+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Miből NE?

Huzat varrás avagy miből ne varrjunk kerti bútorra huzatot?

Eljött végre a jó idő, előkerülnek a kerti bútorok, jöhet a huzat vizsgálat, esetleg új huzat varrás. Ilyenkor szembesülünk ugyanis, hogy a párnákon, ülőkéken, hintaágyon lévő huzat elért, elszakadt, kifakult, foltos vagy éppen már nem tetszik a színe. Hirtelen ötlettől vezérelve belevágunk egy cserébe vagy mivel a párnák, szivacsok még jók, egy új huzat varrásába, varratásába. Ez eddig nem is gond, de egy hibát sokan elkövetnek. Csak azt nézik, hogy jaj de jó a színe ennek az anyagnak, pont olyan, amilyet elképzeltem. Igen ám, de milyen ez az anyag? Alkalmas-e kültéri bútorokra, elég strapabíró, bírja a kiképzést, a gyerekek állandó le-fel ugrálását róla, az állandó használatot, dörzsölést, ha ráborul valami, ki lehet normálisan mosni, vagy mosodába kell vinni? Ezeket a kérdéseket sokszor elfelejtjük feltenni, csak a színre, mintára figyelünk. Ez viszont nagy baj. Mert mikor a varrásra kerül a sor, rengeteg gondot fog okozni nekünk a rosszul kiválasztott anyag. Mondjuk úgy ez a jobbik eset, mert a másik eset az, amikor használatkor rájövünk, hogy pár heti használat után kinyúlt, megnyúlt, szétfeslett, vagy éppen nagyon durva, ülésre alkalmatlan anyagból készítettük a huzatot és sajnos újat kell venni, varratni. Ami nem kis költség, bosszúság, mert nyáron, ha sikerül is varrónőt találni, lehet, hogy már csak hosszú átfutással tudja vállalni és pont mikor használnánk a hintaágyat, kerti széket, nem fogjuk tudni, mert még nincs kész az új huzat.

Ahhoz, hogy ezeket a kellemetlenségeket megspóroljuk, próbálok egy kis segítséget adni, milyen anyagokat ne válasszunk, és milyenek között keresgéljünk, ha huzat varrás a téma. Remélem, még időben jön a tanács és még elkészülhet a tökéletes huzat.

Mire figyelj?

Mit ne válasszunk, még akkor sem, ha nagyon puha, szép, selymes, imádni való az anyag:

  • polár, plüss, minky, wellsoft: minden, ami ilyen puha, alkalmatlan kerti székek huzatára. Varráskor hiába teszünk a szélekhez merevítést, az anyagnak nincs tartása, varrás közben nyúlik, tekeredik. A használat során pedig szétnyúlik pár napos használat után, lógni fog a szivacson a huzat, mint tehénen a gatya.

  • selyem: használat során hiába van szépen megvarrva, a sok mocorgástól szép lassan kifeslik a varrás, nem beszélve arról, hogy szintén nincs tartása, egy csúszós valamin fogunk ülni, nem beszélve arról, hogy egy kis nyári izzadság után elég fura foltok keletkeznek a huzaton. Kell ez nekünk? Nem.
  • pamut jersey-k, amelyek édes kis mintásak: Ne is gondoljunk rá, hogy a cuki kutyás, star wars-os pamut jersey a legjobb döntés kerti bútorokhoz. Lehet, hogy ilyen nincs senkinek, de jobb, ha neked sem lesz. Nyúlik, nincs tartása. Ez az anyag maradjon pólók, nacik, stb. varrására.

 

Miből IGEN?

Oké, de akkor miből varrjunk?

-pamutvászon: gyűrődékeny anyag, de ha nem marad kint az esőben a párna, akkor alkalmas párnahuzatok varrására. Különböző vastagságúak vannak, minél vastagabb, annál strapabíróbb az anyag. Van tartása, könnyen bevarrható a cipzár, a gomb. Mosható.

gombocska

-impregnált vásznak: ezek víztaszítóak, szintén alkalmas kerti bútorokhoz. Persze ha ömlik az eső, ez is elázik.  De jól bírják az időjárási viszontagságokat.

-kültéri, víztaszító, UV –álló tulajdonságokkal rendelkező vásznak: tökéletese választás kültéri búrokhoz, napernyőkhöz. Ezek lemosható anyagok. Van tartásuk, könnyű velük dolgozni, strapabíróak, nem fakulnak ki gyorsan.

Remélem segítettem, mindenképpen érdemes a megfelelő anyagot kiválasztani, ha nem akarjuk, hogy a nyári pihenésünket rossz döntéseink tegyék tönkre. Ma már ezekből a kimondottan kerti bútorokra készült anyagokból is lehet mintásakat kapni, nem csak egyszínűeket. Még van időnk, akár egy hosszabb rendelési időt is kivárni a nyári kerti partiig.

Szép napot!

Kati

 

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.