+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kössünk kicsit!

Az utóbbi időben amigurumi figurákat, stólát horgoltam. Vannak időszakaim, mikor mire kattanok rá, akkor egy darabig csak azt csinálom. Érdekes, mert könyvet egyszerre többet olvasok, de kézimunkánál mindig egy adott időszakom van. 

Most kicsit sok volt a horgolás, kitaláltam kötök. De mit és hogyan? Milyen mintával, bonyolítsam, vagy  csak pikk-pakk valamit kötni, hogy haladjak. Nem tudom, de most kötni lenne kedvem. 

Így most összegyűjtöttem először az alapokat, azoknak akik esetleg nem tudnak kötni, vagy már régen kötöttek, mert azért jól jön az ismétlés.

 

Kezdjük a szemfelszedéssel. Én egyféleképpen tudok felszedni szemeket, de most, hogy nézelődtem azért a sapka dupla színű kötésénél találkoztam pár számomra is új módszerrel.

Minden kötést a szemfelszedéssel keztünk. A különféle módszereket érdemes kipróbálni, megismerni és a legszimpatikusabbat begyakorolni. 

Most megmutatok pár lehetőséget, hogyan is kezdjünk neki a kötésnek.

Ezt a szemfelszedési módszert használom én, de most, hogy a sapkához  kerestem videót, rátaláltam erre a szemfelszedésre, ahol az első szem igazából két szem. Tehát most ezt is megmutatom.

Én soha nem szedtem fel így szemet, mert nem így tanultam a nagynénémtől, se a háztartási szakkörön, de azt mondják kezdőknek mégis ez a két tűs szemfelszedés a legmegfelelőbb, mivel ez nagyon hasonlít a sima szemek kötéséhez. Érdemes tehát kipróbálni. Ezt a módszert angol módszernek is hívják. Ez a módszer egy zsinór hatású kezdősort hoz létre. Kicsit nehezebb, de kötés széle sokkal tömörebb, szabályosabb. Ha ezt a felszedési módszert használjuk, figyelnünk kell arra, hogy a szemek lazán sorakozzanak, hogy közéjük tudjuk szúrni a tűt. 

Van még az úgynevezett rugalmas szemfelszedés, ezt is érdemes kipróbálni.

Most hogy felszedtük a szemeket el is kezdhetjük a kötést. Kezdjük a sima kötéssel. A sima szemek kötésének megtanulása elengedhetetlen a köstéhez. Mindig fontos, hogy a bal tűről visszük át a szemeket a jobb tűre. 

Könnyeben tudjuk a szemeket átemelni a bal tűről a jobbra, ha tenyerünkkel segítjük a kötésünket tolni a tű vége felé, de ezt majd kitapasztalod.

Itt most a sima kötéssel a lusta kötést is láthattad és a szélszemeket, de a szélszemre még visszatérünk. Hogy ez se legyen egyszerű a sima kötés is kélszülhet többféleképpen.  Például hátsó szálból kötve.

De készülhet első szálba öltve is. 

Most pedig jöjjön a következő fontos szemlekötés, a fordított szem kötése. A fordított szemeket a sima szemekhez hasonlóan készítjük, annyi a különbség, hogy a szálat a munka előtt vezetjük, és a jobb oldali kötőtűt fordítottan szúrjuk a szembe. A különböző kötésmódok használatával tudunk majd mintákat kialakítani. 

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a fonal feszességére, az se jó ha túl szoros, az se ha túl laza, tudom könnyű ezt mondani.

Természetesen a fordított kötést is lehet hátsó szálból kötni, ezt is megmutatom.

Varrás előtt érdemes legombostűzni, hogy szép legyen a varrás.

Most hogy már láttuk, hogyan kell simát és fordítottat kötni, azért térjünk vissza a szélszemekhez. Ez az első és az utolsó szem lekötése. Többféle megoldás létezik, van amelyik rugalmasabb, van amelyik szebb, sokszor attól is függ melyiket alkalmazzuk, hogy mi készül belőle. Mert ha nem látszik madj a szélszem, mert majd összevarrjuk a széleket, akkor kvázi mindegy hogy néz ki. De ha látszani fog, pl. sál, akkor bizony szépnek kell lennie a széleknek.

A következő videóban kapásból háromféle megoldást is láthatunk a szélszemekre, nagyon hasznos, ez alapján eldönthetjük melyiket mikor alkalmazzuk.

Most már el tudjuk kezdeni a kötést, tudunk haladni is, de jó lenne most már befejezni is. Most nézzük meg hogyan tudjuk befejezni a munkát. Mert minden munkát egyszer csak be kell fejezni. Fontos, hogy ne túl szorosan láncoljuk le a szemeket, mert akkor ez a vége keskenyebb lesz, mint a munka többi része. 

Most pedig érdemes megnézni a patentminta (1 sima, 1 fordított vagy 2 sima, 2 fordított, stb. ) leláncolását is. Többfélem megldást tudunk összehasonlítani és kiválasztani melyik a legjobb nekünk.

Kezdjük el ezeket begyakorolni, és a következő alkalommal megyünk tovább a kötés rejtelmeibe. Szaporítunk, fogyasztunk és kicsit belevágunk a miták kötésébe is. 

Forrás:Pinterest

Remélem sikerült téged is rávenni egy kis kötésre, jönnek a hideg téli esték, jól fog még jönni egy kis kötött takaró, sál, sapka.  Akik meg már eddig is tudtak kötni, most újból leporolták tudásukat, és neki eshetünk a kötésnek.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.