+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Tök készítése házilag

Közeleg a tökszezon, még gyorsan egy kis tökölés. Most textilből készítünk tököket, ezeket dekoráljuk. Mutatok pár lehetőséget. 

Tököt készíteni szerintem a legegyszerűbb dolog. Egy kiválasztott anyagból kivágunk egy kört. A kör szélén lazán végigöltünk, amit aztán meghúzunk. Teljes összezárás előtt kitömjük tömőanyaggal, rizzsel, granulátummal, amivel szeretnénk, majd összehúzzuk a cérnát és összevarrjuk. Kialakítjuk a cikkeket cérnával. 

Szár lehet kis fa darab, régi tökszár, paprika szára kiszárítva, vagy készíthetünk égethető vagy levegőre száradó gyurmából, amit majd megfestünk.

Forrás: Pinterest

Most nekem nagyon megtetszettek a hímzett dolgok, így kipróbáltam egy facebook kép láttán, milyen ha meg van hímezve a tök.

Itt a nehézség a minta kiválasztásánál az, hogy csak hozzávetőleg tudjuk belőne, hova fog esni a hímzés. Ezért jól ki kell találni, hogy a teljes felületete vagy  csak kisebb motívumokat szeretnénk ráhímezni.

Forrás: Pinterest

A hímzést a megszokott módon készítjük el. Ha brazíl himzést készítünk, talán jobb a sim perlé fonalat használni, a többinél lehet osztott hímzőt. 

Forrás: Pinterest

Lehet, hogy csak egy-egy cikkre jut hímzés, a többi rész üres, de akár körbe is díszíthetjük az egész tökök. 

Én próbáltam sima pamutvászonra, minimattra és lenvászonra is a hímzést, és abból készíteni a tököt. A lenvászon nagyon laza szövésű, ott jobban látszódnak a hímzőtű nyomai, nagyobb rések maradnak, amit kitöméskor széthúzunk és nem olyan szép. 

Forrás: Pinterest

Lehet használni szalagokat, gyöngyöket, különböző öltésfajtákat. De rögtönözhetünk is, mert nem nagyon jellemző, hogy pont olyan mintát találunk, ami a mi kör átmérőnkhöz megfelelő. 

Forrás: Pinterest

Nagyon érdekes hatást ad a bársony, a plüss anyag. Érdemes a régi ruhásszekrényben kutakodni, hátha találunk valami ilyne selymes, puha anyagot. Ezt az anyagot nem is kell díszíteni, önmagában is nagyon szépen mutat. 

Forrás:Pinterest

Készíthetünk tököt úgy is, hogy egy téglalap zsákot készítünk, aminek az oldalát és az alját összevarrjuk. Alul az alját összekötözzük, majd kifordítjuk. Ekkor megtömjük. Ez lesz a tök alja, felül szintén öszevarrjuk és tehetjük rá a szár részt. Sokan gyöngyöket, kis gombokat, fém csúcsokat tesznek a szár helyére, ez a fantáziánkon és a készleteinken múlik. 

Forrás: Pinterest

Az őszi dekor nem csak tökből áll. Ha már bársonnyal dolgozunk érdemes pl. gombákat készíteni. Nagyon érdekes a plüss, bársony miatt. 

Forrás: Pinterest

A színektől ne ijedjünk meg, érdemes a vad színeket is kipróbálni.

Forrás: Pinterest

A gombánál is felhasználhatjuk a bársonyt, a gyöngyöket. Szintén van egy kör rész, amiből a gomba kalapját készítjük el. Többféleképpen készíthetük el, kérdés milyen kalapot szeretnénk készíteni.

Forrás:Pinterest

A kalap részt kitömjük, majd ehhez fogjuk hozzávarrni vagy ragasztani a szárat. A szár lehet szintén textilből vagy fából, gyurmából.

.

Forrás:Pinterest

Ha szeretnénk, hogy a kalapnak tartása legyen, akár egy kartonnal megsegíthetjük összevarrás előtt. 

Forrás: Pinterest

Ha kélsz a kalap, akkor már csak össze kell ragasztani vagy varrni a tönkkel.

Forrás:Pinterest

A gomba kalapja lehet cikkekből összevarrt is, akkor egy másfajta hatása van. 

Forrás:Pinterest

A varrást készíthetjük díszvarrással is. 

Forrás: Pinterest

Használhatunk több féle anyagot, filcet, kombinálhatjuk a színeket.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Készíthetünk gombát és tököt ugyanabból az anyagból, így akár együtt is kitehetjük őket dekorációnak. 

Forrás: Pinterest

A tökök és gombák után kihagyhatatlanok a makkok. Makkor készíthetünk megmaradt hungarocell tojásból is. Ezt lefújjuk vagy lefestjük az általunk kiválasztott színre, majd különböző zsinórokat tekerekünk a tojás felére. Tetejére kis ágacskát lehet ragasztani. 

Forrás: Pinterest

Varrhatjuk is a makkot, és a tetejére ugyanúgy zsinórt lehet ragasztani.

Forrás: Pinterest

Bármilyen anyagot használhatunk, a színek, formák, méretek mind változhatnak. 

Forrás: Pinterest

Remélem sikerült valami újat mutatani, vagy ha már ismerted a módszereket, akkor kedvet adni az alkotáshoz.

Forrás: Pinterest

Ezekkel az ötletekkel el tudjuk ütni az időt, miközben kint esik az eső, és boldogsággal tölt el minket az alkotás öröme.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.