+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Üdvözöllek, elérkeztünk az anyagismeret utolsó etapjához. Ma a végére érünk az abc-nek. Remélem eddig is hasznosnak találtad a gyűjteményt és továbbra is segítséget tudok nyújtani számodra az anyagok eligazodásában. Jó böngészést az anyagokhoz.

Renforcé:

Egy középfinom pamut anyag az ún. vászonkötésben. Renforcé finomabb, mint a kretonne és durvább, mint a batiszt.

 

Repp:

Tiszta gyapotból vagy a gyapot és valamilyen műszál keverékéből áll.
– a legérzékenyebb szövetszál szerinti kezelést igényli. Vegyük figyelembe a kezelési utasítást.

Reversible:

(francia: mindkét oldal hordható). Azon szövetek gyűjtőneve, amelyeknek különböző a színe és visszája, mint például a krepp – szatén. Ahol a kreppes matt színe ellentétben áll a fényes visszájával.

Rips:

Gyűjtőneve azon anyagoknak, amelyek alig látható bordákkal bírnak. Ez vagy a vetülék- és láncfonalak különböző keménysége vagy egy bizonyos szövési módszer miatt keletkezik.

Samt (bársony):

Függőlegesen fölfelé álló 2-3 mm hosszúságú szálakkal ellátott szövet. A bársony gyártása drága és komplikált. A flóratakaró, nézőszögtől függően, különböző fényességű. Figyelem a szabásnál: minden darab egy irányba „nézzen”. A bársony ismét nagyon aktuális.

Shantung:

Selyemszövet, amely acetátból vagy nylonból is előállítható.
Az előállításhoz felhasznált szál szerint kezeljük, a kezelési utasítás figyelembevételével.

Satin(francia:atlasz):

Egy sajátos kötésnek köszönhetően, amelyet atlaszkötésnek hívunk, nyeri el a szatén egyedi fényességét, a sima felületet és selymes esését. Selyemből, pamutból, poliészterből, nylonból vagy acetátból készül.
A szaténból készült könnyebb darabokat az alapanyag szerint mossuk, figyelembe véve a kezelési utasítást, a szaténból készült nehéz bútorszövetet vegyileg tisztítsuk.
A még kissé nedves szatént a bal oldalán forró vasalóval vasaljuk. Az acetátból készült szatént langyos vassal vasaljuk a bal oldalán, amíg a szatén nedves. Nem szabad vízzel permetezni, mert foltos marad.

Scuba:

SCUBA vagy neoprén, ruházati textil, amely napjainkban rendkívüli népszerűségnek örvend a ruhák, szoknyák, őszi kabátok varrásánál. Ez az anyag tulajdonképpen a műanyagok egy fajtája, egészen pontosan műkaucsuk alapú műgumi. Elasztikus, jól tartja a formáját, de ennek ellenére rugalmas és puha. Nem alkalmas búvárruha készítéséhez.

Seersucker (hullámkrepp):

Készülhet pamutból, selyemből, nylonból vagy poliészterből.
– a felhasznált szál szerint mossuk a kezelési utasítás figyelembevételével;
– sohase vasaljuk, mert a vasalás a szövet felszínét elroncsolja, mosás után nedvesen akasszuk ki száradni.

Selyem:

A köznyelv (de leginkább a találékony varrónők, boltosok és eladók) előszeretettel neveznek selyemnek minden műszálas bélés-vagy függöny anyagot. Hivatalosan selyemnek csak azt a szövetet nevezzük, amelyet a selyemhernyó gubójából nyernek. Tilos pamutszöveteknél olyan szóösszetételeket használni, mint műselyem, vegyi selyem, selyemjersey, selyemdamaszt!
Mindig nézzük meg a kínált portéka anyag összetételét, illetve elkezdhetünk gyanakodni, ha valami túlságosan is “kedvező árfekvésű”: az igazi selyem ugyanis még akciósan sem olcsó, és valószínűleg nem az aluljáróban értékesítik!

A selyem csodálatosan bőrbarát anyag, jellegzetes selymes fénye, finomsága, és kellemes tapintása teszi utánozhatatlanná. Összenyomásakor finoman roppan, akár a tiszta hó. (Ha egyszer fogtunk igazi selymet, sose felejtjük ezt a hangot). Tapintása leggyakrabban sima, fényes, nagyon finom. (Ezek a hámtalanított selyemtípusok).
A nehezített selyem, vagy a vad-és bourette selyem tapintása csomósabb, merevebb, terjedelmesebb. (A lakásdekorációban például gyakran használnak nehezebb selymet, de előfordul az estélyik, alkalmi ruhák világában is.)
A napsugár és az izzadság árt a selyemnek. Nézzük meg a kezelési utasítást, hogy a selyemruha mosható-e,ha igen, minden egyes viselés után kézzel mossuk ki, hogy az izzadságnyomokat eltüntessük. Biológiai mosószerben ne mossuk; fehér selymet hidrogén-peroxid oldattal vagy nátrium-perboráttal lehet fehéríteni, de sohase használjunk klórtartalmú fehérítőszert. Újjávarázsolhatjuk a selymet, ha szivaccsal és a háztartásban általában használt ammóniák enyhe oldatával letöröljük;
Tiszta vízzel ne öblítsük, azonnal szárítsuk, nedves selymet sohase dörzsöljünk.
A brokát, taft, selyemkendő és selyemnyakkendő csak vegyileg tisztítható; a selymet nedves állapotban langyos vassal vasalhatjuk.

Legáltalánosabban ennek megfelelő elegáns női ruhák, blúzok, nadrágok, tunikák, kabátkák, bolerók, alkalmi ruhák, alsóneműk, fehérneműk készülnek belőle.
Az esküvői ruhák között számos, különleges selyemtípust felfedezhetünk, árfekvéstől függően.

Serge:

(francia : sávoly, köp(p)er). Gyapjú és viszkóz vagy más szál keveréke. Olyan szövet, amelyet sávoly kötéssel állítanak elő. Egy könnyű anyag puha fonalból. A kosztümökhöz és nadrágöltönyöz használatos. Sávolyon kívül bélés-sávolyról is beszélhetünk.  Meleg vízben kézzel mossuk, majd nyomkodjuk ki, közvetlen hőtől távol akasszuk fel; vegyileg tisztítható, nedves kendő alatt meleg vassal vasaljuk.


Sharksin:

Műselyemfajta, melyet leggyakrabban acetátból készítenek.
– a szövetszál szerint kezeljük a kezelési utasítás figyelembevételével;
– ha a szövet majdnem száraz, bal oldalán langyos vassal vasalhatjuk.

Sherpa:

Sherpa nagyon puha tapintású anyag, mint a gyapjú. Alkalmas párnázott takaró, ruházat (dzsekik, pulóverek, sapkák) vagy párnák elkészítéséhez.

Sifon:

A sifon (francia, chiffon= rongy) nagyon, finom, áttetsző selyem- vagy szintetikus szálból, kreppelt fonalból, vászonkötéssel szőtt kelme, mely finoman strukturált felületet eredményez.. Jellemzője az egyenetlen felszín és a szemcsés fogás. Estélyi ruhákhoz és sálakhoz, ruhákra és blúzokra is felhasználják.
Selyemből vagy műszálból (pl. nylonból vagy viszkózából) készül.
– a felhasznált szálnak megfelelően mossuk, a használati utasítást betartva;
– facsarni nem szabad;
– legfeljebb langyosan vasaljuk, mielőtt az anyag teljesen megszáradna. Közben nagyon óvatosan és lassan minden irányban nyújtsuk meg és igazítsuk formájára.

Softshell:

Speciális lélegző, gyorsan száradó, szél-, eső- és hóálló, valamint hőszigetelő anyag. A SoftShell ruházat hidegebb, száraz és viszonylag stabil időjárásban folytatott egész napos tevékenységekre alkalmas. A softshell anyag nagyon praktikus szabadtéri tevékenységekhez gyerekekkel. Vízálló, szélálló, lélegző, többrétegű. Egyszínű, mintás és elasztikus változata is van.

Steppelt anyag:

A steppelt anyagok a felső, alsó anyagok, valamint a középső rétegben található közbélés összekapcsolásával keletkezik. Leggyakrabban meleg kabátok, mellények, pulcsik varrására használják.

Taft:

Sűrű, fényes, vászonkötésű, selyem típusú szövetek gyűjtőneve, hernyóselyemből vagy viszkóz fonalból készül.Sokféle fajtája van, például? alpaka, armur, broché, glacé, kaméleon, nyomott muszlin, ripsz, szatén, sifon, sanzsan, chiné, egyszínű selyme -taft.

A taft nagy formatartású anyag, nem részesül puhító utókezelésben, ezért gyűrődik.

Selyem, gyapjú, acetát, viszkóza, poliészter vagy nylon szálból készül.

A nylonszálas taftot csak kézzel mossuk, a többi taftváltozat vegytisztítást igényel.


Tartan:

Más néven skótkockás. Katonai szakaszok és tehetősebb klánoknak megvan a saját hagyományos kockamintájuk. Most körülbelül 500-at tartanak nyilván. De a hagyományos minták mellett léteznek fantázia variánsok.

Thinsulate:

A Thinsulate egy modern hőszigetelő anyag, a 3M gyártmánya. A Thinsulate magas szintű szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így kétszer olyan hatékony, mint más gyártók szigetelő bevonatai. Mindez egy különleges mikro szálnak köszönhető, ami tökéletes hőszigetelő tulajdonságokkal bíró mikroszkopikus levegő buborékokat formál, melyek nincsenek nyomásnak kitéve a használata során. A Thinsulate® használata ideális magas nedvességtartalom esetén is. Megfelelő hidrofób tulajdonságokkal rendelkezik – szemben más hasonló anyagokkal – a Thinsulate a nedvességtartalom mindössze 1%-át nyeli el anélkül, hogy hővédő jellegét elveszítené.

Toile de Jouy:

A toile (pontosabban: toile de Jouy, ejtsd: “toál”, jelentése: textil, kendő, ruha) ugyanis legalább 300 éves, és olyan textilt vagy tapétát jelöl, amelyre aprólékosan kidolgozott, részlet gazdag jelenetek kerülnek rézkarcok formájában, szabályos, ritmikus ismétlődésben (a minta általában valamilyen pásztor jelenet: árnyas fák lombja alatt furulyázó juhász, pásztorlány gyermekkel, és így tovább).


A toile-t Marie Antoinette hozta divatba, az ő kora óta örvend világszerte népszerűségnek. Ez a kicsit arisztokratikus,  minta az utóbbi években ki tudja, hányadik virágzását éli, mégpedig klasszikus és kortárs formában egyaránt. A pásztorjeleneteket ábrázoló minták egy színben, pamutvászon anyagra nyomva, rézkarc technikával. Használjuk függönyök, takarók, párnák, ágyneműk elkészítéséhez.

Tüll: Tüll egy finom hálószövet Nagyon sokféleképpen lehet a tüll anyagokat felhasználni. Alkalmazzák esküvői ruhák és dekorációk, estélyi ruhák, jelmezek, kalapok, fehérneműk, virágkompozíciók, táncruhák, ajándékok, dekorációk, kézműves termékek készítéséhez. . Használják szintén, mint ruha alapanyagot, alsószoknya, színházi kosztümök vagy a divatos tüll „TÜTÜ ” szoknyához. Létezik elasztikus és csillámos változata is.

A tüll már több mint három évszázada jelen van. Először 1840-ben Viktória királynő mennyasszonyi ruhájához használták fel ezt a sokoldalú textíliát.

Tweed (gyapjúszövet):

Kedvelt alapanyaga a felsőruházatnak, főként kabátok és nadrágok készülnek belőle. A szövése durva, felülete matt.

Ritka szövésű, bolyhos felületű, közepes súlyú vagy nehéz, rugalmas, légáteresztő, négyszögletes vagy kockás mintájú gyapjúkelme, kevés színben. Gyakran használjuk zsámolyok, székek, kanapék, függönyök szöveteként. Közepesen finom kártolt és durvább fésült fonalból gyártják, amelyek gyakran szálcsomókat is tartalmaznak. Eredetileg házilag font, egyenlőtlen fonalakból készült. Elnevezését a dél-skóciai Tweed folyóról kapta, ezen a környéken készítettek először ilyen jellegű, kézi szövőgépen szőtt szövetet (lásd Harris-tweed).

Twill:

Erős szövésű pamut- vagy gyapjúszövet, felületén átlós irányú szálvezetéssel. Főként nadrágok készülnek belőle.

Vászon:

Az egyszerű, hagyományos parasztvászon kenderfonalból készül, tartósabba a lenvászonnál, de nem annyira simulékony, ellenben durvább és nehezebb is annál. Természetes növényi fonalból készült szövet.

Velboa:

100% poliészter, nyírt felületű műszőr. Egyszínű változatain kívül különlegesek állatmintás (zebra, tehén, tigris, leopárd, puma, zsiráf). A farsangi szezon közkedvelt alapanyaga, jelmezek, dekorációk készítéséhez javasoljuk.

Velencei bársony:

A legjobb minőségű mintás selyembársonyok egyike. Nevét természetesen a gyártási helyéről kapta.

Velencei damaszt:

Nagyon finom damasztszövet, amelyből asztalterítők készülnek nagy, virágos mintával. Alapanyaga len.

Viszkóz

Az egyik legrégebben gyártott „műszál”. A viszkóz szálat kb. 100 éve állítják elő mesterséges úton, de természetes alapanyagból, mégpedig cellulózból. A viszkózból készült termékek viselési tulajdonságai leginkább a pamutéhoz hasonlóak. Hajlamosabb ugyan a gyűrődésre, de a legújabb textilipari eljárásokkal és más alapanyagokkal történő kombinálásával ezt a kellemetlenséget sikerült megszüntetni. Színes és mintás kelméknél a pamuttal szemben viszont élénkebb árnyalatokat lehet kifesteni. A viszkóz szálakat elasztánnal keverve egy nagyon kellemes, rugalmas kelmét kapunk, aminek a felhasználási területe nagyon széles lehet.

Vitorlavászon:

Más néven sátorszövet. Erős minőségű len- kender- vagy pamutszövet. A len- és a kendervászon lúgozott fonalból készül, láncfonala kettős fonal, vetüléke egyszerű fonal. A pamutvászon erős cérnából készül panamakötéssel.

 

Wabtech:

Blaklader fejlesztette anyag, amely véd a szél és a csapadék ellen. Kétrétegű, szélmentes és víztaszító külső réteg légáteresztő membránnal, poliuretán (PU) bevonattal. Ezt az anyagot kimondottan munkaruházat készítésére fejlesztették ki. Nagy kopásállóságú, könnyű üvegszállal erősített konstrukció. A vízcseppek átmérője nagyságrendileg nagyobb, mint az izzadtság párájáé, így az egyik oldalról a pára áthatolhat a membránon, míg az esőcseppeket a ruhán kívül tartja. (Jó,ha tudjuk: A lélegzésre képes anyagok tulajdonságait 2 paraméter írja le, az egyik az anyag lélegző képessége (gramm/m2/24óra), a másik pedig a víztartó képesség, ami megmutatja, hogy milyen magas vízoszlop (mm) nyomásának képes ellenállni.).

Warmkeeper:

Már a nevéből kifolyólag nagyon meleg, puha, rugalmas szabadidő anyagról van szó. Belső fele flanel fleece. Ideális gyerek és kényelmes otthoni ruházatra. Szintén nagyon jó belőle téli sapka, kesztyű és a sál.

Wellsoft:

A Wellsoft/ bébisoft anyagok nem is olyan régen robbantak be az életünkbe. Azonkívül, hogy tiszta műszálból vannak, nem nagyon tudok negatív tulajdonságot említeni. Puha, kellemes tapintású igen dekoratív anyag. Szőrme jellegű, puha anyag. A bolyhok a kelme felületén akár 5 mm-esek is lehetnek. Legjobb jellemzője a pihe-puha anyag. Többféle vastagságban létezik. Felületi kiképzésben változatos, egyszínű vagy mintás kivitelben is kaphatóak. Felhasználható: gyerektakaró, pizsama, ágytakaró, pulóver, játékok készítéséhez.

Windstopper:

100%-ig szélálló, laminált (több rétegű) szintetikus alapanyag.

Wool:

Gyapjú, illetve ebből készült fonál és szövet.

Zefír:

Vászonkötésű, sűrű szövésű pamutszövet. Fehérítve, tarkán szőve (kockás), esetleg apró kötésmintákkal teletűzdelve gyártják. Gyakran keverik poliészterrel. Ingek, blúzok, ruhák készítésére használják.

Zsorzsett:

Áttetsző kreppselyem, nehezebb, mint a sifon, felülete gyűrt hatást kelt. Könnyű női blúzok, ruhák készíthetők a felhasználásával.

Sok sikert a varráshoz, kézimunkázáshoz, ha szeretnéd, természetesen személyesen is segítünk kis boltunkban…

Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.