+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Gumicérna használata

Mire kell figyelni a gumicérna használatakor? Ebben a nagy melegben, ha nincs egy rongyunk sem, amit felvehetnénk, akkor gyorsan összedobhatunk egy kis nyári ruhát vagy felsőt. A szokásos póló és kis ruha varrás helyett, most próbáljuk ki a gumi cérnát, ezzel is egy újfajta technikát tanulunk, másrészt meg egy teljesen más fazonú ruhácskát fogunk kapni.

Smokkolás, gumírozás, darázsolás, de hogy néz ki? Mi is ez? Lányka és női ruhákon egyaránt megtalálható, jellegzetes függőleges redőzések, általában a ruha mellrészén, derekán, ujján is előfordulhatnak.

Nagyon praktikus dolog, nem beszélve arról, hogy dekoratív is, és szépen díszíti a ruhánkat. Azért praktikus, mert rugalmas, kényelmes, és pánt nélküli ruháknál kiváló megoldás.

Mielőtt legyintenénk, hogy ezt biztos bonyolult elkészíteni, olvasd el ezt a kis leírást és rájössz, ezt te is meg tudod csinálni.  Ez a művelet egyszerű, gyorsan elkészülhetünk a ruhánkkal. Próbáld ki!

Amire viszont szükséged lesz az a gumi cérna. Általában nincs otthon ilyen, nem összekeverendő a kalapgumival. Érdemes ellátogatni a rövidáru boltba és beszerezni gumicérnát.

Sajnos gumi cérnából nincs olyan színválaszték, mint a normál cérnákból, de nem kell megijedni, ez a cérna az alsó szál lesz, tehát nem baj, ha nem olyan árnyalatú, mint a ruhánk.

A színt a vékony gumi körül lévő cérnabevonat adja. Vastagabb, mint az általában használatos varrócérnák. Ezen ne lepődj meg!

Smokkolni minden varrógéppel lehet.

Smokkoláshoz használhatsz rugalmas pólóanyagot, vagy vékony szövetet, mint például a batiszt vagy a puplin. Egy felső vagy lánykaruha elkészítéséhez csupán két négyzetalakot kell kiszabnod a kiválasztott anyagból. Az egyik az eleje a másik a háta lesz és már meg is vagy.

A smokkolás menete:

  • Az anyag színoldalára jelölj be egymástól kb. 1-1,5 cm távolságra párhuzamos vonalakat. Sötét anyagra rajzolhatsz egy darabka szappannal, de kapható vízre vagy levegőre elillanó jelölőfilc is.

De természetesen jó a jó öreg szabókréta is.

Ha jó a szemmértéked, nem fontos bejelölni. Amivel még megspórolhatod a vonalazást, ha keresztben csíkos anyagot választasz.

  • Használj az anyagnak megfelelő vastagságú és fajtájú tűt. A felső szálat a megszokott módon fűzd be!
  • Az alsó szál helyére, az orsóra tekerd fel kézzel a gumicérnát! Ne húzd, ne nyújtsd meg, de azért szorosan tekerd fel.
  • Az orsótokon található egy kis csavar, amivel az alsó szál feszességét lehet állítani. Ezt lazítsd meg úgy, hogy 1-2 mm-t tekersz a csavaron!
  • Helyezd be az orsót az orsótokba a szokásos módon, majd hozd fel az alsó szálat!
  • Mindig az anyag színoldala felől kell varrni, ha smokkolni szeretnél.
  • Egy darab próbaanyagon varrj 2-3 sort, és nézd meg mennyire húzza össze az anyagot a gumicérna! Ha túl szoros, vagy laza lenne, állíts még a kis csavaron! A siker ezen az apróságon múlik.
  • Ha rendben találod, akkor kezd el varrni az anyagot! A sorok elején és végén varrj vissza egy-két öltést, elerősítés.
  • Varrd végig a sorokat az elején és a hátulján is, majd varrd össze az oldalakat! Szegd fel az alját!
  • Készíthetsz tetszőleges szélességű vállpántot is a ruhához.

Nagyon fontos: az anyag színoldalával felfelé varrunk!
Hát ennyi lenne a smokkolás menete. Van egy másik módszer is, de az nem ad ugyanolyan minőségű varrást, mint a fent leírtak.  A gumiszál felett cikk-cakk öltéssel varrsz úgy, hogy ne ölts bele a gumiba, és a végén meghúzod a gumiszál végét a megfelelő méretre. De én az első módszert javaslom, bár nem árt kipróbálni a második verziót sem, és meglátod a két módszer között a különbséget.

Ha ez már megy, akkor próbálj ki egy kis ruhát elkészíteni. Ne félj, nem hagylak magadra, adok egy kis segítséget.

Egy kis ruha elkészítésének a menete:

1.Mérd le mellrészben azt, akinek készülni fog a ruha. Pl. 50 cm
2. Ezt kb. kétszerezd meg, ez a hossz lesz a ruha felsőrésze. Kb. 100 cm
3. Mérd meg hosszában, attól függően, hogy meddig érjen a ruha. Mondjuk 60 cm.
4. A kétszeres méretből szerkessz egy enyhe trapézt 60 cm-es magassággal.
5. A trapézt körbe dolgozd el, hogy ne foszoljon, az alját hajtsd fel és tűzd le (ez nem mindig szükséges, ha van fedezőgéped, akkor használd azt, de mutatós e-nélkül is), a tetejét hajtsd le és tűzd el.
6. A trapéz két oldalánál fogva varrd össze, majd a varrást vasald ketté.
7. Itt szabadon választhatsz, vagy kiméred az egy-másfél centiket és bevonalazod az anyagot, vagy középre állított tűvel indulsz neki és mindig varrásvonalhoz helyezed a talpat, vagy ugyanez oldalra helyezett tűvel.
8. A trapéz összevarrt részéhez helyezed a tűt, két-három öltéssel visszafelé eldolgozod a varrást, és haladsz a vonal mentén, majd a végén, mikor visszaértél a kiindulási ponthoz, újra eldolgozod a varrást.
9. Gyerek ruháknál maximum 10 sort csinálj egy ilyen ruhához, de minimum 3-4-et. Felnőttnél lehet több sor is. Kérdés meddig érjen a gumis rész a ruhán a mellrésznél. Furcsán néz ki, ha a mell közepén ér véget a gumizás. Vagy felette, vagy a teljes mellrész legyen gumis, közötte ne hagyd abba. Lefelé, már a fazontól függ, hogy meddig szeretnéd, hogy gumis legyen a ruhád.
10. Vágj ki négy téglalapot, készítsd el pántnak (mind 10-15 centis legyen), és ezeknek a közepén is végig mehetsz ezzel a varrással.

11.Varrd fel a pántot a ruhára, vagy akár pánt nélküli is lehet.

Ezt a módszert használhatod póló ujjánál szűkítésnek, díszítésnek, nyaknál, deréknál, lábszárnál ugyanúgy. A basa nadrágok ezzel a technikával készülnek. Lehet hajgumit, virágot formázni vele. Használhatsz ikertűt is.
Kézi varrásnál a gumicérna megkönnyíti a ráncolást.
Jó smokkolást és ruhakészítést kívánok neked!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.