+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Van Gogh a festőzseni művészete kézimunkára lefordítva

A mai napont a nagylányommal meglátogattuk a Van Gogh kiállítást Budapesten. Több mint negyven országba jutott el ez a kiállítás, köztük hozzánk is. Ezért azt gondoltam nem lehet kihagyni. Nagyon szeretem Van Gogh munkásságát, imádom a színeit, a képei struktóráját, egyszerűen szeretem.

Forrás: https://agigurumi.blogspot.com/2022/06/vincent-van-gogh.html

Többféle kommentet olvastam a kiállításról, sokak szerint lehetne jobb is, digitális köntösbe öltöztetett multimédiás művészeti élmény és még sok mindent lehet olvasni. Ettől függetlenül, most úgy éreztem a lelkemnek kell egy kis Van Gogh, kellenek a kékek, a sárgák, a napraforgók…Nem bántam meg. 

Forrás: Pinterest

Körbejárva a kiállítást, a zaklatot napok után, olyan jól esett leülni egy nagy terembe, ahol a multimédiás vetítés volt. A napágyak is Van Gogh képével voltak megnyomtatva, zene szólt és néha egy-egy érdekesség a festőtől, festőről. Közben pedig az új technológiának köszönhetően életre kelt képek. 

Forrás: Pinterest

A szélben lengedező napraforgók, a kék égen úszó felhők, a lábam alatt mászó rákók, a vízben úszó halak… 

Forrás: https://www.etsy.com/listing/939938179/almond-blossom-hand-embroidery-tutorial?epik=dj0yJnU9XzdURE85ekpQWGd4SjBYRlA4Vno2dFloN2NXcFcyclAmcD0wJm49dnJNM1hvb3VGbFNsNHZFLWxNMWJyQSZ0PUFBQUFBR1dfeW93

Van Gogh néz le rád

Ülsz a napágyadon hallgatod a zenét és az óriás Van Gogh néz le rád és érzed a jelenlétét, érzed a varázst, a fájdalmát, az örömét, hallod a gondolatait, neked mesél. Szinte érzed az illatokat, nézed a mandulavirágzást, látod a szélben lehulló szirmokat, amiket a lábad elé sodor a szél.

Forrás: https://www.instagram.com/a_r_a_t_r_i_k_a_a_a_/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D&epik=dj0yJnU9ZkhjRmFLU2NuVGNQOEJVNTA0dFFRWHBCcmEwNURRc0ImcD0wJm49QlAtTkxfemVlaXFBcTdSd2NKcmNSdyZ0PUFBQUFBR1dfeXo4

A kiállítás során betekinthetünk az életébe, levelezéseibe, megtudhatunk róla olyan részleteket, amiket nem tanítanak az iskolában, érdekességek melyek még közelebb hozzák hozzánk a művészt. 

Forrás: Pinterest

Ahogy nézem az internetet nagyon sok embert ragadt meg Van Gogh munkássága. Rengeteg módon dolgozták fel a képeit. Pólókon, táskákon, csattokon, sálakon, ékszereken jelennek meg rendre az alkotásai.

Forrás: https://www.livemaster.ru/item/22140181-aksessuary-shal-vyazanaya-kryuchkom-zvezdnaya-nebopo-motivu-v

Sokan meghímzik képeit, meghorgolják festményeit, vagy magát a művészt.

Mindenféle technikával készült Van Gogh alkotást találtam. Nemezelés, hímzés, kötés, horgolás, festés, minden technika képviselteti magát. Nagyon sok embert megérint, magával ragad és arra késztet, hogy saját maga is készítsen egy Vag Gogh alkotást.

Forrás: Pinterest

Van Gogh képei mindig előhozzák belőlem azt a vágyat, amit még Náray Tamás festményeinél éreztem így legutóbb, hogy meg akarom érinteni. Érezni szeretném a festékrétegeket, a kiemelkedéseket, a barázdákat. Valahogy vonzza az embert, hogy megérintse, szeretném érezni a kezemmel is a csodát. Sajnos nem lehet, de biztos vagyok benne, hogy nagyon nagy élmény lehetne az ilyen festmények megérintése, megtapintása a finom részletek megélése az ujjaink által is. 

Forrás: Pinterest

Van Gogh nem ismert kompromisszumot, és nem tudta magát alárendelni semminek. Pályája az emberi és alkotói szenvedés szélsőséges állapotait sűrítette magában. Az impresszionizmus nagy hatást gyakorolt rá, és maga is elkezdett ebbe az irányba törekedni. Az impresszionisták nem ismerték el és kinevették, de festészetében szinte minden eljövendő művészeti ág jeleit fel lehet fedezni. Később továbblépett, kifejlődött saját festői stílusa, melyet poszt impresszionizmusnak hívnak. Ez arra utal, hogy az impresszionizmus utáni, abból következő műfajt hozott létre. Azok közé a művészek közé tartozott, akiket csak haláluk után ismertek el.

Forrás: Pinterest

Az életműből és a testvérével való levelezések által nyomon követhető a művészetének fejlődése, és saját törekvései önmaga továbbképzésére és a saját hangjának a megtalálására, ami végül utolsó két évére meg is valósult. Van Gogh az akadémista realizmusból és a klasszikus rajzból kiindulva a Japán festészet, a szimbolizmus, az impresszionizmus és a pointillizmus tanulmányozása révén, eljutott egy markánsan megkülönböztethető saját stílusához.

Forrás: https://www.instagram.com/p/Ckviw42NWpo/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D

Van Gogh szerint

A színek arra hivatottak, hogy érzelmeket fejezzenek ki, s felállította a színek szimbolikus értékének pontos rendjét: a sárga a bizakodás és a szerelem színe, míg a pirossal és a zölddel – saját szavai szerint – „a rettenetes emberi szenvedélyek kifejezésére” törekedett. 

Forrás: https://www.behance.net/gallery/24878251/Van-Gogh-Masterpieces-Crossstitch

 A 19. századi mester alkotásainak lenyűgöző színekkel és intenzív ecsetkezeléssel való megörökítése az érzelmi mélységeket és az emberi tapasztalatok gazdagságát tárja elénk. Képein keresztül megelevenedik a természet, a városi táj és az emberek szenvedélye. 

Forrás: Pinterest

Van Gogh úgy döntött, hogy a szabad ég alatt festi meg az éjszakát. Állítólag volt egy olyan kalapja, amire gyertyákat erősített, hogy lássa a festékek színeit. Így készült több éjszakai festménye is. 

Forrás: Pinterest

Van Gogh élete során számos mentális egészségügyi problémával küzdött, amelyek hatással voltak művészetére. Van Gogh depresszióval, szorongással és bipoláris zavarral küzdött. Ezek a mentális betegségek jelentős hatással voltak az érzelmi állapotára és gondolkodására is. Gyakran szenvedett hangulatingadozásoktól, amelyek befolyásolták alkotói folyamatát.

Forrás: https://www.etsy.com/listing/1424164556/pdf-tutorial-bedroom-in-arles-van-gogh?epik=dj0yJnU9NHVhY0dLQXluWGp2Zjg5ZWZwbDhkMk1NLW9vZUlORmcmcD0wJm49ak5MNVVYX2c4eXpSX3JqbFppS1VIQSZ0PUFBQUFBR1dfNHhr

Az alkotásai között láthatók olyan művek, amelyekben a depresszió és a szorongás erőteljesen megjelenik. Sötét színek, torzított formák és szimbolikus elemek jellemzik ezeket a festményeket. Van Gogh festményei gyakran tükrözik belső világának viharait és küzdelmeit.

Forrás: Pinterest

Az alkotásokban talált vigaszt és katarzist

Az alkotásoknak azonban nem csak negatív hatása volt Van Gogh mentális egészségére. Az alkotói folyamat és a művészet kifejező ereje segített neki megküzdeni a belső démonaival. Az alkotásokban talált vigaszt és katarzist, amelyek enyhítették a mentális fájdalmat.

Idegösszeomlása után a saint-remy-i szanatóriumban és Auvers-sur-Oise-ban megengedték, hogy fessen. Ebben az állapotban 1890 júniusáig 150 képet festett, többek között döbbenetes erejű önarcképeket, mint az Önarckép levágott füllel, amelyről egy végletekig elgyötört ember néz ránk.

Forrás: Pinterest

Van Gogh művei gyakran tükrözik az érzelmek erejét és az emberi lélek mélységeit. Az alkotásokban való elmélyülés és a művészi kifejezés lehetősége segített neki feldolgozni a belső konfliktusait és érzéseit.

Forrás: https://www.etsy.com/listing/1319225313/starry-night-punch-pillow-handmade-home?epik=dj0yJnU9d2VITkxIZ09KUFRzOE5VdjhLY3VMSVNUa3EzejY4eUMmcD0wJm49YktuN3FUWFBZcTRaMEZXenhGdHcyQSZ0PUFBQUFBR1dfNVFn

Van Gogh művészete máig hatással van a művészvilágra

Van Gogh művészete máig hatással van a művészvilágra és az emberek érzelmi állapotára. Az alkotásai által közvetített szenvedés és szenvedély mélyen megérinti a nézőket. Van Gogh élete és művészete példa lehet arra, hogy a mentális egészségügyi problémákkal küzdő emberek is képesek lehetnek kreatív és inspiráló alkotásokra.

Forrás: Pinterest

Az alkotásokon keresztül Van Gogh hagyatéka tovább él, és emlékeztet minket arra, hogy a művészet ereje segíthet a mentális egészségünk megőrzésében és a belső világunk felfedezésében.

Forrás:https://en.pinkoi.com/product/TRdhmFCQ

Vincent Van Gogh stílusa összetéveszthetetlen: még azok is nagy bizonyossággal felismerik, akik egyébként nincsenek otthon a festészet világában. A holland alkotó egyik legismertebb képe a Csillagos éj, ami a modern korban is számos feltörekvő kreatív művészt inspirált már.

Forrás:https://www.etsy.com/listing/1130573697/modern-cross-stitch-pattern-tiny-van?epik=dj0yJnU9UDR1cHNtcXNSenJVOVpBUTNEemJDelA0WmZqdkNYRUwmcD0wJm49eWJjNG1jRFRodnhoNElVcHZyWEtwUSZ0PUFBQUFBR1dfNXlz

Van Gogh „Hálószoba Arles-ban”

Festménye meglehetősen redukált életmódját mutatja be. A művész jellegzetes festészeti stílusa az erőteljes festékfelvitellel és a vastag vonalakkal, valamint a fekete választóvonalakkal érvényesül. Ezzel a festménnyel a tér és az élet nyugalmát akarta kifejezni, míg a színezés és a különböző perspektívák ellentétes benyomást akarnak kelteni. Az egyenes vonalak és síkok józan kompozíciója révén, amelyek harmóniát és rendet teremtenek a szemlélődő szem számára, a művésznek sikerül elérnie az ellentmondásból eredő feszültséget. Ez teszi ezt a nagyszerű alkotást remekművé, és megdobogtatja a művészetrajongók szívét.

Forrás: https://www.etsy.com/listing/1200045665/?epik=dj0yJnU9d3IxZFhDT3pKOVFEb3UyYTUyTXIyY0ExUWQ5RG8xaVcmcD0wJm49ZWJTQ0dfSnRMTVFqek1kV0ZoZlhOUSZ0PUFBQUFBR1dfNTFV

A vörös szőlőhegy 

Pályafutása alatt csupán egyetlen képet tudott eladni, A vörös szőlőhegy című festményét mindössze 400 frankért vették meg. Halála után viszont egyre nőtt hírneve, a múlt század közepén már a festészet történetének legnagyobbjai között emlegették. Képei ma már csillagászati összegekért kelnek el, nem egyért százmillió dollárnál is többet fizettek aukciókon.

 

Forrás: Pinterest Embroidery by Ira Pashkevych

„A szomorúság örökké tart.” Sokak szerint ezekkel a szavakkal búcsúzott az árnyékvilágtól 1890. július 29-én a hányatott életű festő, a posztimpresszionizmus egyik kiemelkedő alakja, Vincent van Gogh, miután két nappal korábban egy búzamezőn bóklászva mellkason lőtte magát egy pisztollyal. A Van Gogh-ról szóló monográfiák öngyilkosságot emlegetnek, de egyesek szerint nem zárható ki az sem, hogy a festőt meggyilkolták.

Forrás: https://www.etsy.com/ca/listing/951995520/bookmark-van-gogh-starry-night-168?epik=dj0yJnU9Q3ZjbnF5M0UxVkhYTjlPVUdJQmRPTTdXbkhnc0gtWG4mcD0wJm49bWxvaVJxN1EydURPdUF3LVFVdkFPQSZ0PUFBQUFBR1dfNk5N

A munka és a tömérdek ihlet ellenére Van Gogh magányos volt. Borzasztó mentális állapota elől a munkába menekült. Az évek ahogy teltek a színek még mindig élénkek voltak vásznain, a sötétebb tónusok vészjóslóvá váltak, legendás aranysárgája pedig borzasztó nyugtalanságot sugárzott. Az 1890-ben, nem sokkal halála előtt készült Hollók a gabonaföld felett című festménye a művész zaklatott lelkének tökéletes lenyomatát adta.

 

Forrás:https://www.instagram.com/p/CkJguFtAUAR/?epik=dj0yJnU9eWQ4cXF1Mk9xSzNyLTY1ZDhtS3V3UEN4VGM2VEF4dXMmcD0wJm49QUVHSHRqYk5feG9FVjIxNlhuRnFMdyZ0PUFBQUFBR1dfNmdr

Hírnevét igazából az utolsó három évben festett képeinek köszönheti.

Valószínűleg még ő sem álmodott akkora népszerűségről, amekkora napjainkban övezi alkotásait. 

Éppen különleges látásmódjának, és kissé instabil lelkiállapotának köszönhetően az olyan egyszerű, közönséges témákat, amelyeket más művészek talán észre sem vettek, ő szinte belső kényszert érzett a szerény, békés, igénytelen témák megörökítésére.
Nem az volt számára a lényeg, hogy úgy fessen, ahogy a dolgokat látja, hanem úgy akarta rögzíteni a dolgokat, ahogy ő érzete. És azt akarta, hogy ezek az érzések a szemlélőben is ugyanazok legyenek, mint őbenne.

 

Forrás:Pinterest

Ezzel tulajdonképpen – akarva akaratlanul – letért a „természet utánzásának” útjáról. Nem akart ő senkit megbotránkoztatni, még csak szándékos újítónak sem volt nevezhető, hiszen nem tett mást, mint belső kényszertől vezérelve dolgozott – mert úgy érezte, dolgoznia kell. És azzal, hogy így gondolkodott és érzett, vagyis a látvány rovására az érzelmek intenzitására helyezte a hangsúlyt, tulajdonképpen megteremtette az expresszionizmus alapjait.

Forrás:https://www.etsy.com/listing/1021356092/vincent-van-gogh-crocheted-doll?epik=dj0yJnU9UXM5MFdid20zQmduY2Rrc0txNWVfd0FGZmNLUGx2Q0QmcD0wJm49VDJKM0phdFNHMGp1NnZQdjlzT19kdyZ0PUFBQUFBR1dfNmo0

Össszefoglalás

Van Gogh életútja és a munkához való hozzáállása sok szempontból példaértékű a művészet fejlődésében pedig nagyon reprezentatív példát ad nekünk.

Remélem sikerült neked is egy kis boldogságot, szépséget csempészni a mindennapjaidba egy kis Van Gogh kirándulással. Nekem mindenesetre hatalmas feltöltődés volt ez a délután, amit „vele” töltöttem. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.