+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Fejkendőre fel!

Ebben a hőségben érdemes a fejünkre tenni valamit. Aki fel szeretné dobni az öltözetét kalap, sapka helyett kendőt is használhat. Nem csak a napvédelem ellen jó, hanem különleges kiegészítő is lehet. Nem kell csak a hosszú hajúakra gondolni, hogy csak ők hordhatnak kendőt, és nem kell a nagymamáink viseletére gondolni. Ma már annyiféle tekerési, kötési mód van, hogy szerintem mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Mutatok pár lehetőséget. 

Forrás: Pinterest

Régen elsősorban az asszonyok viseleti ruhadarabja volt a kendő. Kislányok is felkötötték, de ők csak hűvösebb időben.

Kendő nélkül egy asszonynak még az udvarra sem illett kimennie. Minél távolabbra távozott otthonától, annál szebb kendőt viselt a hölgy. Meghatározó volt a hely is, ahol megjelent. Ha a mindennapi mezei munkájára ment, kinn a határban lecserélte a fej kendőjét egy kopottabbra.

Más volt felkötve,ha a szomszédba ment, és megint más ha boltba, templomba indult. Az egyházi ünnepek is meghatározták a színeket, vagyis az evangélikus vallásúaké az oltárterítő színével egyezett. A gyászban, idős korban a fekete szín dominált, illetve a szomorú elnevezés a lila és sötétkék színt is jelentette.

 

Forrás: Pinterest

A kislányok a hajukat egy fonatban viselték, az asszonyok viszont kontyba feltekerve hordták, melyen egy alsó és még egy fölső fejkötőt hordtak. Erre kötötték a fejkendőket.

Az új asszonyok első gyermekük megszületéséig un. trtácsot hordtak. Ez egy díszes fejkötő volt.

 

Forrás: Pinterest

A kendőket a nők vásárokban vagy városi boltban vásárolták. Nagy értékük volt a családban, generációkon át örökölték a lányok nagyanyáiktól. Ezeket nem mosták, mert az által tönkre ment volna, pl. a templom után levették, kiszellőztették és a szekrényeikben őrizték a kővetkező felvételig. Az ünneplő kendőket évente csupán néhányszor kötötték fel, mivel más alkalomra másik kendő dukált.

A falvak egymás viseletét alaposan ismerték, így tudták ruha alapján melyik faluba, kinek a családjába tartozik viselője.

Forrás:Pinterest

Ez csak egy kis fejkendő ismertető volt. Ma már mindenki akkor hordja, amikor szeretné, nem kötelező és már a fiatal lányok is divatkiegészítőnek használják, nem pedig népviseletnek.

Forrás: Pinterest

Fejkendőt többféleképpen köthetjük meg. Most összegyűjtöttem pár lehetőséget, remélem tudnak neked segíteni. 

Forrás: Pinterest

Emlékszem volt egy időszak, amikor a rákos betegek elkezdtek kendőket hordani, és mindenki szomorúan, sajnálkozva nézte őket. A kendő valahogy megbélyegezte őket, pedig nem ez volt a cél. Ma már annyiféle lehetőség van benne, annyiféle módon horhatjuk, hogy ha betegség miatt is van rá szükségünk, lehetünk divatosak, nem kell szemlesütve sétálnunk, mert valamiért a szégyen van bennünk. Pedig nem kell, hogy szégyenkezve, félve menjünk utcára. Aki ezzel a gonddal küzd, annak mielőbbi gyúgyulást kívánok, és remélem hogy tudok neki is pár trükköt mutatni.

Forrás: Pinterest

Forrás:Pinterest

Meg kell nézni, hogy melyik kötéshez milyen hosszúságú kendő szükséges. Szeretnénk-e, hogy lelógjon, vagy csak az a cél, hogy felfogjuk a hajunkat, vagy dekoráljuk, vagy a nap ellen védjen minket. 

Forrás: Pinterest

Találtam egy videót is, ahol a hölgy magyar nyelven magyaráz és mutatja meg a lehetőségeket. Nagyon hasznos lehet a megkötések miatt. 

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Mindenféle színben, formában kapunk már kendőket. Tökéletesen tudjuk párosítani az öltözetünkhöz, és a helyhez, ahová készülünk. 

Forrás: Pinterst

A nyári hőségben sokkal szebben mutat a hajunkba köttöt kendő, mint egy hajgumi. Nem hétköznapi, nem olyan semmilyen, hanem van benne egy kis izgalom, egy kis játék.

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

Annyi féle megoldás létezik. Érdemes megnézni, hogy melyik illik a legjobban hozzánk. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Tegyük izgalmassá a hétköznapi viseletünket, legyünk különlegesek és merészek. Vigyünk színt az életünkbe. Annyi rossz dolog történik mostanában, annyi minden keseríti meg a mindennapokat, ezekkel az apró trükkökkel, próbáljuk meg feldobni a mindennapokat. Nem tudjuk mi jön még, ezért kell egy kis pozitív energia. Adjuk meg a léleknek ami jár, egy kis boldogság, vidámság. 

Kellemes kendőzést kívánok neked és kitartást ehhez a meleghez és ahhoz ami még jön.

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.