+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kötésfajták 1. rész

Most, hogy már tudjuk az alapokat, elkezdhetünk kötni. A kövtkező részekben különböző mintákat fogok bemutatni, majd átvesszük a mitaolvást is és akkor már semmi nem áll az utunkba, hogy kössünk.

Tegnap voltam a lányaimmal vásárolni és láttam nagyon sok üzletben, hogy most nagyon nagy divat a kötött pulóver, kardigán, mellény, sál, sapka és amin meglepődtem az élénk színek. Pink, neon zöld, sárga, narancs, és mind jó erős élénk színben.

Sajnos a kötést manapság talán már úri mulatságnak tekinthtjük a fonal árak miatt, de szerintem azért érdemes kipróbálni, alkalmazni.

Kezdjünk is bele!

Lustakötés

A lustakötés az egyik legelterjedtebb, és legegyszerűbb kötésfajta. Kezdőknek ajánlott. Nagyon könnyű vele dolgozni. Ez az a  kötés, amikor mindkélt iárnyban csak sima szemeket kötünk.

Mindkét oldala egyforma lesz a kötésünknek, nagyon jól használható minta pl. sálakhoz, apró kiegészítőkhöz, de bonyolultabb minták szegélyéhez is. 

Sima és fordított kötés

A sima kötést már tanultuk az előző blogokban. Ha azt szeretnénk, hogy a szín oldala sima legyen a mintánknak, akkor a hátoldalon fordítottal kell kötnünk. 

Ha így kötünk, tudnunk kell, hogy pöndörödik a minta. Ez kötésfajta sima felületet ad, tökéletes alap díszítésre, erre lehet hímezni is. 

Amennyiben valami ruhadarab készül belőle éredemes patent mintával indítgani, így a munkánk alja nem fog felpöndörödni, vagy egy pár sor fordított lesz a munkánk alja és utána jönnek a sima sorok. 

Patent minta

A patent minta mint mondtam lehet a munka kezdése, pl. pulcsik, sapkák alja. A patent minta szép, érdekes mintát ad, könnyű elkészíteni, kellemes, rendezett látványt nyújt. Van nyúlékonyabb, rugalmasabb és kevésbé rugalmas patentminta. 

Ha azt szeretnénk, hogy a munkánk sokáig megtartsa a formáját, akkor alkalmazzuk a patenmintát. 

A patent minta a sima és fordított szemek váltakozásával jön létre. pl. 1 sima, 1 fordított, vagy 2 sima, 2 fordított, vagy 3 sima, 3 fordított. 

Ha keskeny bordákat szeretnénk, akkor 1 sima, 1 fordítottat kötünk egymás után az anyag színén. A fordítottján a fordítottra fordított jön, simára sima. 

A patent minta rugalmassága abban is rejlik, hogy kisebb tűvel kötjük, mint a munka többi részét. 

Patent mintának többféle variációja van. Van hamis patent minta, mackókötés. Mutatom őket is.

Sokszor azt gondolják, hogy a turbán minta ugyanaz, mint a mackó kötés. Mutatom őket is.

Végül pedig egy kis különlegesség, búzakalász patent minta, amiben keleti és nyugati kötésforma keveredik, ezáltal egy nagyon izgalmas minta kerekedik.

A minták nagyrésze a sima és fordítot szemek variálásával alakul ki. Persze vannak csavart minták, ráhajtások, leemelések, felhúzások, ez majd később jön. Most még mutatok pár egyszerű mintát, amit a sima fordított szemek kombinációjával alakíthatunk ki.

Következzen a Rizsminta

Ez egy könnyen megtanulható minta, gyorsan elkészíthető, amely sima és fordított szemekből áll. A kapott felület szövött hatású minta. Rizsmintának is van több fajtája, mindegyiknél fontos, hogy páros szemmel kell dolgoznunk.

Forrás:Pinterest

A sima rizsmintánál 1 sima 1 fordított szemmel dolgozunk. Két soronként ismétlődik a minta.  A duplánál 2 sima és 2 fordított szemmel variáljuk a minátát. A hosszú rizsmintánál a sima és fordított szemek szabályos váltogatásával kialakított minta, csak a mintarész négy soronként ismétlődik. 

A rizsminta egyik előnye, hogy a színe és a fonákja megegyezik, így nagyon jó minta pl. sálakhoz, kendőkhöz.

Forrás: Pinterest

Ezeket a mintákat könnyen el tudjuk sajátítani, be tudjuk gyakorolni. A következő körben újabb mintákat fogok  hozni leírásokkal, képekkel, videókkal. Természetesen ahogy haladunk előre úgy jönnek nehezebb minták is. De ne izgulj, még a következő körben is a sima és a fordított szemeket fogjuk váltogatni, miközben különböző alkazatokat hozunk ki, amelyek különleges hatást fognak adni a kötésünknek. 

Ezek a kötések azért is jók, mert nagy divat a kötött koszorú alap az adventi asztaldíszhez. Ezek után nem kell drága kötött anyagért rohangálni, nem kell szétvágni a pulcsikat, meg tudjuk mi magunk is kötni az anyagot, amivel pl. be tudjuk vonni a koszorú alapunkat. 

Forrás: Pinterest

Remélem tudtam segíteni és mutattam valami újat, vagy segítettem feleleveníteni a kötési tudásodat, amit kicsit eltemettél. Elő a tűkkel és jó munkát neked!

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.