+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Horgolt, kötött sálak 

Most már beköszöntött a hideg idő, előkerülnek a sálak, sapkák, kesztyűk, fülvédők. Egyre többen keresnek meg azzal a boltban, hogy miből kössön sálat és vajon mennyi fonal szükésges egy sálhoz. Milyen hosszú lesz a sál? Milyen széles? Horgoljuk, kötjük? Milyen mintája lesz? Mennyire eszi a minta a fonalat?

Sok kérdés merül fel egy egyszerű sál elkészítése előtt is. 

Forrás:gate.shop.hu

A sál lehet rövid, hosszú, közepes és körsál. Egy férfi rövid sál 140 cm hosszú. A közepes 175 cm, a hosszú 218 cm.

A rövid sálak az úgynevezett üzleti sálak. Dekorációs célt szolgálják. Általában nemkötjük meg.

A közepes sálak azok, amelyek már a sál funkcióját is betöltik. Ez a hossz az, amit köthetünk, tekerhetünk.

A hosszú sálak az úgynevezett túlméretes sálak. Többször is körbe lehet tekerni, méretük, fazonjuk eléggé sokféle. Összességében laza benyomást kelt ennek a viselete.

Csősál, mint a nevében is benne van egy cső, nem pedig egy hosszú téglalap. Ezt nem szoktuk tekereni, csak ráhúzhzuk a nyakunkra. Általában belebújunk és kész. Ma már kapható ebből is nagyobb méret, amit szintén többször is magunkra tudunk tekerni.

 

Forrás: mooglyblog.com

Nyaksálak mérete változó 20-30-40 cm szélesek általában. Ha ennél szélesebb, akkor eltakarja az arcunkat, úgy nézünk ki benne, mint aki maszkot visel. Bár most a maszk viselése kötelező, de pont a sálat nem fogadják el. 

Forrás: dailycrochet.com

Azt mondják, úgy tudjuk meghatározni az ideális hosszt, ha a kész sál két végét megfogjuk, kicsit megfeszítjük és ha akkora, mint a széttárd karod, akkor ideális a hossza.

Forrás: handwerkjuffie.blogspot.nl

A sál anyagának kiválasztásánál sok mindenre kell figyelni, vagy érdemes vele foglalkozni, hogy akinek készül, annak jó lesz-e.

A gyapjút szeretik a természetessége miatt, de az is az előnye, hogy a gyapjú saját súlyának akár a 30%-át képes felvenni úgy, hogy közben nem érezzük a nedves hatást.

Hátránya az hogy a gyapjútól viszketünk általában, érzékeny bőrűeknek nem igazán ajánlott. Arra is figyelni kell, hogy a gyapjút kézzel mossuk. A gyapjú sálak vaskosak és nem mellesleg a gyapjú ára is elég magas.

Forrás: yarnspirations.com

Forrás: Pinterest

Akril szintetikus anyag, nem olyan hatása van, mint a gyapjúnak, de puha, könnyű. Allergiásoknak jó választás. Van már belőle antipilling akril, amit úgy készítenek, hogy kevésbé bolyhosodjon.

Akril olcsóbb, puha, de szöszölődik.

Forrás:Pinterest

Poliészter könnyű, nem gyűrődik, puha, jól tartja a színét, jól bírja a vizet. Sokszor keverik pamuttal, bambusszal, gyapjúval, hogy ötvözzék a természetes és a mesterséges anyagok pozitív tulajdonságait.

Pamut jól szellőzik, jó választás, de figyelnünk kell, mert kötés, horgolás közben egy keményebb hatást érünk el. Vannak már vékonyabb, könnyebb változatok, de a tiszta pamutnak súlya van, elég nehéz az ebből készült sál. 

Forrás:Pinterest

Milyen színt válasszak?

Sálaknál nincs színkódex. Mindenfélét használhatsz, persze jó ha illik a kabátodhoz, hajadhoz, stb.

Ha melegebb tónusú a bőrünk, akkor érdemes aranyszíneknél mélyebb árnyalatokat választani. Például sárgát, narancsot, mézbarnát, rozsdabarnát, barnát, türkizt, mélyzöldeket, égszínkéket.

Ha hidegebb tónusú a bőrünk, akkor a kékek, lilák, szürkék a legjobb választások.

Természetesen nem kell ez alapján választani. Ha szeretnénk valami mást venni, mint ami a bőrtónusunkhoz illik, akkor válasszunk semleges színű sálat. A semleges nem jelenti azt, hogy unalmas is. Nem kell félni. Nem csak feketér, fehérre kell gondolni, szürkére vagy bézsre is eshet a választásunk. 

 

Forrás:Pinterst

Én mikor sálat készítek, általában beleszeretek egy fonalba és ennyi. Megtetszenek a színei és kő kövön nem marad abból kendő vagy sál lesz. Engem nem izgat, hogy nem téli szín, miért kell télen komor színeket hordani? Nekem amúgy is a színek, a napfény adja a feltöltést, tehát a szürke kabátomhoz simán felveszek egy rózsaszín átmenetes, vagy kék-szürke átmenetes sálat. De jöhet a napsárga és a narancs is, minél színesebb, annál vidámabb. Persze vannak napok, alkalmak, amikor ez nem helyes, de a hétközhnapokat szerintem nyugodtan bolondítsuk meg színekkel, mintákkal.

Forrás:Pinterest

Most pedig nézzünk pár mintát, színt, formát. Remélem találsz közte kedvedre valót.

Forrás:Pinterest

Forrás:Pinterest

Néhány segítség. Mint mondtam az elején nagyon nehéz megmondani mennyi fonal kell egy sálhozh, sapkához, stb.Ez függ a mintától, fonal vastagságától, az alkalmazott tűtől. 

Egy normál méretű sálhoz 150-200 gramm szükséges. Egy szélesebb sálhoz 200-300 gramm. 

Egy bravo big fonalból, ami igen vastag fonal, egy gombócból egy db csősálat tudsz elkészíteni.

12-es kötőtűvel, kb egy 30 cm magas 65 cm körméretű sálat tudsz kötni. Lusta kötéssel egy gombóc elég. A lusta kötés azért eszi a fonalat.

Forrás: Pinterest

Kartopu jersey fonalból egy gombócból lusta kötéssel egy 25 cm széles 2,5 m hosszú sál jön ki. 

Rajtunk múlik milyen fonalból, milyen fazont készítünk, egy a lényeg jól érezzük magunkat benne, ne legyen kényelmetlen a viselete, ne szúrjon, ne legyen elviselhetetlenül széles vagy hosszú.

Véleményem szerinte az átmenetes fonalaknál a horgolás vagy kötés mintáját nem bonyolítanám. A színek váltakozása adja az egésznek meg a különlegességét. Ha még mindenféle csavarás, extra motívumot teszünk bele, elveszíti a finom szépségét, ami a festésből adódik. 

Egyszínű vagy cirmos fonalaknál lehet szerintem mintával feldobni a készítendő sálat, kendőt. Itt jól kijönnek a minták, szépen láthatóak a formák. 

Természetesen ez az én véleményem, biztosan vannak minták, formák, amik ugyanolyan jól mutatnak átmenetesből mint egyszínű fonalból is. Érdemes kísérletezni. 

Forrás:zen.yandex.ru

Az egyszínű sálakat könnyen fel tudjuk donbi egy jópofa gombbal, vagy kapoccsal. Vagy egy eltolt fazonnal. Nem kell megijdeni attól, hogy egyszínű fonallal készítjük a sálat, mert az egyszínűnél a kiegészítők, vagy egy jól megválasztott minta sokat dob a latba. 

Forrás:schoenstricken.de

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag és fonal közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.