+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kötésminták 2. Sima fordított kombinációk

Most hogy már begyakoroltuk a sima, fordított kötését, a szemfelszedést, szaporítást, fogyasztást és lezárást, tudunk már pár mintát, kezdhetjük a további minták tanulmányozását. 

Most még nem  csavarunk, nem emelünk szemet, csak a sima, fordított szemeket variáljuk, illetve, hogy könnyebb legyen a mintákban eligazodni, elkezdjük a mintaolvasást is megismerni. 

Kezdjünk is bele.

Forrás: Pinterest

Ahány újságot, könyvet nézel, annyiféle mintaleírást láthatsz. Sajnos itt is többféle megközelítés van. Ezért most összegyűjtöttem a legismertebb jelöléseket. Természetesen most a sima fordított szemre koncentrálunk, de persze az ehhez tartozó többi jelölést is bemutatom, hogy ha majd ott tartunk, meg tudd nézni, hogy mit mutat a leírás.

Forrás:Pinterest

A kötéshez általában vagy egy leírás van, ami leírja, hogy 1 sima, 1 fordított és úgy mint a horgolásnál két * közé teszi azokat az elemeket, amiket ismételni kell és utána írja hányszor kell ezt tennünk. 

A másik, hogy egy négyzetekből álló diagrammot használ. Ahol egy négyzet 1 szemet jelent. A négyzetekben lévő kis szimbólumok mutatják meg, hogy milyen szemet kell kötnünk. Nagyon fontos, hogy a diagramm, mindig a munka színét mutatja, ha ez másképp lenne, azt a szövgben jelezni szokták.

Egy diagram így néz ki:

Forrás: https://www.garnstudio.com/

Az első, hogy tisztázni kell melyik piktogram milyen kötést jelent.

Angol fordítás van, ezért itt az alábbiakat kell figyelembe venni:

Rövidítések kötéshez
Magyar Angol
vált váltakozva / váltakozik alt alternate
kb. körülbelül approx approximately
kezd. kezdés beg beginning
köz között bet between
bef. munka befejezése BO bind off
a szemek felszedése CO cast on
folyt folytatás cont continue
fogy fogyasztás dec decrease
kétvégő egyenes kötőtű(k) dpn double-pointed needles
köv következő foll follow
szap szaporítás inc increase
s sima szem k knit
bk bal kéz LH left hand
h hurok lp loop
j jelölő m marker
fő szín MC main color
f fordított szem p purl
m minta pat or patt pattern
el előző prev previous
mar maradék rem remaining
ism ismétlés rep repeat
jk jobb kéz RH right hand
s sor / kör rnd round
szo szín oldal RS right side
sz szem st stitch
harisnyakötés St st stockinette stitch

Most, hogy tudjuk hogy a sima és a fordított szemeket kell látnunk, akkor nézzük, hogy miről szól ez a minta.

  1. Az A.1 jel a diagram jele, és az egész diagramra vonatkozik.
  2. Az A.2 jelű minta, csak a teljes diagramnak az a része, ami a szögletes zárójelek között van.
  3. Ez a szám a diagram első sorában a szemek számát mutatja.
  4. Ez a szimbólum magyarázata, elmondja, hogyan kell az adott szemet kötni, vagy (több színnel kötött minták esetében) milyen színnel.

A diagramokat a normális olvasással ellentétes irányban olvassuk: jobbról balra, lentről felfelé haladva. Azaz a jobb alsó sarokban található szimbólummal kezdünk, és onnan balra és felfelé haladunk tovább (figyeljük a piros jelet az alábbi diagramban). Amennyiben másik ponton, másik szemmel kell kezdenünk, ezt mindig megadják: például, ha a különböző méretek, ugyananak a diagramnak a különböző pontjain kezdődnek (figyeljük meg a kék jelet alább).

Forrás: https://www.garnstudio.com/

Ha a diagramnak több ismétlését kell elkészítenünk (vagyis ugyanazt a diagrammot egymás mellett többször ismételjük), kössünk a diagram sorának végéig, és kezdjük újra az első szemmel a következő ismétléshez.

Oda-vissza haladva:

Amikor oda-vissza haladva kötünk, minden második sort a jobb oldalról kezdünk, és minden második sort a bal oldalról (vagyis egy sort jobbról, a következő sort balról, egy sort jobbról, stb.). Mivel a diagram minden szemet a SZO (szín oldal)  felől mutat amikor a fonákoldal felől dolgozunk, a diagrammon az ellentétes irányba kell haladnunk (figyeljük meg a kék nyilat az alábbi diagrammban)., vagyis a a sort balról jobbra haladva olvassuk, a S szemnek ábrázol szemeket fordítottan kötjük, a F szemnek ábrázol szemeket simán, stb (ezt gyakran a jelmagyarázatban is leírjuk). pl: “sima a színe oldalon, fordított a fonákoldalon” )

Forrás:https://www.garnstudio.com/

Körben haladva:

Amikor körben haladva kötünk, minden sort a SZO felől kötünk, és a diagram minden sorát jobbról balra haladva olvassuk. Amikor új kört kezdünk, kezdjünk a diagram következő sorának első jelétől. 

Forrás:https://www.garnstudio.com/

Több, eltérő diagramot kell készítenünk egymás után a sorban / körben:

Ha a sorban / körben egymás után több, különböző egységet kell készítenünk, a következő módon haladunk:

Kössük az 1. minta 1. sorát, folytassuk a 2. diagram 1. sorával, majd a 3. minta 1. sorával, stb. NE FELEDKEZZÜNK MEG ARRÓL, hogy ha oda-vissza haladva kötünk, a FO sorait ellentétes irányba (balról jobbra kell olvasni), és a körben is a 3. diagrammal kezdünk, folytatjuk a 2. diagrammal, és utoljára a 3. diagrammal fejezzük be a sort. Vagyis a szokásostól ellentétes sorrendben készítjük őket.

A mintában ezt így írhatjuk le: *Készítsük az A.1, az A.2 jelű, mintát, és az A.3 jelű mintát egymás mellett összesen 1-1-2-3-4 alkalommal. Ez azt jelenti, hogy először az A.1 jelű mintát készítjük el, majd az A.2 jelűt, végül az A.3 jelű mintát (a mérettől függően) 1-1-2-3-4 alkalommal. CSAK az A.3 jelű mintát ismételjük, az A.1 és A.2 jelű mintát csak 1 alkalommal kötjük.

Forrás:https://www.garnstudio.com/

Amikor a szemek száma nem illeszkedik a diagram teljes ismétléseihez:

Előfordulhat, hogy a szemek száma nem osztható a teljes mintaegység (ismétlés) szemeinek számával maradék nélkül. Például: Az A.1 jelű mintát 12 szemen kötjük, és 40 szemen kell ismételnünk. Ebben az esetbenkössünk 3 teljes ismétlést az A.1 jelű mintából (= 36 szem), majd kössük a diagram első 4 szemét a megmaradt szemeken (figyeljük meg a piros vonalat alább). Ez általában olyan esetre vonatkozik, ahol a diagram mintája ismétlődő, tehát a minta akkor is konzisztens marad, ha nem teljes mintaegységet kötünk belőle.

Forrás: https://www.garnstudio.com/

Ez így most lehet tömény, de mindjárt mutatok mintákat és hozzá kötéseket, és látni fogod nem is olyan bonyolult.

Forrás: Pinterest

Ennél az egységnél látjuk, hogy a két szélszem között hogyan váltakoznak a sima és a fordított szemek. A páros sorok nincsenek feltüntetve, mert azt mindig a minta hátoldalaként kötjük, tehát a sima a hátoldalán fordított lesz, a fordított a hátoldalon sima. 

Ezt a mintaegységet kell ismételni. 

Forrás:Pinterest

Ezen a mintaleíráson a két szélszem nincs feltüntetve, csak az ismétlődő egység. Tehát bármilyen szélességben kötjük, ezt az egységet kell ismételni.

Forrás: Pinterest

Itt látszik, hogy ha többet szeretnénk kötni, mint 14 szem akkor a 13 szem után a pirossal jelölt részt ismételjük az elérni kívánt szemszámig.

Forrás:Pinterest

Hasonló mintázat, de mégis más textúrát ad ki. 

Forrás:Pinterest

Az ismétlődő egységet pirossal keretezték be.

Forrás: Studioknit

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Remélem tudtam egy kicsit segíteni eligazodni a kötésminta olvasásában és új minták kipróbálásában. Most ezek egyszerűbb minták voltakd, de mint láttad, nem kell sok tudás és milyen jópofa mintákat lehet kihozni a sima és a fordított szemekből.

Jó gyakorlást kívánok!

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.