+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Az egyik kedves olvasóm kért segítséget, hogy hogyan lehetne szép szélszemeket készíteni kötésnél. Összegyűjtöttem pár videót, anyagot, remélem tudok ezek által segíteni Önnek is Nagyi, és talán másoknak is.

Szélszem

A szélek eldolgozásának valamint a szélszem kötésének is több módja van. Többféleképpen lehet elkészíteni, más-más lesz a mintázat, különböző kötéstechnikával készülnek. Ha szép szabályosak a szélszemek, akkor könnyű például összevarrni, összehorgolni a darabokat, szépen néz ki a sálunk széle.

Az egyik legegyszerűbb módszer az alábbi:

Miután lekötöttük az első sort, az az utolsó szemet lekötjük simaként. Megfordítjuk a kötésünket. Mintától függetlenül, kezdjük az első szemmel. Azt az előző sorban lekötöttük sima szemként, most az első szemet (szélszemet) nem kötjük le, csak átemeljük a jobb tűnkre. Fontos, hogy a munkaszál balra van, míg a szemet jobbról balra átemeljük. A többi szemet kötjük a megadott minta szerint. Az első szemet tehát sosem kötjük le, csak átemeljük, az utolsót mindig sima szemként kötjük le.

Most mutatok néhány videót, ami magyar nyelvű, tehát segítség lehet ha elakadtál, vagy bizonytalan vagy.

Lusta kötéssel készült munkánál

Először is mi a lusta kötés: a munka színén és visszáján is sima kötéssel dolgozunk, a minta kétoldalas, mindkét oldala egyforma. Ezzel a módszerrel könnyen tudunk akár kezdőként is sálat készíteni. Lusta kötésnél főleg sál esetében nagyon fontos a szélszem kialakítása, hiszen az aztán mindig minden formában látszani fog. Ahhoz, hogy a szélek szépek legyenek, a szélszemekre érdemes oda figyelnünk. A sor első szemét simán átveszem, kötés nélkül, majd simán végig kötöm a sort. A munka visszáján is ugyan így járok el. Így a szélek egyformák lesznek mindkét oldalon.

Mindkét végén simán lekötött szélszem

Készíthetjük úgy is a szélszemeket, hogy a sor elején és a végén is simán lekötjük. Mindkét oldalon akár simán, akár fordítottan kötünk, mindig sima szemként kötjük le az első és az utolsó szemet.

Első szem sima, utolsó leemelve

Szélszemet készíthetjük úgy is, hogy az első szemet lekötjük sima szemként. Végig kötjük a mintát és az utolsó szemet csak leemeljük. Fordulunk, ismét sima szem az első, lekötjük a mintát és az utolsót ismét leemeljük. Azt gondolom érdemes kipróbálni mindegyik fajta szélszem kötést, és a nehézsége illetve a készítendő munka alapján válasszuk ki a legmegfelelőbbet. Jó kísérletezést kívánok! Szép napot! Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.