+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kötés kezdőknek.

Üdvözöllek, ha szeretnél megtanulni kötni, vagy újból feleleveníteni a régi tudást, akkor jó helyen jársz. Kötés kezdőknek blogunkban ezzel a témával fogunk foglalkozni. Igyekszem minél átfogóbban összegyűjteni a fontosabb dolgokat, próbálok bemutatni videókat, hogy minél nagyobb kedved legyen elővenni a kötőtűket.

Milyen fonalat válasszak?

Sokféle fonal közül tudunk már választani. Megkülönböztetjük őket összetétel, sodrás, szín-színátmenet, vastagság szerint.

Kezdőként nem biztos, hogy jó ötlet a legvékonyabb fonallal kezdeni, mert ha nagyon lassan haladsz, nem lesz rövid időn belül sikerélmény, akkor gyorsan le is teszed a tűket.

Tehát érdemesebb a vastagabb fonalak között keresgélnek először.

Összetétel alapján lehet a fonalunk:akril, gyapjú, vagy vegyes tartalmú, ami azt jelenti, hogy keverve vannak benne az anyagok, különböző százalékban, összetételben.

A pamut fonal kicsit nehezebb fonal, az elkészült terméknek nehezebb a súlya. Kezdésnek nem igazán ajánlott, mert nehezebb vele dolgozni. A tanulófonal jobb ha egyszerű, sima fonal. Érdemes kerülni a buklé vagy moher fonalakat is.

A fonal vastagsága legyen kb. 200-300 méter/100 gramm. Ez azt jelenti, hogy ha veszünk egy 100 grammos fonalat és megnézzük a címkén a feliratot, akkor olyat keressünk, amire az van írva, hogy 2-300 méter közötti hosszúságú.

 

Érdemes világos színt választani, hogy jól látszódjanak a szemek, kevésbé fárasszuk a szemünket.

 

Milyen tűt válasszak?

A kötőtűt mindig a fonalhoz választjuk. Tehát az első feladat a fonal kiválasztása.

A fonalat miután kiválasztjuk a címkéjén megtalálunk mindenféle jelölést. Miből készült, hány méter egy gombolyag, hány grammos, összetétel, és hogy milyen tűt használjunk, ha kötni vagy horgolni szeretnénk.

kép

A kis horgolótű a horgoláshoz használt tű méretét jelenti, a kötőtűnél lévő a kötéshez  használt tűt. A szám a kötőtű méretét jelöli, mm-ben megadva.

Kötőtű méretét általában tó-ig adják meg, ezért van választási lehetőségünk. Ha lazább kötést szeretnénk, akkor a nagyobb tű, ha szorosabb, kisebb tűt kell választani. Tehát meg tudtuk állapítani a tűt, most azt kell eldönteni, hogy kör vagy egyenes.

Van aki a körkötőtűre esküszik, van aki az egyenesre. A kör kötőtűnél is van 40 és 80 cm  hosszú huzalos.

Általában kis gyerek holmikhoz, nyakrészhez használják a 40 cm hosszúságút.

40 cm-es körkötőtű

 

A 80 cm-es körkötőtűket normál kötéshez, pl. pulóverekhez szoktuk használni.

80 cm-es körkötőtű

 

Ma már nagyon felkapottak az ergonomikus kötőtűk, amelyekkel egy álom a kötés. Könnyen csúszik a szem, de nem esik le a végén a csepp alakú kialakítás miatt. Érdemes kipróbálni, sokkal szebbek a szemek az ezzel kötött termékeknél.

Ergonomikus körkötőtű

De  ha mi az egyenes kötőtűt szeretjük, ott is elég nagy a választék, lehet alumínium, műanyag, fa, ergonomikus.

Ergonomikus kötőtű

Az ergonomikusnál nagyon nagy előny, hogy a tű végén lévő csepp alakú kialakítás megakadályozza a szem lecsúszását, illetve ha éppen nem kötünk a két végét össze lehet pattintani, úgy hogy közben rajta van a kötésünk, így megakadályozzuk, hogy a szemek lecsússzanak.

Ha normál egyenes kötőtűt választunk, akkor sincs baj, érdemes beszerezni hozzá tű véget, amit ha ráhúzunk a tű végére, szintén megakadályozza a szemek leesését.

Egyenes kötőtű

Kötőtű végződések

 

Kötés megkezdése-szemfelszedés

 

A kötés a szemek felszedésével kezdődik és ezt több módon is meg tudjuk tenni. Minden módszernek van valamilyen sajátossága: például lehet nagyon rugalmas, vagy különböző dekoratív hatású, de most nem ezeket fogom bemutatni.

A legelterjedtebb szemfelszedési módszereket próbáltam összegyűjteni. 

Ezzel a szemfelszedési módszerrel egy igen szabályos, jó és elég rugalmas alapot, szélet kapun, bármilyen mintát köthetünk utána. Az általános szemfelszedési módszer kényelmes és gyors. Egyetlen hátrány van, abban az esetben ha sok szemet kell felszednünk, néha nehéz megállapítani a szabadon hagyott fonal hosszát (mert sajnos, ha a szabad fonal hossza rövidnek bizonyul, kezdhetjük elölről). Szabad fonal = a fonal vége, a végétől lemért szükséges szál.

Én kétféle szemfelszedést ismerek, a nagynénémtől az alábbi módszert tanultam, ezt szoktam általában használni.

 

A másik módszer amit én ismerek, szintén nagyon egyszerű, kezdőknek nagyon jó, mert a felszedés módszere hasonlít a sima szem kötéséhez.

Ennél a módszernél a következőt csináljuk:

  1. Egy laza csomóval kezdjük a felszedést. Egy hurkot képezünk a fonal egyik végér a képen látható módon. Fontos, hogy a fonalat önmagával keresztezzük.
  2. A hurkot a hüvelyk- és mutatóujjunk között tartjuk, és átbújtatjuk rajta a fonal hosszabb, gombolyagban lévő részét.
  3. Meghúzzuk a két szálat, ezzel megszorítjuk a csomót.
  4. A hurokba dugjuk a bal kezünkben tartott kötőtűt. Ez az első szem. Ebbe beszúrjuk a jobb kötőtűt, a következő szem elkészítéséhez.
  5. Az átbújtatott tűre ráhajtunk a fonalból.
  6. Ezt a ráhajtást áthúzzuk az első szemen, ezáltal a jobb kezünkben lévő tű kerül előre.
  7. Az áthúzott ráhajtást áttesszük a bal tűre. Így létrehoztunk egy újabb szemet.
  8. A jobb oldali kötőtűt a második szembe szúrjuk, és megismételjük. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg fel nem szedtük a szükséges szemeket.

Remélem tetszett kötés kezdőknek összefoglalóm és megpróbálod ezt a szép hobbit.

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu