+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Szia, ma tovább folytatom a ruha anyagok ismertetését. Remélem hasznosnak találod, és megleled közte a kérdéseidre a választ.

Gabardin:

Sűrű szövésű gyapjúszövet, ruha anyag, amely kiválóan szabható és kényelmes viseletet nyújt. Közepes erősségű, finom gyapjú (v. pamut) fonalból szőtt, gyakran impregnált, sávolykötésű szövet.  A napjainkba használt Garbadine anyag gyakran sűrű szövésű, kemény és tartós anyag. A függőleges csíkozással készített változata, a szövésnek köszönhetően rugalmas tulajdonsággal bír, így huzatoknak, rendezvénytextileknek (például székekre) kiválóan alkalmas.

Sokan azt mondják a gabardin = minimatt. Hát ez nem igaz. A gabardin a minimattnak egy sűrűbb szövésű, rugalmas szálat tartalmazó változata. Keresztirányban rugalmas. Kötésében más ez az anyag, ugyanis ez sávolyszövésű.

Gingham

A ruha anyagok közül a következő a Gingham. Tarkán szőtt, fonal festett, sima szövésű, könnyű, jól mosható, erős alapanyag, melyet pamutból készítenek kockás vagy csíkos szövéssel.

Gore-tex

A Gore-tex anyag egy hártyavékonyságú fólia, amin apró, mikroszkopikus lyukak találhatók. Ez a membrán 1 cm2-en 1,4 milliárd pórussal rendelkezik, amelyeken keresztül a vízgőz el tud távozni. A nagyon vékony (0,02 mm) polytetrafluoretilén fólia (PTFE fólia) erősségét tekintve a normál háztartási fóliával vethető össze, mégis egy high-tech termék, amelyet többek között az orvosi világban, az űrutazásnál és szűrőként az iparban is alkalmaznak. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően egyre nagyobb a térhódítása a ruhaiparban.

Gyapjú fleece

Hurkos plüss kötött kelme, amelynek a kikészítés folyamatában mindkét oldalát felbolyhozzák és nyírják, meglehetősen magas száltakarót képeznek. Tiszta gyapjúból készül, de ha különösen stabil, mérettartó kelmére van szükség, 15 % mennyiségig poliamid vagy poliészter filamentfonalat is bekötnek az alap-kelmeszerkezetbe. Meleg sportos kabátok készítésére használják. Az elnevezésében szereplő angol “fleece” (ejtsd: flísz) szó jelentése itt: bolyhozott plüss.

Jacquard (zsakard)

Nevezik ezt a típust a hagyományos csipke függönynek is, a mai kereskedelemben több száz mintával és szövéssel találkozhatunk, a kézzel horgolt függönyöket utánozza.
A jaquard minta jellemzője a nagy méret, és a bonyolultság. Ilyen minták készülhetnek szövő-, kötő- vagy más kelmeképző gépeken egyaránt. A csipkefüggöny felhasználási területét nagyban meghatározza mintáinak kötöttsége, és hangulatvilága. A hagyományos stílustól eltérően ma már a jacquard szövetek is megtalálhatóak modern mintákban, és anyagokban.
A könnyű kezelhetőség is hatalmas előnyt jelent a Jacquardnak, mivel nem igényel vasalást. Mosás után vizesen felakasztva kilógják magukból a gyűrődéseket. A Jacquard szőtt fényáteresztő függönyök Magyarországon máig a legnépszerűbbek, mivel a kézzel horgolt függönyök technológiáját utánozzák. Általában fehér, vagy tört fehér színűek, de vannak színezett mintával (fújt) készült fajtái is. A szövetnek finom és aprólékos mintázata a különböző kötési- és mintázási lehetőségek variálásából adódik. Függönyvarrásnál ajánljuk a 2x-es ráncolást.
Manapság többnyire poliészterből készül.

Jersey

Kötött szövet, rendszerint finom pamutból készítik, de selyemből vagy műszálas anyagból is készülhet. Kellemes, rugalmas sztreccs anyag. Felsőruházatra, leggingsekre, babaruházatra kiválóan alkalmas. Közkedvelt anyag, a nyomott minták miatt óriási választék áll a varrni vágyok rendelkezésére.

A flitteres jersey egy különböző méretű, sűrűségű és formájú, felvarrt vagy ragasztott flitterekkel díszített anyag, változatossá teszik az élénk textilek kínálatát. Alkalmi öltözetekhez és jelmezekhez, táncruhákhoz ajánljuk, de kezelhetőségüket tekintve különleges bánásmódot igényelnek, általában csak kézzel mosást javaslunk.

 

Kanavász (canvas)

Erősen sodrott, durvább szövésű len- vagy pamutszövet. Sima szövésű pamut, különféle nehezítésben alkalmas bútorszövetnek, székekre, olcsó függönynek, párnahuzatnak, ponyvának, kerti használatra. Ekrü színben kapható, védőhuzatnak durva pamutanyagként, vagy a jóval finomabb szövésben különféle festett színekben dekor, vagy függönyanyagnak használatos.
Durva, nehéz, rusztikus, vászonkötésű pamutszövetként, rácsszerű szerkezettel a panamakötésre emlékeztet. Az elnevezés az angol “canvas” szóból ered, aminek régi jelentése: ponyva. Ideális kültéri textil.

 

Karton

Közepes finomságú fonalakból, vászonkötéssel szőtt, keményített, nyomott mintás pamutszövet. Speciális fajtája a jellegzetes kék-fehér színű kékfestő vászon. Ágynemű, falvédő, foltvarrással készített takarók, nyári ruhák, szoknyák készítésére alkalmas. A vásznak családjába tartozik. Anyagösszetételét tekintve, ez is 100% pamutból készül, tehát beavatást igényel.
Közepes finomságú fonalakból, vászonkötéssel szőtt, durva szövésű pamutanyag, fehér vagy krémszínben természetes “spricceléssel”, keményített, nyomott mintás pamutszövet. Speciális fajtája a jellegzetes kék-fehér színű kékfestő vászon. Ugyancsak alkalmas ágyneműk, terítők, ülőpárnák, drapéria, raffrolók, falvédő, foltvarrással készített takarók, készítésére alkalmas.


Kapható mindenféle szélességben és nehezítésben, kezdve az olcsó függönyöktől, az ágydrapériáig és a kerti ponyváig. Mossuk ki használat előtt, mert összemegy, és nedvesen vasaljuk.
Némileg igénytelenebb, mint a dekor, illetve dekor vászon anyagok, ezt érzékelteti viszonylag durva tapintása, merev tartása.

Kékfestő

Apró, nyomott minta, kézi nyomással készül finom pamutanyagra. A szövetre a mintának megfelelően olyan vegyi anyagot visznek fel, ami megakadályozza, hogy azokon a helyeken a színező fürdőbe mártott szöveten a színezék megkössön. A színező fürdő hagyományosan indigó színezéket tartalmaz (ennek kék színéről kapta a nevét maga az eljárás), ezért a minta sötétkék alapon fehér színben jelentkezik.
Függönynek, bútoranyagnak, pármának, takarónak egyaránt alkalmas. Mosható, strapabíró, puha és könnyű vele dolgozni.

 

Kínai selyem:

Egyszerű szövésű, különböző súlyú szövet. A könnyebbeket bélésanyagként, az ún. gyűrt selymeket pedig blúzok, ingek és ruhák készítésére használják. Az emberek tudatában a kínai selyem tapintása idézi fel leginkább a selyem minőségét. Egyszerű szövésű, különböző súlyú, általában keleti motívumokat ábrázoló szövet. A könnyebbeket bélésanyagként, az úgynevezett gyűrt selymeket dekor készítésére használják. Az emberek tudatában a kínai selyem tapintása idézi fel leginkább a selyem minőségét.

 

Klöpli

A nagymama függönye. Keskeny jacquard csipkeszalagokból összedolgozott, meglehetősen nehéz, pamut csipke függöny. Klasszikus mintázatú, speciális, mutatós függöny. Színei általában csak fehér és tört fehér. Igen könnyen kezelhető, vasalást nem igényel, mosás után még nedvesen felfüggeszthetjük, súlya miatt magától kisimul.

 

Kordbársony:

Általában pamutból készült, hosszanti bordás bársony. A bordaszélességtől függően különböző fajtái léteznek. A mikrokord egészen keskeny, de van széles bordázatú, regular (szabályos) és irregular (eltérő bordaszélességű), nyomott mintás fajta. Létezik rugalmas, spandexet tartalmazó strech változat is, ami nagyon kedvelt. Kiváló, strapabíró, sokrétűen felhasználható gyerekruha alapanyag. Készülhet belőle nadrág, kabát, ruha, szoknya, sapka, vékonyabb változataiból ing, blúz.

Kötött kelmék:

Rugalmas, nagy nyúlású, jó légáteresztő anyagok. Ezek a kelmék laza szerkezetűek, hajlékonyak, jól simulnak a testhez. Többféle kötésmóddal készülhetnek, ami miatt az anyagok tulajdonságai némileg eltérnek egymástól. Alapanyaguk is változatos, pamut, poliészter, poliamid, len vagy ezek keverékei lehetnek. A körkötött kelmék gyűjtőneve a dzsörzé. Pólók, felsők, szabadidőruhák, bodyk, fehérneműk alapanyaga.

Krepp

Különleges nyomási eljárással gyártott pamutszövet. Hullámos felületű alapanyag, melyet főként női ruhák készítésére, valamint ágyneműkhöz alkalmaznak. Az eredeti krepp, melyet kínai kreppnek is neveznek és selyemből készült, részben jobb irányban, részben bal irányban sodort fonalat használnak. Az anyagot egy ritka beállítású láncrendszerrel kötik. A mostani kreppek úgy készülnek, hogy kihasználják a pamut azon tulajdonságát, hogy tömény nátronlúg hatására erősen duzzad, zsugorodik. Ha a nátronlúg nem a teljes szövetfelületre kerül felvitele, csak helyenként, akkor csak a lúggal kezelt felületen zsugorodik, így a felület fodros, krepphatású lesz. Létezik hólyagos, kérges vagy fodros krepp.  A legtöbb krepp anyag egyféle fonalból, de különleges kötéssel készül. Alapanyag összetétele sokféle lehet.

Mintázatától függően ágynemű, ruha, blúz, ing készülhet belőle. Hullámos felületű alapanyag, melyet főként ágyneműkhöz, és dekorációs anyagként alkalmaznak.

 

Kreton

Vastagabb pamutból készült, vászonkötésű, nyomott függöny vagy bútorhuzatanyag. Keleti motívumokkal, virág és madármintákkal, Gyakran gyantabevonattal, amely jellegzetes fényt, csillogást ad az anyagnak és taszítja a port. Ha kimossuk, megfakulhat, Ezért csak tisztíttassuk a függönyöket. Kerüljük a gőzölést vasalásnál és soha ne hajtogassuk, mert fénye megtörik.

Lamé

A lamé lakk hatású, de mégis nagyon lágy, fényes, csillogó anyag, általában feltűnő színekben készül, ezért kiválóan alkalmastáncruhák, jelmezek készítésére. Hologrammos változatuknál különböző formákban és méretekben jelennek meg a színjátszó ragasztott minták, ezzel is a szemeket a megcsillanó ruhára vonzza.

Lenvászon:

többnyire vászonkötésű, pasztellszínekre festett szövetanyag. Nagy szilárdságú, kis nyúlású, jó nedvszívó képességű, jól mosható, főzhető anyagok. Hátrányos tulajdonságuk, hogy gyűrődésre hajlamosak, és nedvesség hatására, főleg első kezeléskor zsugorodnak. Emiatt a lenvászon anyagokat mindig avassuk be szabás előtt! Nyári ruhák, szoknyák, nadrágok, ingek, blúzok is készíthetők belőle.

Madeira

A madeira egy általában egyszínű (nagyrészt fehér, ecrü) sűrűn hímzett vászon, melyet főleg népviseleti, keresztelő, elsőáldozó ruhák, női blúzok készítéséhez javaslunk.

 

Microfleece

Jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező alacsony száltakarójú, bolyhos körkötött kelme. Olyan konstrukcióval rendelkezik, mely a nedvességet kivezeti a kelme felületére, de ugyanakkor a szél behatolását megakadályozza. Leggyakrabban poliészter mikroszálakból készítik. A mikroszál olyan szintetikus (többnyire poliamid vagy poliészter) szálból készül, amely finomabb bármely természetes szálnál vagy szokványos mesterséges alapanyagú szálasanyagnál. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a polar fleece anyaga rendkívül finom, puha és meleg.

Minimatt

Strapabíró poliészter szövet, küllemében nagyon hasonló a napszövethez.  Ránézésre olyan, mint a napszövet, de nem foszlik, mert a készítése során szerintem jól összeégnek (egymásba kapaszkodnak) benne a poliészterszálak. Lágy esésű, jó minőségű anyagból. Székhuzat, vagy székszoknya alapanyagként is kiválóan használható.

Felhasználás: vendéglátás, étterem, hotel, panzió, ünnepi, függöny, dekor, sötétítő függönyként is.

Moaré

Változatos fényhatású, hullámos mintázatú, színjátszós (selyem-) szövet. Általában selyem vagy acetáton kivitelezett “vízjeles” anyagnak nevezik. Jellegzetesen a hullámjeleket úgy készítik, hogy rávasalnak egy tiszta szövött anyagot egy forró, gravírozott hengerrel, amelyek szétnyomják, illetve összepréselik a szálakat különböző irányba, így alakítva ki a mintát.
A fa hosszmetszetéhez, vagy a vízbe dobott kő nyomán kialakuló hullámokhoz hasonló mintázat látható. Az elnevezés a francia “moiré” szóból ered, aminek jelentése: habos.
Hernyóselyem kelme, vagy olcsóbb viszkóza műselyem lehet az alapanyaga. Bár tagadhatatlanul valószínűleg ez az anyag annak a jelenségnek a névadója, amit minden fotós és nyomdász jól ismer, arról a többnyire mindent elrontó, apró, véletlen hibáról van szó, amit néha direkt előidéznek, akarattal keresnek, mint hatáskeltő eszközt.

Muszlin:

A muszlin egy finomszövésű pamut anyag, mely a Közel-Keletről származik. Áttetsző, finom pamutszövet, kötése vászon. Kendők, sálak, lágy esésű drapériák készülhetnek belőle. Sima szövetként vagy hímezve, természetes színében vagy festve használatos. A viszkóz muszlin anyagok esetében a viszkóz alapanyagból adódó tulajdonságokon kívül a muszlin szövéséből adódóan igen jól szellőzik ezért nagyon kedvelt nyári ruhák, stólák, sálak és szoknyák felhasználásához.

 

Műszőrme:

Megjelenésében és mintázatában a valódi szőrméhez hasonlít, alapanyagát tekintve többnyire akril, ritkábban gyapjú. Nagyon magas száltakarójú szövet vagy kötött kelme. Nyersanyaga lehet gyapjú, alpakka, poliészter, poliamid, viszkóz. Sokféle alapanyag, gyártási mód, szálmagasság,  felületi kidolgozás, szín és mintázat létezik, ami nagy választékot biztosít. Kabátbélés, játékfigurák készíthetők belőle. A műszőrök szálhosszúsága és szálfinomsága eltérő lehet, a valódi szőrméhez hasonlóan itt is vannak fel- és pehelyszőrök, de lehet nyírt vagy hosszúszőrű. A finom kidolgozású exkluzív anyagoktól kezdve az egyszerűbb gyapjú hatású műszőrökig széles a kínálat. Felhasználási területüknek csak a fantázia szabhat határt, de leggyakrabban gallérokat, ágytakarókat, falvédőket, kabátokat, mellényeket készítenek belőle.

Napszövet

A napszövet viszkóz alapanyagú, emiatt kellemesebb a viselete, ezért aztán szívesebben használják felsőruházatnak, de ő is sokkal inkább a hímzőket szolgálja ki. És mivel a panamánál jóval sűrűbb a szövése, nem a keresztszemes hímzés alapja, hanem az autentikus népi hímzésekhez jó. De fanatikusok használják keresztszemeshez is. Strapabíró anyag, de foszlósabb.

Necc

A necc anyagot  poliészter alapanyagú szabadidő ruhák bélelésére javasolják.

Neoprene (neoprén)

A neoprén egy napjainkban egyre elterjedtebbé váló anyag. Számos területen alkalmazzák, azonban sokan még most sem tudják, hogy mi is ez pontosan és miben áll a kiválósága. A neoprén vagy eredeti nevén kloroprén, nem természetes anyag, 1930-ban fejlesztette ki a DuPont cég. A neoprén tulajdonképpen a műanyagok egy fajtája, egészen pontosan műkaucsuk alapú műgumi. A műkaucsuk a természetes kaucsukhoz hasonlóan vulkanizáláskor műgumivá válik, így nagy sikerrel alkalmazzák a gumiabroncsgyártásban is.  A kloroprén előállítása acetilén segítségével történik, méghozzá sósavból. A kloroprén vagy neoprén nem véletlenül vált kedvelt alapanyagává számos, a mindennapok során is használatos dolognak. Készítenek belőle búvárruhát, védőfóliát, de még hétköznapi ruhát is.

Organtin

A legfinomabb pamutanyag. Merevített, ritka szövésű pamutszövet. Igen ritka, lyukacsos pamutszövet, amely vászonkötéssel készül és keményítővel merevítve lesz. Használjuk könnyű függönyök – hímzett, vagy sima változatban -, dekorok, vagy például lámpaernyők anyagaként. Mosható és nedvesen kell vasalni.

Organza:

Erősen sodrott szálselyem, melyet láncfonalak, felvetőnek használnak. Az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt alapanyag.    Manapság szintetikus rost szálakból, például poliészterből, vagy nylonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Fényáteresztő képessége egész sötét színek esetében is érvényesül. Áttetsző, vékony, könnyű és fényes anyag, mely kicsit merev, de tartós. Merevsége a szorosan sodrott fonalaknak köszönhető. Az organzák többségét két különböző színű fonalból szövik, az így kapott egyedi színjátszós hatás teszi megjelenését különlegessé. Mintázatát tekintve igen széles skálából válogathatunk. Könnyen gyűrődik, azonban formatartó, tisztítás, tárolás után vasalást igényel. Tapintása lágy, könnyen konfekcionálható, sokoldalúan használható függöny anyag.  Anyaga: 100% Poliészter.

Változatai: matt, tükör, magas fényű, hímzett, színátmenetes, nyírt, maratott, applikált organzák. Kézzel, vagy kímélő programmal mosható, maximum 30 fokon, lehet alacsony hőfokon vasalni, de kezelése elővigyázatosságot igényel.. Kiterítve vagy lógatva érdemes szárítani. Fényáteresztőként alkalmazva javasoljuk, ajánljuk a 3x-os, 3,5x-os, vagy annál több ráncolást.

Organaz lehetmég: félorganza, franci organza és maratott organza.

Félorganza:

Az egyik legújabb függönytípus, mely ötvözi az organza és a voile tulajdonságait. Lágy esésű textília, mely puhább, mint az organza, azonban a voile anyagokkal ellentétben tompa fénye van. Hasonló eljárással készül, mint az alap organzák, annyi különbséggel, hogy az egyik szálirány voile, a másik orgaznza alapnyagot tartalmaz. Így ötvözi a voile lágy esését és az organza magas fényét.

Francia organza:

Készítését és tulajdonságait tekintve megegyezik az alap organzával, viszont egyedi anyagösszetételének köszönhetően kevesebb törődést, vasalást igényel, finomabb, árfekvése sokszor magasabb.

Maratott organza:

Az alapanyaga ugyan az, mint a neve is mutatja – organza, vagy fél organza-, csak a minta rögzítése történik az alapanyagra egy különleges eljárással. Ennek köszönhetően ez a legdrágább változata az organza függönyöknek.  Az így kapott mintás anyag nem kopik, nem fakul, árfekvése magasabb.

Oxford:


Sávosan vagy kockásan mintázott pamutszövet.

Panama

A panama, az egy pamut alapanyagú, a legsűrűbb kockás szövetképű kelme, lényegében a keresztszemes hímzők által használt legsűrűbb anyag, olyan mint az Adria vászon, de ugye ez panama. Természetesen ruházati célra is alkalmas, de inkább hímezgetnek rá. A panama mivel nem annyira sűrű kötésű, mint a napszövet és a minimatt, ezért lazább is, nem mondanám túlzottan strapabírónak, és hát ő is foszlós fajta. Ezért nagyon fontos, hogy ne higgyük azt, hogy a panama, minimatt és a napszövet egy és ugyanaz az anyag. Mindegyik külön anyag, hasonló küllemmel, de más-más tulajdonsággal.

Pelenka anyag (tetra):

100% pamut összetételű, mosógépben 95 C fokon mosható, főzhető, fehéríthető, sűrű szövésű, tartós, remek nedvszívó pelenka (70×70 cm) és kifogó (140×140 cm) alapanyag. Mosás után javasolt vasalni, így fertőtlenítsük, valamint a pelenka visszanyeri eredeti formáját.

Perkál:

Könnyű súlyú, szorosan szőtt, tartós szövet, amelyet rendszerint sötét árnyalatokra színeznek. Alapanyaga a pamut.

Piké

A pikékötésű szövetek jellegzetessége a szövet színoldalán mintásan elhelyezett barázdaszerű bemélyedések. A bemélyedéseket külön láncrendszerrel, ún. tűzőláncrendszerrel készítik. A pikékötések két lánc és egy vetülékrendszerrel készülhetnek. A két láncrendszert külön hengerre vetik fel és szövés közben a tűzőláncrendszert erősen fékezik. Az alapláncok száma kétszer annyi, mint a tűzőláncoké. Leggyakrabban vászon kötésű az alaplánc. Alkalmazzák női felsőruházathoz, nehezebb változatát dekorációs anyagok készítésére.

Plüss

A bársonyhoz hasonló, de annál hosszabb szálú, bolyhos, elsősorban lakástextilként, bútorkárpit céljára használt finom fényű, kellemes tapintású, telt fogású függöny kelme. Eredetileg selyemből készült, mára gyapjú, pamut, illetve ezek és szintetikus szálak keveréke lett a fő nyersanyaga.

 

Polár

A poliészter szálakból készült fleece szövet népszerű elnevezése (lásd: microfleece) Az izzadságot kivezeti, ugyanakkor szélálló, ezért az őszi-téli ruhakollekcióból nem hiányozhat. Pulóvereket, gyermekruhákat, sport ruházatot készíthetünk belőle, de kabátok bélelésére és lakástextilként takaró készítésére is javasolják.  Kreatív felhasználása is igen közkedvelt: figurák, bábok, jelmezek alapanyagaként. A széles színskálájú egyszínű polárok mellett mintás változatuk is nagyon kedvelt (gyerek- és állatmintás, kockás).

 

Puplin:

Vászonkötésű pamutszövet szövet finom harántbordázattal. Létezik pamut-poliészter és 100% poliészter alapú is. Vastagságtól függően lehet ingek, hálóruhák, blúzok, ruhák alapanyaga.

 

Köszönöm a türelmet, hamarosan a végére érünk a ruha anyagok ismertetésének.. Addig is jó varrást és sok szép alkotást kívánok.

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.