+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Hogyan készüljek fel, ha varrónőhöz készülök?

Varrónőt keresek vagy varrónőhöz készülök témánkban bemutatom, hogy hogyan is készüljünk a varrónőhöz. Miért kell ezzel foglalkozni, elmegyek és kész. Hát nem éppen. Ha nem szeretnél plusz köröket futni, és nem szeretnél kellemetlen perceket, akkor érdemes az alábbi pár pontot átnézned. Sok információ már arra is jó lesz, ha anyagot mész vásárolni, mert a számokra ott is szükség lesz.

Anyag vásárlás

Ha már eldöntötted, hogy új terítőt, huzatot, ruhát varratsz magadnak, akkor a legfontosabb kérdés, hogy ha anyagot veszel, hogy mekkora anyagra lesz szükségem. Sok méteráru boltban azért a ruháknál tudnak segíteni, hogy mennyit szoktak venni, de az asztalod, ágyad, párnád méretét, azt csak te tudod.

Tehát mielőtt elindulsz, mérd le azt a bútort, párnát, stb. amire varratni szeretnél huzatot, terítőt. Nagyon fontos, hogy sosem pont akkora anyagot kell venned, amekkora pl. az asztal. Egyrészt mert kell varrásszél, ami minden oldalnál legalább 2-2 cm. Arról nem beszélve, hogy ha varrás előtt beavatjuk az anyagot, akkor sajnos sok anyag össze is megy. Van amelyik akár 10%-ot is. Tehát akármennyire is szeretnénk spórolni, ezekkel mindenképpen számolni kell anyag vásárláskor.

 

Egy kis segítség a számoláshoz:

-Fényáteresztő függönyök: a karnis hosszának dupláját ajánlatos megvásárolni, de legalább a másfélszeresét.

-Sötétítő függönyök: 1,5 -szerese is elegendő lehet. Egyre itt mindenképpen figyelni kell, hogy minél nagyobb a kiválasztott anyag természetes anyag tartalma (len, pamut) annál inkább kell számolnunk azzal, hogy beavatáskor, első mosáskor összemegy az anyag.

-Terítők, abroszok:A manapság kapható legtöbb asztalszélességhez a 140cm anyag elegendő. Kivétel természetesen a kör alakú és az extrém széles asztalok, amelyekre a 160cm vagy csak a 280cm széles lakástextilből kell választani,  úgy hogy széltében és hosszában is egyforma legyen a lelógó rész.  Ezért fontos varratás előtt a pontos asztallap-méretet levenni. A lelógó rész kiszámítása ízlés dolga, de általában 20 cm az ajánlott.

-Ágytakaró: Sajnos, ha rosszul számoljuk ki a méretet, akkor előfordulhat, hogy mikor letakarjuk az ágyat, bizony ám kikandikál a paplan, párna, vagy alig marad lelógó rész, vagy nem egyforma keresztben és hosszában. A boltokban általában szabvány takaróméretek kaphatóak, így méretben nem nagy a választék. Ilyenkor jön jól egy jó varrónő és irány a varratás. De itt is pontosan tudni kell az ágy méretét. Érdemes úgy végezni a mérést, ahogy majd használni fogjuk. Tehát ha rajta lesz a paplan és a párna, mikor le lesz takarva, akkor úgy mérjük meg. Mert ezek sajnos értékes centiket vesznek fel az anyagból.

-Felső varráshoz: Ha felsőt szeretnénk varratni, akkor meg kell venni egy 150 cm széles anyagból a felsőnk hosszát és az ujja hosszát. Ha kockás vagy csíkos anyagot veszünk, akkor még 30% kell pluszban a minták miatt. Amennyiben rugalmas, elasztikus anyagot választunk, akkor ez változhat. Ilyenkor meg kell néznünk, hogy melyik irányba nyúlik az anyag, mert fontos, hogy ha pl. hosszában nyúlik, akkor nekünk keresztbe kell szabni az anyagot. Így ez alapján kell megvennünk a hosszat.

-Nadrág: 150 cm széles anyagból egyszer a nadrág hosszát, és még plusz 30 cm-t derékhoz, stb. Amennyiben szélesebbek vagyunk, sajnos akkor ezt duplán kell vennünk, ha nem szeretnénk szűk nadrágot. Amennyiben kockás, csíkos anyagot választunk, akkor még egy 30%-ot rá kell számolni a minták miatt.

-Szoknya: Itt hasonlóan, mint a nadrágnál a szoknya hosszát kell megvenni, plusz 30 cm. Amennyiben a szoknya fazon A vonalú vagy nagyon széles, és nem fér ki a félbehajtott végen a kiterített képe, vagy nagy méretű a szoknya, akkor kétszer kell megvenni a hosszt és a 30 cm-t.

Varratás

Mikor már kezünkben az anyagunk, esetleg a hozzávalókat is beszereztük, gomb, cipzár, vasalható közbélés, patent, stb. akkor irány a varrónő, varrónőt keresek. De mielőtt elindulunk idézem egyik kedves idős vevőmet: „Ha én kimozdulok otthonról, akkor mindenképpen megnézem, hogy amit felveszek nincs-e kiszakadva, megpattanva a varrás, stb. főleg a fehérneműn, mert már abban a korban vagyok, amikor bármikor elvihet a mentő és nem szeretnék szégyenkezni.”

Tehát kedves Hölgyeim és Uraim, ha varrónőhöz megyünk, akkor érdemes megnézni a fehérneműnket, a zokninkat, mert ha vetkőzni kell, ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Mert ott bizony méretre igazítás van, és ahhoz sokszor vetkőzni kell.

 

Ruhajavítás

Amikor tönkrement ruhánkat szeretnénk újból használhatóvá varázsolni, akkor ismét felkeressük a jól bevált varrónőnket. Igen ám, de itt is vannak fontos íratlan szabályok, amiket érdemes betartani, magunk és a varrónőnk érdekében is.

-Mossuk ki mielőtt beadjuk javításra: több szempontból is fontos. Bizonyos ruhadarabok mosás után kicsit szűkebbek, összeugranak, tehát ha egy több napig hordott ruhát viszünk be felaljaztatni vagy szűkíteni, akkor nem ugyanazt a hatást érjük el, mint mikor a mosógépből kivett megszáradt ruhát vesszük fel.

Nem beszélve arról, hogy koszos, piszkos ruhát odaadni valakinek, hogy javítsa meg, eléggé rossz fényt vet ránk. És sajnos amit nem igazán vesz senki figyelembe, pedig népbetegség, az allergia. Ha nekünk otthon van háziállatunk és nem mossuk ki pl. a huzatot, akkor sajnos ha a varrónőnk allergiás, akkor szegény kínkeservesen fogja elvégezni a munkáját. Tehát legyünk velük kíméletesek, és magunknak is megspórolunk egy kellemetlen érzést, hogy kiterítik előttünk és közszemlére teszik a pulton a koszos ruhánkat. Természetesen vannak extrém esetek, amikor sos kell a javítás, csak lekapom magamról, de azért többségében van idő egy mosásra.

Ruhajavításnál is nagyon fontos, hogy ha olyan ruhát viszünk be, amit ott bizony fel kell próbálni, akkor megint érvénybe lép a fehérnemű, zokni szabály. Nézzük meg mi van rajtunk, ne álljunk ott feszengve, mert akkor máris összehúzódnak izmok, behúzódik a has és máris szűk lesz az elkészült ruha, mert nem normál állapotunkban próbáltuk fel.

 

Foltozás

Ma már nagyon jó kis foltokat lehet kapni, amit apró vagy nagyobb lyukakra fel lehet varrni. A legtöbb folt már vasalással felvihető házilag. A foltot miután kiválasztottuk, a lyukat be lehet cérnával kézzel varrni, összehúzni és erre lehet rátenni a foltot. Én javaslom, hogy ilyenkor a foltra tegyünk egy zsírpapírt, mert sosem lehet tudni, ne adj Isten fordítva tettük fel, stb. csak tönkre tesszük a vasalónkat. A zsírpapíron vagy sütőpapíron keresztül rávasaljuk a foltot a ruhánkra. Nem szabad hosszú percekig rajta hagyni, de ne is legyen gyors vasalás, mert akkor az első  használatkor lejön a foltunk. Ha  kell kétszer-háromszor is vasaljuk rá, kis idő kihagyással. Javasolni szoktam a vevőimnek, ha biztosra akarnak menni, pár öltéssel érdemes odavarrni kézzel, nem muszáj hozzá varrógép és varrástudás. Ezáltal is növeljük az élettartamot, a mosógépek és földön csúszkálásokkal szemben.

Amennyiben még sem mi szeretnénk feltenni a foltot, hanem varrónő segítségét kérjük, akkor viszont a tiszta ruha módszert ne felejtsük el. Egy koszos nadrágba feleslegesen ne vasaltassuk bele a koszt, meg azért egy idegen ember varrja ruhánkat, nem biztos, hogy éppen bizalomgerjesztő számára a koszos ruha.

 

Remélem ismét tudtam egy kicsit segíteni és hasznosnak találtad a kis írásomat.

Szép napot kívánok Neked!

Üdv:Kati