, nem tudunk fejlődni. A kérdés nem szégyen, hanem tudásvágy.

Rengetegszer hallom, hogy nekem állandóan elszakad a cérnám, kihagy az öltés, eltört a tű, a rugalmas anyag varrásakor lyukacsos az anyagom, miért? Sokan itt feladják, pl. a rugalmas anyagok varrását, vagy sutba vágják a varrógépet. Na ezt nem szabad tenni. Ilyenkor nem szabad hirtelen felindulásból száműzni a varrógépet. Lehet, hogy csak egy apró állítás és máris szépen varr a gépünk.

Akik már varrnak azok pontosan tudják, hogy a varrás sikere sok kis apró részletben rejlik. Ha ezekre a részletekre figyelünk, szép lassan természetessé válnak és minőségi munkát tudunk kiadni a kezeink közül.

Egyik fontos tényező a varrásnál a tű. A tűnknek passzolnia kell az anyagunk vastagságához. Minél vastagabb anyagot varrunk, annál vastagabb tűre van szükségünk.

 

 

Varrógéptű méretek

Mivel sokféle anyag van, így mindegyikhez meg kell keresni a megfelelő tűt. Nem elég csak 1-2-féle tűt tartani otthon a varrós kosarunkban.

Ha háztartási varrógépünk van otthon, akkor ezekhez a gépekhez az úgynevezett lapos combú géptű való.

A tűket vastagságuk szerint csoportosítjuk. A vastagságot számokkal jelölik, általában 70 és 110-es vastagságú tűkkel találkozhatunk. De természetesen léteznek extra vékony pl. 55-ös tűk is.

A számozás szerint az alábbi tűket tudjuk megkülönböztetni:

 • 60-as géptű
 • 70-es géptű
 • 80-as géptű
 • 90-es géptű
 • 100-as géptű
 • 110-es géptű

A tűket tudjuk darabra is venni, bár manapság már dobozos kiszerelésben találkozunk velük leggyakrabban. Vehetjük méretenként, azaz egy dobozban csak egyféle méretű tű van, vagy vegyesen, amikor egy dobozban 70-től a 100-ig találunk tűket.

Nagyon fontos lépés a tű behelyezése, mert mindig a vágott rész kerül hátra. Erre ügyeljünk, mert nem elég a jó tű, fontos a pontos behelyezés is.

 

Melyik tű milyen anyaghoz használható?

A legvékonyabb varrógéptű, amit lehet kapni, igaz kevés helyen, azzal a muszlint, gézt és más finom szövésű anyagokat lehet varrni.

A 110-est használjuk, amit szintén ritkán lehet beszerezni a nagyon vastag anyagokhoz, pl. bőr vagy bútorkárpit.

70-es tűvel varrhatunk: batisztot, selymet, egyfalas kötött pamutot. Általánosságban a 70-es varrógéptűvel varrjuk az anyagok nagy részét, és elég csak akkor tűt cserélni, ha vékonyabb vagy vastagabb anyagot kell varrnunk.

80-as tűt a középvastag anyagokhoz használjuk, pl. pamutvászon, kétfalas kötött anyag, stb.

90-es tűvel vastag anyagokat varrunk, pl. tweed, kordbársony. Mivel ez már egy vastag tű használata során az anyag sérülhet, ráncolást okoz, ezért finom anyagokhoz, pl. bélésselyemhez nem szabad használni.

100-as tűt használunk akkor, ha vastagabb téli szövetkabátokat, vagy pl farmert varrunk. A farmerhez viszont lehet speciális farmervarró tűt is kapni, ezeknek általában kék a combja.

Tű hegyének kialakítása

A vastagság mellett a tű hegyének kialakítása is többféle lehet.

 • általános tű: normál hegyes tűhegy. A különböző vastagságú szövött anyagokhoz használjuk.
 • jersey: gömbhegyű tű. Kötött, rugalmas anyagokhoz használjuk.
 • strech: gömbhegyű: kötött, elasztikus anagokhoz.
 • farmer: hegyes, keményre edzett tű. Farmer anyagokhoz.
 • bőrvarró: lándzsahegyű tű. Bőr, műbőr és kárpitanyagokhoz használjuk.
 • ikertű: dupla hegyű. Rugalmas és szövött anyagokhoz, díszítő öltésekhez használható.

 

Tűk hegyének kialakítása

 

Sokan kérdezik, hogy a méret előtti szám mit jelent. Azt már megbeszéltük, mit jelent a 70,80,100..De mit jelent a per jel előtti szám?

A per jel előtti szám az amerikai számozás, semmi más. Tehát nekünk elég a második számot figyelni, az nekünk a mérvadó.

 

 

Most hogy már megismertük a tűket, nagyon fontos tehát a megfelelő tű kiválasztása a varrni való anyagunkhoz. A tű vastagsága nagyon fontos tényező. Érdemes a tű hegyét is megnézni és igazodni az anyaghoz.

Időnként cseréljünk tűt. Használat során a tű megsérülhet, elhajlik, görbül, csorbul. Sokszor ezek a sérülések szemmel nem is vagy csak éppen hogy láthatóak. Az öltéskimaradás egyik oka lehet a sérült tű.

Figyeljünk oda, hogy jól van-e behelyezve a tű. A rögzítő csavart jól meghúztuk-e.

Vigyázzuk a beállításokra és a talpakra. Ha cserélgetjük a talpakat, akkor fontos, hogy milyen állásban varr a tű. Pl. egyenes varrótalppal ne varrjunk cikk-cakk öltést, mert bizony a tű elgörbülhet.

Ha ezekre próbálunk figyelni, akkor sok problémát megelőzhetünk és a varrás nem kudarc lesz, hanem élmény.

Remélem ismét tudtam segíteni és hasznosnak találtad a kis irományomat.

Szép napot és jó varrást kívánok!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu