+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Horgolás kezdőknek,

Üdvözöllek ismét nálam!

A minap bent volt a boltban egy kedves vevőm és nagyon örült, hogy a kötésről írtam, kezdőknek újrakezdőknek. Tetszett neki, igaz ő tud kötni. De nagyon örülne, ha lenne egy ilyen horgolósban is, mert azt nem tud, de nagyon szeretne megtanulni. Akkor ott megígértem, hogy elkészítek egy ilyen kis blogot is. Remélem tudja majd használni és ez is fog tetszeni neki, így elkészítettem horgolás kezdőknek összefoglalómat.

A horgolás szintén nagyon jó kis kreatív elfoglaltság. Ami szükséges hozzá egy kényelmes ülőhely, sok napfény, vagy megfelelő világítás, egy jó horgolótű, fonal és minta leírás. Ha leírásunk van, akkor mielőtt nekikezdünk a munkának érdemes áttanulmányozni, hogy értjük-e a leírást, tudjuk-e milyen forma, jel mit jelent. Ha nem, akkor még a munka megkezdése előtt nézzünk utána pl. internet, könyvek, újságok és ha szükséges írjuk le magunknak papírra. Csak ezután kezdjünk neki.

Mivel most még a legelejéről kezdjük, így a mintaolvasás nem lesz gond. Első nekifutásra valami kis könnyed dolgot kell majd kipróbálni, nem szabad egyből nagy dologba vágni a fejszénket, mert ha nem jön a várva várt sikerélmény, akkor feladjuk. Jelen esetben pedig nem ez a cél.

Érdemes valami kisebb dolgot, vagy pl. sálat horgolni, viszonylag vastag fonallal, hogy minél gyorsabban haladjunk, minél látványosabb legyen a munka. Nézzük hogyan indul a horgolás kezdőknek folyamata.

Fonal választás

A horgolás kezdőknek esetében mint a kötésnél először a fonalat választjuk ki és hozzá a tűt. Én azt gondolom érdemes egy viszonylag vastagabb fonallal kezdeni, amihez egy négyes tűt ajánl a címke. Amikor válogatunk nézzük meg a szálat. Nem érdemes elsőre olyan fonalat választani, ami munka közben szétnyílik szálakra, mert akkor folyamatos küzdelem lesz a szemek átszúrása, a szemekkel való munka. Ilyenkor csak bosszankodunk, az a folyamat, amely megnyugtatna minket megakad és csak feszültek leszünk. A horgolás relaxációs technika egyik legjobb formája, ezért érdemes fonalat és mintát is jól kiválasztani. Ne legyen túl bonyolult a minta, ne legyen nehéz, de azért a legkönnyebb sem, mert akkor megint elveszítjük az érdeklődésünket.

Sokan azt vallják érdemes gyapjú fonalat használni kezdőként, vagy gyapjú keveréket. Manapság már a gyapjú fonalak nem olyan szúrósak, mint gyerekkorunkban. Nagyon puha kis sálat lehet belőlük készíteni. Ha kezdő horgoló vagy és a horgolás kezdőknek anyagból ismerkedsz az alapokkal, azt javaslom, nyugodtan válassz gyapjú fonalat is.

Hosszú átmenetes gyapjú és akril keverékű fonalak

Fonal választása boltban.

Amikor bemegyünk egy rövidáru boltba és horgolófonalat kérünk, akkor nem szabad csak a vékony horgolócérnáknál megállni. Sajnos itthon kicsit le vagyunk maradva az európai trendektől, de azért már mi is igyekszünk.

Horgolócérna

A vékonyabb horgolócérnákat sem szabad azért lenézni, gyönyörű ékszerek, angyalkák, csipkék készülnek belőle. Viszont kezdőként, ne ezeket a fonalakat  nézzük meg.

Nyugodtan menjünk a kötőfonalakhoz, mert azokból is lehet már horgolni. Sok helyen ezeket a fonalakat elfelejtik megmutatni az érdeklődőknek. Pedig horgolni bármilyen fonalból lehet. Ma például egy kedves vevőm felvetőfonalat keresett, abból szeretne táskát horgolni. Tehát bármit ki tudunk próbálni, ma már a pólófonalak horgolása is nagy divat, de azért ne ezzel kezdjünk.

A lényeg, hogy ha meg van a fonal, akkor nézzük meg a címkét. Sok fonalnál külön fel van tüntetve a horgolótű mérete és a kötőtű mérete is. Ez nem mindig ugyanaz, vagy átfedés van közöttük. Abban az esetben ha mindkét jel rajta van de csak egy szám, akkor akár horgolunk, akár kötünk belőle a rajta lévő számú tűt kell hozzá használni.

Előfordulhat, hogy csak kötőtű ábra van rajta, akkor az odaírt számot ugyanúgy vegyünk alapul. Sajnos előfordulhat, már láttam ilyet, hogy jel van, de szám nincs. Ilyenkor sem kell megijedni, én ebben az esetben keresek egy hasonló vastagságú fonalat és megnézem annak a címkéjét.

2.Ragadjunk tűt

Tehát már meg van a fonalunk, megkerestük a címkét és kiválasztjuk a tűt.

Többféle tűt tudunk választani, van ergonomikus, klasszikus, nyeles, csillogós, világítós fej. Ma már rengeteg félével találkozunk.

4-es prym horgolótű műanyag nyéllel

 

Ergonomikus horgolótűt is lehet kapni, de azok nagyobb méretben elérhetőek még nálunk. Ezeket főleg pólófonalakhoz, egész vastag fonalakhoz használjuk.

A négyes tű (4mm-es) vagy annál nagyobb tű azért jó, mert könnyebb vele dolgozni, a szemek is nagyobbak, könnyen át tudjuk tolni rajtuk a tűt. A horgolás ne görcsös munkálkodás legyen, hanem kényelmes, könnyed kikapcsolódás, amely végeredménye boldogságot okoz nekünk.

Sokan panaszkodnak akik balkezesek, hogy nem tudnak megtanulni horgolni. Meg lehet, de természetesen nehezebb, és azért, mert aki próbál minket megtanítani az jobb kezes. Ebből adódik a legtöbb nehézség.

Tű tartása

A tűt általában jobb kézben tartjuk. Balkezesek is megtanulhatnak így horgolni, de ha bal kézben akarjuk tartani a tűt, akkor az írásos instrukciókat ennek megfelelően kell értelmezni. A képes magyarázatok esetében elég, ha egy tükör előtt ülve tanulunk, mely elé felfüggesztjük a kinyomtatott ábrákat. Két alapvető fogási technika közül választhatunk.

Az egyik tűtartást az alábbi kép mutatja:

Kés módszer

Én ezt a módszert tanultam meg a nagynénémtől. Mikor először megláttam más kéztartással horgoló főleg orosz hölgyeket a neten, azt hittem valamit nagyon rosszul csinálok, mert nekem a fenti kép alapján állt a kezem. Nem csinálom rosszul, csak van egy másik technika is, mint kiderült. Azt is bemutatom mindjárt.

Ennél a módszernél a jobb kezünkkel felülről fogjuk meg a horgolótűt a hüvelykujjunkkal és a középső ujjunkkal. A mutató ujjunk a tűt tetején nyugszik, ezzel tudjuk irányítani a tűt ráhurkolásnál, valamint a szemeket is tűn tudjuk tartani vele, ha épp szükséges. A bal kéz mutatóujjával a fonalat irányítjuk, a hüvelyk-és középső ujjakkal a már elkészített utolsó szemet tartjuk biztonságban. A horgolás kezdőknek néha azért nehéz, mert nem a megfelelő tűtartást használják.

 

Ceruza módszer

Ezt a módszert látjuk sok külföldi youtube videóban. Érdemes kipróbálni és azt használni, ami jobban kézre esik nekünk. Ennél a ceruza módszernél a tűt hüvelyk és a mutató ujj között tartjuk.

Ha kipróbáltuk mindkét tartást, akkor válasszuk ki amelyik a legkönnyebb és kezdjünk is neki a horgolásnak.

 

Láncszem készítése (lsz- jelölése egy ellipszis szokott lenni. Angol rövidítése: ch)

 

Először is el kell készítenünk a csúszócsomót. Ezzel indulunk.

 

Ha elkészült a csúszócsomónk, akkor kezdhetjük is  a láncszemek készítését. Tartsuk a tűt a jobb kezünkben és tekerjük a fonalat bal mutatóujjunkra.

A csúszócsomó végét fogjuk a bal kéz hüvelyk és középső ujjai közé. Akasszuk a tű horgára a fonalat a bal kéz mutatóujja segítségével, majd húzzuk át a fonalat a csúszócsomón. Most az áthúzott fonal hurka van a tűnkön. Elkészült az első láncszemünk. Annyi láncszemet készítsünk, ahányat a minta előír. Ne számoljuk bele a csúszócsomót és azt a láncszemet sem amelyik a tűn van. Ezt a láncszemsort használjuk alapnak, valamint  ívek és lyukak készítésekor is.

Ha úgy gondolod, jobban megy, ha látod is a folyamatot, akkor mutatok egy videót, amit segíthet neked.

 

Ha elkészültek a láncszemek, akkor jönnek a pálcák.

 

Szemek

Mielőtt tovább haladunk, át kell beszélnünk és néznünk pár dolgot. Érdemes megnézni, hogy mit is jelent egy szem, hogyan számoljuk a szemeket.

Nagyon fontos, hogy mikor számolunk, a csúszószemet nem számoljuk és a tűn lévő csomót sem.

Szemek

Ezen a képen a szemeket láthatjuk. Minden horgolt szemnek két ’ága’ van. Horgolhatunk úgy, hogy a tűt a szem alá, azaz mindkét ág alá szúrjuk vagy dekorációs hatást érhetünk el úgy, ha az elülső vagy a hátsó ág alá szúrjuk a tűt. Általánosságban mindkét ág alá horgolunk, ellenkező esetben a minták ezt külön jelölni szokták.

Most hogy tudjuk, hogy számolunk szemeket, jó lenne tudni, hogy hogyan tovább, ha elértünk a sor végére a láncszemekkel.

 

Fordulószemek vagy más néven légszemek

Mikor már kiválasztjuk majd, hogy milyen mintát készítünk, akkor az első láncszem sor után a kiválasztott pálcának megfelelően kell szemeket horgolni, hogy a megfelelő magasságot elérjük. Mivel minden pálcának más a magassága, ezért ez nagyon fontos momentum. Minél több a ráhajtás, annál magasabb lesz egy szem.

Minden sor kezdetekor az előző sor szintjén vagyunk, ezért az újabb szemek készítése előtt megfelelő magasságú fordulószemeket kell horgolnunk. Ez nem más, mint egy bizonyos hosszúságú láncszemsor. Lehorgolhatjuk ezeket a láncszemeket (forduló vagy légszemeket) a munka megfordítása előtt és után is. Az alábbi ábra megmutatja a leggyakrabban előforduló szemekhez tartozó fordulásokat.

Fordulószemek

Általában a fordulószemek az éppen következő sor első szemét helyettesítik. Így a fordulás után nem horgolunk újabb szemet a sor első szemébe (az előző sor utolsó szemébe). A sor végére érve is úgy kezeljük a láncszemek alkotta forduló szemet, mint egy teljes értékű szemet és a legfelső láncszemébe horgoljuk a soron következő szemet. Ez alól egyedül a rövidpálca jelent kivételt. A rövidpálcás sor végére horgolt láncszem nem számít teljes értékű szemnek: a fordulószem után a fordulószem alatti láncszembe horgoljuk a sor első rövidpálcáját.

Mint mondtam minden pálcának más a magassága. Itt egy kis segítség:

  • Rövidpálca: fordulás egy láncszemmel- egy láncszemet kell horgolni magasításnak
  • Félpálca: fordulás két láncszemmel
  • Egyráhajtásos pálca: fordulás három láncszemmel
  • Kétráhajtásos pálca:fordulás négy légszemmel

 

A munka megfordítása

Amikor egy adott sor végére érünk, a minta azt írja, hogy fordítsuk meg a munkát. De mit is jelent ez?

 

 

Egyszerűen fordítsuk meg a már elkészült anyagot 180º-ban, az óra járásának ellentétesen úgy, hogy az utolsó lehorgolt szem most a következő sor első szemévé válik.

Most hogy már tudjuk hogyan kell megfordulni, és hogy milyen pálcánál mennyit kell emelnünk a sort, jöhetnek a várva várt pálcák.

 

Pálcák

Rövidpálca-RP

A rövidpálca a leggyakrabban előforduló pálca. Az összes többi pálca tulajdonképpen a rövidpálca egyfajta variációjának tekinthető. Segítségével szorosan szőtt, erős anyagot horgolhatunk.

Az elkészült láncszemsort fogjuk most folytatni. Mivel a rövidpálca magassága egy szem, ezért a láncszemek száma eggyel több, mint ahány rövidpálcát szeretnénk horgolni soronként. A tűtől számított második láncszem közepébe ( a láncszem két ága közé) szúrjuk a tűt.

A horogra hátulról előre hajtjuk rá a fonalat, majd áthúzzuk a tűn lévő láncszemeken (2 láncszem).

A kész szem így néz ki:

A következő rövidpálcát a soron következő szembe horgoljuk egészen a sor végéig készítjük őket.

A második sor elkezdéséhez fordítsuk meg a munkát. Készítsünk egy láncszemet a forduláshoz (ez nem számít szemnek). Szúrjuk a tűt az előző sor utolsó rövidpálcájának két ága alá. Hajtsuk a fonalat a tűre és húzzuk át a szemen. Újból ráhajtjuk a fonalat a tűre és áthúzzuk a tűn lévő két hurkon. Kész az első rövidpálca. Ugyanezt megismételjük a sor minden egyes rövidpálcájával.

Rövidpálca fordulással videós segítség:

 

Félpálca – FP

A félpálca félúton van a rövidpálca és az egyráhajtásos pálca között. Készítsünk egy láncszemsort a tanultak alapján, amely egy láncszemmel hosszabb, mint ahány félpálcát horgolni fogunk. Hagyjuk ki az első két láncszemet (a tűn lévő szem nem számít bele). Ez a két láncszem lesz a furdulószem. Hajtsuk a fonalat a tű horgára és szúrjuk a tűt a harmadik láncszembe.

Hajtsuk újból a tűre a fonalat és húzzuk át a szemen. Most három szem van a tűnkön.

Ismét ráhajtjuk a fonalat a tűre és ezúttal mindhárom tűn lévő hurkon áthúzzuk . Kész az első félpálca. A következő félpálcához újból a tűre hajtjuk a fonalat és a tűt a következő láncszembe szúrjuk. Ismét fonalat hajtunk a tűre, áthúzzuk a szemen. Újból fonalat hajtunk a tűre és mindhárom tűn lévő hurkon áthúzzuk. Ezt ismételjük a sor végéig.

A második sor elkezdésekor megfordítjuk a munkát és két láncszemet horgolunk fordulószemnek. Kihagyjuk a fordulószem alatti félpálcát. A fonalat ráhajtjuk a tűre és beleszúrjuk a következő félpálca legfelső két ága alá.

Fonalat veszünk a tűre és áthúzzuk. Újból fonalat veszünk a tűre és mindhárom hurkon áthúzzuk (kész az első félpálca, ami tulajdonképpen már a második, hiszen a fordulószem helyettesíti az elsőt). Ezt a sor végéig ismételjük, az utolsó félpálcát az előző sor fordulószemének tetejébe (legfelső szemébe) horgoljuk.

 

Egyráhajtásos pálca készítése (rövidítése erp)

Az egyráhajtásos pálca kétszer olyan magas, mint a rövidpálca. Nagyon népszerű öltésfajta, mellyel lazább szerkezetű anyagot hozhatunk létre. Készítsünk egy láncszemsort, amely 2 láncszemmel hosszabb, mint ahány egyráhajtásos pálca lesz az első sorunkban. Hagyjuk ki az első három láncszemet (ez lesz a fordulószem). Hajtsuk a fonalat a tűre és szúrjuk a tűt a negyedik láncszembe.

Újból fonalat veszünk a tűre és áthúzzuk a szemen. (Most három hurok van a tűnkön).

Ismét a tűre hajtjuk a fonalat és áthúzzuk a tűn lévő első két hurkon (most 2 hurok van a tűnkön).

Újból ráhajtjuk a fonalat a tűre és áthúzzuk a tűn lévő két hurkon. Kész az első egyráhajtásos pálcánk.

 

A következő pálcához ismét fonalat veszünk a tűre és a soron következő szembe szúrjuk a tűt.

 

 

A fonalat ráhajtjuk a tűre és áthúzzuk a szemen. Ismét fonalat veszünk a tűre és áthúzzuk a tűn lévő két hurkon. Újból fonalat veszünk a tűre és áthúzzuk a maradék két hurkon. Ezt  ismételjük a sor végéig. A második sor elkezdéséhez megfordítjuk a munkát és három láncszemet horgolunk a forduláshoz. A fordulószem alatti egyráhajtásos pálcát kihagyjuk és a következő egyráhajtásos pálcába öltünk. A fent leírtak alapján járunk el, a sor végéig ismételve az egyráhajtásos pálcákat.

Kétráhajtásos pálca készítése (rövidítése krp)

A kétráhajtásos pálca valamivel magasabb az egyráhajtásos pálcánál. Készítünk egy láncszemsort, ez lesz a munka alapja. Három szemmel több láncszemet horgoljunk, mint ahány kétráhajtásos pálcát akarunk horgolni az első sorban. Hagyjuk ki az első négy láncszemet (ez lesz a fordulószem). Tekerjük a fonalat kétszer a tűre és szúrjunk az ötödik láncszem közepébe.

Hajtsuk a fonalat a tűre és húzzuk át a láncszemen. Most négy hurok van a tűnkön.

Ismét fonalat hajtunk a tűre és áthúzzuk az elülső két szemen. Most három hurok van a tűnkön.

Újból ráhajtjuk a fonalat a tűre és áthúzzuk az elülső két hurkon. Most két hurok van a tűnkön.

Ismét ráhajtjuk a fonalat a tűre és áthúzzuk a tűn lévő két hurkon.

Kész az első kétráhajtásos pálca. Minden szembe öltünk egy-egy pálcát a sor végéig.

A második sor elkezdéséhez megfordítjuk a munkát és négy láncszemet horgolunk.

Kihagyjuk a fordulószem alatti kétráhajtásos pálcát és a sor következő kétráhajtásos pálca tetejébe horgolva haladunk tovább a sor végéig.

 

Hamispálca készítése (rövidítése hp)

A hamispálcának szinte egyáltalán nincs magassága. Arra használjuk, hogy szemeket körré kapcsoljunk össze. Hasznos lehet akkor is, ha egy sor bizonyos részéről láthatatlanul el akarunk jutni egy másik részre. (mint például egy pulóver hónalj részénél)

Először is készítsünk egy láncszemsort, majd szúrjuk a tűt a láncszemsor legelső láncszemébe.

Hajtsuk a fonalat a tűre és egy mozdulattal húzzuk át a tűn lévő mindkét hurkon. Kész a hamispálca.

Ha egy sorban akarunk hamispálcát készíteni, akkor szűrjuk a tűt a következő szem felső ága alá és egy mozdulattal húzzuk át a tűn lévő mindkét hurkon.

 

 

A munka befejezése

A munka befejezésekor el kell dolgoznunk a fonalat és biztonságosan rögzítenünk kell. Egyszerűen vágjuk el a fonalat kb. 5 cm-re a tűtől, majd ezt a lelógó fonalat hajtsuk rá a tűnkre, mintha szemet készítenénk. Húzzuk át a fonalat a tűn lévő hurkon. Távolítsuk el a tűt és húzzuk a fonalat szorosra. Egy nagy lyukú tűvel varrjuk bele a szálat a szemek közé, így az láthatatlanná válik.

 

 

 

Új fonal bekötése

Előbb vagy utóbb eljön az, hogy elfogy a fonalunk. A legjobb, ha az új gombolyag fonalat egy sor végén kötjük be. Mielőtt megfordítanánk a munkát, az utolsó szemet horgoljuk le egészen addig a pontig, amíg két hurok nincs a tűnkön. Ekkor folytassuk a szem lekötését az új fonallal. A régi és az új fonal végét tűvel a szemek közé varrhatjuk.

 

Azt hiszem most már meg vannak az alapok, csak gyakorolni kell egy kicsit. Érdemes a neten, újságokban mintákat böngészni és próbálkozni.

Megfelelő minta hiányában is nyugodtan vágjunk bele és improvizáljunk. Egyre elterjedtebb módszer a szabadhorgolás, ami mindenféle korlátozást és előre megszabott mintát nélkülöz. A horgolt szemekkel és motívumokkal való kísérletezés sok örömet tud okozni. Próbáljuk ki bátran.

Ígértem, hogy a balkezeseknek is nyújtok egy kis segítséget, ezért a horgolás kezdőknek anyagban erről is szót kell emelnem, remélem az alábbi videó segít nekik is az elindulásban!

 

Örülök, hogy ismét velem tartottál, remélem tudtam segíteni horgolás kezdőknek összefoglalómmal!

Jó munkát kívánok és sok boldog alkotással töltött időt!

Szép napot!

Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu