+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Olló de milyen?

Akik kézimunkázásra vagy varrásra adják a fejüket, azoknak feltétlen szükségük van egy de legalább két jó ollóra. Régen nem volt nagy a választék, így szinte mindenki ugyanazzal az ollóval dolgozott. Manapság viszont mikor egy ollót kérünk, akkor legalább öt félét elénk tudnak tenni, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy melyik olló is a jó választás? Színek, formák, minőségek sokasága tárul elénk. Következő összefoglalónk segít ha megfelelő olló választás a célunk.

Ha szabni szeretnénk, feltétlen kell egy jó szabászolló. E mellé mindenképpen szükséges még egy kisollót is választani. Akik kézimunkáznak, nekik is egy jó kisolló szükségeltetik. Az ollóknál nagyon fontos, hogy tudjuk, balkezeseknek is van, balkezes szabászolló. Tehát azért mert balkezesek vagyunk, nem kell feladni a varrásgyakorlást, mert a balkezes ollóból is van már választék.

Bármilyen ollót is válasszunk, egy dolgot ne felejtsünk el, ha szabáshoz veszünk ollót, akkor az az olló csak szabáshoz használandó. Ne vágjunk vele papírt, meg minden mást, ami éppen eszünkbe jut. Arra vegyünk egy általános ollót. így a szabászollónk hosszabb életű lesz.

 

Szabóolló

A szabóollónak is van egy kis történelme. Már az ősember is próbálta pattintott kövekkel elvágni az állati bőrt, de ezt azért még nem nevezhetjük szabászollónak. Az első szabászollók Egyiptomban és Mezopotámiában jelentek meg. Rájöttek, hogy a szabászollónak fémből kell készülnie, és az a jó, ha két egymásra csukódó fémdarabból van. Körülbelül 4000 évvel ezelőtt, mikor még a vasat nem ismerték, az első szabászolló bronzból készült vagy rézből. A szabóolló két pengéjét még csak két bronz pánttal fogatták össze és ezt kellett összenyomni.

Később a Római Birodalomban már szárakat használtak amelyek keresztezték egymást, az anyag pedig már vas lett. A pengéket rugalmas pánttal fogták össze továbbra is. A vasat mivel hevítették, a rugók erősebbek lettek és ezáltal az ollók is tartósabbak voltak.

A ma ismert szabászollót 1761-ben mutatták be Londonban, Robert Hinchcliffe nevéhez fűződik. Ez az szabászolló már acélból készült, mint ahogy manapság a szabászollók. Ami nagyon fontos pont volt az ollók életében, hogy rájöttek, hogy a pengéket összekötő pántot valahogy másképpen kell megoldani. Egy jóval egyszerűbb, hatékonyabb módszert kellett kitalálni. A rugók helyét egy szög vette át, melyet a pengék kereszteződésébe helyeztek. Így eljutottunk a ma is  használatos szabászollókhoz.

A szabóolló alapkellék a szabáshoz. Sokkal szebb, pontosabb munkát tudunk a kezünkből kiadni egy profi, jól élezett szabász ollóval. Óriási különbség van minőségben és árban is. Amikor nálam valaki ollót keres, azt szoktam javasolni, hogy vegye a kezébe, adok egy anyag darabot és próbálja ki őket. Természetesen tudom, hogy az ár nagyon fontos, ezért is szoktam minden ollót megmutatni, ártól, névtől függetlenül. Mert ha már meg van az árkategória, amiből szeretnénk választani, akkor már onnan sokkal könnyebb a döntés egy – két próbavágás után. Nagyon fontos, hogy kinek mi áll a kezére, melyiknél érzi kényelmesnek az ujjakat, de természetesen fontos a minőség, a jó él is.

Szabászollót nem egyszerű tehát választani. Mégis ha jól választunk, és egyszer rászánjuk a nagyobb összeget, akkor a varrás során a szabóolló lesz az egyik legjobb barátunk, egy álom lesz vele dolgozni. Biztosan hallottad már a mondást: az ördög a részletekben rejlik. Nincs ez másképp a varrásnál sem. Az, hogy milyen eszközökkel fogsz neki, már eleve jelent valamit a végeredményre nézve is. Tehát érdemes nagy gondot fordítani a kiválasztására.

Vannak nagy nevű ollógyártó cégek amelyek már csak a nevük alapján is kivívják a helyüket a piacon. Évek óta megbízható ollók sora kerül ki onnan. Viszont olykor előfordul a világban, hogy a nevet fizetjük meg és már nem a minőséget. Ezért érdemes próba vágásokat készíteni, átgondolni, mérlegelni döntés előtt.

 

Szabóolló – a megkerülhetetlen kellék

Amennyiben szeretnél szabni, a szabóolló nem az a kellék, amin spórolni érdemes. Hamar meg fogod látni, hogy a kifejezetten erre a célra készített eszköz mennyivel szebb, pontosabb, és nem utolsósorban szórakoztatóbb munkát biztosít. Nagyon fontos azonban az is, hogy a szabóollót funkcióján kívül semmi másra ne használjuk, hiszen akár már a papírvágás is roncsolhatja az élét.

A tökéletes szabóolló titka

Milyen a jó szabóolló? A szabóollók többnyire 23-26 cm hosszúak a nyelvükkel együtt, ez normál vastagságú anyagok vágásához megfelelő. A vastagabb anyagokhoz általában valamivel hosszabb pengéjűre van szükség. A szabás pontosságát sokban segíti az, hogy a jó szabóolló pengéje nem egyenesen folytatódik nyeléből, hanem azzal valamilyen szöget zár be. Az alsó penge így szépen rásimul a szabóasztalra és ezáltal stabilizálja magát.

A fenti tulajdonságokon túl fontos szempont még a kényelem is, ami nagyban hozzájárul a precíz munkához. Érdemes olyan szabóollót választani, melynek nyelét úgy formázták, hogy az támasztékként szolgáljon a kéz számára, ezzel biztosítva annak pontos mozgatását. Éppen ezért kell kiemelni azt, hogy balkezesek számára létezik kifejezetten balkezes olló, hiszen a jobbkezes olló használata számukra a pengék és a nyél aszimmetriája miatt nem kényelmes, ezentúl pedig nem is tesz lehetővé pontos munkát.

 

Jó minőségű szabóolló jó áron

A szabóollók ára általánosságban 3000 forint környékén kezdődik és nagyjából 11-14000 forintig megy fel, de persze határ a csillagos ég. A kapható szabóollók típusairól tájékozódhatunk az interneten. Ne felejtsük el, hogy a szabóolló időtállósága miatt hosszú éveken át partnerünk lesz a varrásban, szemben a gyorsabban elkopó társaival, ezért ebben az esetben nem érdemes spórolni az árral.

 

Balkezes szabászolló márpedig létezik!

A balkezesek sokszor nehezebb helyzetben vannak, ez sajnos köztudott. Szerencsére azért néhány gyártó már felkészült a balkezesek kiszolgálására is. Lehet már kapni balkezes ollót, szabászollót is. Igaz jóval kisebb a választék, és kevés helyen lehet kapni, de érdemes felkutatni őket, mert egy megfelelő balkezes olló, hozzájárul a jobb, szebb és kényelmesebb munkához.

Nagyon fontos tehát, hogy a balkezesek balkezes szabászollót használjanak. Sajnos sokan nem tudják, hogy van ilyen olló, ezért jobbkezes ollóval küzdenek, ami több szempontból sem kifizetődő munka.

Nagyon fontos, hogy balkezesként ne jobbkezes szabászollóval kínlódjunk.

Miért ne lehetne jobbkezes szabászollóval dolgozni? Hát lehetni lehet, csak tényleg szeretnél szenvedni? A szabóolló pengéi nem szimmetrikusak, ha a jobbkezes ollót bal kézzel használjuk, akkor a pengék egymástól távolodni fognak, ahelyett, hogy funkcionálisan összezárnának. Ha balkezes szabászolló helyett a jobbkezeset használjuk, az anyagot is roncsolni fogjuk, az előzőekből adódóan. Szép, precíz munka helyett ügyetlen munkát fogunk kiadni a kezünk közül.

A főiskolán egy dolgot belénk nevelt az egyik tanárunk, hogy amit kiadsz a kezedből, az te vagy. Tehát ha roncsolod az anyagot, sután vágsz, hiába vagy te ügyes, a rosszul választott eszköz rontja a munkád összképét, a hírneved. Megéri ez neked?

Nem beszélve arról, hogy a rosszul tartott olló kényelmetlen használat közben, bőrkeményedést okozhat, rossz fejtartást, ami pedig ahhoz vezet, hogy megfájdul a nyakad. Szerintem nem ér ennyit, főleg úgy, hogy a mai világban az internetnek hála és a webshopoknak, gyorsan hozzá tudsz jutni balkezes szabászollóhoz.

Tehát tessék keresni, és azt használni, megéri!

 

Balkezes szabóolló – árak és választék

Mint írtam, sajnos a kínálat szűkebb, de azért lehet jócskán találni balkezes ollót. Több gyártó is készít. Az árak sajnos kicsit magasabbak, de már 4000 Ft-tól akár 15000 Ft-ig lehet kapni jó minőségű balkezes szabászollót. Természetesen vannak drágábbak is és olcsóbbak is, a minőségre itt is ugyanazok az elvek vonatkoznak, mint a jobbkezesre. Érdemes befektetni egy jobb ollóba, mert éveken át fog minket szolgálni.

Figyeljünk azért oda, hogy vannak gyártók, akik csak nehézfém verziót készítenek balkezes ollóban. Ennek egy baja van, hogy nehéz tartani, de ha kitartóan keresünk, akkor találunk könnyebb verziókat is. Ha lehetőségünk van esetleg felkeresni a boltot, akkor érdemes kipróbálni a választott ollót, hogy meggyőződjünk a kényelmességéről, könnyedségéről.

A fordított pengék miatt pedig nem csak egy kényelmes ollód lesz, hanem a munkád is szép és precíz lesz.

 

 

Kisolló

Kisollóra is szükségünk van, nem csak a kézimunkázóknak, hanem varrásnál is. Apróbb dolgok vágásához, pontosabb szálvágáshoz, bontáshoz nélkülözhetetlen a jó élű, esetekben hegyes kisolló. Mindig jó ha van belőle a varrós dobozunkban. Nagyon fontos, hogy éles legyen, jól elvágja a szálat. Bontás miatt a hegyes végűek a jók. De vannak tompa lekerekített hegyű társaik is.

Készülnek ergonomikus végűek, nikkel mentes acélból készült pengéjűek is.

 

 

A kisollóknál sajnos még kevesebb a bal kezes választék. A jobbkezesekből viszont mindenféle forma, méret, színvilág a rendelkezésünkre áll. Érdemes szétnézni a piacon, és ha megoldható kipróbálni őket. Az ár pár száz forinttól a több ezer forintig terjed.

Mint a szabászollóknál, itt is fontos, hogy ha kézimunkázáshoz, varráshoz használjuk, akkor ne vágjunk vele papírt, kartont. Mert az élének nem tesz jót. Ehhez válasszunk olcsóbb, papírvágáshoz kitűnően használható ollót.

 

 

Cikk-cakk olló

A cikk-cakk olló nem csak a kreatív alkotáshoz használható praktikus olló.

 

 

Ma már rengeteg fajta cikk-cakk olló kapható. Nagyon fontos viszont a minőség. Sajnos a kecsegtető olcsó ár sokszor rossz minőségű ollót takar. Mikor vágni szeretne vele az ember, csak roncsolja a textilt. Sokszor ezek a gyengébb minőségűek kiválóan alkalmasak papírok vágására, de textilhez nem.

 

Mire jó a cikk cakk olló

A cikk-cakk ollók nagy előnye, hogy egyszerűen, gyorsan tudunk dekoratív szegélyeket készíteni. Egy cikk-cakkos szél fel tud dobni egy egyszerűbb, mintázat nélküli terítőt. Ízlésesen és gyorsan tudunk díszíteni, dekorálni.

A cikk-cakk olló nem csak a dekoratív munkákhoz használható. Vannak anyagok, amelyek könnyen kezdenek foszlani, rojtolódnak. Ezeknél az anyagoknál érdemes használni a cikk-cakk ollót. Ezzel az ollóval helyettesíthetjük a varrógépünk cikk-cakk öltéses eldolgozását, vagy az overlock varrógép használatát. De nagyon jól alkalmazható ez az olló pl. bélés anyagoknál, filcből kiszabott dekorációknál. Ilyenkor mikor cikk-cakk ollót használunk, már ezzel az ollóval szabunk, nem kell előtte szabászollóval kivágni a mintát. Így a vágással már tisztázunk is.

A cikk-cakk olló kiválasztásánál is fontos, hogy milyen a fogása, kényelmes-e a használata, mert egy rosszul választott olló bőrkeményedést  is tud okozni és a munka sem lesz precíz és szép. Cikk-cakk olló esetében sajnos a balkezesek hátrányban vannak, elméletben léteznek balkezes cikk-cakk ollók, de a gyakorlatban ez nem igazán megoldott, nagyon nehéz beszerezni. Pedig ugyanúgy, mint a szabászollónál itt is a pengék miatt lenne jó, ha egy balkezes, balkezes cikk-cakk ollóval tudna vágni. Reménykedjünk, hogy egyszer ugyanolyan választék lesz ebből is a balkezeseknek, mint a jobbkezeseknek.

 

A legjobb cikk cakk olló felkutatása

Csakúgy, mint a szabászollóknál a cikk cakk olló esetében is érdemes olyat választani, ami majd hosszú éveken át megbízható segítség lesz a varrásban. Egy jobb cikk cakk olló ára körülbelül 7000 és 11 000 forint közé esik, ebben az árkategóriában már megfelelő minőségűek kaphatók.

Remélem kicsit tudtam segíteni az ollók világában eligazodni, és ha olló vásárlás előtt állsz, akkor hasznosnak találod a tanácsaimat! Vagy ha eddig mindenfélét vágtál a szabászollóddal és nem éretted miért vág most már csúnyán, akkor megtaláltad a problémádra a megoldást és legközelebb jobban vigyázol rá és csak szabáshoz használod!

Szép napot kívánok!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu