+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Szia, remélem még nem untad meg az anyagismertetés. Hiszen a java még hátra van. Akkor folytatom is a textil anyag és anyagismeret bemutatót, nem rabolom az idődet. Jó kutakodást és jó varrást kívánok.

Damaszt:

Mintás szövésű kelme. Nevét attól a finom, mintás anyagtól örökölte, amelyet Damaszkuszban szőttek a középkorban. A valódi damaszt eredetileg selyemből készült, de az elnevezést egyre inkább a jellegzetes mintára használták, függetlenül attól, hogy a kelmét milyen szálból szőtték. A damaszt zsakardszövő gépen készül. A selyemdamasztot bútorszövetként, kárpitok és drapériák készítésére használják. A lendamasztból asztalterítők, a gyapjúdamasztból főként bútorszövetek és függönyök készülnek.

A szintetikus anyagok elterjedése a damaszt textíliák felhasználását is még szélesebb körűvé tette. A kevert szálas textíliák mosása, tisztán tartása és főleg a vasalása lényegesen egyszerűbb a hagyományos damasztokénál. Ma már a teljes egészében szintetikus anyagból, poliészterből készült damasztok is egyre inkább természetes hatásúak.

textil anyag - damaszt

A pamutból készült textil anyag jellemzője, hogy a mosások során akár 3 %-ot is „összemehetnek”. Minél nagyobb a textíliában a műszál aránya, annál inkább mérettartó a mosások során.

A teflonnal impregnált anyagok áldásos tulajdonsága, hogy a folyadékot nem szívják magukba, így a rácsöppent, vagy kidőlt italokat, szaftokat is könnyedén fel lehet róluk itatni. Teflonos terítők éppen ezért nagyon népszerűek.

A teflonos damaszt abroszok természetesen mosógépben is moshatóak.

Strapabíró Damaszt terítők 100% pamutból

Igen, ez a “békebeli” minőség, és viccesen “Nagymama damasztnak” is hívják.
Ez az anyag mindent kibír: főzést, vasalást, rengeteg mosást. Éttermek, szállodák ezt használják a nagy igénybevétel miatt.

Az ára ennek megfelelően magasabb, mint a poliészter tartalmú társainak.

 

Düftin:

Pamutból készült, bársonyos felületű vetülékatlasz szövet. A bársonyos felületet, bolyhozással, keféléssel, nyírással érik el. Melegségénél fogva kedvelt téli ruhaanyag. Főképp nadrágok, kabátok, ruhák készítésére ajánlott.

Düsessz (fűző szatén):

Az egyik legkedveltebb alapanyaga az esküvői és elegáns báli ruháknak. Sima, kissé matt felülete van, tartóssága, vastagsága és gyűrődésmentessége pedig mind a ruha viselőjének kedveznek. Gyönyörű esése, díszíthetősége (strassz, csipke) miatt főleg fűzőket és mennyasszonyi ruhákat készítenek belőle.

Elasztán

Egy rugalmas poliuretán, amely szinte a radírgumi tulajdonságaival rendelkezik. Más fonál, pl. a poliamid kombinációjaként használják. A fonal eredeti hosszának a 3-7-szeresére nyújtható meg anélkül, hogy elszakadna, majd visszanyeri eredeti hosszát. A Thanelast szál rugalmas, könnyen tisztítható, ellenáll a tengervíznek és a fénynek. Finom harisnyák, korzettek, mellények, fürdőruhák, elasztikus sportruhák, gallérok, kézelők és övek gyártására használják. Leggyakoribb márkanevei a Lycra (a Du Pont cégtől) és a Dorlastan (a Bayer cégtől).

Elasztikus vásznaink (drill vászon)

Általában sávolyszövésű, 96% pamut 4%elasztán összetételű, elsősorban nadrágok, szoknyák készítésére alkalmas textilek.

Farmer:

Láncsávoly kötésű, kopásálló pamutszövet. Eredetileg fonalban festett, létezik rugalmas változata is. Farmerból készülnek a legkedveltebb nadrágok. Mindenki szekrényében ott lapul egy jól bevált farmer nadrág, szoknya vagy ing. Nagyon jó alapanyag kabátokhoz, nadrágokhoz, ruhákhoz, szoknyákhoz.

Filc:

Lehet gyapjú vagy szintetikus alapanyagú, ez utóbbi olcsóbb. A filc az egyik legkedveltebb hobby alapanyag.  Sokféle kreatív technikánál fel lehet használni. Rengeteg színben és mintával létezik, könnyű kezelni, ragasztható, varrható, nem bomlik, ideális anyag játékok, gyerekszoba dekorációk, falvédők, gyerekszobai kiegészítők bábok, rátétek elkészítéséhez. Különböző vastagságban gyártják őket.

Flanel:

Vászon vagy sávolykötésű, gyakran színes fonalból készített, könnyű vagy közepesen nehéz szövet, melynek egyik vagy mindkét oldala bolyhozott, gyapjúból vagy pamutból készül, különböző vastagságban. Fehérneműk, felsőruházat, ing, ágynemű, blúz és bélés készítésére is használják. Kellemes, puha tapintású, nagyon finom anyag. A gyapjúflanel kötése vászon, a pamutflanelé sávolykötés. A két természetes anyag keverésével is előállítanak flanelt.

Fleece

A fleece (gyapjú fleece, polár fleece, mikrofleece) egy jó minőségű és nagyon kellemes tapintású, alacsony száltakarójú, bolyhos körkötött anyag.  Hurkos plüss kötött kelme, akár így is lehet jellemezni. A készítése során mindkét oldalát felbolyhozzáék és nyírják, meglehetősen magas szakítóerőt képeznek így. Készülhet tiszta gyapjúból, de ha különösen mérettartó anyagra van szükség, 15% mennyiségben poliamid vagy poliészter fonalat is bekötnek az alap-kelmeszerkezetbe.  Olyan konstrukcióval rendelkezik, mely a nedvességet kivezeti a kelme felületére, de ugyanakkor a szél behatolását megakadályozza. Leggyakrabban poliészter mikroszálakból készítik. A mikroszál olyan szintetikus szálból készül, amely finomabb bármely természetes szálnál vagy szokványos mesterséges alapanyagú szálasanyagnál. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a fleece anyag rendkívül finom, puha és meleg. Nagyszerűen használható puha, meleg takarók, párnák vagy egyéb textil kiegészítők varrására. Készíthető belőle szabadidőruha, sportfelső és plüss játék. Nagyon strapabíró anyag és gyorsan szárad.

Az elnevezésben szereplő angol fleece ejtsd: flísz szó jelentése bolyhozott plüss.

textil anyag - fleece

Flokon:

Vékony (rendszerint nyomott) pamutszövet, vászonkötésű. Női ruhák, blúzok, tunikák, nyári nadrágok készítésére ajánlott. 30 fokon mosható, avatandó!

French terry

Bolyhos hatású szövet és zsenília szövet, mely  gyapjúból, pamutból vagy szintetikus szálból készülhet. Kellemes, puha tapintású textilféle.

Frottír:

Pamutból készült, lágy, hurkos felületű szövet. Egy fontos szempont, hogy gyerekruhák, ágyneműk készítésénél, ha a ruhaanyag közvetlenül érintkezik a testfelülettel, mindenképpen természetes alapút érdemes választani. Legjobb a 100% pamut alapú textília. Az anyagokat gyakran keverik különböző arányban szintetikus szálakkal. Ezek megváltoztatják a textil tulajdonságait. A frottírszövet színoldalán, de többnyire mindkét oldalán sűrűn elhelyezkedő fonalhurkok találhatók, amelyek kiemelkednek a szövet síkjából. Gyakran eltérő színű fonallal mintázzák a sima alapszövet motívum szerint váltakozik a hurkos felülettel. Vannak színes mintájú frottírszövetek isA frottírszövetnek jó nedvszívó és dörzsölő hatása van. Fürdőlepedőt, törölközőt, mosdókesztyűt , játékfigurákat készítenek belőle.

Futter:

Szabadidő anyag. Bolyhos és bolyhozatlan (futter) kötött anyag. Vastag, plüss felülettel rugalmas változatban. Összetétele: pamut-műszál keverék. 40 °C-on mosható. Ebből készülhetnek nadrágok, pulóverek, szabadidők, gyerekruhák.

Ha további anyagfajtákra, textil anyag esetleg ruhaszövetre vagy kíváncsi, akkor kövess engem és a következő blogban megtudod milyen anyag a jersey, a krepp vagy a gabardin.

Várlak vissza, szép napot és jó varrást kívánok!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.