+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Csősál kötése

Emlékszem, mikor általános iskolában megkaptam az első házilag kötött csősapkámat. Nagyon menő volt. Főleg, mivel készült hozzá a fonalból fonott hajpánt is, amitől egyedi lett a sapim és kicsit én is. A többieknek „csak” csősapijuk volt, de nekem…

Eltelt pár év és úgy látom virágkorát éli újból a csősapka, de azért mint minden más, a hímzések, a varrások, ez a jó kis találmány is felturbózásra került. Már nem csak mint sapka működik, hanem ha akarom sapka, ha akarom kendő, ha akarom sál, ha akarom tekerem, ha nem akarom nem teszem.

Úgy gondoltam most már lassan vége a télnek, bár ki tudja, mostanában sajnos eltolódott az időjárás, húsvétkor is eshet a hó,de mostani kis havazás is meggyőzött arról, hogy még aktuális a sál, kendő, sapka. Illetve a napokban egy pesti üzlet kirakatában láttam nagyon jó ötletet tavaszra. Ing és a körsál volt rajta, de egészen lehúzva a vállig és mint egy kör poncsó volt a próbabán. Sajnos képet nem csináltam, de hasonlókat találtam a neten. Most néhányat megosztok, gondolatébresztőnek, kísérletezésnek, gyönyörködésnek, ha téged is érdekel a csősál kötése.

 

 

Forrás: pinterest

 

Nagyon beleszerettem az ötletbe, mert annyi variáció van, hogy alig bírom megfékezni magam, hogy ne kezdjek neki újabb kötésnek, horgolásnak, mert hát halomban állnak a megkezdett munkák. Addig is amíg én csak álmodozom, gondoltam összegyűjtök pár ötletet neked, hátha te is kedvet kapsz hozzá és nekiállsz megvalósítani. Lehet, hogy a végére egy újabb megkezdett munka fog nekem is állni az ágy mellett, mert nem bírom megállni.

 

Kézzel kötéssel készült sál

Nagy divat a kézzel kötés, vastag puha fonalak felhasználásával. Sok ember szemében látom, hogy mikor meglátja nálam a vastag fonalakat, akkor felcsillan a szeme, hogy ebből lehet kézzel kötni? De hát az biztosan nehéz… Hát most találtam egy magyar nyelvű videót, amiben egy sálat tudsz kézzel kötni. Érdemes belevágni, ha másért nem, akkor a móka kedvéért. Ha meg belejössz, akkor akár egy takarót is készíthetsz belőle.  Azért ha lehet ne a munkahelyeden próbáld ki, mert ha ott csörög a telefon, vagy éppen szólít a főnök, akkor nehéz lesz a fonalrengeteggel elindulni. Az alábbi linken meg tudsz nézni egy módszert, hogyan lehet kézzel kötni, tű nélkül.

Kézzel kötés

Ha kedvet kaptál hozzá, gyere nézz be hozzám és kísérletezz otthon.

 

Legegyszerűbb csősál kötése

Még decemberben a nagykerben megláttam egy fonalat és beleszerettem. Gondoltam, ez pont a kisebbik lányom színvilága, nagyon jól állna neki. Megvettem ezt a szép átmenetes fonalat és ebből mivel úgyis gyorsan kellett neki sál, mert sosem találjuk mikor éppen kell, rövid idő alatt kötöttem egy rugalmas kis csősálat.

A fonal egy red heart fonal. Megláttam a színeit és beleszerettem. Egy gombolyagból bőven kijött egy  8 éves lánynak egy körsál és még maradt is közel fél gombolyag.

Felszedtem 44 szemet a kötőtűmre. Újból munkába állítottam az ergonomikus körkötőtűmet, amivel könnyű volt dolgozni.

Ezután végig úgy kötöttem a sálat, hogy 1 sima, 1 fordított. Ezáltal egy bordás anyagot kaptam, amely keresztirányba rugalmas. A hossznál figyelembe vettem, hogy ez egy rugalmas sál lesz a mintából adódóan, így lemértem a gyerek fejét és attól 2-3 cm-rel rövidebbet kötöttem, majd összevarrtam. Azért lett kisebb, mint a fej körmérete, mert szerettem volna, ha nem lóg annyira a nyakán. A bordás minta miatt a sál széltében rugalmas, így könnyen átmegy a fején és utána azért a nyakrésznél védi a nyakat is.

Ugye nem is olyan bonyolult a csősál kötése.

További kötött, horgolt sálak, poncsók, bolerók

Összegyűjtöttem  pár érdekesebb formát, mintát, itt lehet aztán kísérletezni a színekkel, formákkal. Jó mazsolázást kívánok hozzá.

 

Forrás:Pinterest

Forrás: pinterest

 

Ha megy a kötés és a horgolás is, akkor a kettőt tudjuk kombinálni is.

 

Forrás:Pinterest

Egy jól kiválasztott átmenetes fonal bármilyen egyszerű mintával csodákra képes. Merjünk kísérletezni. Nem kell félni a színektől.

 

Forrás:JessiAtHome.com

Ha pedig egy jól kiválasztott gombot, brosst teszünk rá ismét egy újabb világ tárul elénk.

 

Forrás: pinterest

Akár két gombot is tehetünk.

 

Sokszor elég csak egy kis furfang az összevarrásnál és máris egy újabb fazont, újabb stílust kapunk.

 

Forrás: Pinterest

Nagyon jó pofa a sapka-sál egyben verzió is. Akinek még nem megy a csavart különleges minta, azok minta nélkül is elkészíthetik, mert úgy is nagyon szép tud lenni.

 

Forrás:pinterest

Ha ezt tovább gondoljuk és két ujjat is készítünk neki, akkor egy újabb területet ismerünk meg. Ezt aztán hordhatod sálként, boleróként, szimplán, tekerve, ahogy éppen kedved tartja.

 

Forrás: Pinterest

 

Nekem nagy kedvenceim a színes fonalakból készült sálak, kendők. Itt még mutatok pár ötletet.

Forrás: pinterest

 

Ebből is látszik, hogy csak a jó fonalat kell kiválasztani és máris feldobtuk a ruhatárunkat.

 

Nem kell hozzájuk feltétlen nagy kötés vagy horgolási tudomány. Merjünk belevágni.

 

 

Összeállításhoz is egy kis segítség:

 

 

 

Forrás: Pinterest

 

Remélem sikerült egy kis kedvet csinálni a kötéshez, horgoláshoz, esetleg megtetszett Neked is a csősál kötése. A Gombocska facebook oldalán további ötleteket találsz a mappák között. Jó keresgélést, ötletelést és megvalósítást kívánok neked!

Szép napot!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu