+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Mit varrjak magamnak?

Az utóbbi hetekben olyan jó kis anyagok érkeztek be a boltba, hogy folyamatosan azon agyalok mit is lehetne varrni belőle. Mikor anyagot választok, hogy mi legyen kapható nálam -nem biztos, hogy ez a jó megoldás-, de általában olyat választok, amire ha ránézek máris körvonalazódik előttem, hogy ebből mit is lehetne varrni. Látom magam előtt a zakókat, szoknyákat, ruhákat. Azután állnak velem szemben a polcokra kitéve, és minden nap eszembe jut, hogy valamit varrni kellene belőle. Persze ha vékonyabb lennék, ha magasabb lennék, akkor mi mindent varrnék, de mivel kisebb vagyok és nem is vagyok vékony, így azért fel van adva a lecke. Sokáig marad az álmodozás, de aztán már annyira varrhatnékom van, hogy muszáj a netet, a Burdákat és a sok újságot bújni, hogy találjak valamit ami tetszik és még előnyös is lehetne nekem. Mit varrjak magamnak?

Most ebben a blogban próbáltam összeszedni néhány javaslatot, hogy mi az előnyös és mi kevésbé. Igyekeztem többféle korosztályt, többféle testalkatot keresni, hogy mindenki találjon valamit, ami segítség lehet neki a válogatásban. Sokszor lehet, hogy a már meglévő szoknyát, blúzt is tudnánk hordani, csak mondjuk nem kiengedve hanem betűrve. Ha benned is sokszor felmerül a kérdés, hogy mit varrjak magamnak, ez az összefoglaló Neked szól:

 

Testalkatok

Van aki tudja melyik testalkathoz tartozik, van akit nem érdekel, és van aki bizonytalan, vagy eddig nem is foglalkozott vele. Többé-kevésbé mindenki testalkata azonos arányokat követ, de mégis ahányan vagyunk, annyiféle a testünk. Minden nap látjuk magunkat a tükörben, de mégis elbizonytalanodunk, amikor különféle testformákról olvasunk,a hozzá illő ruhafazonokról, frizurákról, stb. Nagyon nehéz objektívnek lenni, vágyaink miatt sokszor negatív vagy pozitív irányban is torzulhat a magunkról alkotott kép. Sokan ha megmérnék magukat centivel, meglepődnének, hogy nem is olyan vészes a helyzet, mint gondolnák, és rájönnének hogy tökéletes testalkatok csak a rajzfüzetekben léteznek.

Ha ruhát választunk magunknak, nagy segítség, ha tisztában vagyunk a saját formánkkal, méreteinkkel, adottságainkkal.

A centi azért is jön jól, mert ha majd már eldöntöttük, milyen fazonok állnak jól nekünk, akkor a szabásminták levételéhez szükségünk lesz a méreteinkre.

Akkor kezdjük is a mérést. Amire szükségünk lesz az a váll, mell, mell alatti körméret, derék, csípő körmérete. Azt mondják, hogy az átlagos törzsnél a derék/csípő arány (a derék körmérete osztva a csípő körméretével) 0,7-0,8. Ha ennél kisebb a kapott szám, akkor az X  alkatok valamelyikébe tartozunk. Ha 1 körüli az érték, tehát a csípő és a derék egyforma szélességű, akkor a H, I (téglalap) vagy az O (alma) alkatok között kell keresnünk magunkat, attól függően, hogy a vékonyak vagyunk-e vagy teltek.

A mell és a csípő aránya is árulkodó. Ha az ideális, a közel 1:1 arány a mell javára jelentősen növekszik, akkor V alkatok között keresgéljünk, ha a csípő a szélesebb, akkor viszont az A-ban kell keresgélni. Ebben az esetben is fontos, hogy a váll és a a mellkas bőségét is figyelembe vegyük. Lehet ugyanis, hogy kis melled van, de széles a vállad, ami egészen más eredményt hoz.

 

Mérjünk

 • váll körmérete
 • mell körmérete
 • mell alatti körméret (erre az adatra akkor is szükséged van, mikor melltartót vásárolsz)
 • derék körmérete
 • csípő körmérete
 • comb körmérete
 • testmagasság (ezt a saroktól a fejtetőig mérjük), ez az adat a további arányok megállapításához szükséges
 • láb hosszának mérete (combtőtől sarokig)

 

Az utolsó két adatból megtudhatod a felsőtested és az alsótested arányát. Ideális esetben a lábhossz a testmagasságod fele. Ha ennél kevesebb, akkor rövid a lábad és hosszú a felsőtested. Ha a testmagasságod felénél hosszabb a lábad, akkor rövid a felsőtested. Ezt azért érdemes megfigyelni, mert hosszú felsőtest esetén a derekad, vagy a mellkasod, esetleg a nyakad hosszú. Ha hosszú a lábad, akkor vagy az alsó lábszárad hosszú vagy a combod, vagy esetleg mindkettő.

 
Forrás: http://www.kommunikacio-stilus.hu
 

Amikor elkezdjük mérni magunkat, akkor az alábbiakat vegyük figyelembe. Derék mérésnél ott mérünk, ahol a legkeskenyebb, csípőnél a legszélesebb pontot kell. A mell körméretéhez a mellcsúcsnál kell összeilleszteni a mérőszalagot.„

 

Függőleges testarányok

A láb és felsőtest hosszúsági aránya alapján három típust különböztetünk meg:

 1. Arányos test esetében a középvonalunk a lábtőnél van, felső és alsó test arányos, ilyenkor a lábhosszunk a testmagasságunk fele.
  Arra érdemes vigyázni, hogy a jó arányokat ne rontsuk el!
 2. Hosszú felsőtest rövid lábak – a középvonal lejjebb helyezkedik el, ilyenkor a hosszú derék rész és a felső rész rövid lábakkal társul. Cél a lábak optikai hosszabbítása (tipp: mindez könnyen korrigálható magas sarkú testszínű cipővel)
 3. Hosszú lábak rövid felsőtesttel – középvonalunk feljebb van, előny a szép hosszú láb, azonban a rövid derék és felsőrész, ilyenkor célszerű a felsőrész optikai nyújtása
 Forrás: http://www.kommunikacio-stilus.hu
 

Az alsótest-felsőtest arányának ismeretében gondosan megtudjuk választani, hogy meddig érjen a felső ruházatunk, adott esetben betűrve vagy inkább kitűrve hordjuk. Nem mindegy, hogy milyenek a függőleges arányaink és hogy ezeket hogyan korrigáljuk az öltözékünkben található vízszintes vágásokkal.

Testarányok alsó és felső test :

Sokszor lehet olvasni, hogy emeljük ki a derekunkat egy övvel, ami azonban egy rövid felsőtest esetén inkább hátrányos, mivel ezzel a vízszintes vágással torzítjuk a testarányokat, még rövidebbnek tűnik ilyenkor a felsőtest.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen hosszú legyen a számodra ideális szoknya vagy ruha, használhatod az aranymetszés mágikus számát.

 

Vízszintes testarányok

Ebben az esetben a váll, mell, derék és csípő méretekre van szükségünk. A felsőtest megjelenését a váll, a mellméret szélessége adja meg. Lehetnek széles vállcsontok, ehhez jöhet kis mell, erre mondjuk, hogy sportos megjelenésű, ha széles vállhoz nagyobb mellek társulnak, akkor a megjelenésben dominánsabb a felsőtest.

Forrás: Pinterest

A következő lépés tehát, hogy megvizsgáljuk a váll és a csípő egymáshoz viszonyított arányát.

Először nézzük meg tükörben:

Forrás: Pinterest

Ha azt látjuk, hogy azonos a méret, akkor nagy valószínűséggel a homokóra vagy téglalap lesz az alkatunk.  Ha a csípő keskenyebb, akkor fordított háromszög vagy alma alkatról beszélhetünk. Amennyiben a csípő a szélesebb, akkor körte alakról van szó.

 

Aranymetszés az öltözködésben

Ez az arány mindenhol ott van a természet szépségeiben. Az aranymetszés mágikus száma nemcsak a művészek, építészek számára jelenthet inspirációt, hanem jól tudjuk használni mi is a kiegyensúlyozott és harmonikusabb megjelenéshez. Érdemes a meglévő cipőinkkel külön-külön megnézni magunkat, mivel a sarok magassága megváltoztatja az ideális ruhahosszt, különböző magasságú cipősarkok esetében eltérő eredményeket kapunk. Akkor nézzük meg, hogyan tudjuk ezt megmérni:

 

 • Engedjük le a vállunktól a mérőszalagot a földig. Osszuk el ezt a számot az aranymetszés számával (1,618), az így kapott szám lesz a mi saját aránymetszés számunk
 • Válltól mérve ez adja meg az ideális hosszúságot szoknyák, ruhák aljához.
 • Alulról a földtől mérve pedig megadja, hogy meddig érjenek a felső kis kabátok, zakók.

Abban az esetben, ha ez a pont feljebb ér, mint ahol van a természetes derékmagasság, akkor szoknyáknál lehet használni magasított derekú megoldásokat, kosztüm kis kabátok pedig érhetnek a derékig.

Ezeket a szabályokat a teljes testmagassághoz  viszonyítva értelmezzük arányos testnél, eltérő testarányoknál esetén ez kissé eltérhet.

 

Testalkat típusok

Általában 5 alapvető testalkat formáról beszélünk, bár azért találkozunk 5, 6, 7, 8 és 12-es felosztásokkal is. A testalkatunk változhat. A csontszerkezetünk nem változik, de egy testsúly változással előfordulhat hogy a testalkat típusunk megváltozik. Tehát könnyen lehet, hogy egy homokóra vagy körte alkat fogyás hatására inkább hasábformát vesz fel, vagy egy hasáb, alma vagy fordított háromszög formájú test hízás hatására ovális vagy gyémántformát vesz fel. A nők alakja a menopauza után is gyakran megváltozik. Ezért érdemes időnkét újra megvizsgálni magunkat, hogy melyik testtípusba is tartozunk.

Kétféle képet mutatok be, mind a két kép ugyanazokat a típusokat mutatja be, csak van aki a betűs megoldásról hallott, van aki a homokóra, háromszög, stb. elnevezésről. A két képből jól látható ugyanaz csak más az elnevezés, és talán az alsón szemléletesebben van jelölve a forma.

 

 

1. Szögletes, arányos testformák (H,I)


 

Ebben a kategóriában olyan testformákat találsz, amelyeknél a csípő és a mell körmérete között nincs jelentős különbség (1-2 cm eltérés belefér). Sem a mell, sem a csípő nem szembetűnő. A csípő és a derék aránya nem nagy, vagy közel azonos a körméretük. A vállak kicsit szögletesek, egyenesek, de nem feltűnően szélesek. A H alak sziluettje nem kimondottan ívelt, míg az X alkatnál a csípő és a derék között legalább 20-30 cm a különbség, a H alkatnál maximum 15 cm-rel keskenyebb a derék. A lágyabb változatnál kissé íveltebb a derék. Azokat a H alakúakat akik nagyon soványak, I alkatnak nevezik. Ilyen alkat pl. Nicole Kidman, de a manökenek nagy része is ebbe az alkat típusba sorolható be.

 • Az oszlop testalkatúak „I” vékonyak, testük nem ívelt, kicsi mellek, lapos fenék jellemzi őket. Gyakori a „madárcsont”, vagyis a vékonyka csontozat.
 • A hasáb az igazi „H” forma, melyet a szögletes idomok, a szögletes váll, átlagos mellek, a széles derék, a keskenyebb csípő és az erőteljesebb lábszárak jellemeznek.
 • A váza alkat az „X” és a „H” testalkat határán található. Arányos testforma, ahol a derék gyakran hosszú és a derék-csípő arány kicsit lágyabb, mint az előző két típusnál.

 

Oszlop

 • vékonyka madárcsontok
 • csontos, szögletes vállak
 • kicsi mellek
 • hosszú, szögletes derék
 • keskeny, szögletes csípő
 • lapos fenék
 • vékony lábak

 Hasáb

 • erős csontozat
 • szögletes váll
 • széles hát
 • átlagos mellméret
 • széles derék
 • lapos, széles fenék
 • szögletes csípő
 • átlagos combok

Váza

 • gömbölyű, átlagos vállméret
 • kerek mellek
 • a mell és a csípő körméret közel azonos
 • hosszú, nem túl keskeny derék
 • csípő – derék arány nem nagy
 • vékony lábak

Cél, hogy az egyenes formákat lágyabbá, ívesebbé tegyük. A csípőt szélesebbé, a melleket nagyobbá, a derekat keskenyebbé. Egy kis mellnövelő praktika nem árthat. A push up melltartó nem rossz megoldás, de vannak más lehetőségek is. A derékban szűk, vagy övvel hangsúlyozott felsőrésszel könnyen keskeny derekat varázsolhat magának aki „H” alkatú. A „H” (valamint a „V”) testalkat típus teret ad a fidres-fodros szoknyáknak, melyek a csípőt remekül szélesítik, és nőies csípőt kölcsönöznek. A „H” alkat legtöbbször hosszú lábakkal párosul, ami lehetővé teszi a miniszoknyák viselését. És ha a láb túlságosan vékony, jöhetnek a minták és az élénk színek. Ezért mindenképpen irigylem a „H” alkatúakat!

 

Ajánlott viselet:

 • válltömés, a vállak szélesítéséhez
 • buggyos ujjú blúz
 • csónaknyak, amely mint már láttuk optikailag szélesíti a vállat
 • mellben húzott blúz
 • nyakpántos pólók, ruhák
 • sál, stóla a vállon, hogy szélesebbnek tűnjön
 • harangszoknya, vagy hordószoknya, A” vonalú nadrág
 • hosszú lábakon jól mutat  a mini

 

Kerülendő:

 • szűk szoknya, vagy nadrág
 • testhez álló ruha
 • óvatosan az övekkel, sötétebb színeket válasszunk, hogy keskenyebbnek látszon a derék

 

Kiegészítők:

 • bizsuk, nagy láncok, fülbevalók
 • csipkék, fodrok
 • nagyobb, nem szögletes táskák
 • sálak minden mennyiségben

 

Színek és formák:

A „H” testalkat típusú hölgyek
bátran alkalmazhatnak mindenféle mintát és formát az öltözködésben. Az op art épp úgy szóba jöhet, mint a romantikus virágminták.

 

 

2. Ívelt, arányos testformák (X)

A határozott, gömbölyded formák, az irigylésre méltóan keskeny derék jellemzi ezt a típust. Ők azok, akiknek jól áll a túlsúly is, hiszen akkor is arányosak és formásak maradnak. Jellemzője az ívelt csípő, a vékony derék, a lágy esésű váll, az alsó és felső test közötti kiegyensúlyozott arányok. Ezt nevezik homokóra alkatnak. Állítólag ez a férfivágyak netovábbja, nagy mellek, széles csípő, keskeny derék. Az 50-es, 60-as években készült filmek színésznői mind X alakú próbált lenni, ezért használtak szoros fűzőket, csúcsos melltartókat és bő szoknyákat. Híres X alkat Salma Hayek.
 
 • A homokóra alkatról„X” már biztosan hallottál, ezt nevezik a szuper nőies alkatnak, mely arányos, sem a felső, sem az aló test nem szélesebb, a derék keskeny, a csípő és a mell hangsúlyos és közel azonos körméretű.
 • cselló szintén arányos „X” testforma, de itt teltebb a mell és a csípő és kevésbé keskeny a derék, ellenben az alsó lábszár kifejezetten vékony.

 

Homokóra

 • gömbölyű, hangsúlyos mellek
 • íves, kerek, látványos csípő
 • vékony, rövid derék
 • kerek combok

Cselló

 • a túlsúly ellenére formás test
 • kerek mellek és fenék
 • hangsúlyos derék
 • íves csípő
 • vékony, formás lábszár

Cél, hogy minél többet mutassunk az úgynevezett homokóra formából és megtartsuk a felső és alsó testrész természet adta egyensúlyát.Fontos a keskeny derék hangsúlyozása, mivel e nélkül lényegesen teltebbnek látszik.Az „X” szerencsés, hiszen minden ruhadarab jól áll rajta, ha a fenti egy szabályt betartja. Sem a csípője, sem a melle nem szorul korrigálásra. Ha combjai kissé teltebbek az ideálisnál a térdig érő szoknya a legideálisabb, hiszen a mini még szélesebbé teszi a combokat.

Ajánlott viselet:

 • testhez álló felsőrészek (de ne feszüljenek pattanásig!)bővebb blúzok, pulóverek övvel
 • sokféle szoknya közül válogathat akinek „X” alkata van, lehet ceruza, vagy A vonalú, testhez simuló, vagy rakott
 • ha formásak a combjai jöhet a térd feletti szoknya is
 • a nadrág szára lehet cső, egyenes, trapéz is, a csípő fazon jól kiemeli a vékony derekat
 • ruhákban is válogathat bőven, legjobb, legjobb a test vonalát követő, vagy a derékban testhez simuló fazon.

 

Kerülendő:

 • nagy melléfogás, ha egyenes fazonú, a derekat eltakaró pólót, blúzt, vagy ruhát választ az „X” alkatfelboríthatja a test arányait a sok fodor, tűzés, vagy hajtás is.

 

Kiegészítők:

 • a vékony derék kiemelésére jöhetnek az övek, minden mennyiségben
 • a gömbölyded idomok jó kiegészítője egy szögletes táska
 • a telt keblek és a V kivágású felsőrészek mellett kiválóan érvényesülnek a rövidebb láncok.

 

Színek és formák:

 • az „X” alkatúak bátran válogathatnak a mintás felsőrészek és alsórészek között
 • ha az összhatást vékony lábakkal kívánják fokozni, jöhet a karcsúsító csíkos, geometrikus, vagy apró mintás  harisnya.

3. Alsótest hangsúlyos testformák (A)

Az előbbiektől eltérően most azok a testformák következnek, ahol van egy erőteljes testrész, melynek hatására az arányok kissé megbomlanak. Az „A” típusoknál a fenék és a comb vonja magára a figyelmet. Az A testalkat a V típus fordítottja. Keskeny a váll, széles a csípő. A széles csípő miatt az alsótest kap nagyobb hangsúlyt. Van szögletes és gömbölyű változata is. A gömbölyű típus sziluettje íveltebb, gömbölyű vállak, kerek csípő, formás, telt combok jellemzik. Az A típusnál fokozhatja az arányeltolódást pl. ha  a keskeny vállak kicsi mellekkel párosulnak, vagy ha a széles csípőhöz vastag combok, alsó lábszárak társulnak. Legnépszerűbb A alkat Jennifer Lopez.

A tekebábú alkatra ugyancsak az „A” vonal, azaz a széles csípő a jellemző, de a derék vékonyabb és a vastagabb combok alatt a vádli és a boka is vékony. Ez a testalkat az „A” és az „X” forma határán található.A körte alkatnál is az alsó testrész hangsúlyosabb, azaz „A” testforma. Ebben az esetben a vállak normál szélességűek, a csípő és a comb széles, a lábak kissé rövidek és vaskosak. A harang alkat is az „A” vonalak közé tartozik. Ennél a típusnál a legkifejezettebb az arányeltolódás az alsó testfél javára. Dereka széles, egybeolvad a telt csípővel. A felsőteste és a válla viszont keskenyebb az átlagosnál.

 

Tekebábú

 • átlagos mellméret
 • vékony derék
 • széles csípő
 • vaskosabb lábszár

Körte

 • kisebb, csapott vállak
 • kisebb, vagy normál méretű mellek
 • széles csípő
 • hosszú derék
 • vaskosabb combok és lábszár
 • rövid láb

Harang

 • kis mellek
 • rövid, széles derék
 • nagy fenék
 • vastag combok
 • túlsúly

 

Cél, hogy a csípőről a vállak felé vigyük a hangsúlyt, azaz pontosan ellenkező hatást szeretnénk elérni, mint az „V” típusnál. A keskeny vállakat egy jól megválasztott válltöméssel könnyen kiegyenlíthetjük. A csípő vonalát lágy esésű szoknyával, vagy nadrággal tehetjük optikailag kisebbé. Fontos a derék hangsúlyozása, így arra a részre terelhetjük a figyelmet, ahol a törzs a legkeskenyebb. Ha rövid a derék, hagyjuk el az övet és inkább mell alatt húzott felsőrészt válasszunk.

 

Ajánlott viselet:

 • válltömés, mert szélesíti a vállakat (ne essünk túlzásba a válltöméssel!)
 • csónaknyak, mert optikailag szélesíti a vállat
 • derékban kicsit bővülő „A” vonalú szoknya, egyenes szárú nadrág, mert a lágy esésű anyag lágyítja a csípővonalat
 • mellben húzott blúz, mert nagyobbá varázsolja a melleket
 • sál, stóla a vállon, mert a megfelelően elrendezett anyag szélesíti a vállat

 

Kerülendő:

 • rakott szoknya, hordószoknya mert mindkettő szélesíti a csípőt
 • miniszoknya, mert szélessé teszi a csípőt és röviddé, vaskossá teszi a telt combokat
 • csőnadrág, mert hangsúlyozza a csípővonalat
 • csípőig érő felsőrész, mert a test legszélesebb részére tereli a figyelmet
 • mintás harisnyanadrág, mert robusztus combot és lábszárat eredményez

 

Kiegészítők:

 • magas sarkú cipők
 • a felsőtestet dúsító sálak
 • felsőtestet erősítő nagyobb láncok

 

Színek és formák:

 • a „V” típussal ellentétben, az „A” fazonnál a felső testen használunk keresztcsíkokat, világos színeket, mert ezt a részt szeretnénk nagyítani. Ezzel ellentétben a csípőt és combot kisebbíteni, vagy sötétebb színekkel, hosszanti csíkozással igyekszünk nyújtani.
 • derék és csípő tájékán kerüljük a mintákat, ezt tartogassuk a felsőtest számára. A kerekded idomokhoz inkább a szögletes minták illenek, így a pöttyös, eltekintve a tűpöttyöktől, legyen a vékony, magas nők öltözködésének díszítője.
 • ha lábunk nem hosszú és vékony,a harisnya legyen mindig egyszínű és sohasem világosabb, mint a bőrünk, mert a világos szín ugyancsak erősíti a lábat.

 

 

4. Felsőtest hangsúlyos testformák (V)

A „V” testformáknál a felsőtest a hangsúlyosabb, mint az alsó. Ez azonban két különböző testarány-eltolódásból adódhat. Az egyik esetben a csípőhöz képest széles váll a meghatározó. Ez egy kicsit férfias testalkatot eredményez. A másik esetben a mell a domináns. Természetesen az is előfordul, hogy a széles vállhoz nagy mell társul, miközben a csípő keskeny. A lábak általában vékonyak. Híres V alkat Charlize Theron. .

A nyalóka alkatra a nagyobb mellek, a keskeny csípő jellemző. A derék széles, egybeolvad a csípővel. A lábak vékonyak és hosszúak.

A tölcsér testalkatúak például az úszók, akiknek széles válluk, kicsi mellük és keskeny csípőjük van. Tipikus „V” formájúak.

A kehely alkatúaknak is széles a válluk, nagy a mellük, a derekuk vaskos, akár pocakjuk is lehet, de a csípőjük keskeny. A lábuk hosszú és vékony.

 

Nyalóka

 • keskeny, vagy átlagos vállak
 • nagy mellek
 • széles derék
 • keskeny csípő
 • hosszú lábak

Tölcsér

 • sportos, széles váll
 • kis mellek
 • keskeny csípő és derék
 • formás lábak

Kehely

 • széles vállak
 • nagy mellek
 • széles derék
 • keskeny csípő
 • hosszú, vékony lábak

 

Cél, hogy a vállakról, vagy nagy mellekről a csípőre helyezzük a hangsúlyt, vagyis keskenyebb vállat és szélesebb csípőt szeretnénk mutatni. Ami tökéletes, azt megmutatni: vékony derék, hosszú combok, formás mellek (kinek, mi van).

Ajánlott viselet:

 • hosszú, csípő alá érő póló mély dekoltázzsal és húzott, vagy fodros derékrésszel, mert eltereli a figyelmet a vállakról és szélesíti a csípőt
 • ejtett vállú pólók, pulóverek, mert optikailag kisebbítik a vállat
 • harangszoknya, vagy hordószoknya, A” vonalú nadrág,  mert szintén szélesebbé teszik a csípőt
 • hosszú, formás lábakhoz jöhet a mini, ami a csípőt is kissé szélesebbnek láttatja
 • stóla, sál a váll egy részének elfedésére

 

Kerülendő:

 • puffos ujjú blúz, póló (persze a válltömés sem, de ki akarna válltömést ilyen szép vállakkal…) – ehhez nem kell magyarázat
 • a vállat szabadon hagyó, vagy keskeny vállpántos megoldás, vagy csónaknyak, mert kihangsúlyozza a vállakat
 • bő felsőrészek, melyek „eltitkolják” a vékony derekat
 • szűk szoknya, vagy nadrág, hacsak csípő táját nem dúsítja valamilyen rafinált ruhadarab (pl. kendő)

 

Színek és formák:

 • ahol szélesíteni szeretnénk a formákat, ott a keresztcsíkokat, kockákat, nagyobb mintákat alkalmazzuk
 • a vállaknál és a melleknél az átlós, vagy a hosszanti csíkozás ajánlott ennél az alkatnál
 • bátran alkalmazd a színek adta lehetőségek: a világos színek nagyítanak, a sötét színek kicsinyítenek

 

Kiegészítők:

 • hosszú láncok, széles övek
 • amennyiben a „V” testalkat kellő magassággal párosul bátran használhatunk nagy, feltűnő fülbevalókat
 • a nagyobb táskák is jó kiegészítői a „V” alkatnak.

5. Has hangsúlyos testforma (O)

Az „O” testalkat kissé becsapós. Jellemzője, hogy a has a test leghangsúlyosabb része, ugyanakkor társulhat szinte minden más testalkat típussal. Jellemzője a kerek pocak és a széles derék. A test középső része a leghangsúlyosabb. Széles csípő, kidomborodó has, széles derék a jellemzője. Bár súlyfelesleggel rendelkeznek, mégis csinosak, ha a megfelelő ruhadarabokat választják. Híres O Octavia Spencer.

Alma

 • átlagos, vagy kicsi mellek
 • gömbölyű váll
 • vastagabb karok
 • kidomborodó has
 • nagy és lapos fenék
 • vékonyabb lábak

Cél, hogy a deréktájat karcsúbbnak láttassuk, valamint hogy a hangsúlyos hasat elrejtsük. Ha a mellek aránytalanul nagyok segíthet a jól megválasztott válltömés. A ruha hossza inkább ne érjen térd fölé, mert így a láb keskenyebbnek tűnik. A csípőt lágy esésű anyagok segítségével tehetjük kevésbé hangsúlyossá. Mivel a nagy pocakon nem mutat jól a feszes ruha, inkább mell alatt húzott blúzokkal rejtsük el azt.

 

Ajánlott viselet:

 • szögletes válltömés
 • tunika, mell alatti húzással, vagy lefelé bővülő fazonnal
 • egyenes szárú nadrág, ami hosszítja a lábat
 • A vonalú, vagy mell alatt húzott ruha

 

Kerülendő:

 • magas derekú szoknyák, nadrágok
 • szűk miniszoknya, short
 • rövid felsők, főleg ha szűk is
 • kereszt irányú csíkok, nagyobb minták, világos színek
 • mintás harisnyanadrágok

 

Kiegészítők:

 • színes láncok minden alkalomra
 • nagyobb fülbevalók
 • színes karkötők

 

Színek és formák:

 • a hosszanti csíkok hosszítják és keskenyítik az alkatot
 • a sötét színek ugyancsak előnyösek az „O” alkatúak számára
 • a sötétebb színtónusú ruházatot remekül élénkítik a színes kiegészítők

 

Megtaláltad a rád leginkább jellemző testalkatot? Remélem igen! Ha mégsem sikerült besorolni a testedet valamelyik típusba, ne keseredj el! A stílustanácsadók által használt 6, vagy 12 testalkat típus csak irányadó. Tapasztalatom szerint még a 12 típusos besorolást használva is sokszor előfordul, hogy két típus keveredik, vagyis két tipikus alkati adottság egyszerre érvényes lehet valakire, különösen, ha túlsúlyos. Zárásképpen mutatok pár szabad, nem szabad, előnyös, nem előnyös képet, talán ezek az összeállítások is tudnak még segíteni a választásban.

 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

 

Forrás:Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

 

Remélem sikerült egy kis útmutatást adnia a testalkatok között és talán segítettem eldönteni, milyen ruhát varrj magadnak a nyári szezonra.

Ha pedig a varráshoz keresel alapanyagokat vagy eszközöket, a Gombocska webáruházban gyönyörű pamutvásznakat találsz és a varráshoz szükséges kiegészítőket is beszerezheted.

Pamutvászon választékunkért KLIKK IDE

Varrás kiegészítőkért KLIKK IDE

 

Jó alkotást kívánok és szép napot!

Üdv:Kati

 

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.