+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Textil fajták – melyik név milyen anyagot takar?

Üdvözöllek! Remélem az előző írásom felkeltette az érdeklődésedet és kíváncsi vagy a folytatásra, hogy milyen textil fajták léteznek.

Manapság csak úgy röpködnek a kifejezések egymás között az interneten a varrócsoportokban, a boltokban, pl. wellsoft, minky, jersey, vászon, és nem tudjuk, vagy nem szeretnénk bevallani, hogy nem vagyunk benne biztosak, hogy tudjuk milyen anyagról is beszélnek. Nem szégyen, hogy nem ismerjük ezeket, ahogy fejlődik a textilipar, a nyomtatási-, szövési eljárások,  úgy kerülnek elő újabb és újabb kifejezések.

Ebben a blogban megpróbáltam összegyűjteni a különböző anyagok elnevezéseit, valamint a szövés- és varrásfajtákat jelölő kifejezéseket. Rengeteg textilféleség és textilipari eljárás van, ezért igyekeztem azokra fókuszálni, amelyeket a manapság a legtöbbet használjuk. Azért belecsempésztem egy-két finomságot is, hogy a különleges kelméket keresők is megtalálják a számukra fontos anyagokat.

Megpróbáltam összeszedni minél több anyag fajtát és a hozzá tartozó minél hasznosabb tulajdonságokat, leírásokat. Remélem hasznos kis olvasnivaló lesz számodra, nézzük is a textil fajták, anyagok, fő típusait.

ABC sorrendben szedtem őket össze, hogy könnyebb legyen megtalálni azt, amit keresel. Jó kutakodást kívánok neked és ha meg van a kívánt anyag, jó varrást hozzá!

Jó böngészést kívánok a textil fajták, anyagok, szövetek között!

Ballon:

Ballon puplinszerű, de durvább cérnából készült pamutszövet. Gyakran impregnált. Könnyű, lenge kabátok, esőkabátok, ruhák, nadrágok készíthetők belőle.

Bársony:

Bolyhos szövet, amelynél a bolyhokat az alapszövetbe beleszőtt fonalak alkotják. Selyemből vagy gyapjúból készül. Az erősebb alapszövettel bíró gyapjúbársonyt utrechti bársonynak is neveznek, a hosszú bolyhokkal rendelkező láncbársony neve plüss.

Batiszt:

Természetes alapanyagból, pamutból, lenből, gyapjúból vagy pamut/poliészterből készített, finom, vászonkötésű szövet. Finom, igen vékony vászonkötésű a muszlinnál kevésbé áttetsző szövet.  Fehérített,  pasztellszínekre festett vagy apró mintás lehet. Kedvelt, jól mosható anyag. Varrott csipkék alapanyagaként is használják. Létezik hímzett, bordűrrel díszített változata is. Kevésbé áttetsző kelme. Nyersen, fehérítve és egyszínűen színezve, tarkán szőve könnyű függöny agyag, pamutból és poliészterből készült változataival is találkozhatunk.

textil fajták - batiszt

Batiszt

A minőségi batiszt méteráru tartós, nagy szakítószilárdsággal rendelkező anyag, amely többszöri mosás után is megőrzi hibátlan megjelenését. Remek tulajdonságainak köszönhetően időtálló és strapabíró. A batiszt méteráru nagy szín és mintaválasztékban kapható a piacon, ezért elég nagy a belőle készült termékek tárháza, biztosított az egyedi alkotások elkészítése. Könnyedén kombinálható más fajtákkal. Batisztból készült kiegészítő tökéletesen tud harmonizálni egy lakásban a már meglévő bútorokkal, kiegészítőkkel, könnyen beleilleszkedik a környezetébe.

A minőségi batiszt kiválóan alkalmas professzionális és  házi felhasználásra is.

Jellemzően a country-s, vidékies, népies stílus lakástextiljének tartják. Blúzok, ruhák, ingek, fehérneműk is készülhetnek belőle.

Bébi plüss: Bébi plüss nélkül már el sem tudjuk képzelni gyermekünk ruhatárát, környezetét. Rugdalózók, sapkák, takarók, pulcsik, puha plüssök, ágy feletti forgók, stb. legnépszerűbb alapanyaga. Rugalmas, puha, sokrétűen használható anyag. A bébi plüss kötött kelme. Nagyon finom, kellemes tapintású, puha anyag.  Mindkét irányban rugalmas, jó esésű és meleg anyag. Jól festhető. Bár ritkán látni méteráru üzletekbe a csíkos és mintás változatait, de sokféle létezik.

A plüss bolyhosságából adódóan minden irányban más-más színárnyalatot mutat. Ezért a szabásánál fontos szempont, hogy a ruhadarab minden elemét azonos irányban szabjuk ki.

Varrásnál célszerű gombostűvel összetűzni, vagy összefércelni az anyagokat, mivel könnyen elcsúszhatnak a varrás során. Vékony tűt és cérnát használj a varráshoz!

textil fajták - bébi plüss

Mindig a fonákoldalról vasald a plüsst! Lehetőleg gőzölős vasalóval, óvatosan emelgetve és ne rányomva, ide-oda húzgálva!

A bébi plüss jól mosható, ezért kiválóan alkalmas szabadidőnadrágok, játszónadrágok varrására is.

A bébi plüss egy puha, kellemes tapintású, bársonyos felületű alapanyag. Nagyon jól tartja a meleget, mindkettő irányban rugalmas és nagy színválasztékban kapható. Elsősorban baba- és gyermekruházathoz, takarónak, baba alvókendőnek, szabadidőruhának, plüss figurák és bábok készítéséhez javasoljuk.

Brokát:

Ábrás selyem szövet, erősen kiemelkedő mintázattal. Régebben brokátnak csak az arannyal és ezüsttel mintázott szövetet nevezték, ha pedig az alapja is aranyos vagy ezüstös volt. A fémszálas brokát szövése keletről Bizáncon át a középkorban jutott el nyugatra. E szöveteket régebben férfi- és női díszruhákhoz, bútorokra stb. egyaránt használták. A mai brokátszövetek a régi eredeti brokátoknak egyszerű utánzatai. Manapság vegyes cérnából szövik. Kínában és Japánban aranyozott papírból metszett keskeny szalagokat is használnak.

Chiffon:

Főként fehérneműk készítésére alkalmas középfinom és finom fehérített pamutvászon vagy könnyű selyemszövet.

Canvas:

Lásd Kanavász.

Cordura:

A DuPont cég márkázott anyaga, egy olyan speciális nylon anyag, amely erős, rugalmas, kiemelten kopás- és szakadás álló, nagy szakítószilárdságú PA szövet. Ezt úgy érik el, hogy az anyag a felületén a gyártás közben forró levegővel érintkezik, és ez erősebb felületet eredményez, érintés szempontjából pedig hasonló lesz a durva gyapjúhoz. Ennek köszönhető, hogy az anyag teljesen vízálló és fizikailag is ellenálló lesz. Erre az anyagra jellemző a kis súly, a hosszú élettartam és a lélegző anyag előnyeit is magában hordozza, és ezek a tulajdonságok a felhasznált alapanyagok és a szövések különböző technikáival változtathatók a felhasználási igényeknek megfelelően. Előállítása során a vágott poliamidszálakat ismét összefonják, majd utána egybeszövik. Fonák oldalán kétszeres akrilát bevonattal, mely biztosítja az anyag vízhatlanságát.

A legjobb választás hátizsákokhoz, munkavédelmi eszközökhöz, táskákhoz, katonai ruházathoz.  A Cordura alapanyag alkalmazása új távlatokat nyitott a textilből készült motorosruhák terén.

CoolMax:

A piacvezetőnek számító amerikai DuPont által előállított természetes vízhatlan poliészter. A CoolMax egy modern technológiával a Dacron nevű poliészter rostokból előállított anyag, melynek jellegzetessége a megnövelt felületű külső réteg. (Dacronból különben vitorlák is készülnek.) Az egyedülálló un. négycsatornás rostok vízlepergető tulajdonsággal bírnak és a nedvességet gyorsan továbbítják az anyag külső rétegébe. A rostok nagyobb területen való elhelyezkedése a gyorsabb elpárolgásban segít. A CoolMax ezen tulajdonsága által a testhőmérséklet szabályozásában is képes segíteni. Az anyag laza szálszerkezete kiváló lélegző képességet biztosít. Bélésanyagként, aláöltözethez, zoknikhoz, matrachuzathoz, rövidnadrágokhoz, stb. használják.
Az anyag laza szálszerkezete kiváló lélegző képességet biztosít.
Három különböző CoolMax anyagot gyártanak, háromféle tevékenységhez: CoolMax Everyday, CoolMax Active, CollMax Extreme.

Cotton:

Pamut anyag, ami a gyapot növény virágaiból/terméséből készül. Jó nedvszívó képessége miatt alkalmas ruházati és egyéb háztartási kellékek készítéséhez. Gyűrődik, ezért vasalást igényel a pamut vászon. Nagyon sok helyen fel tudják használni, pamutból készül cérna, vászon ruhákhoz, babaholmikhoz, műszaki és ruházati kellékekhez, de lakástextilek is. Felsőruházati termékek varrásához kiválóan alkalmas minőségi anyag, az egyik legkedveltebb, mert nem irritálja a bőrt, meleg és puha, ezért már kisbabáknak is varrhatunk belőle ágyneműt, ruhát.

A következő blogban folytatom az anyagok ismertetését.

Várlak vissza!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.