+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

A mandala jelentése

A mai blogban kicsit magunkkal foglalkozunk. Kell a léleknek egy kis simogatás.  Ezért a manapság oly felkapott mandalával foglalkozom, körbejárjuk mi is a mandala jelentése.

Próbáltam sok mindent elolvasni a témával kapcsolatban, hogy minél szélesebb körben tudjak nektek erről most írni.

Vannak napok, amikor már úgy gondoljuk elég volt, kicsit megfáradtunk, mostanság nem foglalkoztunk a lelkünkkel, csak a szürke hétköznapok, a mókuskerék, a mindennapok gondja-baja viszi a napjainkat. Ilyenkor érdemes magunkra szánni egy kis időt, ami a mi időnk. Arról szóljon, hogy egy kicsit feltöltődjünk, a lelkünkben helyreálljon a béke. Erre kiválóan alkalmas foglalatosság a kézművesség. Az előző részekben horgoltunk, kötöttünk, varrtunk, vagy anyagot vásároltunk, most egy kicsit más felé evezünk, törődjünk magunkkal. Ezért választottam a mandalát.

A mandala szó szanszkrit eredetű szó, egy ősi szimbólum, jelentése kör, középpont, de azt is jelenti: önismeret és öngyógyítás. Maga a mandala évezredek óta használatos meditációs eszköz. A keleti és a nyugati kultúrákban, spirituális hagyományokban már régóta használják ezeket az elemeket, díszítőművészetekben fontos szerepük volt, valamint ma is igen sokszor használják. A természetben az élőlények formájában és színükben is felfedezhető. A mandala jelentése tehát összetett.

A buddhista kultúrában jutott a legnagyobb szerephez. Vallási és spirituális hagyományok régóta használják ezeket a mintákat gyógyításra, a tudat tágítására
A mandala nem mindig kör alakú, de mindig a külső és belső világmindenség sűrített mása. A szabályos, ritmikusan ismétlődő minták képesek az élőlények energia rendszerét befolyásolni, megfelelő hullámhosszra állítani, és az agyféltekék között harmonikus összeköttetést teremteni. Ezáltal nyugtat, regenerál, beindítja szervezet öngyógyító képességét. Növeli az agy kapacitását, segíti az összefüggések megértését, a tanulást, képességek kifejlesztésére is kiválóan alkalmas. A mandalák megemelik az ember energiaszintjét. Minden egyes mandala színeket, fényeket sugároz.

A mandala ereje

Gyógyít, nyugtat, segít ellazulni, inspirál és energiával tölt fel – attól függően, mire van szükséged.

Azt mondják, mindenki ösztönösen olyan mandalát választ magának, amelyiknek hasznát veszi. A mandalát nézve aktivizálódik a színekhez és formákhoz passzoló energiacsakránk, és feltöltődik életenergiával.
Ha alkotásunk tárgya egy mandala, még hatékonyabb lelki fejlődésünk.

A mandala sajátos rendje, és a kör szimbolikája, mélyen hat tudatra és szellemre egyaránt.

Mandalánk kibontakozásával párhuzamosan alakul ki belső rendünk is.

Belső feszültségünk folyamatosan enyhül, „kifestjük” magunkból.

Természetesen alkotásunk, végeredménye mégsem a feszültséget tükrözi, hanem pont ellenkezőleg saját szépségünket.

Kiváló terápiás hatása van az önbizalom és önértékelés terén, bármikor ránézel művedre később, megerősítést kapsz saját belső csodádról.

Említésre méltó a színterápiás hatása is. A mandala egy időtlen csoda, ami egy kicsit minden embert megállít, gondolkodásra késztet. És éppen ez a lényeg, hogy egy kicsit megállítson minket, kizökkentsen a mindennapokból, gondolkodásra késztessen.

A mandala horgolás, mandala festés napjainkban az egyik legnépszerűbb ezoterikus  kézműves elfoglaltság, kifejezési mód. A kreatívkodás során tudjuk a legjobban feloldani a bennünk lévő feszültséget.

A mandala készítésnél nagyon fontos, hogy mindig egy középpontból indul, kifelé haladunk. A mandalát nem lehet elrontani, magunkat adjuk, a színeket saját ösztöneink alapján választjuk ki.

Mandala készítés közben a két agyféltekét összekötjük, törekszünk a bal és a jobb agyfélteke harmonikus működtetésére.

A mandala színeinek jelentése:

– Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
– Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
– Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
– Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
– Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
– Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
– Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
– Rózsaszín: érzékenység, a „belső” gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
– Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
– Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
– Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
– Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.


A mandalákkal való foglalkozás segít, hogy a negatív érzelmeidet, félelmeidet leküzd és megerősítsd az önbizalmadat. Komoly lelki traumákon segíthet ét, magabiztossá tesz és a jobb jövő felé visz

Amennyiben még sem készítesz magadnak mandalát, mert nem tudsz, félsz a kudarctól, vagy csak nincs ár időd, akkor lepd meg magad, válassz olyat, amit első pillantásra a magadénak érzel, és tedd ki otthonodban és gyönyörködj benne, engedd, hogy elragadjon és hasson rád.

Jó mandala készítést, vagy csak engedd, hogy a szépség magával ragadjon.

Ha pedig válogatott, minőségi alapanyagokat keresel, a Gombocska webáruházában a www.meterarurovidaru.hu címen sok-sok szép alapanyagot és segédeszközt találsz ITT: kötéshez, horgoláshoz, varráshoz minden.

Szép napot kívánok!

Kati