+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Textíliák kezelési jelképei – azaz textil KRESZ

Mosási jelek avagy textil KRESZ. Biztosan már veled is megtörtént, hogy állsz a szép új felsőddel a kezedben és mosás előtt nézegeted a címkét, mert szeretnéd, ha jó sokáig még ilyen szép maradna, de nem érted mit is látsz. Mit is jelentenek a mosótálak kézzel, vasalók pöttyökkel, vagyis a mosási jelek?

Mielőtt belevágok, az interneten találtam egy vicces megközelítést, indításnak beteszem. Mert akár így is lehet értelmezni a mosási jeleket.

 

Viccet félretéve, nézzük meg, mit jelentenek ezek a piktogramok, mosási jelek.

Amikor a ruháinkat mossuk, vagy tisztítóba adjuk, a mosás, tisztítás során fizikai és kémiai hatások is érik a ruhánkat, amelyek befolyásolhatják a használhatóságot. Ezért van szükség arra, hogy a vásárlókat tájékoztatni kell arról, hogy hogyan járjanak el a ruhanemű, textília használata, mosása, tisztítása során, hogy még sokáig használható maradjon.

Ezt a piktogramokból álló rendszert textil-KRESZ-nek is nevezik. Ezeket a jelöléseket minden bolti textílián megtaláljuk.

A mosási jelek vagyis ez a jelképrendszer azért is fontos, mert a gyártó és a vásárló sokszor nem azonos nyelvet beszél, így egy írásos tájékoztatás nem éri el a hatását.

Mielőtt belevágunk a részletekbe, ugye tudod, hogy ha alapanyagokat szeretnél keresni, amiből aztán varrnál valamit, azt a Gombocska webáruházban valószínűleg megtalálod, hogy aztán legyen is mit mosni? :):)

 

A jelképek és a lényeges kezelési utasítások

Mosás

„teknő, kád”: jelkép a mosásra (kézzel vagy géppel végrehajtható) vonatkozó kezelési utasításokat tartalmazza. Magába foglalja az egyéb kapcsolatos nedves kezeléseket-áztatás, előmosás, öblítés, stb.-, illetve a víztelenítés (pl. centrifugálás) körülményeit is.

 

Mosógépben mosható, nem igényel különleges bánásmódot és óvintézkedést. 

 

A mosásnak több variációja is létezik, ezek a mosási beállításokat jelentik.

 Nem moshatjuk otthon.Ne tisztítsd otthoni körülmények között. A ruha speciális tisztítást igényel. Vidd   tisztítóba.

 

Ha kéz van a tálban, akkor kézi mosásra van szükség. Kézzel mosd a ruhát, és maximum 40 fokon! Áztasd mosószeres vízbe, és gyengéden nyomkodd a ruhát.  Lehetőleg ne dörzsöld túlzottan, és mellőzd az intenzív csavargatást. Vannak olyan mosógépek, amelyeken van ilyen program.

 

Ha szám van beleírva, az a maximum mosógépi hőmérsékletet jelenti. Ha nincs benne szám, akkor pöttyök vannak helyette, azok jelzik a hőmérsékletet: 3 pötty a forró, 2 pötty a meleg, 1 pötty a hideg víz jele. Ha nincs beleírva semmi, akkor bármilyen hőmérsékletet alkalmazhatsz.

Ha nincs alatta vonal, normál mosást jelent, ha egy vonal van alatta, akkor gyengédebben kell mosni, nem szabad teletömni a mosógépet, és csak minimálisan centrifugázzunk. Ha duplán van aláhúzva, akkor nagyon kényes anyagról van szó, jelentősen kevesebb mennyiségű ruhával együtt tegyük a mosógépbe, és nagyon kímélő fokozaton (gyapjúmosás) mossuk.

 

Maximum 40 fokon mosható a ruha. Mosható mosógépben, különleges bánásmódot nem igényel. A mosóteknőben található szám minden alkalommal a maximum vízhőfokra utal.

 

Az előző jelhez képest annyi a plusz intelem, hogy nemcsak a max. hőfok van előirányozva, hanem a kíméletes tisztítás is. Erre utal a teknő alatti 1 darab vízszintes vonal.

 

Maximum ajánlott hőfok 40. Továbbá kíméletes bánásmódot igényel és tilos csavarni! (A csavarástól óv a teknő alatti 2 darab vízszintes vonal.)

 

Fehérítés

A fehérítés jele egy egyenlő oldalú háromszög. Ez mutatja, hogy lehet-e használni fehérítő vegyszert az anyag tisztításához. A mosás alatt-, illetve után vizes közegben végrehajtott fehérítés jelképe. Változott, mert a korábbi „Cl” vegyjeles piktogram elmaradt, bővült a fehérítőszerek köre (bármilyen, kizárólag nem klórtartalmú), a tiltás a kontúros helyett az áthúzott „tele-változat” lett.

Ha megfelelően kezeljük a ruháinkat, és nem várjuk meg, hogy hetek alatt beleegye magát a kosz, erre remélhetőleg nem lesz szükség. Nem tesz jót sem a ruhának, sem a környezetnek. Természetes fehérítő egyébként a citromlé, ha ezzel bekenünk egy foltot és kitesszük a napra (másik természetes fehérítő), akkor a folt eltűnik, vagy legalább halványabb lesz.

  • Ha a háromszög egy X-szel át van húzva, nem fehéríthetjük a ruhát!
  • Ha csíkok vannak benne, csak klórmentes fehérítőt használhatunk.

 

 

A klóros fehérítést mellőzd, mert azt nem szereti a ruha!

 

 

A ruha fehéríthető, de nem klórral! Csak olyan oxidáló szerrel lehet, ami nem klór tartalmú.

Ez volt a régi jelölés, mely szerint lehet használni klórt, mert bírja a ruha, de mint tudjuk már nem szabad használni. Ezért még előfordulhat, hogy látsz ilyen jelölést régebbi ruhákban.

 

Fehéríteni tilos!

 

Szárítás

 A szárítás jele egy négyzet, ha van benne kör, akkor az a gépi szárítást (centrifugát) jelenti, ha nincs, akkor a kézi szárítás különböző fajtáit. Ha a körben vannak pöttyök (ezek jelzik itt is a hőmérsékletet), akkor gépi szárításról van szó. Ez főleg Amerikában elterjedt, ők mindent géppel szárítanak.

 

Gépi szárítás

Ha egy nagy X-szel át van húzva, nem szabad centrifugázni!

Pöttyök jelzik a szárítógép megengedett maximális hőmérsékletét. Ha nincs benne pötty, bármilyen hőmérsékletet alkalmazhatunk. Ha három pötty van benne, magas hőmérsékletet használjunk, ha kettő, akkor közepeset, ha egy, akkor pedig alacsonyat.

Ha nincs alatta vonal, normál centrifugálást jelent, ha egy vonal van alatta, akkor lazábban tömjük tele a szárítót, és ne legyen olyan erős, a két vonal pedig a nagyon kíméletes centrifugálást jelenti.

Csak fekve szárítható a ruha. Ne csipeszeld ki, ne szárítsd géppel!

 

Csak rövid centrifugálás ajánlott! Szárítógépben nem szárítható, ruhaszárítón, kötélen azonban igen.

 

Tilos csavarni!
A ruhát nem szabad kicsavarni, csurom vizesen kell megszárítani.

 

Centrifugálható, de géppel nem szárítható! Dobos szárítás tilos! Szárítsd ruhaszárítón, kötélen!

Szárítógépben szárítható, de csak alacsony hőfokon, kímélő fokozaton! (A körben található pont jelenti a szárítási fokozatot.)

 

Szárítógépben szárítható, normál fokozaton. (Normál szárítási fokozatra utal a körben található 2 darab pont.)

 

Szárítógépben szárítható, speciális bánásmódot nem igényel.

 

Csak árnyékban szárítható a ruha!

 

Szárítás kötélen, függesztve. Előtte lehet centrifugálni.

 

 

Vasalás

 

A vasalás ikonja egy vasaló.

Az X-szel áthúzott vasaló azt jelenti, hogy nem szabad vasalni az anyagot, mert visszafordíthatatlan károkat okoz benne!

Minél több pötty van benne, annál magasabb hőmérsékletet bír el az anyag. 3 pötty: max. 200°C, 2 pötty: max. 150°C, 1 pötty: max. 110°C.

Ha a vasalóból függőleges vonalkák jönnek ki, és ez az ikon át van húzva, azt jelenti, hogy nem lehet gőzzel vasalni az adott anyagot.

Ha nincs vasaló-ikon a címkén, akkor – mázli – az adott ruha nem igényel vasalást.

 

Tilos vasalni a ruhát!

 

A ruha vasalható, de különös elővigyázatosság szükséges. A vasaló hőmérséklete pl. a poliamidnál szokásos legkisebb, de csak max. 110 fokon alkalmazható.  (A pontok száma utal a vasalási hőfokra – minél kevesebb, annál alacsonyabb fokozatot állíts be a vasalón!)

 

Vasalható a ruha, de még itt is szükséges az elővigyázatosság. A vasaló a gyapjú és természetes selyem vasalásakor alkalmazott közepes, de csak max. 150 fok hőmérsékletre állítandó.

 

 

A kezelés során nincs szükség különleges bánásmódra. A vasaló pamut és len termékeknél használt legnagyobb, max. 200 fokra állítandó.

 

Vegyi tisztítás

Ez többnyire akkor szerepel, ha mosni nem lehet a ruhát. A jele egy kör, az információt a patyolatban dolgozó emberek dekódolják, Neked nem kell érteni hozzá.

 

Ha a kör át van húzva (technikától függően lehet csak egy kör és befeketített kör is), akkor nem lehet vegytisztítást alkalmazni.

A betűk (P, F, W) a különböző alkalmazható vegyszereket jelölik.

 

A ruha vegyileg nem tisztítható!

 

A “P” jelzi, hogy a ruha tisztítható Tetra klór-etilénnel, és mindennel, amivel a “F” jelnél is, a szokásos kezelési műveletekkel.

 

Tisztításkor bizonyos óvatosság szükséges. A “P” betű alatti aláhúzás korlátozásra utal. Ami jelenthet mérsékelt mechanikai terhelhetőséget, mérsékelt hőmérsékletet vagy hozzáadott nedvességet. Tisztítható Tetra klór-etilénnel, és mindennel, amivel a “F” mosási jelnél is.

 

Az “F” betű arra utal, hogy a ruhanemű tisztítható szénhidrogén oldószerekkel (pl. benzin, illetve egyéb 150-210 °C desztillációs tartományú és 38-70 °C lobbanáspontú oldószerekkel) tisztítható. (Bőr anyagnál gyakori.)

 

Szénhidrogén oldószerrel tisztítható ugyan, de bizonyos óvintézkedések mellett – mérsékelt mechanikai terhelhetőséggel, vagy kevesebb nedvességgel, vagy alacsonyabb hőmérsékleten. (Bőr anyagnál fordul elő általában.)

 

Bármilyen szerrel tisztítható a ruha, bármilyen organikus oldószerrel.

 

Ruhatisztítóban tisztítható speciális nedves tisztítással, profi szakember által.

 

Profi vizes tisztítás, tisztító szakember által, kíméletes kezelés.

 

Speciális módszerrel, nedves tisztítószerrel, nagyon kímélő megoldással tisztítható, profi körülmények között és szakember által.

 

Összegzés:

A korábbi alapjelkép sorrend (kád, háromszög, vasaló, kör, négyzet) ésszerűen módosult, miszerint mosás, fehérítés, száríts, vasalás, vegytisztítás kódcímkéi követik egymást.

A kiegészítő jelképeknél az

– átlós áthúzás: „András-kereszt” tiltást jelent, a piktogram üresen hagyásával, mint korábban, kivéve a már említett kitöltött „fehérítési háromszöget”.

– aláhúzás (ok): a kíméletes kezelésre utalnak a „kád” és „kör” jelképnél (a változás a nagyobb hosszúságú aláhúzás, illetve a nagyon kíméletes körülményekre utalásnál az egymás alatti kétszeres vonalas jelölés (utóbbit korábban két egymás melletti vonalkával jelölték)),

– pontok: hőmérsékleti fokozatokat jelölnek a szárítás, vasalás illetve esetenként pld. az USA-ban, mosási jelképeknél. A pontok száma más-más hőmérsékleti értéket jelentenek, emelkedő sorrendben az adott kezelési műveletnél.

Általában 5 különböző jellel találkozunk a címkéken. Mindegyik forma egy-egy műveletet képvisel. Ha mégis egy nagy x-et találunk a címkén, akkor azt jelenti, hogy semmit nem szabad művelni a ruhával.

A címkéket általában a ruhák nyakrészénél, nadrágoknál a deréknál találjuk meg. Egyre többször fordul manapság elő, hogy az oldalán bevarrva vannak a címkék. Mivel eléggé zavaróak, olykor elég nagyok ezek a címkék, mielőtt kivágjuk őket érdemes rájuk vetni egy pillantást, és memorizálni, hogy tudjuk legközelebb mosáskor mi a teendő.

Ha pedig készítenél, varrnál, kötnél, horgolnál valami szépet, amit később mosni kell, webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot, kelléket ITT: www.meterarurovidaru.hu

Jó mosást kívánok és szép napot!

Üdv:Kati

 

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Gombocska

You have Successfully Subscribed!