+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Textil anyagok fajtái – miből mit varrjak?

A textil anyagok fajtái között szeretnénk egy kicsit barangolni. Szerencsére egyre többen ülnek le a varrógép elé, és egyre több helyről hallom, hogy helyi varrótanfolyamokra járnak, ezzel is segítve az alkotni vágyókat. Egy jó varrótanfolyam el tudja az embert indítani egy úton, ahogy engem is megihletett a világ egyik legjobb tanára, Kati:). Aztán már nincs megállás.

Ha már leültünk a géphez, és már mennek az alapok, ahhoz, hogy megvarrjuk álmaink ruháját, vagy a gyerekünk pörgős szoknyáját, érdemes kicsit elmélyülni a textil anyagok fajtái között.

Bár a mai világban, már mindenki varr mindent mindenből, de nem árt, ha tudjuk, hogy milyen jellemzői vannak egyes anyagoknak, hogy a lehető legjobbat válasszuk ki a ruhánkhoz, ágyneműnkhöz, hogy a varrás végén ne érjen minket csalódás. Nézzük hát kicsit körül a textil anyagok fajtái között.

gombocska

Nagyon fontos, hogy ha gyerekruhát, ágyneműt készítünk, akkor a ruhaanyag közvetlenül érintkezik a testfelülettel, ilyenkor mindenképpen érdemes természetes alapút választani. Legjobb a 100% pamut alapú textil.

Az anyagokat gyakran keverik különböző arányban szintetikus szálakkal. Ezzel az anyagok tulajdonságait befolyásolják. Ezek az anyagok árban sokkal kedvezőbbek, de sokkal inkább kibolyhosodnak és a légáteresztő képességük sokszor gyengébb is. Viszont alkalmasak kabátok, pulóverek, sapik, falvédők, gyerekjátékok, párnahuzatok, stb. készítésére.

Egy kis anyagáttekintés

100% pamutvászon, pamutszövet textil méteráru

A pamut ma is a textilipa legfontosabb nyersanyagai közé tartozik.

A 100%-os pamutszövetek beavatáskor mindkét irányban, akár 7-10%-ot is zsugorodhatnak.
Az anyagmennyiség tervezésénél ezt a természetes adottságot vegye mindig figyelembe!

Pamutvászon textil anyagok

Az emberiség évezredek óta ismeri a pamutot. Alapanyaga a gyapot. A gyapotszálakból nyert pamutszálakat fonási eljárásokkal alakítják fonallá.

A jó nedvszívó és légáteresztő képessége miatt viselése, illetve használata jó közérzetet biztosít, anyaga révén bőrbarát. A  pamut fajlagos szakítóereje jó, a nedves szálak szakítószilárdsága nagyobb, mint a száraz szálaké. A pamut 20% nedvességet vehet fel anélkül, hogy nedvesnek hatna. A pamutszálak tapintása kellemes. A sok pozitív tulajdonsága mellett azért van negatív is. A rugalmassága igen csekély, nem rugalmas, ezért erősen gyűrődik.

Bolyhozással felületi szálréteg keletkezik a szöveten, ami növeli a hőszigetelő képességet és a külső képet is meghatározza. Ilyen szövet a flanel.

Speciális vegyszerekkel vízlepergető kikészítéssel, vízállóvá, víztaszítóvá tehető, így kapjuk a ballonszövetet.

Mercerezéssel (a pamutfonal vagy –kelme kifeszíatett állapotban történő lúgozása) fényes felületet, nagyobb szakítószilárdságot érünk el – például a damasztnál.

A célirányos zsugorítás megakadályozza a pamut későbbi összeugrását, ez a kezelés fontos a pamuttextíliák szárítógépben történő szárításakor is. Képzeljük el, ha ez a kikészítési eljárás kimarad a sorból, gyanútlanul beletesszük a szárítógépbe a pamut trikónkat, a szárítás végén nagy valószínűséggel kereshetünk egy „új gazdát” is a ruhánknak.

Pamutkelmék:

A pamut laptermékek kötéssel és szövéssel is előállíthatók. Itt most a szövéssel előállított kelmékkel foglalkozom.  A pamutszöveteket széles körben alkalmazzák a ruhaiparban.   Ezek közül a legjellemzőbbek:bársony, batiszt, biber, bordáskötésű kelme, chintz, danaszt, denim (farmeranyag), egyszínoldalas kelme, kord, damaszt, finett (fonák oldalon bolyhozott kelme), frottír, gabardin, interlock kelme, karton,kreton, kord, molton, muszlin, oxford, puplin.

Felhasználási terület:

Ruházati textíliák: ingek, blúzok, fehérneműk, hálóruhák, nadrágok (farmerek), szabadidő és munkaruházat, víztaszító ruházat.

Kellékek, kiegészítők: zsebkendők, csipkék, szegélyek, esernyők.

Lakástextíliák:  ágynemű, asztalnemű, konyharuha, bútorhuzatok, törülközők, fürdőlepedők, dekorációs anyagok.

A pamutvászon kezelése

Mosható, főzésálló, természetesen sötét textíliáknál ez korlátozva értendő. Lassan száradó, vasalás szükséges. A speciális kikészítésű textíliáknál a kezelési utasítás be kell tartani.

Gyapjú és kevert szálas vagy viszkóz szövetek, sokféle mintával és színben az aktuális trendeknek megfelelően válogatva készülnek.  Mindenkinek az ízlésének megfelelően elegánsabb ruhadarabokhoz és sportoshoz egyaránt megtalálja a megfelelőt!

Kezelhetőség: attól függően, hogy mi készül belőle és milyen összetételű az anyag mosható vagy vegyileg tisztítható!

Lenvásznak

A lenvászonból készült ruhadarabok kényelmesek, szellősek, ezért a nyári kánikulában kellemes viseletet biztosítanak a nadrágra és ingre „kárhoztatott” nők és férfiak számára is.

A len az egyik legrégebbi kultúrnövény, már az i.e. 4-5 ezer évvel is ismert volt. Egynyári növény, melynek szárából készül a lenvászon.

A vászonszövet felülete kissé csomós, szép fényű, nagy szakítóerejű, vagyis strapabíró. A pamutnál valamivel keményebb tapintású és kevésbé rugalmas, de a bőrön hűvös érzetet kelt, ezért nyári viseletre különösen alkalmas. Egy másik igen előnyös tulajdonsága, hogy anti-allergén.

A textiliparban előnyös tulajdonságai között tartják még számon, hogy könnyen fehéríthető és jól színezhető. Nem válik előnyére ugyanakkor, hogy nagyon gyűrődik és az első mosáskor összemegy. Erre oda kell figyelni, amikor lenből készült termékeket vásárolunk. A ruhákat használat és méretre igazítás előtt be kell avatni.  Később is csak 30  °C fokon ajánlatos mosni a lenvászon ruhaneműt.

Népszerű nyári öltözetek és népviselet alapjaként ez a natúr vászonszövésű anyag, egyszínű, csíkos, kockás változatok és hímzett, azsúros, batikolt minőségek szélesítik a palettát.

A lenvásznat önmagában is felhasználják ruhakészítésre, de a 100% len mellett vannak pamuttal és műszállal kevert szövetek is, melyek megőrzik a lenvászon előnyös tulajdonságait, de nagyobb rugalmasságot, puhaságot kölcsönöznek a lennek, emellett kevésbé gyűrődnek.

Aki a lenvásznat választja, annak tudomásul kell vennie, hogy gyűrődik, igaz könnyen vasalható és összemegy az első mosáskor. Ezért a lenvászonból készült ruházat inkább mindig lezser és el kell fogadni, hogy nem ciki ha kissé gyűrött a ruhánk itt-ott. Azért viselés előtt érdemes kivasalni, hogy a formáját tartsa. Mivel könnyen szárad, minden viselés előtt ki lehet mosni.

A lenvászon jól kombinálható farmerrel, pamutvászonnal és minden természetes anyagból készült holmival, de a műszálból készült ruhadarabokkal jobb, ha nem társítjuk.

A lenvászon ingeket, nadrágokat vállfán tároljuk, mert ha összehajtogatjuk, számtalan hajtásélet kell majd kivasalnunk.

Kezelhetőség: kézzel vagy 30° C fokon mosható, avatandó!

Farmerszövet

Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből,  a „denim”- ből (magyarul: farmerszövetből) készül, jellemzően kék színű.

Sok felhasználási területe népszerűsíti, női, gyermek és férfi öltözetekhez egyaránt használják. Rugalmas szállal keverve,  tartós és kényelmes viselet.

Díszítik hímzéssel, festéssel, kenéssel vagy nyomott mintákkal, egyszínű változatokkal kiválóan kombinálhatóak.

Kezelhetőség: Szabás előtt minden esetben avatni javasolt, 30-40 °C fokon mosható!

Bársonyok

Nemes bolyhos felületű pamutszövetek , lehetnek maratott mintásak,festettek,de a legelterjedtebb az egyszínű hagyományos pamutbársony, ami vastag minőségének köszönhetően sokféle felhasználási területen szerepel. Finomabb nőies változata a selyembársony mely lágy és magas fényű igazán elegáns megjelenés biztosít.

Kezelhetőség: Minden esetben vegyileg tisztítható! Elővigyázatosan vasalható!

Kordbársonyok

A kordbársony általában pamutból készül. Hosszanti oldalán bordázott, ettől a bordaszélességtől függően több fajtája is létezik. Pl. mikrokord, ami egészen vékony bordázatú kordbársony. Van eltérő (irregular) és szabályos (regular) bordaszélességű is. Kiválóan strapabíró és meleg, sokrétűen felhasználható anyag. Ez a bordázott bársony felületű pamutszövet nélkülözhetetlen az őszi-téli időszakban, női, gyermek, férfi öltözetekhez egyaránt javasolt gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt.

Különböző bordázottsággal, mintával, hímzéssel sok színben megtalálható.

Kezelhetőség: A szabásnál figyelni kell a szálirányra, avatni szükséges. 30 °C fokon mosható!

Alkalmi szövetek és jacqardok

Ebben a kategóriában megtalálhatók a jacquardok, finom minőségű szövetek, szatén, taft szatén (egyszínű, gyűrt, hímzett, nyomott mintás),m elasztikus taftszatén (mindkét oldala felhasználható), shantung, csipkék,  és olyan anyagok melyek alkalmi öltözetekhez kiválóan használhatók.

Kezelhetőség: Vegyileg tisztíthatóak!

A következő fejezetben sorra vesszük az anyagfajtákat, megnézzük mire ajánlott felhasználni, mik a jellemzői.

Jó böngészést kívánok a textil anyagok fajtái között.

Ha pedig szép anyagokat keresel, látogass el webáruházunkba, ahol válogatott gyönyörű anyagokat találsz ITT: Méteráru a Gombocskától.

Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.