+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kötőmalommal dolgozunk

Mindig van valami, ami éppen felkelti az érdeklődésemet, vagy újból felbukkan nálam. Most, hogy a kirakatot jó lenne már átrendezni és a karácsonyi dekorációt el kellene tenni, sokat törtem a fejem mivel lehetne most dekorálni. Valami új kellene, valami más, nem mindig ugyanazokat a dolgokat szeretném használni a kirakatban. Nézzük hogyan készülhetnek a valentin napi csodaságok kötőmalommal.

Forrás: Pinterest

Sokat agyaltam és arra jutottam, hogy előveszem újból a kötőmalmot és azzal próbálok valamit kitalálni. Kötőmalommal  már foglalkoztunk, ha szeretnéd azokat az alapokat is megnézni, a fenti blogon megteheted. Most ebben a részben a kötőmalom és a valentin nap találkozásáról lesz szó.

Akik újrakezdik vagy kezdők, azok azért készüljenek fel, hogy a videóban minden olyan flottul működik, a valóság sokszor azért ennél árnyaltabb. 

Nekem állandóan megakad, elakad, kiakad, és újból és újból bontok, kezdek előlről. Valamiért nem hurkolja át, túl laza, aztán túl szoros a fonal, mert közben leteszem, és mikor újból felveszem, meglazul, stb. Tehát szánjunk rá időt, hogy újból bemelegedjünk a kötőmalom használatába.

Forrás: Pinterest

Előkészületek

Ha tudjuk, hogy milyen feliratot vagy mintát szeretnénk, akkor azt először meg kell hajtogassuk drótból. Fontos, hogy  úgy hajtogassunk, hogy a kötött zsinórunkat végig tudjuk majd a dróton húzni. Tehát kell egy rés, ahol el tudjuk kezdeni a dolgot és a betük, formák ne legyenek annyira szorosak, hogy ne férjen el az anyagunk.

Forrás: Pinterest

A meghajtogatt dróton fogjuk végig húzni a kötött zsinórt és a végeit elvarrni. Készíthetünk előre egy jó adag kötött zsinórt vagy miután meghajtogattuk a drótot, lemérjük és egy kis ráhagyással elkészítjük a zsinórt. 

Ha szöveget írunk és azt érezzük a betűk nagyon mozognak, elállnak, akkor a kötött rész összevarrásával tudjuk fixálni őket.

Forrás: Pinterest

Valentin nap

Mivel hamarosan itt a Valentin nap (bár én azt vallom, ne csak egy napon szeressük a másikat), így most pár szerelemmel kapcsolatos díszt, dekorációt kerestem neked.

Ezzel a technikával úgy is hajtogathatunk, hogy fénykép helyezhető közé, és akkor már nem felesleges porfogót készítettünk, hanem egy fényképtartót. 

Forrás: Pinterest

Természetesen ezeket nem csak Valentin napra lehet készíteni. Anyák napjára is nagyon ötletes, de ha egy kollégánk nyugdíjba megy, oda is készíthetünk ezzel a módszerrel rá jellemző formát, feliratot. 

Forrás: Pinterest

Minta előkészítése

Érdemes a mintát, feliratot kinyomtatni, vagy lerajzolni egy papírra és annak alapján hajtogatni a drótot. Ügyesebbek minden sablon nélkül is kialakíthatják a formájukat. Fogókkal lehet finomítani rajtuk.

Forrás: Pinterest

Készíthetünk kisebb formákat, monogrammokat és akkor kulcstartóként is tud funkcionálni. Nagyobbakból akár fali dísz is készülhet. 

Forrás: Pinterest

 

Hogyan lesz egy dróton több szín?

Külön készítjük el különböző színű kötött hurkáinkat. Ezeket egymás után, abban a sorrendben ahogy szeretnénk felhúzzuk a drótra. Fontos, hogy ha már levarrtuk a végeket, akkor most vagy kibontjuk, vagy egyszerűen elvágjuk és a két szín végét szépen összevarrjuk.

Forrás: Pinterest

Ezzel a módszerrel akárhány színt tudunk egymás után összevarrni. Mivel mindegyik ugyanannyi szemből áll, a szemben álló szemeket szépen össze kell ölteni. Ezután a szálat behúzzuk a fonal belsejébe. 

Forrás: Pinterest

Drót kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy ne legyen se túl vékony, se túl vastag. A vékony nyeklik majd mindenfelé, nincs tartása. A vastagat meg nagyon nehéz lesz hajtogatni.

Forrás: Pinterest

Azt tudni kell, hogy a kötőmalommal csak olyan fonalat tudunk használni, amihez 2-2,5 horgolótűt használnánk, pl. catániák és a hasonló vastagságú fonalak. Ez az a vastagság, amit még a kis kampók tudnak kezelni. Viszont az így készült zsinórt ha szeretnénk használhatjuk kötő vagy horgoló fonalként is. Ebből tudunk dolgozni, kb. 8-as tűvel tudjuk horgolni. 

Forrás: Pinterest

Azt gondolom, ha egyszer rákapsz az ízére és rájössz mennyi formát, feliratot tudsz vele készíteni, akkor innentől mindent ezzel szeretnél már csinálni.

Forrás: Pinterest

Akár a tollakra is rá tudjuk húzni, és akkor az iskolai, óvodai vásárba is kitűnő portéka lehet.

Forrás: Pinterest

Sablon készítése

Ha rászánod magad és ugyanolyan formákat szeretnél, és jó lenne  ha egyformák lennének, akkor lehet sablont is készíteni. Fából, szögekből, korongokból. Utána már csak mindig erre kell felhajtogatni a drótot. Ezáltal biztosítva van az egyformaság.

 

Forrás: https://tinker-studio.weebly.com/wire-jigs.html

Ezzel a módszerrel ékszereket is tudunk készíteni, arra is fel tudjuk ezt a sablon készítési eljárást használni. 

Forrás: Pinterest

 Amennyiben szeretnél még több ilyen alkotást megtalálni a neten, akkor a tricotin technikára keress rá, nagyon sok alkotást fel fog hozni. Ezek között biztosan fogsz találni kedvedre való formát, színvilágot. 

Forrás: Pinterest

Ezzel a technikával szintén el tudjuk használni a maradék fonalakat, mert kisebb formákhoz elég a kisebb csík. Én is először a maradék fonalakkal kísérleteztem, hogy ha elrontom se essen annyira rosszul. 

Forrás: Pinterest

Apró jó tanács

A zsinóród mindkét végét ne varrd le egyből, ha nem fogod azonnal felahsználni, mert akkor bontogatni kell. Én a szemjelölőmet akasztottam bele a szemekbe. Mivel azt a fajtát használom, ami olyan, mint a biztosítótű, így felhúztam rá a szemeket és bekapcsoltam. Így bármikor tudom használni, akár később is.

Forrás: Pinterest

A másik jó tanács, hogy mivel kell a súly, hogy húzza a kötést, mikor már elég hossszú és azt gondolod, hogy most már állva tekered a kötőmalmot, akkor ne arra gondolj, hogy elő kell hozni a létrát és arra felállni, vagy a szék karfáján átdobni és majd belegabalyodik a hajad, hanem ilyenkor érdemes a kész részeket öszefogni a súly felett egy iratcsipesszel vagy egy sima csipesszel. Így nem kell azon gondolkozni hova akaszd, hova álljál. 

Forrás: Pinterest

Összefoglalás

Remélem tudtam valami újat mutatni ma is, és tudom, hogy kicsit a Valentin napra lett kihegyezve, szivecskék és love-s feliratok, de ezt a technikát tényleg bármilyen formára, feliratra tudod használni. Aránylag gyorsan van eredmény, maradékokat is tudod használni, tehát több szempontból is egy  szimpatikus alkotási módszer.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag és fonal közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.