+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Hogyan mentsük meg tönkrement ülőalkalmatosságainkat

Végre itt a jó idő, nekem a három napos hétvégéken van az, ami általában a többieknek, hogy van egy napom. Mivel szombaton is dolgozom, a vasárnap az utolérésről, mosás, főzés, vasránapi ebédről szól. Gyors kertezés ha az idő engedi. 

De most pünkösd lévén van egy napom. Tegnap volt a lányom barátja, ma már csak a mosás megy és lehet pihenni, nyugodtan kertezni. Ilyenkor szabadulunk ki a kertbe és próbáljuk rendbe tenni, hogy a szünetben a gyerekek és mi is tudjuk élvezni majd. 

Most szembesülünk, hogy a kint felejtett faszék tönkrement, a létra foka mindjárt letörik, és mennyi mindent kell  még tenni, hogy széppé, élvezhetővé tegyük a kertünket. 

Forrás: Pinterest

Az árak elszabadultak, az emberek kétszer is meggondolják, mire költenek. Sokan inkább mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból az újrahasznosításra, felújításra tesszük a voksunkat. 

Most mutatok pár ötletet, hogyan lehet a kopott, vagy megunt ülőalkalmatosságokat felújítani. Annyira belejöttem a neten való szörfölésbe, hogy egy sorozatot szeretnék a székeknek, hintaszékeknek, padoknak, sámliknak szentelni. Azátn mi lesz belőle, majd kiderül.

Forrás: Pinterst

Most először a keresztszemes mintákkal díszített székeket mutatom be. Már jó ideje nézegetem a hímzéssel díszített búrotokat, egyéb dísztárgyakat. 

Színes fonalakkal, zsinórokkal, szalagokkal tudjuk feldobni a megunt, tönkrement székeinket. 

Forrás: https://flamingotoes.com/cross-stitch-antique-chair-refinish/

Először vegyük a széket, ha szeretnénk más színűre festeni, akkor először ezt készítsük el. Lecsiszoljuk, újrafestjük, antik hatást érünk el, stb. amit szeretnénk. Ezt követi majd a hímzés kialakítása.

Ha az ülés részt is cserélni szeretnénk, válasszuk ki a szövetet és húzzuk át. Ha szivacsot is kell cserélni az kicsit nagyobb munka, de meg lehet csinálni házilag is. 

Forrás: Pinterest

A szivacsot érdemes egy vlies réteggel bevonni. Ha nem sérült az alsó falemez akkor arra lehet tenni, ha sérült akkor furnérból, vékony deszkából lehet méretre szabni az alsó kemény részt.

Forrás:Pinterest

Ha meg van a szék alja, akkor válasszunk az ülőrészhez és a szák háttámlájának rácsozásához illő mintát. Nehogy ne férjen ki, vagy ne nézzen jól ki a minta. 

Forrás:Pinterest

Ha meg van a minta, akkor keressünk vastagabb vagyis a lyukakhoz igazodó fonalakat, szalagokat és műanyag tompa tűt, amivel könnyen tudjuk a fonalat, szalagot fűzögetni a szék rései között. 

Forrás: Pinterest

Ha vékonynak találjuk a fonalat, használhatunk két szálat is. Ezeknél a székeknél figyelnünk kell, hogy a hátoldal se legyen csúnya, ha nem lesz elfedve. Ha van lehetőség egy hátsó rész feltűzésére, akkor nem gond, hogy a szálak nincsenek szépen eldolgozva. 

Forrás: Pinterest

Amennyiben nagyon sűrű a szék felületén a háló, nyugodtan, mint a hímzésnél, lehet két vagy három közt egy köznek venni és úgy hímezni. 

Forrás: Pinterest

Néha nem baj, ha nem tölti ki a felületet a minta, mert csak egy kis színt akarunk vinni a szék életébe. Akkor abszolút előny a vékonyabb fonal, ritkább felület.

Forrás: Pinterest

Természetesen nem  csak rózsás mintákat lehet készíteni, akinek a modern minták jönnek be, azokat ugyanúgy el lehet készíteni. Nagyon fontos, hogy azért előtte jól tervezzük meg, a kockás papír nagy segítség. 

Forrás:Pinterest

Akár a jó öreg tetrisz minta is nagyon jó, pláne ha vannak gyerekek. 

Forrás:Pinterest

Az állat minta pedig örök, cicák, kutyák mindig előkerülnek. 

Forrás: Pinterest

A színvilág és a forma már rajtunk múlik. Ami nekünk tetszik és ami illik a lakásunkba, kertünkbe. 

Forrás: Pinterest

A ridegnek tűnő fém kerti székeket is fel lehet dobni, semmi nem akadály.

Forrás: Pinterest

Ha pedig nincsenek lyukak, a hímzésnek, nyugodtan fúrhatunk mi magunk is, de akkor tényleg előtte meg kell tervezni a mintát és fel kell ratjzolni a helyét az ülőalkalmatosságra. 

Forrás: Pinterest

A kis sámli sem maradhat ki a felújításból. Egy kis fúrás és már jöhet is a hímzés. Itt viszont a hosszú tű a lényeg, ami átér az ülőrész vastagságán.

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

Műanyag székeket is meg lehet fúrni. Érdemes próbálkozni. 

Forrás:Pinterest

Akár az ülőfelületet, akár a háttámlát hímezzük fontos, hogy legyenek meg a lyukak előre. Vagy olyan szövetet válasszunk, vagy mi magunk készítsünk lyukakat a hímzéshez. 

Forrás:Pinterest

Remélem ezekkel az ötletekkel sikerül pár széket, hintaszéket, sámlit megmenteni a kidobástól. Szerintem megérdemelnek még egy esélyt. 

Forrás:Pinterest

 

Forrás: Pinterest

Ha minél vidámabb, színesebb mintákat szeretnél, akkor látogass el a Gombocska honlapjára és kedvedre válogass a fonalak közül, amivel feldobhatod a régi székedet. 

Forrás: Pinterest

Amikor elkészültél egy jó könyvvel a kezedben élvezd ki a napsütést és a munkád gyümölcsét, a megmentett széked kényelmét, szépségét.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.