+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Különleges díszpárnák készítése

A jó párnát megtalálni kész rémálom. Amikor megveszi az ember jónak tűnik, alszik kettőt és tiszta plötyi lesz. Na most nem az alvós párnát fogjuk keresni, hanem a díszpárnát, amin azért jó lenne egy kicsit kényelmesen pihenni. Nézzük, hogyan megy a díszpárnák készítése.

Forrás:

A párnát általában a fejünk, vagy a felsőtestünk megtartására használjuk fekvés vagy ülés közben. Általában puha és a mérete, anyaga, formája sokféle lehet. A díszpárnák tervezésekor már egyáltalán nem veszik számításba, hogy jól támasszon a párna, mert ezek a párnák elsősorban dekorációként szolgálnak, díszítő szerepük van.

Forrás: Pinterest

A párnákkal nagyon egyszerűen fel tudod dobni a lakásod dekorációját.

Akár ünnepek alkalmával, akár csak azért, mert úgy érzed változásra van szükséged. Lehet halloweeni, vagy ennivalóan szép párnád is. Ezek a horgolt párnák tökéletesek a dekorálásra. Bármilyen tinédszer, gyermek vagy szabadidős helyiségben jól mutatnak ezek a párnák. Soha nem késő valami új mintát kipróbálni. 

Forrás: Pinterest

A párnák állítólag már 7 ezer évvel ezelőtt is léteztek az ősi Mezopotámiában. Igaz ezek még kőből voltak. Írtó kényelmetlenek lehettek, de távol tartották a bogarakat a gazdagabb „polgárok” füleitől. 

Forrás: https://coolcreativity.com/crochet/halloween-pillow-crochet-patterns/

Párnák és történelem

Van egy elképzelés, miszerint az ősi Kívában hasonló volt a párna, de a kínaiak sokkal jobban kidísztítették őket és itt is kemény anyagokból készültek pl. porcelánból, kőből, bambuszból vagy fából. 

Forrás: https://coolcreativity.com/crochet/halloween-pillow-crochet-patterns/

A Japán gésák kisebb, de szintén kemény párnákat alkalmaztak, hogy a padlótól megemelve tarthassák a nyakukat éjszaka. Nekik ez azért is volt fontos, mert így napokig tökéletes marahatott a frizurájuk. A kiképzések során állítólag rizst raktak a fejük köré és ha éjszaka leesett a nyakuk a párnáról, akkor beragadt a rizs a hajukba. 

Forrás: Pinterest

Természetesen az ókori görögöknek és rómaiaknak egy kicsit jobb elképzelésük volt a kényelemről,  ők már gyapottal, náddal vagy szalmával töltötték meg párnáikat. Ez a megoldás egy fontos mérföldkő a korabali párnák felé vezető úton.

Forrás: Pinterest

A középkorban szinte minden fejlődés kicsit megállt, többek között a párnáké is. Hiába dolgoztak egész nap,  a férfiak szerint akkoriban a párna a gyengeség jele volt. Csak a terhes nők és a király használhatta.

Forrás: Pinterest

Angliában a Tudor-korban kezdett elterjedni a párna. Szerencsére az ipari forradalom gyorsan eljött és már mindenkinek jutott párna a feje alá, már nem számított gyengeségnek. Az ipari forradalom hozta el a tömegtermelését a párnának.

Forrás: Pinterest

Napjaink párnái

A párnákat általában tollal, szivaccal vagy egyéb szintetikus anyaggal töltik napjainkban. Általában két huzatból állnak egy  belsőből és a külső huzatból. Ez a huzat védi a belső részt, s ad teret a díszítésnek. Sajnos sokszor tapasztalom, mikor behoznak díszpárnát, hogy javítsuk meg, hogy nincs benne belső huzat, hanem a külső díszhuzat van megtömve szivacsdarával, más töltőanyaggal.

Forrás: Pinterest

Sajnos ez több szempontból is rossz. Egyrész rém nehéz a javítás, ki kell szedni a töltőanyagot, majd varrás után visszavarázsolni. Rendkívül szemetelős és idő igényes. A másik gond, hogy így nem lehet a huzatot mosni, mert általában a kanapékhoz tartozó párnák elég nagyok, nem férnek bele a mosógépbe. Ha mégis belefér, a mosástól a tömőanyag összetöpörödik, csomós lesz, és már sosem lesz a párnának ugyanolyan a tartása, formája. 

Forrás: Pinterest

Ilyenkor szoktam javasolni, ha már szét kell szedni, akkor érdemes egy belső hutatot készíteni. Sokkal könnyebben kezelhető  jövőben a díszpárna.

Díszpárna lehetőségek

Díszpárna sokféle lehet. Formában, színben, mintázatban, töltelékben is rengeteg változat létezik.

Forrás: Pinterest

A nagyobbik lányom tavaly rákapott a bakelit lemezekre, veszegette, gyűjtögette. Karácsonyra egy lemezlejátszót kért, neki most ezek a retro dolgok nagyon menők. Ezért mikor rátaláltam erre a mintára, nagyon megtetszett és kitaláltam, hogy meg fogom neki csinálni, a kedvenc együttese nevével. A párna leírását a linkre kattintva megtalálod. 

Forrás: https://thecrochetunderground.blogspot.com/2012/07/crochet-mondays-vinyl-record-pillow.html?m=1

A mai világban már mindenki számára találhatunk olyan formát, színvilágot, ami a legjobban illik a szobájába. Többféle anyagból horgolhatjuk.

Nagyon felkapottak mostanság a zsenília fonalak, amik plüssös hatást keltenek. Nagyon puhák, kellemes tapintásúak. 

De elég macerás vele dolgozni, főleg ha le kell bontani, mert akkor sérül a szál. A másik, hogy annyira nem tartósak ezek a fonalak. Kevésbé bírják az állandó használatot. Emlékszem tini koromban jött divatba a zsenília pulóver. Mindenkinek az volt, aztán pár hónap után szépen elkezdtek kikopni a szálak azokon a részeken, ahol jobban igénybe voltak véve és csak vékongy cérnaszálak maradtak. 

Forrás:Pinterest

Ettől függetlenül nem azt mondom, hogy ne használjuk, hanem vegyük figyelembe a hátrányait is és ezzel számolva tervezzünk vele.

Horgolt párnák

Nagyon sokféle formával találkozunk, mindenki ki tudja választani a számára legvonzóbbat. A horgolás szempontjából nagyon kedvelt forma a kör. Ezt könnyen tudjuk növelni, a minták jól kiadják magukat. Ezért sokszor találkozunk ezekkel a formákkal. Könnyebben, gyorsabban lehet haladni velük. A csücskök horgolása kissé nehezebb, de természetesen minden megoldható.

Forrás: https://www.instagram.com/p/CtCPSoauyy5/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D

Érdemes kisérletezni formákkal, színekkel, fonalakkal. Nagyon különleges hatásokat tudunk elérni, ha nem riadunk vissza a különleges dolgoktól. 

Forrás: Pinterest

Olyan fantasztikus ötleteket lehet találni. Például itt van ez a szürke párna.

A linkre kattintva megtalálod a leírást. Rém egyszerű, ahogy a gyűrűket kialakítja, és vele együtt ezt a hold hatást. Nem is gondolá az ember. 

Forrás: https://kru4ok.ru/podushka-luna-kryuchkom-master-klass/

Egyszerű és mégis különleges. A horgolt párnáknál a kendőknél használt tudásunkat is elő tudjuk venni. A minták pl. kagyló, bogyós, stb. nagyon jól mutatnak a díszpárnákon.

Forrás: https://mentootlet.blogspot.com/2023/02/horgolt-dijszparna.html

 A díszpárnákhoz lehet már kapni kész párnabelsőt, aminek általában van egy vékony papírszerű borítása. Ha ezt vékonynak találjuk, akkor éremed még egy huzatot varrni rá és úgy a horgolt huzat. 

 

Forrás: Pinterest

Szögletes formák

A szögletes formáknál figyeljünk oda, hogy ha kész párnára lesz a huzat, hogy a méret jó legyen. Nagyon boszantó tud lenne, hogy 10 cm lehorgolása után szembesülünk azzal, hogy nem elég széles a horgolmányunk, nagyobb a párna.

Forrás: Pinterest

Horgolt párnánál arra is érdemes figyelni, hogy milyen sűrű a minta. Mert lazább, csipkés mintáknál át fog ütni a párna  a minta alatt. Ilyenkor érdemes olyan színű huzatot választani ami vagy hasonló a horgolásunkkal vagy éppen ellenkezőleg, teljsen elüt, és a két szín harmoniája vagy kontrasztja adja meg a különlegességet a párnának.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Színes párnák

Nem csak egyszínű párnákban lehet gondolkozni, hanem használhatunk több színt, vagy átmenetes fonalat is. Vagy készíthetünk ugyanazzal a formával más-más színű párnát és ezzel tesszük egyedibbé a dekorációnkat.

Forrás: Pinterest

A különleges formák szintén színt visznek a díszítésbe. Nem csak szögletes vagy kör formájú párna létezik. Jó még Valentin napkor előkerül a szív is. Annyi vicces és különleges forma közül tudunk válogatni, érdemes szétnézni az interneten a formákat illetően. 

Forrás: Pinterest

Nagyon jópofa videók vannak már az interneten, amelyek nagy segítséget nyújtanak. Meg lehet állítani, újból és újból visszanézni. Aki vizuális, annak nagy segítség. Van aki mintából szeret horgolni, van aki videóról. Bárhogy is legyen, érdemes nézelődni, keresgélni.

Forrás: https://www.reddit.com/r/crochet/comments/10dbz8u/finished_my_monstera_cushion/

Egy jól megválasztott szín vagy forma, nagyon mutatós tud lenni. Tényleg sokszor nem is kell más, egy kis guszta díszpárna és máris másképp mutat a lakás. 

 

Forrás: Pinterest

Itt is jól jönnek a hasonló vastagságú fonalak maradékai, mert azért lehet olyan mintát is találni, ami kitűnően alkalmas a maradékok elhasználására.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Összefoglalás

Remélem tudtam valami tetszetőset is mutatni neked. Igyekeztem mindenféle mintával, formával előrukkolni. Hátha lesz valami ami neked is megtetszik.

Forrás: https://www.etsy.com/listing/1226904286/giant-raspberry-crochet-pattern-pdf?epik=dj0yJnU9bDlqcXBqaGdpRlZURGFCRDhUdmZkN3JncjNWNFdjQS0mcD0wJm49RWxZWFg2SHlyNVptVF9lX3c2RWYwUSZ0PUFBQUFBR1dyNkJR

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.